IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI SIRI 3 DI MASJID KG LIMBAWANG, BEAUFORT

   

   

  PELAJAR IKBN KINARUT MENABUR BAKTI DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI DI MASJID KG LIMBAWANG, BEAUFORT

   

   

   

  BEAUFORT – Seramai 8 orang pelajar dan diselia oleh 2 orang Pengajar dalam Jurusan Penyejukbekuan dan Penghawa Dingin IKBN Kinarut menjalankan kerja-kerja amal di Daerah Beaufort pada hujung minggu lepas.

   

  Para pelajar telah menjalankan pemeriksaan pendawaian elektrik dan penyelenggaraan 8 unit Penghawa Dingin di Masjid Kg. Limbawang, Beaufort. Selain itu sebanyak 23 buah kenderaan awam termasuk Van Jenazah Masjid Limbawang turut mendapat khidmat secara percuma bagi kerja-kerja pemeriksaan penghawa dingin dan pengisian semula gas “Aircond” yang dijalankan oleh pelajar-pelajar berkenaan.

   

  Pada sebelah petangnya para pelajar dan pengajar mengambil kesempatan menjalankan aktiviti promosi IKBN dengan pengedaran risalah-risalah informasi IKBN Kinarut semasa Program Konsultasi Belia Daerah Beaufort dan Majlis berbuka Puasa yang dihadiri oleh YB Menteri Belia dan Sukan Malaysia dan Ybhg. Ketua Setiausaha KBS .

  Written on Isnin, 27 May 2019 16:33
 • SEMAI BUDAYA GOTONG ROYONG DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT

   

   

  SEMAI BUDAYA GOTONG ROYONG DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT – Program Impak ILKBS @ Komuniti kali ini dijalankan di IKBN Kinarut dengan aktiviti yang bersesuaian dengan suasana bulan Ramadan. Walaupun sedang berpuasa ianya tidak menghalang para pelajar IKBN Kinarut menjalankan aktiviti khidmat masyarakat dengan pendekatan secara bergotong-royong.

   

  Dalam program kali ini para pelajar terlibat dalam aktiviti persediaan Dewan untuk venue program Khatam Al-Quran dan Iftar Perdana, bergotong-royong menyediakan bubur kacang untuk hidangan majlis selain disumbangkan kepada penghuni Rumah warga Tua St. Pritchard, Kinarut dan pengguna-pengguna Jalan Limau-Limauan, Kinarut.

   

  Sebelum majlis Khatam Al Quran bermula, peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda dari kalangan pelajar yang mengambil bidang kemahiran muzik dan vokal mengadakan persembahan selingan lagu-lagu Dakwah menerusi segmen “Showcase ARPRM”.

   

  Selain itu para pelajar juga menyantuni tetamu khas dari rumah anak Yatim As Sakinah dalam majlis Iftar Perdana yang turut dihadiri oleh kakitangan IKBN Kinarut dan keluarga mereka. Kehadiran dianggarkan seramai 350 orang dalam majlis berkenaan yang turut dihadiri oleh Pengarah , Timbalan-timbalan Pengarah serta Ketua-ketua Jabatan.

  Written on Ahad, 26 May 2019 11:42
 • PROGRAM CITRA IBADAH CINTAI SOLAT DAN PESONA MUSLIM

   

   

  PROGRAM CITRA IBADAH CINTAI SOLAT DAN PESONA MUSLIM

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 100 orang pelajar muslim Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah terlibat program citra ibadah yang dianjurkan oleh Unit Hal Ehwal Pelajar (HEP) bertempat di Surau Al-Hidayah, IKBN Kinarut.

   

  Program ini bertujuan memberi panduan pengukuhan solat dan bacaan Al-Quran, memberi pendedahan berkaitan kepentingan dan kesan solat serta membentuk peribadi muslim dari aspek individu, keluarga dan komuniti.

