Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Sabtu, 09 June 2018 16:56

“ TETAMU YANG DIRINDUI “

Written by
Rate this item
(0 votes)

Bukit Mertajam 8 jun 2018 :- Bersempena di Ramadan , Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bukit Mertajam telah menganjurkan ceramah agama Ambang Ramadan 1439 Hijrah bertempat di Surau An-Nur, IKBN Bukit Mertajam.

Ceramah disampai oleh Ustaz Ibrahim sendiri. Beliau menjelaskan sekiranya seseorang berpuasa dengan taqwa ia dapat mengembangkan emosi, mendidik kejujuran, meningkat ilmu pengetahuan, mendidik kesetaraan, mendidik disiplin dan mengajar erti kesabaran.

Ramadan haruslah dihidupkan dengan dua perkara iaitu As Siyam (menahan diri dari sifat-sifat mazmumah) dan Al Qiyam iaitu membangunkan Ramadan dengan aktiviti tadarus al Quran, qiamullail, solat tarawih, infaq dan sebagainya.

Tambah beliau lagi, bagi mengimarahkan Ramadan, pelbagai aktiviti keagamaan disediakan untuk semua warga IKBN Bukit Mertajam sepanjang bulan Ramadan ini. Seluruh warga IKBN Bukit Mertajam mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat Islam.

Turut hadir dalam ceramah tersebut Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar Dan Pengurusan IKBN Kinarut Encik Azian dengan diiringi oleh Timbalan Pengarah  HEP En. Khairul Nizam.

Read 5455 times Last modified on Sabtu, 09 June 2018 16:57