Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Jumaat, 06 April 2018 15:30

PROJEK PENDAWAIAN ELEKTRIK DI RUMAH CONTOH OLEH PELAJAR ELEKTRIK FASA TUNGGAL ( PW2

Written by
Rate this item
(1 Vote)

SERI ISKANDAR, 6 APRIL 2018 - Kerja Kursus Elektrik ini adalah sebahagian daripada program pengajian yang ditawarkan khusus di pelbagai jenis institusi pengajian tinggi. Melengkapkan kerja kursus adalah cara yang baik untuk mendapatkan pengetahuan yang diperlukan untuk memasuki profesion yang tidak terkira banyaknya.

Satu kursus pemasangan elektrik merupakan pilihan yang terbaik bagi sesetengah orang. Ia adalah satu langkah yang penting untuk menjadi seorang juruelektrik yang berkelayakan sepenuhnya dan disahkan. Kursus ini akan mengajar, melalui kajian dan hands-on pengalaman, bagaimana untuk bekerja dalam industri elektronik. Beberapa kelas termasuk kerja pemasangan, peraturan-peraturan industri dan sains dan teknologi elektrik.

Sehubungan dengan itu, para pelajar semesta akhir jurusan ini telah didedahkan cara praktikal pendawaian elektrik setelah belajar secara teori yang diajar oleh para pengajar. Pelajar ini akan membuat pendawaian elektrik di rumah contoh yang telah disediakan oleh pihak institut bagi meningkatkan kemahiran dan pemahaman yang lebih luas. Para pelajar ini telah dibimbing oleh pengajar elektrik iaitu En. Mohd Faizee Bin Masstapar di mana pelajar ini akan membuat pendawaian elektrik rumah dari mula hingga siap.

Di akhir kerja kursus ini, para pelajar ini akan didedahkan teknik cara pengujian pemasangan pendawaian elektrik untuk memastikan pendawaian yang dibuat adalah betul dan terjamin selamat.

Read 9312 times