Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Rabu, 02 October 2019 11:25

HIDUP AMALAN GOTONG-ROYONG

Written by
Rate this item
(0 votes)

SERI ISKANDRAR, 2 OKTOBER 2019 - Menyemai semangat sukarelawan dan amalan gotong-royong yang menjadi tunjang perpaduan masyarakat sejak dulu perlu dikekalkan terutama generasi hari ini.

Inisiatif Jawatankuasa Ekosistem Kondusif Setor Awam (EKSA)  Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar Perak (IKBNSIP) menganjurkan Program Gotong Royong Perdana pada 1 Oktober 2019 jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang bertempat di seluruh zon antara usaha menyemai semangat sukarelawan serta menghidupkan kembali amalan gotong-royong dalam kalangan generasi belia.

Semua pelajar terbabit termasuk kakitangan IKBNSIP dengan pengisian program membersihkan kawasan bengkel dan makmal, membuang sawang, mengecat dinding dan mural.

Program ini antara aktiviti yang dirancang untuk warga IKBNSIP di sini terutama dalam menyemai semangat kesukarelawan dan menghidupkan kembali amalan gotong royong dalam kalangan belia. Amalan gotong-royong ini bukan saja membantu meringankan beban malah mengukuhkan ikatan silaturahim di antara satu sama lain.

Sementara pelajar ini menyifatkan aktiviti gotong royong yang dianjurkan pihak institut memang memberi manfaat kepada golongan pelajar kerana aktiviti ini mempunyai banyak mesej tersirat dan tersurat yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan hari ini.

“Pepatah Melayu ada menyebut , Yang Berat Sama Dipikul, Yang Ringan Sama Dijinjing memang patut diaplikasi dalam kehidupan pelajar hari ini.

Di harapkan aktiviti seperti ini dapat dianjurkan pada masa akan datang dan menimba seberapa banyak pengalaman dalam program sukarelawan sebagai persediaan sebelum melangkah ke dunia pekerjaan kelak.

Read 2229 times