Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 

KISAH

KEJAYAAN

 • Pertandingan Y-Roboc21 di IKTBN Bukit Mertajam
  Bukit Mertajam, 12-14 November 2021 - IKBN Bandar Penawar telah menghantar satu pasukan seramai 7 orang bagi menyertai Pertandingan Y-Roboc21 di IKTBN Bukit Mertajam. Diberikan nama
  Team Cure IKBN Bandar Penawar dan merupakan pasukan yang pertama kali menyertai pertandingan robotik. Pencapaian Robot IKBNBP pada pertandingan tersebut seperti berikut :
  Kategori
  1. 5KG (Tower Conquer) - Elimination Round
  2. 8KG (Rumble) - Quater Final
  3. Agro Robot - 3rd-Runner Up
  Alhamdulillah??
  Terbaik Team Cure IKBNBP
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Written on %AM, %06 %059 %2021 %08:%Dis
 • KEJAYAAN INOVASI IKTBN TEMERLOH
  KEJAYAAN INOVASI IKTBN TEMERLOH

   

  11 FEBRUARI 2021:IKTBN Temerloh di bawah penyelarasan Jawatankuasa Inovasi telah berjaya tersenarai di dalam Top 30 Malaysian Patents Applicants in 2020. IKTBN Temerloh telah berjaya menempatkan diri pada tangga ke-19 diantara nama-nama besar yang terdiri daripada pelbagai bidang di Malaysia ini.

  Maklumat yang diperolehi daripada web rasmi KASS International yang mana sebuah badan yang melaksanakan khidmat nasihat dan konsultantsi berkaitan perkhidmatan Intellectual Property (IP) termasuk (Patents, Trademarks, Industrial Designs, Copyrights, dan lain-lain.). Sumber maklumat adalah dikemaskini oleh pihak MyIPO (Perbadanan Harta Intelek Malaysia) di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

  Secara keseluruhan, IKTBN Temerloh telah berjaya mempatenkan 7 produk inovasi yang merupakan hasil ciptaan pelajar IKTBN Temerloh ini sendiri. Melalui kejayaan ini, diharapkan dapat memberi impak dan inspirasi kepada semua pelajar IKTBN Temerloh dalam usaha kearah mengkomersialkan produk yang dicipta.

  Written on %PM, %21 %391 %2021 %16:%Feb
 • IKTBN Temerloh Naib Johan Cabaran Inovasi Inklusif Zon Pantai Timur 2019
  IKTBN Temerloh Naib Johan Cabaran Inovasi Inklusif Zon Pantai Timur 2019

  29 - 31 Oktober 2019 - Pahang Skills Development Centre (PSDC) Kuantan, Pahang. Telah berlangsung Pertandingan Cabaran Inovasi Inklusif Zon Pantai Timur 2019 anjuran Yayasan Inovasi Malaysia dan SME Corp. Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) telah dilantik sebagai agensi peneraju di bawah SME Masterplan. Pertandingan ini diadakan bertujuan untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia yang mempunyai idea kreatif dan inovatif dalam mencari inovasi inklusif yang mampu menyelesaikan masalah (dari segi kepenggunaan, kesihatan, produktiviti dan pendidikan) yang sering dihadapi penduduk sekitar negeri masing-masing di seluruh Malaysia.

  Sehubungan dengan pertandingan ini, Pasukan Inovasi IKTBN Temerloh telah menghantar penyertaan dan telah berjaya terpilih ke peringkat akhir daripada 114 penyertaan awal. Program ini yang berlansung selama 3 hari melibatkan aktiviti Bengkel Latihan Cabaran Inovasi Inklusif 2019 yang mana sebagai persiapan peserta pertandingan untuk membuat pembentangan projek inovasi mereka dan diakhiri dengan sesi pembentangan dan penyampaian hadiah.
              Sebanyak 3 kategori utama telah dipertandingkan dan Pasukan IKTBN Temerloh telah berjaya bersaing dan memperolehi tempat NAIB JOHAN bagi kategori IPTA/IPTS. Peserta pasukan IKTBN Temerloh yang mana terdiri daripada pelajar program Diploma Teknologi Kejuruteraan Semester 3 sesi 2/2019 amat bertuah kerana selain kemenangan yang telah diperolehi, pengalaman melalui bengkel yang disediakan dapat memberi ilmu dan pengetahuan dalam inovasi bagi persediaan sebelum menjejakkan kaki ke dunia pekerjaan dan industri.TAHNIAH dan SYABAS kepada peserta inovasi atas kejayaan yang diperolehi dan persediaan keseluruhan dengan penuh komitmen yang tinggi.

