Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Selasa, 07 May 2019 11:14

PROGRAM IMPAKS ILKBS @KOMUNITI SIRI 2 INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA KUALA PERLIS

Written by
Rate this item
(0 votes)

impakvanjenazah

IKBN Kuala Perlis, 26 April 2019 - Program Impaks ILKBS @Komuniti Siri 2 telah berlangsung dengan jayanya melibatkan aktiviti gerak kerja penyelenggaraan kenderaan jenazah di 10 buah masjid terpilih, lawatan sambal belajar daripada pelajar sekolah menengah arau, dan taklimat promosi kemasukan ke IKBN. Majlis penutup yang telah disempurnakan oleh Pengarah IKBN Encik Apui Jan dengan menyerahkan simbolik kunci kenderaan kepada wakil masjid yang hadir sebagai tanda serahan selepas selesai kerja selenggara dibuat.

“Wakil pihak masjid dalam ucapannya mengucapkan setinggi- tinggi penghargaan dan terima kasih kerana telah memilih masjid mereka sebagai peserta pada kali ini dan turut menzahirkan rasa teruja dengan bakat dan kemahiran yang dimiliki oleh pelajar IKBN. Pihak masjid juga sepakat untuk membantu pihak IKBN dalam usaha untuk mewar warkan kursus yang ditawarkan kepada masyarakat dan komuniti setempat di kawasan masing- masing. Mereka menyokong dan berharap agar program seumpama ini dapat diteruskan untuk memastikan IKBN sentiasa dekat dengan masyarakat dalam memberikan khidmat kesukarelaan”.

Di samping itu juga, keterujaan pelajar sekolah menengah arau tatkala diberi peluang melawat dan melakukan sedikit amali kemahiran yang ditunjukkan oleh pelajar IKBN dan dibantu pengajar yang berpengalaman. Menurut cikgu pengiringnya beliau sanggup menyewa sebuah bas untuk ke institut ini semata- mata untuk memberi pendedahan kepada pelajar bahawa bidang kemahiran kini telah membuka peluang pekerjaan yang luas dan mampu memberi pulangan dan pendapatan yang tinggi jika mereka betul- betul komited menceburi bidang pengajian TVET ini.

Sumber :

En Mohd Khairan Bin Azhar

Read 1312 times
 
Find us on Facebook
Follow Us