Print this page
Isnin, 20 July 2020 16:05

PROGRAM SANITASI DAN DISINFEKSI BANGUNAN BERSAMA BOMBA DAN PENYELAMAT SERI ISKANDAR

Written by
Rate this item
(0 votes)

SERI ISKANDAR, 17 JULAI 2020 - Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seri Iskandar dengan kerjasama Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar melakukan operasi sanitasi di institut ini pada 17 Julai 2020 jam 9.00 pagi bertempat di Astaka. Program ini melibatkan anggota bomba unit khas dan dibantu warga ikbn seri iskandar.


Fokus utama program sanitasi ini melibatkan kawasan bangunan terbabit meliputi bangunan, makmal, bengkel, cafe dan kemudahan terdapat di bangunan tersebut. Usaha sanitasi ini mengambil masa satu hari untuk disiapkan sepenuhnya

Dalam operasi itu, petugas terlibat menggunakan kaedah semburan cecair pembasmi kuman iaitu clorox dan campuran air dengan sukatan 1:10. Ia dilakukan secara manual menggunakan tong penyembur racun dan penyembur tangan.

Operasi ini turut disertai Tuan Pengarah, Encik Md. Isa Bin Ibrahim bersama Kakitangan, Syarikat Pembersihan dan Keselamatan. Dalam menjayakan program ini, semua terlibat diberi tunjuk ajar kaedah penyemburan sanitasi betul dengan kadar campuran bahan digunakan oleh anggota bomba tersebut.


Semoga program ini dapat memberi keyakinan kepada semua warga IKBN Seri Iskandar termasuk pelajar dan ibu bapa bahawa pihak institut sentiasa memastikan kawasan berada dalam keadaan selamat.

Read 690 times