   

  Dalam program citra ibadah ini beberapa fasilitator daripada luar telah dijemput iaitu Ustad Yusrino Yusof daripada CCRC Papar dan Ustad Ku Mohamad Haris Ku Zakaria daripada Penjaga Kota Kinabalu dan program citra telah disempurnakan oleh Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut.

   

  Turut hadir dalam majlis tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, pegawai dan kakitangan.

  Written on Selasa, 21 May 2019 15:50
 • BENGKEL PELAKSANAAN MODUL BARU BINA INSAN IKBN KINARUT

   

   

  BENGKEL PELAKSANAAN MODUL BARU BINA INSAN IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 15 orang pegawai daripada Unit Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Cawangan Penyelarasan Kawalan Kualiti (CPKK) terlibat dalam Bengkel Pelaksanaan Modul Baru Bina Insan yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Bengkel ini telah disampaikan oleh Encik Mohd Tamrin Enche Yusoff dari Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan. Intipati bengkel ini adalah kaedah baru penilaian Rubrik bagi menggantikan sistem peperiksaan, pelaporan dan penyelarasan data penilaian yang berkaitan.

   

  Bengkel ini bertujuan memberi pengetahuan dan pemahaman jelas berkenaan pelaksanaan modul baru bina insan yang dilaksanakan di kesemua Institut Latihan Kemahiran Belia Sukan (ILKBS) khususnya kepada pengajar-pengajar subjek umum oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan.

   

  Turut hadir bengkel tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Riezlan Sutrisno Ketua Cawangan Penyelarasan Kawalan Kua;iti (CPKK) IKBN Kinarut.

  Written on Sabtu, 04 May 2019 15:26
 • IKBN KINARUT BANTU AADK PERKASA LATIHAN KEMAHIRAN DI CCRC PAPAR

   

   

  IKBN KINARUT BANTU AADK PERKASA LATIHAN KEMAHIRAN DI CCRC PAPAR

   

   

   

  PAPAR - Satu Mesyuarat untuk menyelaras Pelaksanaan Program Latihan Kerjasama AADK dan KBS diadakan pada 2 Mei 2019 di Bilik Mesyuarat CCRC Papar. Melalui jalinan kerjasama ini IKBN Kinarut akan membantu menyediakan kepakaran dalam bidang elektrik dan bidang penyejukbekuan dan penyamanan udara domestik kepada klien di CCRC Papar.

   

  Mesyuarat dipengerusikan oleh Pn. Chong Siew Ngoh, Ketua Penolong Pengarah (Kerjaya dan vokasional) Bhg Rawatan, Perubatan dan Pemulihan AADK Putrajaya. KBS pula diwakili oleh En. Mohd Tamrin Enchee Yusoff dari BPKB KBS, bersama rombongan IKBN Kinarut yang dihadiri oleh En Himran Entoh TP(HEP), En Ahmad Rithauddin Ibrahim TP(L), En Sophian Kandar Ketua Jabatan PPU, En Mohd Riedzlan Sutrisno , CPKK. Juga hadir dalam mesyuarat berkenaan adalah Encik Abd Hamediee Ibrahim, Pengarah CCRC Papar bersama Pegawai dan Kakitangan CCRC Papar.

   

  Semoga kerjasama strategik ini berjaya merealisasikan hasrat murni kedua-dua Agensi ini dan memberi manfaat kepada golongan sasaran.

  Written on Sabtu, 04 May 2019 15:00
 • BANTU MENYELESAIKAN MASALAH PENDAWAIAN MADRASAH AD DINIAH AR RAHMANIAH (ADRA)

   

   

  BANTU MENYELESAIKAN MASALAH PENDAWAIAN MADRASAH AD DINIAH AR RAHMANIAH (ADRA)

   

   

   

  SUNGAI IMAM ; Satu lagi lokasi pusat tahfiz yang dikenalpasti bagi melaksanakan pemeriksaan pendawaian menerusi Program Impak ILKBS @ Komuniti iaitu Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA) yang terletak di Sungai Imam, Tawau.

