Print this page
Isnin, 24 February 2020 14:38

PROGRAM KEMPEN TVET SEBAGAI KERJAYA DAN MOTIVASI PERDANA

Written by
Rate this item
(0 votes)

TG. TUALANG, PERAK 21 FEBRUARI 2020 – Program Kempen TVET sebagai Kerjaya dan Motivasi Perdana telah berlangsung dengan meriahnya di Dewan SMK Dato’ Bendahara CM Yusuf, Tg. Tualang. Antara objektif utama program ini dilaksanakan adalah untuk memastikan dan menjadikan bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sebagai pilihan utama dan bukan lagi cabang alternatif bagi golongan belia untuk melangkah ke alam kerjaya yang lebih cemerlang dan proaktif. Ia juga merupakan salah satu strategi utama bagi memperkasakan bidang TVET di Malaysia.


IKBN Seri Iskandar turut sama menjayakan program ini dengan membuka ‘booth’ pameran serta memberi khidmat fotografi dan cetakan gambar untuk pengunjung yang hadir. Program ini telah diselaraskan oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan Alumni SMK Dato Bendahara CM Yusuf dengan kerjasama pelbagai agensi lain seperti KEMAS, Giatmara, MIDAS, PESDEC, UniKL dan Kolej Komuniti.

Semoga dengan terlaksananya program ini, seluruh warga belia dan anak muda dapat melihat bidang TVET ini sebagai satu entiti tunggal yang besar dan seragam, tidak berpecah-belah dan sekali gus berkongsi satu sistem yang kuat serta menyeluruh.

Read 1417 times