Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 
Selasa, 25 October 2016 23:02

MAJLIS KONVOKESYEN KALI KE-9 IKBN KINARUT 2016

Written by

MAJLIS KONVOKESYEN KALI KE-9 TAHUN 2016 SEBAGAI KENANGAN TERINDAH BUAT

GRADUAN IKBN KINARUT 

 

 

IKBN KINARUT - Majlis Konvokesyen IKBN Kinarut Kali Ke-9 telah dibuka secara rasminya pada 15 Oktober 2016 yang lalu oleh YBhg Dr. Hajah Wasitah binti Mohd Yusof, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia dengan menyaksikan pengaugerahan Sijil Kemahiran Malaysia dan Sijil Kompeten Suruhanjaya Tenaga kepada seramai 354 orang graduan dalam pelbagai jurusan dan peringkat pengajian. Ia merupakan hari kemenangan dan kenangan terindah kepada semua graduan IKBN Kinarut kerana telah melepasi segala cabaran bergelar sebagai pelajar sepanjang menjalani latihan dan pengajiannya di IKBN Kinarut.

Dalam majlis tersebut juga, YBhg Dr. Hajah Wasitah binti Mohd Yusof telah menganugerahkan pelajar Jurusan Binaan Bangunan Tahap Tiga, saudara Dahlan bin Abdul Malek sebagai Penerima Anugerah Graduan Cemerlang Keseluruhan dengan menerima wang tunai sebanyak RM1000.00 beserta Piala Iringan dan Sijil Penghargaan manakala pelajar Jurusan Pendawaian Elektrik Tiga Fasa (PW4), saudara Mohd Razman bin Lakunsim dan saudari Nurul Farahlina binti Mustarim, pelajar Jurusan Pelukis Pelan Tahap 2, kedua-duanya sebagai Penerima Anugerah Graduan Cemerlang dengan membawa pulang Piala Iringan dan Sijil Penghargaan. Bekas pelajar IKBN Kinarut, saudara Azrie Aziz dalam Jurusan PW2 (2006) dan PW4 (2009) yang telah berjaya menceburi dalam bidang keusahawanan khusunya bidang pendawaian elektrik dan memiliki syarikat sendiri iaitu MAMA Group telah dinobatkan sebagai Anugerah Tokoh Pelajar Terbaik sempena Majlis Konvokesyen IKBN Kinarut Kali ke-9 ini. 

 

 

 

Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, YBhg Dr. Hajah Wasitah binti Mohd Yusof dalam ucapan pembukaan rasmi beliau berharap dengan pelbagai ilmu dan kemahiran yang telah diperolehi semasa para graduan berada di IKBN seperti Kemahiran Teknikal dan Pembangunan Insan dapat dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya dan beliau juga menyeru supaya para graduan tidak  berhenti sekatat itu sahaja tetapi meneruskan usaha menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan seterusnya mendapat pekerjaan yang diperlukan oleh pasaran industri negara ataupun menjadi seorang usahawan yang berjaya.   

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Sabah, Tuan Haji Awang Damit bin Haji Awang Anak, Pengarah IKBN Kinarut, Tuan Haji Razali bin Mohamad, Pengarah Suruhanjaya Tenaga Sabah, Pengarah IKTBN Alor Gajah, IKBN Peretak, IKBN Miri, IKBN Kuala Perlis dan IKBN Bandar Penawar. 

Disunting Oleh :- Fatimah Abd Rahman

                           IKBN Kinarut

Last modified on Isnin, 07 November 2016 23:17