   

  Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA) yang mempunyai seramai 118 orang pelajar yang berusia sekitar 11-32 tahun dan anak-anak tahfiz di madrasah ini kebanyakkannya berasal daripada Sandakan, Lahad Datu, Kunak dan Tawau yang menuntut di Madrasah ini.

   

  Beberapa kerosakan peralatan telah dilakukan serta pemeriksaan dan pemasangan pembumian pendawaian telah dilaksanakan bagi memastikan tahap keselamatan pendawaian di madrasah ini oleh beberapa orang pelajar dan turut dibantu oleh alumni dan tenaga pengajar pakar Pendawaian Elektrik.

   

  Turut serta dalam program ini iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut dan Ustad Nasir Mohammad Mudir Pusat Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA).

  Written on Isnin, 29 April 2019 15:04
 • ANAK-ANAK MADRASAH DARUL HIDAYAH SENYUM KERIANGAN

   

   

  ANAK-ANAK MADRASAH DARUL HIDAYAH SENYUM KERIANGAN

   

   

   

  MEROTAI ; Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah mengenalpasti beberapa lokasi pemeriksaan pendawaian elektrik di pusat-pusat tahfiz umumnya dikawasan Merotai, Tawau yang mengalami masalah pendawaian menerusi Program Impak ILKBS@Komuniti.

   

  Madrasah Darul Hidayah merupakan sebuah madrasah yang telah beroperasi lebih 20 tahun, menerusi pemeriksaan didapati madrasah ini mengalami banyak kerosakan-kerosakan peralatan elektrik dan pendawaian yang tidak selamat.

   

  Maka dengan itu, beberapa orang pelajar-pelajar serta alumni daripada Jurusan Pendawaian Elektrik turut dibantu oleh dua orang tenaga pengajar berkesempatan mempraktikkan kemahiran mereka dilapangan selain memberikan khidmat bakti mereka kepada warga Madrasah Darul Hidayah.

   

  Majlis pelancaran program ini telah disempurnakan oleh yang dihormati Encik Jeffrey Abd Razak yang mewakili YB Sarifuddin Hata Adun 58 Merotai Pembantu Menteri Kewangan Sabah dan dalam ucapan pelancaran berkenaan, beliau berterima kasih atas usaha pihak IKBN bukan sahaja menjalankan kerja-kerja sosial turut mempromosikan IKBN Kinarut kepada belia-belia setempat.

   

   

  Tambah beliau lagi, program ini memberi manfaat kepada 130 orang anak-anak tahfiz, pengajar dan kakitangan Madarasah Darul Hidayah.

   

  Turut hadir pada pelancaran Program Impak ILKBS @ Komuniti iaitut Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut, Cikgu Mohammaad Nasir Pengarah Madrasah Darul Hidayah, Encik Khazarudin Kahar Wakil Pejabat Belia Sukan Persekutuan Tawau dan Barisan Lembaga Madrasah Darul Hidayah.

  Written on Isnin, 29 April 2019 14:19
 • “SUKAN E-SPORT MENJADI TREN ANAK MUDA MASA KINI “

   

   

  “SUKAN E-SPORT MENJADI TREN ANAK MUDA MASA KINI “

   

   

   

  PUTATAN ; Seramai 10 orang pelajar IKBN Kinarut telah menyertai anjuran Pertandingan E-Sport anjuran Jabatan Belia dan Sukan (P) Sabah yang diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Sabah, Putatan baru-baru ini.

   

  Pertandingan ini adalah terbuka kepada semua dan sasaran penyertaan adalah tertumpu kepada belia-belia yang berada dibahagian pantai barat sabah. Pertandingan ini juga menyaksikan pelajar IKBN Kinarut iaitu saudara Mohd Aiman Faris dari jurusan Penjaga Jentera Elektrik semester 2 telah menamatkan cabaran pada peringkat suku akhir sementara pelajar-pelajar yang lain melepasi peringkat kumpulan dan juga pada peringkat kalah mati.

