AKBGBUKIT KIARA

 

BERITA

TERKINI

 • PROGRAM PENSIJILAN PENGURUSAN GOLF KAKITANGAN AKBG 2020

  17 HINGGA 23 SEPTEMBER 2020 - PROGRAM PENSIJILAN PENGURUSAN GOLF KAKITANGAN AKBG 2020

              

   

          

   

         

   

  • Program Pensijilan Pengurusan Sukan Golf merupakan salah satu usaha utama AKBG sebagai nilai tambah kepada pegawai-pegawai Perkhidmatan Belia dan Sukan dalam mendekatkan diri dengan pelaksanaan transformasi Technical Vocational Education and Training (TVET). Membantu pegawai AKBG untuk terus berusaha mendapatkan pensijilan kemahiran yang lebih tinggi bagi meningkatkan prestasi pegawai dalam pembangunan kerjaya khususnya di sektor perkhidmatan awam.

             Bentuk program yang akan dilaksanakan ialah seperti berikut:

  • Program latihan yang akan berlangsung selama dua bulan bermula pada September hingga Oktober 2020 bagi melatih dan melengkapi para pegawai dengan kemahiran yang diperlukan bagi tujuan pensijilanserta memahami keperluan pekerjaan industri yang diterajui oleh majikan di Industri Golf; dan

   

  • Program Pensijilan Pengurusan Golf ini dilaksanakan merangkumi sesi latihan teori, amali dan tugasan lapangan bersama pihak industri sukan Golf mengikut jumlah jam latihan yang bersesuaian dengan rasionalisasi keberkenasan impak kepada peningkatan prestasi kerjaya para pegawai. Tujuan sesi latihan teori, amali dan tugasan lapangan diwujudkan adalah sebagai langkah untuk membina para pegawai memahami secara menyeluruh berkaitan pengurusan sukan golf secara teori, amali dan praktikal. Progam ini Meliputi enam (6) modul yang perlu dijalani sepanjang perjalanan latihan yang dilaksanakan

   

  Written on Khamis, 24 September 2020 12:38
 • PROGRAM IMPAK AKBG@KOMUNITI TAMAN BERINGIN KUALA LUMPUR 2020

  Taman Beringin Kuala Lumpur - Sabtu - 5 September 2020 : Program Impak AKBG@Komuniti Taman Beringin Parlimen Batu Kuala Lumpur dengan kerjasama Persatuan Penduduk Taman Beringin Jinjang Utara Kuala Lumpur merupakan sebuah program bertujuan memberi sumbangan balik tenaga kepakaran khidmat komuniti kesukarelaan Pelajar AKBG kepada masyarakat dan komuniti khususnya dalam menjalankan aktiviti mengecat serta membaik pulih, pembersihan kawasan dan menyelenggara kemudahan awam Dewan dan Surau Penduduk Taman Beringin Kuala Lumpur. Usaha melaksanakan Program Impak AKBG bersama Persatuan Penduduk Taman Beringin ini ialah salah satu inisiatif AKBG untuk  menjalinkan kerjasama strategik bersama komuniti bagi mempromosikan AKBG kepada penduduk setempat untuk menyambung pengajian di AKBG. Pelajar AKBG seramai 18 orang telah terlibat bersama pegawai AKBG dalam menjalankan akvititi mengecat dewan dan surau untuk penggunakan penduduk. Program Impak AKBG@Komuniti Taman Beringin Parlimen Batu Kuala Lumpur dengan kerjasama Persatuan Penduduk Taman Beringin Jinjang Utara Kuala Lumpur telah disempurnakan oleh YBrs. En. Mohd Hazan Bin Haji Dahari Pengarah Akademi Kemahiran Belia Golf Kementerian Belia dan Sukan.

   

              

        

    

   

  Written on Selasa, 15 September 2020 10:46
 • KEJOHANAN GOLF JEMPUTAN PIALA YDP MAKSAK MALAYSIA 2020
  KEJOHANAN GOLF JEMPUTAN PIALA YDP MAKSAK MALAYSIA 2020

  Kelab Golf Kota Permai Shah Alam Selangor-Sabtu - 12 September : Golf Jemputan Piala YDP MAKSAK Malaysia yang dianjurkan oleh MAKSAK Malaysia pada 12 September 2020 dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan. Kejohanan ini dihoskan oleh YBhg. Tan Sri KSN selaku YDP MAKSAK Malaysia dan disertai oleh Ahli-ahli Jawatankuasa MAKSAK, Ketua-ketua Setiausaha Kementerian, Setiausaha-setiausaha Kerajaan Negeri dan Ketua-ketua Agensi dan Jabatan. AKBG telah dilantik sebagai jawatankuasa teknikal dan pertandingan sempena Kejohanan ini.

          

  Written on Isnin, 14 September 2020 14:44
 • LATIHAN AMALI GOLF UNTUK PELAJAR AKBG DI KGPA

  Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA) - AKBG telah mengadakan simulasi di padang golf Kelab Perkhidmatan Awam untuk memantapkan lagi ilmu pengetahuan dan kemahiran mengenai sukan golf kepada 18 pelajar baru Jurusan Operasi Sukan dan Golf ambilan Julai 2018.

