Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Jumaat, 02 November 2018 17:15

PROGRAM KARNIVAL KEUSAHAWANAN 2018

Written by
Rate this item
(0 votes)

BUKIT MERTAJAM, 2 November 2018 : Untuk melahirkan modal insan yang kreatif dan inovatif,  beberapa aspek penting perlu dititikberatkan dan diberi tumpuan terutamanya dari segi aspek nilai kompetensi keusahawanan yang perlu dipupuk dari akar umbi seseorang usahawan muda.  Selain itu,  peluang – peluang perniagaan juga perlu diceburi oleh golongan remaja bagi menerapkan amalan – amalan perniagaan dalam diri mereka.  Dengan ini, mereka boleh berfikir lebih kritis dan inovatif dalam menjalankan sesuatu bidang perniagaan dan menjana perdapatan disamping menyumbang kepada pembangunan ekonomi Negara.

Subjek Keusahawanan merupakan Subjek Umum bukan teknikal yang terkandung di dalam silibus Pembelajaran di ILKBS. Oleh yang demikian, Penyediaan pelajar tentang ilmu keusahawanan amatalah diperlukan bagi memenuhi objektif dan matlamat penubuhan ILKBS iaiut member pengetahuan keusahawanan bagi melahirkan usahawan di bidang teknikal yang lebih Progresif dan berdaya saing

 Oleh itu, Program Hari Keusahawanan yang diadakan merupakan  salah satu program yang terbaik yang seharusnya diikuti. Terdapat 17 jualan gerai dari Usahawan Muda IKTBN Bukit Mertajam yang menjual Makanan, Minuman serta Barangan berupa perhiasan, bundle dan sebagainya.

Program ini diajur oleh cawangan pengurusan pelajar dengan kerjasama jabatan pengajian umum, majlis perwakilan pelajar dan kelab usahawan iktbn bukit mertajam. Seramai 550 orang pelajar termasuk pegawai IKTBN Bukit Mertajam telah menjayakan program ini.

Read 5289 times Last modified on Khamis, 13 December 2018 17:24