  Antara objektif pertandingan ini adalah untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap e-sports berbanding e-gambling, mampu menjelaskan kepada masyarakat bahawa e-sports bukan lagi aktiviti hiburan yang membuang masa, sebaliknya ia merupakan industri penyumbang ekonomi negara serta boleh dijadikan peluang kerjaya profesional e-sports dan mempercepatkan pembangunan e-sports dalam melahirkan atlit, fasiliti dan pembangunan teknologi e-sports negara.

  Written on Selasa, 23 April 2019 10:00
 • BELIA BERPUAS HATI DENGAN PROGRAM STAR@U

   

   

  BELIA BERPUAS HATI DENGAN PROGRAM STAR@U

   

  KINARUT ; Program Star@U My Future Youth Plus telah memberi satu pengalaman baru kepada seramai 22 orang belia yang mengikut program Fasa I tersebut selama empat hari di Institut Kemahiran Belia Negara Kinarut.

   

  Rata-rata mengatakan mereka berpuashati dengan bidang kemahiran yang telah ditawarkan iaitu asas pendawaian elektrik dan kursus servis penyaman udara.

   

  Program ini memberi peluang kepada belia-belia yang belum memasuki IKBN untuk mendapat latihan kemahiran secara sambilan dan percuma.

   

  Belia-belia yang terlibat program Star@U ditemui baru-baru ini mengatakan mereka boleh menyerap 50-70 peratus kemahiran dan baki 30 peratus lagi apabila mereka berada di tempat bekerja.

   

  Latihan jangka pendek ini turut disediakan sijil modular sebagai pengiktirafan kepada belia-belia yang tamat latihan singkat ini.

  Written on Isnin, 22 April 2019 16:00
 • IKBN KERJASAMA DENGAN PDRM DAN AADK

   

   

  IKBN KERJASAMA DENGAN PDRM DAN AADK

   

   

   

  KINARUT ; Sebanyak 8 program kerjasama antara IKBN dengan kedua-dua agensi AADK dan IPD Papar telah diadakan sehingga bulan Mac 2019.

   

  Program melibatkan AADK lebih kepada ujian saringan air kencing pelajar dan Ceramah Belia Benci Dadah manakala program bersama IPK Kota Kinabalu lebih kepada program pencegahan jenayah melibatkan ceramah dan taklimat oleh pihak polis.

   

  Mesyuarat berkala dengan kedua-dua agensi tersebut telah diadakan pagi tadi di IKBN Kinarut bagi membincangkan dan menangani pencegahan dadah dan jenayah.

  Written on Khamis, 18 April 2019 14:44
 • PELAJAR BINAAN BERPELUANG MEMPELAJARI SISTEM PEMBINAAN IBS

   

   

  PELAJAR BINAAN BERPELUANG MEMPELAJARI SISTEM PEMBINAAN IBS

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 22 orang pelajar Jurusan Binaan Bangunan (JBB) dengan tiga orang pengjar IKBN Kinarut semalam telah berkesempatan melihat dari dekat tapak projek pembinaan Residensi Apartment Kinarut South bertempat di Taman Limauan, Sabah.

   

  Taklimat telah disampaikan oleh Encik Suhailee Limudin Jurutera Prima yang bertanggungjawab kepada lima blok apartment yang sedang disiapkan.

   

  Projek yang dibina menggunakan sistem IBS dapat memberi pendedahan sebenar kepada pelajar binaan untuk memahami struktur pembinaan sesuatu bangunan.

   

  Turut hadir dalam lawatan tersebut ialah Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan Kemahiran dan Encik Amad Acho Ketua Jabatan Awam.

  Written on Khamis, 18 April 2019 09:51
 • PROGRAM KEM MEMBACA LUAR KAMPUS IKBN KINARUT 2019

   

   

  PROGRAM KEM MEMBACA LUAR KAMPUS IKBN KINARUT 2019

   

   

   

  KOTA BELUD ; Seramai 13 orang pelajar dan kakitangan terlibat perkhemahan dalam program kem membaca luar kampus perpustakaan IKBN Kinarut yang diadakan di Polumpus Melangkap, Kota Belud baru-baru ini.

