Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Khamis, 30 August 2018 15:26

Program “ Citra Ibadah – Cintai Solat ”

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Unit agama, Bahagian Hal Ehwal Pelajar Institut Kemahiran Belia Negara Jitra telah menganjurkan program “ Citra Ibadah – Cintai Solat ” yang berlangsung selama tiga (3) hari bermula dari 26 hingga 28 Ogos 2018.

Program tersebut telah dibuat di Surau Mawaddah, IKBN Jitra. Peserta program adalah seramai 150 orang pelajar islam dari jurusan kimpalan, operasi pemesinan, motosikal, kereta, jahitan pakaian wanita dan elektrik.

Program sebegini diadakan adalah untuk meningkatkan kefahaman pelajar terhadap kepentingan solat yang sempurna dalam diri dari masa ke semasa melalui pendidikan dan latihan yang berterusan. Selain itu, melahirkan para pelajar yang memahami dan mengetahui tatacara yang betul solat mengikut Rasulullah. Adalah dicadangkan program seperti ini berterusan supaya tiada alasan pelajar tidak solat sebab tidak mengetahui tatacara solat yang betul dan minat para pelajar untuk solat tidak terhenti sekadar disuruh dan dipaksa. Apabila solat dijaga dapat melahirkan lebih ramai pelajar yang berjaya bukan sekadar di dunia tetapi berjaya di akhirat. InshaAllah.

Antara aktiviti yang dianjurkan sepanjang program adalah teori bersuci, wudhuk dan solat, amali wudhuk, tayammum, solat dan solat berjemaah serta aktiviti riadah.

 

Read 654 times
 
Find us on Facebook
Follow Us