  Semoga kejayaan ini terus dapat membuka ruang dan peluang serta memberi inspirasi dan galakan kepada semua pelajar-pelajar IKTBN Temerloh dalam menghasilkan idea-idea inovasi yang baharu dan berimpak tinggi selain dapat membudayakan inovasi kepada semua warga IKTBN Temerloh.

  Written on %AM, %01 %144 %2019 %10:%Nov
 • Kecemerlangan Pasukan Inovasi di Innovative Creative Competition TVET 2019 (ICC TVET ’19) Peringkat Negeri Pahang
  Kecemerlangan Pasukan Inovasi di Innovative Creative Competition TVET 2019 (ICC TVET ’19) Peringkat Negeri Pahang

  1 Ogos 2019 - Program Innovative Creative Competition TVET 2019 (ICC TVET ’19) Peringkat Negeri Pahang kerjasama antara Kolej Komuniti Pahang bersama Kolej Vokasional Temerloh dan Kolej Vokasional Puteri Temerloh telah diadakan dengan melibatkan penyertaan bersama dari Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh. Sebagai salah satu Agensi TVET jemputan, IKTBN Temerloh telah menghantar penyertaan sebanyak 5 Pasukan Inovasi Pelajar bersama Penyelia bagi Kategori Pelajar di mana masing-masing dalam Kategori Aplikasi Harian manakala 2 orang pegawai telah menyertai Kategori Pendidik bagi kategori berasingan iaitu Kategori Aplikasi Harian dan Pengajaran Dan Pemudahcaraan.

  Pertandingan yang bertemakan "Inculcating Infinite Innovative Ideas" ini melibatkan penyertaan sebanyak 43 kumpulan pelajar dan 34 kumpulan pendidik dari seluruh negeri Pahang bagi mengetengahkan produk inovasi dan rekacipta masing-masing. Sejurus keputusan diumumkan, Pasukan Inovasi IKTBN Temerloh telah berjaya memperolehi 2 Gold Medal, 1 Silver Medal dan 2 Bronze Medal bagi Kategori Pelajar. Bagi Kategori Pendidik, IKTBN Temerloh telah Berjaya memenangi 1 Gold Medal dan 1 Silver Medal. Kejayaan Pasukan Inovasi IKTBN Temerloh terus diberi perhatian apabila menerima Award dan diumumkan sebagai JOHAN KATEGORI PELAJAR (Aplikasi Harian) dan JOHAN KATEGORI PENDIDIK (Pengajaran Dan Pemudahcaraan).

  Kemuncak kejayaan berganda bagi Pasukan Inovasi IKTBN Temerloh, adalah apabila dinobatkan dan sekaligus mengungguli HADIAH UTAMA iaitu JOHAN KESELURUHAN KATEGORI PELAJAR menerusi “Produk Adjustable Clutch Alignment Tool” yang diwakili pelajar Noor Aj Rran Bin Mohd Ali (DAR Semester 3), Muhammad Nur El Arif Bin Noor Alkhalidy (SJT Semester 2) dan Muhammad Kamal Iman Bin Ahmad Nizam (SJT Semester 2) seliaan Encik Mohd Shazly Farith Bin Ilias serta NAIB JOHAN KESELURUHAN KATEGORI PENDIDIK menerusi produk “Metal Round Arch Tool” yang diwakili oleh Encik Afzainizam Bin Abdul Aziz.

  Menerusi kejayaan ini, telah terus membuktikan dan meletakkan Pasukan Inovasi IKTBN Temerloh sebagai pasukan yang telah berjaya mengatasi pesaing-pesaing daripada institut latihan TVET lain yang bertanding dalam petandingan ini. TAHNIAH DAN SYABAS kepada semua pelajar dari pelbagai Jurusan Teknologi Kejuruteraan dan Jurusan Sukan Permotoran 4 Roda bersama pegawai dan penyelia sebagai peserta yang telah memberikan sumbangan dalam bentuk komitmen dan kesungguhan selama persediaan sehingga berlangsung pertandingan tersebut. Semoga kejayaan ini dapat memberikan impak, dorongan dan membudayakan inovasi kepada semua pelajar dan warga IKTBN Temerloh.

