IKBNBANDAR PENAWAR

 
Ahad, 01 November 2020 16:42

PROGRAM PENINGKATAN KEMAHIRAN (PPK) BASICS OF MULTIPLEXING, COMMUNICATION NETWORK (AUTOMOTIVE TECHNOLOGY)

Written by
Rate this item
(0 votes)

22-24 September 2020- Satu Program Pembangunan Kepakaran (PPK) bertajuk Basics Of Multiplexing, Communication Network (Automotive Technology) telah dianjurkan oleh Fakulti Teknologi Automotif. Program tersebut telah berlangsung selama 3 hari di Exxotest Education Centre, Puchong Selangor. Ia telah disertai oleh 12 orang pegawai bidang Automotif Penyelenggaraan yang terdiri daripada pengajar Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan(ILKBS) berkaitan.

Program ini bertujuan untuk memberi pengukuhan pengetahuan serta kefahaman kepada peserta berkaitan teknologi sistem komunikasi elektronik satu jalur dalam sesebuah kenderaan. Peserta juga didedahkan dengan latihan amali yang menggunakan simulator. Melalui latihan ini, peserta didedahkan dengan proses operasi kendalian penghantaran, penerimaan dan analisa maklumat oleh komponen-komponen elektronik kenderaan. Peserta diberi peluang untuk menggunakan peralatan yang berkaitan bagi memastikan proses pengajaran di dalam bidang automotif penyelenggaraan yang dilaksanakan di ILKBS ini dapat diperkasakan.

Semoga dengan program ini, peserta akan ulang ke institut masing-masing dan membuat Training of Trainers (ToT) bagi memperluaskan lagi pengetahuan dikalangan pengajar bidang automitif yang lain. Sekaligus memastikan pengajar di ILKBS kompeten dalam latihan TVET.

Read 7241 times