Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Isnin, 24 February 2020 14:44

PENYERTAAN PERINGKAT SARINGAN PERTANDINGAN PITCHING SEMPENA AGROFEST 2020 “PERAK SADC AGROPRENEUR PITCH”

Written by
Rate this item
(0 votes)

SERI MANJUNG, PERAK, 23 FEBRUARI 2020 – Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Seri Iskandar Perak telah menyertai Peringkat Saringan Pertandingan Pitching Agrofest 2020 “PERAK SADC AGROPRENEUR PITCH” yang dianjurkan oleh Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (Bahagian Pembangunan Usahawan) pada 23 Februari 2020 bertempat di Arena Square, Taman Samudera  Seri Manjung, Perak.


IKBN Seri Iskandar Perak telah menghantar tiga (3) projek untuk dipertandingkan iaitu Rechargeable Grass Cutter (RGC), Solartent dan Multipurpose Safety Helmet. Projek inovasi yang pertama, Rechargeable Grass Cutter (RGC) telah diwakili oleh pelajar-pelajar daripada jurusan Elektronik Industri iaitu Khairin bin Azman dan Muhammad Redzuan bin Abdul Wahab. Manakala projek inovasi Solartent pula dibentangkan oleh pelajar-pelajar jurusan Rangkaian Komputer dan diwakili oleh Nazrul Naim bin Khairuddin, Mohammad Azim bin Yasin dan Muhammad Yusuf bin Mohammad Lazim.  Projek inovasi ketiga iaitu Multipurpose Safety Helmet diwakili oleh seorang pengajar jurusan Pendawaian Elektrik 1 Fasa, PW2 Mohd Faize bin Masstapar bersama pelajar-pelajar beliau iaitu Muhammad Nabil Faiq bin Azman, Mohammad Asyrul Asymawi bin Mahidin dan Mohamad Akmal Haziq bin Azri.

Sebanyak 12 projek telah dibentangkan oleh peserta-peserta pertandingan yang terdiri daripada orang perseorangan dan juga daripada wakil-wakil syarikat serta institut. Walaubagaimanapun ketiga-tiga projek inovasi IKBN Seri Iskandar yang dipertandingkan hanya menerima sijil penyertaan.

Read 1563 times