  Written on %AM, %02 %166 %2019 %10:%Ogs
 • AKBM 2015
  AKBM 2015

  Bagi tahun 2015 pasukan sukan bermotor Rally AKBM / IKBNT sekali lagi telah menyertai acara tersebut dengan penyertaan sebuah jentera perlumbaan bagi tujuan utama memberi pendedahan teknikal secara dekat/sebenar kepada pelajar-pelajar dalam bidang berkaitan. Pasukan AKBM terdiri daripada 5 orang pegawai dan 20 orang pelajar tahap 3 bidang sukan bermotor 4 roda selaku juruteknik dan juga pembantu teknikal pasukan. Acara pembukaan dan pelepasan pula berlangsung di kawasan Menara Tinjau Air Timbul yang menampilkan litar mini “Super Special Stage” bagi memberi keunikan dan cabaran kepada semua pasukan untuk menguji ketahanan jentera dan kecekapan pemanduan sukan lasak Rally.

  Written on %AM, %03 %889 %2015 %04:%Nov Read more...
 • Kejohanan FIA Asia Pacific Rally Championship - Malaysian Rally 2014
  Kejohanan FIA Asia Pacific Rally Championship - Malaysian Rally 2014

  Akademi Kemahiran Belia Motorsport –AKBM KBS (IKBN Temerloh) dengan kerjasama pihak KOSTAR Engine Oil melalui KOSTAR Motorsport Club Malaysia telah menaja dua (2) buah jentera bagi menyertai Kejohanan FIA Asia Pacific Rally Championship 2014 Pusingan Malaysia seiring dengan Kejohanan Rali Peringkat Kabangsaan –Malaysian Rally 2014.

  Written on %AM, %03 %885 %2015 %04:%Nov Read more...
 • KBS MAM KAPCAI ENDURANCE 2014
  KBS MAM KAPCAI ENDURANCE 2014

  Kejohanan Kebangsaan KBS MAM Kapcai Endurance Musim 2014 perlumbaan motosikal kapcai peringkat Kebangsan ini merupakan perlumbaan Motosikal terunggul dan satu satunya di Malaysia dan menggunakan konsep Perlumbaan Tahan Lasak’ (Endurance) dengan pusingan akhir menggunakan jentera Kapcai 100cc kebawah120cc kebawah dan 135cc kebawah selama 4 Jam Tanpa Henti. Pasukan IKBN Chembong TJB Racing yang ditubuhkan dari tahun 2012 sehingga kini dengan penglibatan dari para pengajar dan pelatih diberi pendedahan kepada reality kejuruteraan perlumbaan motorsikal dengan menggunakan jenama Honda Wave 100cc dalam kategori 100cc kebawah.

  Written on %AM, %03 %879 %2015 %04:%Nov Read more...
 • PERTANDINGAN EIMA Race 2014 dan 2015
  PERTANDINGAN EIMA Race 2014 dan 2015

  Education Innovation of Motosports & Automotive Race (EIMARace) 2014 adalah anjuran oleh Malaysia Japan International Institute Of Technology (MJIIT), Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Pertandingan yang berasaskan pendidikan inovatif dalam sukan permotoran dan automotif turut mendapat sokongan dan kerjasama dari Kementerian Kerja Raya, Giat Mara, Altair, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Kerajaan Negeri Perak.

  Written on %AM, %03 %868 %2015 %03:%Nov Read more...
 • PERTANDINGAN ROBOTIK 2015
  PERTANDINGAN ROBOTIK 2015

  Pertandingan PRIDE 2015 melibatkan 70 penyertaan pasukan dari peringkat sekolah rendah, sekolah menegah, kolej dan universiti dari dalam dan luar negara. Aktiviti yang dilakukan penciptaan robot yang merangkumi dari aspek elemen rekabentuk, pemasangan dan pengaturcaraan. IKTBN Sepang telah memenangi satu pingat emas dan satu pingat perak kategori kolej / Universiti dalam pertandingan tersebut.

