Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Isnin, 15 April 2019 14:14

MYFuture Youth Plus

Written by
Rate this item
(0 votes)

IKBN NAKA - Jabatan teknologi pertanian IKBN Naka melalui bengkel hasilan daging telah menjalankan kursus yang bertajuk MYFuture Youth Plus kepada golongan belia sekitar daerah Kuala Nerang. Kursus yang mula dijalankan pada 9 hingga 13 April 2019 ini melibatkan seramai 10 orang golongan belia tercicir. Kursus ini diajar sendiri oleh pengajar berpengalaman di jabatan teknologi pertanian IKBN Naka.

 

Selama 3 hari kurus nin dijalankan, golongan belia yang terlibat dapat mempelajari kaedah penghasilan produk hasilan daging iaitu seperti Chicken Chop set, Lamb Chop set serta homemade chicken frankfurter. Kursus ini ditawarkan secara percuma tanpa dikenakan sebarang bayaran dan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia melalui kementerian belia dan sukan.

 

Tujuan utama kursus ini dianjurkan adalah untuk membantu golongan belia yang menganggur untuk menambah ilmu pengetahuan dalam bidang penghasilan produk daging. Dengan tamatnya kursus ini, perserta kursus yakin bahawa mereka mampu memhasilkan sendiri produk yang telah dipelari serta mampu menjana pendapatan dengan berniaga produk tersebut.

 

Dengan berakhirnya kursus ini, IKBN percaya belia yang terlibat dapat menambah pendapatan mereka dengan berniaga produk-produk yang dipelajari. Program ini telah dirasmikan oleh tuan pengarah En. Mohd Ridzuan Bin Wan Abdullah Zawawi. Turut hadir bersama semasa majlis perasmian adalah ketua-ketua jabatan serta ketua bahagian. Selepas majlis perasmian, tuan pengarah berbesar hati untuk turut serta merasa produk yang telah dihasilkan oleh peserta.

 

 

 

Read 2578 times Last modified on Isnin, 15 April 2019 14:29
 
Find us on Facebook
Follow Us