Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Jumaat, 21 February 2020 15:07

AUDIT ANUGERAH ILKBS TERBAIK (AIT) DAN PENGURUSAN LATIHAN TERBAIK(PLT) 2020 DI IKTBN TEMERLOH

Written by
Rate this item
(1 Vote)

17-18 FEBRUARI 2020:– Lawatan pasukan Panel Penilai Anugerah ILKBS Terbaik (AIT) dan Pengurusan Latihan terbaik (PLT) 2020 telah diadakan di IKTBN Temerloh. Pasukan Pemantauan tersebut yang diketuai oleh En. Ts. Kamaruzzaman bin Hj Md Ali selaku Pengerusi penilai, En. Fauzi Bin Elham@Alhim Mohamed iaitu SUB Pengurusan Maklumat (KBS), Ts. Dr Loke Kok Foong (BPKB), En. Mohd Khairulshahril ( BPKB), Pn Nur Aniza (BPM) dan Pn Nursida Binti Yaccob. Kumpulan panel penilai ini telah melaksanakan penilaian audit terhadap 6 komponen utama iaitu Pengurusan Pembelajaran & Pengajaran sebanyak 30% sumbangan markah, Indeks Pencapaian Utama sebanyak 20%, Pengurusan Pentadbiran sebanyak 15%, Pengurusan Kewangan sebanyak 15%, Pengurusan Hal Ehwal Pelajar sebanayk 10% dan kriteria terbaharu iaitu Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikas(ICT) sebanyak 10% pecahan daripada keseluruhan 100% markah.

Proses penguaditan ini berlangsung secara menyeluruh terhadap 21 ILKBS untuk bersaing secara baik dalam latihan TVET di Kementerian Belia dan Sukan(KBS). Secara tidak langsung, kualiti latihan di setiap institusi dapat dipantau dan diketahui secara terus oleh panel yang dilantik oleh pihak kementerian.

Bagi IKTBN Temerloh, 5 Jurusan yang terlibat dengan semakan terhadap Pengurusan Pembelajaran & Pengajaran yang telah dilaksanakan pada 2019. Keputusan bagi penilaian tersebut akan diumumkan ketika Majlis Konvokesyen ILKBS ke-16 akan datang.Semoga dengan adanya proses pemantauan ini, melalui penemuan dan teguran dapat membantu pihak institut membuat penambahbaikan dan bagi sebarang penemuan yang baik dapat dijadikan semangat dan inspirasi kepada warga IKTBN Temerloh untuk mengekalkan semangat bagi memastikan kualiti latihan terjamin.

Read 203 times
 
Find us on Facebook
Follow Us