Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Khamis, 14 February 2019 10:02

IKBN KINARUT SIFAR UJIAN PRA SARINGAN DADAH

Written by

 

 

IKBN KINARUT SIFAR UJIAN PRA SARINGAN DADAH

 

 

 

IKBN KINARUT; Seramai 167 daripada 302 pelajar institut ini yang menjalani ujian saringan air kencing yang dilaksanakan Unit Kawad Dan Disiplin IKBN Kinarut dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Beaufort.

 

Pelbagai pendekatan bagi membasmi penyalahgunaan dadah, terutama dalam kalangan pelajar daerah ini antara langkah pencegahan diambil ialah pelaksanaan Program Bebas Dadah dengan pengisiannya meliputi taklimat antidadah dan ujian saringan air kencing.

 

"Kerajaan memandang berat isu penagihan dadah dalam kalangan belia remaja dan sentiasa mengambil langkah tegas memastikan mereka tidak terbabit gejala itu.

 

Cawangan Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut menetapkan objektif Bebas Dadah dengan menyasarkan kadar penyalahgunaan dadah kurang daripada tiga peratus jumlah pelajar pada setiap sesi pengambilan.

 

 

Disamping itu, pelbagai slogan kami benci dadah juga telah dipasang dimerata-rata premis sebagai peringatan mesra kepada semua pelajar dan kakitangan institut ini agar menjauhkan diri dari perangkap dadah.

 

Turut hadir dalam program pra saringan ujian air kencing tersebut adalah En Zazali Bin Zahari, Ketua Cawangan Hal Ehwal Pelajar

Last modified on Khamis, 14 February 2019 10:04