  Written on %AM, %03 %866 %2015 %03:%Nov Read more...
 • WORLD SKILLS COMPETITION (WSC) 2015
  WORLD SKILLS COMPETITION (WSC) 2015

  World Skills Competition (WSC) merupakan Pertandingan Kemahiran Dunia yang ke-12 dianjurkan peringkat antarabangsa. Disertai sebanyak 1,200 peserta dari lebih 60 negara dengan sebanyak 46 bidang kemahiran dipertandingkan.Peserta yang mewakili bidang Ladies’ / Men Hairdressing iaitu Airul Firham Bin Che Amran pelatih dari IKBN Peretak telah berjaya memenangi pingat Gangsa dalam World Skills Competition (WSC) tersebut.Beliau di anugerahkan sebagai peserta pertama Malaysia yang mendapat pingat di dalam pertandingan WSC selama 22 tahun dan di iktiraf oleh Malaysian Book Of Records.

  Written on %AM, %03 %860 %2015 %03:%Nov Read more...
 • ASEAN SKILLS COMPETITION (ASC) 2014
  ASEAN SKILLS COMPETITION (ASC) 2014

  Asean Skills Competition (ASC) merupakan Pertandingan Kemahiran Asean yang ke-10 dianjurkan di peringkat antarabangsa yang melibatkan negara-negara Asia yang terdiri dari negara Brunei, Indonesia, Singapura, Thailand, Kemboja, Laos, Vietnam, Myanmar, Filiphina dan Malaysia. Pertandingan ini telah diadakan pada 19 - 29 Oktober 2014 dan telah berlangsung selama sembilan (9) hari di National Convention Center Hanoi, Vietnam. Sebanyak 25 bidang yang dipertandingkan. Peserta yang mewakili bidang Ladies’ / Men Hairdressing iaitu Airul Firham Bin Che Amran pelatih tahap 3 dari IKBN Peretak telah diiktiraf dan berjaya memenangi pingat Emas dalam Asean Skills Competition (ASC) tersebut.

  Written on %AM, %03 %856 %2015 %03:%Nov Read more...
 • WORLD SKILLS MALAYSIA BELIA (WSMB) 2015
  WORLD SKILLS MALAYSIA BELIA (WSMB) 2015

  Pertandingan WorldSkills Malaysia kategori Belia (WSMB) bertujuan untuk memilih dan mengiktiraf pelatih dan pekerja mahir yang mempunyai kemahiran yang unggul dan bertaraf dunia. Peserta yang memenangi pingat emas dan perak pada peringkat akhir kali ini berpeluang memasuki pertandingan Asean Skills Competition (ASC 2016) yang akan di adakan di Malaysia pada tahun 2016.

  Written on %AM, %03 %840 %2015 %03:%Nov Read more...
 • World Skills Malaysia Belia (WSMB) dan World Skills Malaysia Pengajar (WSMP) 2014

  WSMB DAN WSMP 2014

  Pertandingan WorldSkills Malaysia kategori Belia (WSMB) dan Pertandingan WorldSkills Malaysia Pengajar (WSMP) adalah satu pertandingan kemahiran yang diadakan setiap tahun bertujuan untuk memilih dan mengiktiraf pelatih dan pekerja mahir yang mempunyai kemahiran yang unggul. Pertandingan ini akan dijalankan melalui dua peringkat iaitu peringkat pra-kelayakan dan akhir. Ia akan dapat membantu meningkatkan tahap kemahiran sumber manusia di Malaysia yang bertaraf dunia.

  Written on %AM, %01 %769 %2015 %01:%Nov Read more...
 • Pertandingan Inovasi Peringkat Kebangsaan 2015
  Pertandingan Inovasi Peringkat Kebangsaan 2015

  Pertandingan rekacipta dan inovasi IKBN 2014 merupakan aktiviti tahunan untuk mengumpulkan pereka-pereka muda dari IKBN di seluruh Malaysia. Ianya menjadi salah satu landasan bagi perkongsian dan pengembangan hasil inovasi rekacipta pelajar dan juga pengajar mencapai tahap rekacipta terkini dari segi rekabentuk dan functionality.

  Written on %AM, %01 %768 %2015 %01:%Nov Read more...
 • Pertandingan Inovasi 2014
  Pertandingan Inovasi 2014

  Pertandingan rekacipta dan inovasi IKBN 2014 merupakan aktiviti tahunan untuk mengumpulkan pereka-pereka muda dari IKBN di seluruh Malaysia. Ianya menjadi salah satu landasan bagi perkongsian dan pengembangan hasil inovasi rekacipta pelajar dan juga pengajar mencapai tahap rekacipta terkini dari segi rekabentuk dan functionality.

   

  Written on %AM, %01 %752 %2015 %01:%Nov Read more...