Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Isnin, 04 May 2020 11:21

IKTBN TEMERLOH PRIHATIN, PELAJAR TERKANDAS TERJAGA

Written by
Rate this item
(1 Vote)

 

 

28 April 2020 : Sehubungan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebulan yang lalu dan telah berlanjutan sehingga 41 hari, pihak pengurusan IKTBN Temerloh telah mengambil langkah awal dengan mengenalpasti 6 orang  pelajar IKTBN Temerloh telah terkandas dan tidak sempat untuk pulang ke kampung halaman sebelum arahan tersebut. Pelajar tersebut yang terdiri daripada terdiri daripada 4 orang pelajar yang menjalani Latihan Industri dan 2 orang pelajar yang menjalani latihan di institut ini.

Dengan inisiatif awal daripada pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP), telah membuat pengesanan awal dan telah diberi tanggungjawab oleh pihak pengurusan dalam memastikan kebajikan mereka dijaga. Selama dalam tempoh PKP tersebut, pelajar telah diberi kemudahan kediaman dan keperluan asas yang lain seperti makan dan minum oelh pegawai HEP. Setelah mendapat mendapat kebenaran pergerakan bagi penghantaran  pulang daripada pihak berkuatkuasa iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM),  pihak HEP melalui pegawai yang bertugas telah menghantar  pelajar dengan mengunakan kenderaan jabatan bagi memastikan mereka selamat pulang dan tiba ke pangkuan keluarga tersayang.

Urusan penghantaran pelajar untuk pulang ke kampung halaman telah dilaksanakan oleh pegawai yang bertanggungjawab iaitu En. Mohd Faizal Bin Abdul Salim secara berperingkat yang mana melibatkan peringkat pertama iaitu merupakan penghantaran pelajar yang berasal dari Besut, Terengganu dan seorang pelajar untuk kembali ke Kuching, Sarawak di KLIA. Seterusnya adalah urusan pengambilan pelajar yang terkandas di tempat Latihan Industri di Cheras untuk pulang ke rumah kampung halaman masing-masing di Pekan, Pahang.

Dengan inisiatif awal ini, telah membuktikan bahawa pihak Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh mempunyai komitmen sepenuhnya dalam menjaga kebajikan pelajarnya dalam apa jua keadaan pun.

 

Read 579 times Last modified on Isnin, 04 May 2020 11:29