Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Rabu, 07 August 2019 10:28

46 ORANG PELATIH IKBN KINARUT DITAULIAH ARP TAHAP PERAK MANAKALA 75 ORANG TAHAP GANGSA

Written by

 

 

46 ORANG PELATIH IKBN KINARUT DITAULIAH ARP TAHAP PERAK MANAKALA 75 ORANG TAHAP GANGSA

 

 

 

KINARUT ; Majlis Pentauliahan Anugerah Remaja IKBN Kinarut telah berlangsung dengan penuh meriah apabila Majlis Penyampian Sijil Tauliah telah disampaikan oleh YBHG. Dato’ Dr. Hajah Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

 

Terdahulu dalam ucapan perasmian beliau mengucapkan tahniah kepada semua peserta ARP yang layak ditauliahkan anugerah Perak dan Gangsa dan memberi penekanan bahawa penyertaan mereka dalam aktiviti ARP adalah salah satu aktiviti yang mampu memberikan kesan mendalam dalam jiwa sanubari setiap peserta melalui penglibatan aktiviti secara sukarelawan dalam setiap komponen yang mereka sertai.

 

YBHG. Dato’ Dr. Hajah Wasitah Hj. Mohd Yusof juga memuji persembahan tarian kebudayaan daripada peserta ARP dan menyarankan bakat-bakat yang mereka ada harus diketengahkan agar terus bersinar dan tarian-tarian kebudayaan di Sabah khususnya tidak akan hilang ditelan zaman.

Sejak program ARP diwajibkan di semua ILKBS IKBN Kinarut telah bermula dengan seramai 26 orang peserta pada sesi Julai 2017 dan kesemua peserta tersebut layak untuk ditauliahkan pingat gangsa.

 

Pada masa ini seramai 23 orang sedang menjalankan projek anugerah Emas, 75 orang perak dan 130 orang tahap gangsa bagi tahun 2019.

 

IKBN Kinarut menawarkan Komponen Kemahiran seperti Kemahiran Permainan Golf, Kemahiran Bermain Alat Muzik (Gitar), Kemahiran Silat, Kemahiran Pengacaraan Majlis, Kemahiran Bermain Kompang, Kemahiran Dandanan dan Solekan,Kemahiran Vokal dan kemahiran tarian.