Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Selasa, 08 December 2020 09:38

AKTIVITI PEMBELAJARAN ATAS TALIAN PELAJAR BAHARU SESI 2/2020 IKBN NAKA

Written by
Rate this item
(0 votes)

KEDAH, 6 Disember 2020 – Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Naka telah melaksanakan aktiviti pembelajaran atas talian bagi pelajar sesi 2/2020 bermula pada 1 Oktober 2020 sehingga 3 Disember 2020. Penyelarasan Modul Online ini telah dibuat oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) berdasarkan kesesuaian semasa dan juga kandungan kursus yang telah ditawarkan kepada pelajar. Platform yang digunakan sepanjang modul ini berlangsung adalah Google Meet, Telegram, Whatsapp Group dan juga Facebook Page.

Sebagai permulaan modul, semua pelajar dikehendaki menyertai sesi Ice Breaking. Para pelajar yang berasal dari berbagai negeri, kaum dan peringkat umur dapat bersuaikenal sesama mereka melalui aplikasi Google Meet. Turut diselitkan Refreshing Games sebagai selingan slot. Tuan Pengarah IKBN Naka iaitu Encik Mohd Ridzuan Bin Wan Abdullah Zawawi juga telah menyampaikan amanat kepada para pelajar baharu.

 

 

Pelajar diperkenalkan dan diperjelaskan berkenaan semua jabatan & cawangan yang ada di institut ini. Mereka dapat mengetahui fungsi jabatan berkenaan dengan menyeluruh. Pelajar diberikan pendedahan dan penerangan berkenaan kursus yang ditawarkan kepada mereka secara menyeluruh oleh pengajar yang terlibat. Pengajar telah memberikan gambaran awal berkaitan apa yang akan mereka pelajari di institut ini. Pada minggu terakhir, semua pelajar perlu membentangkan hasil mini task yang telah diberikan berdasarkan kursus masing-masing. Salah satu contoh mini task ialah daripada kursus Pengeluaran Makanan iaitu cara- cara membuat Vietnam Roll secara individu oleh para pelajar menggunakan 'video creator' dan dimuatnaik ke laman Facebook Group.

Pihak institut mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan aktiviti pembelajaran atas talian ini. Semoga segala input yang diberikan dapat memudahkan pelajar baharu untuk meneruskan pengajian mereka nanti.

 

 

Read 772 times