Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Khamis, 04 January 2018 16:51

PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU IKBN SERI ISKANDAR SESI 1/2018

Written by
Rate this item
(1 Vote)

SERI ISKANDAR, 3 JANUARI 2018 - Seramai  53 orang pelajar baru telah melaporkan diri ke Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar sempena Hari Pendaftaran Pelajar Baru Sesi 1/2018. Majlis ini telah berlangsung pada 3 Januari 2018 jam 8.00 pagi bertempat di Dewan Dato Maharajalela.

Hari pendaftaran pelajar baru ini melibatkan tiga (3) jurusan iaitu Jurusan Elektronik Industri, Multimedia Pengarangan dan Rangkaian Komputer. IKBN Seri Iskandar pada sesi 1/2018 tahun ini ditawarkan kekosongan tempat sebanyak 75 orang pelajar dan hanya 53 pelajar sahaja yang menghadirkan diri pada sesi pendaftaran tersebut yang melibatkan jumlah keseluruhan pelajar mengikut pecahan jurusan masing-masing iaitu Elektronik Industri 17 orang, Multimedia Pengarangan 17 orang dan Rangkaian Komputer 19 orang pelajar.

Sesi taklimat dan pengenalan Institut kepada para ibubapa dan pelajar baru telah diadakan di mana Tuan Pengarah, IKBN Seri Iskandar, Encik Md. Isa Bin Ibrahim telah menyampaikan amanat dan latar belakang institut. Turut hadir sama Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Latihan, Encik Amir-Kharul Bin Daud bersama Timbalan Pengarah, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Encik A. Raman Bin Musbah serta kakitangan memenuhi ruang dewan.

Menurut beliau, walaupun IKBN Seri Iskandar merupakan sebuah institut yang agak lama, namun IKBN Seri Iskandar tidak pernah sesekali berkompromi di dalam memastikan kecemerlangan kualiti pengajaran dan pembelajarannya.

Tambah beliau lagi, IKBN Seri Iskandar mempunyai tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang masing-masing. Perspektif akademi yang menjadi kerangka kepada seluruh warga institut juga akan membantu dan mempertingkatkan potensi pelajar secara holistik yang mampu menyumbang untuk kesejahteraan masyarakat dan kelestarian alam, selari dengan visi dan misi institut. Kebertanggungjawaban pelajar baharu untuk menampilkan sikap dan budaya yang matang dan menjadi pewaris kesinambungan pembangunan negara kelak

Read 8880 times