Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia

Institusi Latihan Kemahiran Belia & Sukan

 

Dewan Besar IKTBN BUKIT MERTAJAM - 7 Januari 2019 – Tahniah dan selamat datang diucapkan kepada pelajar yang telah berjaya melanjutkan pelajaran di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Bukit Mertajam, bagi sesi kemasukan Januari 2019.

Bagi sesi kali ini, ILKBS pendaftaran bermula seawal jam 8 pagi diikuti dengan taklimat ibu bapa serta pendaftaran kemasukan ke asrama. Pelajar seterusnya akan mengikuti program Minggu Sillaturahim Sesi 1/2019 bagi memberi peluang kepada pelajar baru menyesuaikan diri dengan persekitaran ILKBS.

Diharapkan para pelajar ini terus bersemangat dalam mengharungi cabaran ditempat baru dan bersedia memulakan latihan kemahiran di bengkel masing-masing.
https://www.facebook.com/iktbnbukitmertajam/

Khamis, 13 December 2018 17:18

KARNIVAL BERKHATAN

BUKIT MERTAJAM, 1 Disember 2018 : Sempena cuti sekolah yang baru sahaja dilalui, pihak IKTBN Bukit Mertajam telah menganjurkan program berkhatan untuk anak-anak pegawai di IKTBN Bukit Mertajam anjuran Kesukeb yang disertai oleh 13 orang kanak-kanak yang terdiri dari anak-anak pegawai yang diadakan di galeri permata dan perpustakaan IKTBN Bukit Mertajam.Program ini dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan IKTBN Bukit Mertajam iaitu En. Muzkhairi. Program ini dimulakan dengan perserta berkhatan diarak menaiki motorsikal dari surau An-Nur ke perpustakaan IKTBN Bukit Mertajam.

BUKIT MERTAJAM, 20 November 2018 : Bersempana dengan kedatangan bulan Rabiul Awal ini, Jawatankuasa Surau An-Nur IKTBN Bukit Mertajam telah mengadakan Sambutan Maulidur Rasul 2018 bertempat di Institut Kemahiran Belia Negara Bukit Mertajam. Seramai 550 orang yang terdiri daripada pegawai dan pelajar telah terlibat bagi menjayakan program tersebut.

      Antara aktiviti yang dijalankan di dalam program tersebut adalah perarakan berselawat beramai-ramai yang bermula daripada Dewan Perdana IKTBN Bukit Mertajam sehingga ke perkarangan Surau An-Nur IKTBN Bukit Mertajam.

Turut juga diadakan gotong-royong memasak bubur asyura serta masakan nasi dengan gulai daging yang dimasak oleh para pegawai sendiri.

Semoga Program Sambutan Maulidur Rasul yang diadakan ini dapat mengeratkan silaturahim antara semua warga IKTBN Bukit Mertajam serta dapat menambahkan kecintaan kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.

Jumaat, 02 November 2018 17:15

PROGRAM KARNIVAL KEUSAHAWANAN 2018

BUKIT MERTAJAM, 2 November 2018 : Untuk melahirkan modal insan yang kreatif dan inovatif,  beberapa aspek penting perlu dititikberatkan dan diberi tumpuan terutamanya dari segi aspek nilai kompetensi keusahawanan yang perlu dipupuk dari akar umbi seseorang usahawan muda.  Selain itu,  peluang – peluang perniagaan juga perlu diceburi oleh golongan remaja bagi menerapkan amalan – amalan perniagaan dalam diri mereka.  Dengan ini, mereka boleh berfikir lebih kritis dan inovatif dalam menjalankan sesuatu bidang perniagaan dan menjana perdapatan disamping menyumbang kepada pembangunan ekonomi Negara.

Subjek Keusahawanan merupakan Subjek Umum bukan teknikal yang terkandung di dalam silibus Pembelajaran di ILKBS. Oleh yang demikian, Penyediaan pelajar tentang ilmu keusahawanan amatalah diperlukan bagi memenuhi objektif dan matlamat penubuhan ILKBS iaiut member pengetahuan keusahawanan bagi melahirkan usahawan di bidang teknikal yang lebih Progresif dan berdaya saing

 Oleh itu, Program Hari Keusahawanan yang diadakan merupakan  salah satu program yang terbaik yang seharusnya diikuti. Terdapat 17 jualan gerai dari Usahawan Muda IKTBN Bukit Mertajam yang menjual Makanan, Minuman serta Barangan berupa perhiasan, bundle dan sebagainya.

Program ini diajur oleh cawangan pengurusan pelajar dengan kerjasama jabatan pengajian umum, majlis perwakilan pelajar dan kelab usahawan iktbn bukit mertajam. Seramai 550 orang pelajar termasuk pegawai IKTBN Bukit Mertajam telah menjayakan program ini.

