Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Selasa, 23 April 2019 10:00

“SUKAN E-SPORT MENJADI TREN ANAK MUDA MASA KINI “

Written by

 

 

“SUKAN E-SPORT MENJADI TREN ANAK MUDA MASA KINI “

 

 

 

PUTATAN ; Seramai 10 orang pelajar IKBN Kinarut telah menyertai anjuran Pertandingan E-Sport anjuran Jabatan Belia dan Sukan (P) Sabah yang diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Sabah, Putatan baru-baru ini.

 

Pertandingan ini adalah terbuka kepada semua dan sasaran penyertaan adalah tertumpu kepada belia-belia yang berada dibahagian pantai barat sabah. Pertandingan ini juga menyaksikan pelajar IKBN Kinarut iaitu saudara Mohd Aiman Faris dari jurusan Penjaga Jentera Elektrik semester 2 telah menamatkan cabaran pada peringkat suku akhir sementara pelajar-pelajar yang lain melepasi peringkat kumpulan dan juga pada peringkat kalah mati.

Antara objektif pertandingan ini adalah untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap e-sports berbanding e-gambling, mampu menjelaskan kepada masyarakat bahawa e-sports bukan lagi aktiviti hiburan yang membuang masa, sebaliknya ia merupakan industri penyumbang ekonomi negara serta boleh dijadikan peluang kerjaya profesional e-sports dan mempercepatkan pembangunan e-sports dalam melahirkan atlit, fasiliti dan pembangunan teknologi e-sports negara.