Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Sabtu, 30 March 2019 11:46

TAKLIMAT KEMPEN KESEDARAN DAN CEGAH JENAYAH OLEH IPK SABAH BERSAMA PELAJAR IKBN KINARUT

Written by

 

 

 

TAKLIMAT KEMPEN KESEDARAN DAN CEGAH JENAYAH OLEH IPK SABAH BERSAMA PELAJAR IKBN KINARUT

 

 

 

KINARUT ;  Bahagian Siasatan Seksual wanita Dan Kanank-Kanak D11,Jabatan Siasatan Jenayah , Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah, sentiasa berusaha memberi maklumat kepada golongan pelajar dalam Program Kempen Kesedaran dan Cegah Jenayah.

 

Para pelajar perlu mengembangkan dan menguasai pelbagai ilmu pengetahuan dan sihat daripada terjebak dengan Jenayah Seksual di rumah, sekolah, institusi pengajian seterusnya dalam masyarakat awam.

 

Program Kempen ini terbahagi kepada dua slot iaitu Pencegahan Jenayah Seksual dan Kesan Jenayah;Gangguan Emosi dan Trauma yang disampaikan oleh Puan Rasidah Rashid Pegawai Psikologi/Victim Care Officer(VCO) ,Sjn Siti Halizah Bt Zakaria, Sjn Harmilah Binti Pulis, dan L/Kpl Mohd Rizwan Bin Abdullah.

 

Program Kesedaran ini juga turut diselitkan dengan soalan kuiz dan kaedah penyelesaian serta kesannya bagi memberikan pemahaman serta menerapkan konsep dua hala melalui pertanyaan dari pegawai dan jawapan oleh pelajar.

 

Program ini merupakan satu langkah ke arah memberi pengetahuan asas tentang Jenayah Seksual bagi menyelesaikan masalah pelajar dan orang awam daripada menghadapi tekanan yang boleh mendorong mereka terlibat dengan gangguan emosi dan trauma.

 

Selain itu para pelajar juga wajar menghayati nilai agama dan moral kerana inilah yang akan memberi petunjuk dan pedoman dalam menempuh kehidupan penuh cabaran. Pelajar hari ini bakal menempuhi pelbagai halangan dan cabaran yang pastinya menggugat ketahanan dan jati diri mereka.

 

Turut hadir dalam ceramah tersebut adalah Timbalan Pengarah Pengurusan Dan Hal ehwal Pelajar Himran Bin Entoh.