Selasa, 30 October 2018 09:20

Seminar Industrial Revolution 4.0 dan IOT

30hb Oktober 2018.Bukit Mertajam.Dengan kerjasama bahagian PMO KBS dan PSDC Pulau Pinang , IKTBN Bukit Mertajam telah mengadakan dua seminar yang bertempat di IKTBN Bukit Mertajam dan juga PSDC.Tujuan seminar ini adalah untuk membantu kaitangan ILKBS semalaysia memahami konsep pendekatan mengenai Industrial Revolution 4.0 yang sedang angat diperkatakan pada masa kini.Internet Of Thing adalah satu cabang yang diterapkan didalam IR 4.0.

2hb Oktober 2018.Ciast Shah Alam.Iktbn Bukit Mertajam telah menghantar 2 wakil dalam bidang elektronik dan juga pemasangan elektrik dalam peringkat akhir Pertandingan Kemahiran Malaysia .Pertandingan ini Berlangsung dari 28 hb September sehingga 2 hb Oktober 2018.Pelbagai modul perlu diselesaikan oleh peserta dalam mengejar kemenangan .Bagi bidang elektronik 4 modul perlu diselesaikan iaitu hardware design, assambly, Software Microcontroller dan fault finding .Manakala bidang elektrikal perlu membuat pemasangan pendawaian , program PLC dan Pengujian .Walaupun tidak  berjaya mendapat tempat yang pertama tetapi wakil IKTBN Bukit Mertajam telah diberikan Sijil kecermerlang yang sama taraf dengan SKM tahap 3.Tahniah

Rabu, 26 September 2018 16:39

Boot Camp Elektronik

26 hb September 2018.Bukit Mertajam.Kursus Boot Camp ini telah dianjurkan oleh IKTBN Bukit Mertajam dibawah kelolaan Jabatan elektronik .Kursus yang melibatkan seramai 30 orang ini dijalankan dengan pelbagai modul yang akan memberikan impak kepada belia dlam menempuhi alam perkerjaan .Antara modul yang dijalankan ialah IPC specialist untuk persijilan kompeten antarabangsa bagi bidang elektronik, modul Internet Of Thing untuk pengetahuan ke arah Industry Revolution 4.0 dan Teambuilding untuk meningkatkan jatidiri dan semangat berpasukan yang tingg dlam menempuhi cabaran pekrerjaan.

Jumaat, 07 September 2018 16:29

Lawatan Ke Cypark Solar Farm Kuala Perlis

4 hb september 2018 . Kuala Perlis.Jabatan Elektronik Telah mengadakan Lawatan ke cypark solar farm Kuala perlis unuk menambahkan pengetahuan dlam teknologo solar yang berkaitan dengan elektronik.Seramai 4 orang pengajar telah menyertai program tersebut.berjayanya lawata tersebut adalah atas usaha panel penasihat (TAC) Elektronik IKTBN Bukit Mertajam Dr.Ir Arkam Munaaim.solar adalah satu sumber tenaga yang boleh diperbaharui untuk bekalan elektrik pada masa kini.Taman solar tersebut boleh manmpung keperluan tenaga elektrik sehingga 2500 buah rumah yang berda di kuala perlis.semoga pengetahuan yang diperolehi dapat dimanfaatkan pada masa akan datang.

Khamis, 06 September 2018 13:57

Tahniah IKTBN Bukit Mertajam ILKBS terbaik

5 September 2018.Putrajaya.Sekali lagi IKTBN Bukit Mertajam telah dinobatkan sebagai ILKBS terbaik bagi tahun 2017 dengan membawa pulang hadiah yang lumayan.IKTBN juga telah memenangi pengurusan jursan terbaik bagi bidang elektrik dan tempat ketiga 

Ahad, 02 September 2018 13:45

Asian Skill Competition Bangkok

2hb September 2018 .Bnagkok Thailand.IKTBN Bukit Mertajam sekali telah menyertai Pertandingan Kemahiran Malaysia peringkat akhir didalam Pemasangan Elektrikal.Bidang ini diwakili oleh seorang  peserta  iaitu En Wan mohd Hanif pelajar jurusan pendawaian elektrik PW4 dan JUrulatihnya En.Nakia Nordin .En Wan mohd hanif mendapat Sijil Kecermerlangan yang melayakkan mereka mendapat Sikil Kemahiran Malaysia tahap 4 bidang elektrik.Kontinjen ini juga telah disertai oleh Pengarah dan juga kakitangan IKTBN Bukit mertajam yang hadir memberikan sokongan kepadanya.

Halaman 1 dari 7
 
Find us on Facebook
Follow Us