Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Jumaat, 15 February 2019 16:27

KEMPEN DERMA DARAH 2019

Written by
Rate this item
(0 votes)

SERI ISKANDAR, 15 FEBRUARI 2019 – Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar baru-baru ini telah mengadakan kempen menderma darah sebagai sebahagian daripada komitmen sokongan untuk masyarakat  dengan kerjasama Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh, Perak pada 15 Februari 2019.

Kempen yang diadakan di Dewan Dato Maharajalela berkenaan bermula jam 9.00  pagi dan berakhir pada jam 12.00 tengahari turut menyaksikan jumlah kehadiran pelajar dan kakitangan yang menderma darah.

Seramai 30 penderma sukarela diperolehi dalam kempen menderma darah ini dan setiap penderma juga berpeluang berbincang mengenai keadaan kesihatan mereka semasa pendaftaran.

Sampel darah juga diambil untuk menentukan peserta yang kelayakan manakala penderma yang tidak memenuhi kriteria umum untuk menderma darah dibatalkan.

Tujuan utama kempen ini diadakan adalah untuk membantu masalah kekurangan bekalan darah di hospital seluruh negara. Kempen derma darah ini sememangnya satu kejayaan besar dan ia memberikan mereka peluang untuk mendidik orang ramai serta untuk meningkatkan kesedaran tentang pentingnya darah yang didermakan terutamanya dalam membantu dalam menyelamatkan nyawa seseorang.

Read 5353 times