Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Jumaat, 01 November 2019 08:41

Training of Trainer (TOT) Programmable Logic Control (PLC)

Written by
Rate this item
(1 Vote)

30 Oktober 2019 : Satu program Training of Trainer (TOT) anjuran Fakulti Pengajian Umum(FPU) yang bertajuk Penggunaan Peralatan Programmable Logic Control (PLC) Allen Bradley Micrologix 1000. Program tersebut telah disampaikan oleh Pn. Norazlin bin Mohd Dahali pengajar dari fakulti tersebut bertempat di Makmal ZRE di Bengkel 7,Fakulti Pengajian Umum.

Program ini mempunyai intipati berkaitan dengan kursus atau subjek Electro Pnuematic Hydraulic (EPH) yang dipelajari oleh ke semua pelajar Sijil dan Diploma Teknologi Kejuruteraan di IKTBN Temerloh.Ia merupakan salah satu kursus atau subjek umum teknikal yang dipelajari oleh mereka bagi memastikan kemahiran asas berkaitan diterapkan sebelum mereka menjejakkan kaki ke dunia pekerjaan di industri.

Diharap dengan perkongsian ini para pengajar FPU dapat diberi pendedahan berkenaan peralatan berkaitan dan juga applikasi PLC bukan sahaja khusus untuk subjek tersebut malah dapat diaplikasikan ke bidang atau bahagian yang lain seperti inovasi atau kaizen.

Read 517 times
 
Find us on Facebook
Follow Us