  Written on Isnin, 05 November 2018 09:18 Read more...
 • LAWATAN YB. TIMBALAN MENTERI BELIA DAN SUKAN MALAYSIA KE AKADEMI KEMAHIRAN BELIA GOLF
  LAWATAN YB. TIMBALAN MENTERI BELIA DAN SUKAN MALAYSIA KE AKADEMI KEMAHIRAN BELIA GOLF

  Kelab Golf Perkhimatan Awam (KGPA) , 14 November 2018 – Selaras dengan kemajuan industri TVET negara, Yang Berhormat Tuan Steven Sim Chee Keong, Timbalan Menteri Belia dan Sukan telah berkunjung ke Tempat Latihan Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) di KGPA untuk berbincang mengenai pemerkasaan dan pemantapan industri dalam kemahiran golf. Intipati perbincangan termasuklah menaiktaraf AKBG kearah sektor industri sukan dan mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan belia dengan menjana lebih banyak peluang pekerjaan kepada belia.

  Beliau juga sempat meluangkan masa bertemu dan beramah mesra bersama 18 pelajar dari AKBG . Turut bersama beliau ialah Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) YBhg. Dato’ Dr. Hajah Wasitah Mohd Yusof, Encik Mohd Khairi bin Ali, Timbalan Pengarah AKBG dan pegawai-pegawai AKBG.

  Disediakan oleh : Akademi Kemahiran Belia Golf

  Written on Khamis, 15 November 2018 12:47
 • AKBG KOMITED LAHIRKAN PELAJAR MELALUI AKTIVITI KESUKARELAAN

  Johor Bahru – Bermula 18 Oktober sehingga 28 Oktober 2018 seramai 18 orang pelajar dan 6 pegawai daripada Akademi Kemahiran Belia Golf telah menyertai World Amateur Golfers Championship (WAGC) yang diadakan di empat kelab golf yang berbeza iaitu ‘Palm Resort Golf and Country, Senai, Horizon Hills, The Els Club Desaru dan di Forest City Golf Course Resort.

  Written on Isnin, 05 November 2018 09:14 Read more...
 • DEDAH PELAJAR AKBG MELALUI PENGLIBATAN KEJOHANAN GOLF

  TOURNAMENT PLAYERS CLUB (TPC), Kuala Lumpur -   Seramai 30 pelajar dan pegawai daripada Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) telah mengambil bahagian sebagai sukarelawan dalam Kejohanan Golf CIMB Classic 2018 yang disertai oleh pemain-pemain professional dari pelbagai negara.

  Written on Isnin, 05 November 2018 08:48 Read more...
 • AKBG MENYOKONG SAMBUTAN HARI KESEDARAN AUTISME SEDUNIA MALAYSIA 2018

  BUKIT KIARA, 2 April 2018 – Sempena Hari Kesedaran Autisme Sedunia Malaysia 2018 yang disambut pada 2 April setiap tahun, Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) turut menunjukkan tanda sokongan terhadap kepentingan sambutan Hari Kesedaran Autisme.

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:49 Read more...
 • GIAT PROMOSI AKBG MENERUSI PAMERAN

  CHERAS, 31 Mac 2018– Bersempena Program Impak ILKBS @ Komuniti, Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) telah dijemput untuk menyertai Program Impak ILKBS @ Komuniti Parlimen Bandar Tun Razak 2018.

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:45 Read more...
 • AKBG BERSAMA PENDUDUK ZON LEMBAH PANTAI LAKSANA PROGRAM IMPAK ILKBS@KOMUNITI

  LEMBAH PANTAI, 1 April 2018Program Impak ILKBS @ Komuniti Zon Lembah Pantai telah dilaksanakan di Eco Park, Lembah Pantai oleh Pejabat Belia dan Sukan Kawasan Lembah Pantai, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) dengan turut sama terlibat ialah lain-lain agensi kerajaan dan swasta.

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:38 Read more...
 • AKBG SERTAI EKSPO TVET MALAYSIA 2018 BERSAMA ILKBS

  Pusat Dagangan Putra, Kuala Lumpur – Pada 22 & 23 Mac 2018 bertempat di Dewan Mawar Putra World Trade Center (PWTC) Kuala Lumpur telah berlangsungnya Ekspo TVET Malysia 2018.

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:09 Read more...
 • KETUA PENGARAH TURUN PADANG BERSAMA PELAJAR AKBG

  Kuala Lumpur, 19 Mac 2018 – Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (Dr Hajah Wasitah) meluangkan masa turun padang bersama pegawai dan pelajar daripada Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG)

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:05 Read more...
 • PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI SETIAWANGSA BERSAMA AKBG

  SETIAWANGSA, 18 Mac 2018 – Seramai 200 peserta terdiri daripada warga Setiawangsa menyertai aktiviti servis motor percuma dan gotong-royong membersihkan kawasan serta mengecat curve bersempenan Program Impak ILKBS@Komuniti Peringkat

  Written on Isnin, 09 April 2018 12:00 Read more...
 • AKBG ANTARA TONGGAK KEJAYAAN DI KEJOHANAN MAYBANK 2018

  Kuala Lumpur, 1- 4 Februari 2018 – Seramai 33 pelajar dan pegawai daripada Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) telah mengambil bahagian sebagai sukarelawan dalam Kejohanan Terbuka Maybank yang berlangsung di Saujana Golf and Country Club Subang Jaya, Shah Alam Selangor.

  Written on Rabu, 14 March 2018 09:30 Read more...
 • PROGRAM BOOTCAMP KBS- NILAI SPRINGS 2015
  PROGRAM BOOTCAMP KBS- NILAI SPRINGS 2015

  NILAI SPRINGS 18 Mei 2015 - Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG) Kementerian Belia dan Sukan Malaysia dengan kerjasama Cawangan Latihan Luar, Bahagian Pembangunan.

  Written on Selasa, 19 April 2016 08:12 Read more...
 
Find us on Facebook  Akademi Kemahiran Belia Golf
Follow Us  Akademi Kemahiran Belia Golf