IKBNBANDAR PENAWAR

 
Jumaat, 26 February 2021 17:14

PEMBENTANGAN DAN PENILAIAN PROJEK REKA CIPTA/INOVASI DI BAWAH INSENTIF PENDAFTARAN PEMILIKAN HARTA INTELEK INSTITUSI LATIHAN KEMAHIRAN BELIA DAN SUKAN (ILKBS) 2021

Written by
Rate this item
(1 Vote)

24 Februari 2021: Satu Program Sesi Pembentangan Dan Penilaian Projek Reka Cipta / Inovasi Di Bawah Insentif Pendaftaran Pemilikan Harta Intelek Institusi Latihan Kemahiran Belia Dan Sukan (ILKBS) 2021 anjuran Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia telah diadakan secara atas talian bersama wakil ILKBS yang melibatkan rekacipta dan inovasi. Program ini telah disertai oleh Jawatankuasa Inovasi IKTBN Temerloh yang membawa 2 projek hasil daripada ilham dan rekacipta pelajar IKTBN Temerloh.

            2 projek tersebut yang mana merupakan pilhan daripada Projek Tahun Akhir Pelajar Diploma Teknologi Kejuruteraan bagi sesi pembelajaran 1 2020 mewakili IKTBN Temerloh adalah “Dual Function Tile CutterTool” dan “Installer and Remover Vehicle Bushing”. Pemilihan projek ini adalah bagi tujuan untuk mendapatkan insentif Pendaftaran Pemilikan Harta Intelek dengan pihak MyIPO (Perbadanan Harta Intelek Malaysia) di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

            Secara tidak langsung, ia membuktikan IKTBN Temerloh mengiktirafkan dan menghargai hasil projek atau inovasi pelajar IKTBN Temerloh. Ia juga membuktikan bahawa hasil pelajar IKTBN Temerloh dapat menghasilkan projek yang berkualiti dan mampu bersaing dengan pihak luar yang lain. Semoga dengan inisiatif yang ada ini, dapat memberi galakan kepada warga IKTBN Temerloh untuk terus menghasilkan inovasi secara kreatif dan inovatif sepanjang masa.

Read 7689 times