   

  Program ini dibuat bersempena dengan Kempen Hari Buku Sedunia dan Hari Hakcipta Sedunia yang diadakan setiap tahun pada bulan April oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) di Paris pada 15 November 1995.

   

  Kem membaca luar kampus ini diperkenalkan dikalangan pelajar IKBN Kinarut sebagai satu aktiviti ko kurikulum bagi memupuk galakan tabiat membaca sebagai suatu aktiviti yang berfaedah sempena musim cuti persekolahan serta Menanamkan nilai-nilai murni dikalangan remaja seperti semangat beraktiviti dan sebagainya ke arah mencapai personaliti tinggi dalam jati diri pelajar.

   

  Majlis penutupan program telah disempunakan oleh Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut disertai penyampaian sijil kepada pelajar-pelajar yang terlibat.

  Written on Selasa, 16 April 2019 11:05
 • IKBN KINARUT MENDAPAT SAMBUTAN DI FESTIVAL BEAUFORT 2019

   

   

  IKBN KINARUT MENDAPAT SAMBUTAN DI FESTIVAL BEAUFORT 2019

   

   

   

  BEAUFORT ; Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah dijemput untuk mengadakan pameran sempena Festival Beaufort 2019 yang diadakan di Dataran Bagandang, Beaufort.

   

  Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah merasmikan Festival Beaufort 2019 di Dataran Bagandang Beaufort pada kali ini.

  Festival yang berlangsung selama tiga hari tersebut merupakan acara tahunan daerah Beaufort diisi dengan pelbagai acara menarik termasuk Festival Bundle, pertandingan kebudayaan, pameran oleh jabatan serta agensi kerajaan serta seminar kerjaya dan pendidikan.

  Menerusi pameran ini, peluang dalam memberi pendedahan dan membantu dalam memberi informasi kepada para pengunjung terutama berkenaan dengan kemasukan ke Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) kepada belia-belia daerah Beaufort khususnya.

  Written on Isnin, 08 April 2019 14:21
 • 2 PAKAR TRANSFORMER KONGSI PENGALAMAN DENGAN PENGAJAR IKBN KINARUT

   

   

  2 PAKAR TRANSFORMER KONGSI PENGALAMAN DENGAN PENGAJAR IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Dua orang pekar alat uji transformer dari CETM Electrotest Sdn Bhd, Kuala Lumpur semalam telah datang ke IKBN Kinarut bagi mengadakan ceramah dan demontrasi peralatan transformer kepada pengajar dan pelajar-pelajar IKBN Kinarut.

   

  Encik S.Loganathan mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam uji pengendalian megger Transformer Testing Equipment selama 26 tahun dan telah melawat seluruh Asia Pasifik bagi menguji peralatan Transformer.

   

  Manakala Encik Jian Chang warga China yang mendapat Phd dari Sweden merupakan pakar Dielectric Frequency Respone and Frequency Respone Analysis. Beliau mempunyai 8 tahun pengalaman dengan syarikat dan menjawat jawatan Senior Technical Support.

   

  Kedua-dua pakar transformer ini telah ditemani oleh Encik Andrew Lau Pengurus Besar CETM Electrotest Sdn Bhd. Turut hadir dalam sesi teklimat tersebut ialah Encik Mohd Yasser Ayob Ketua Jabatan Elektrik IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 05 April 2019 09:09
 • PERHIMPUNAN MESRA BULANAN BILANGAN 3/2019 IKBN KINARUT

   

   

  PERHIMPUNAN MESRA BULANAN BILANGAN 3/2019 IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT, 04 APRIL 2019 ; Perhimpunan Mesra Bulanan bersama Pengarah Bilangan ke 3/2019 yang dihoskan oleh Cawangan Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Penganugerahan Pekerja Terbaik bagi bulan Mac 2019 telah diberikan kepada Encik Asyrul Asri daripada Jabatan Elektrik (PE) , Encik Mohd Asraf Azamain daripada Jabatan Elektrik (PJE), Agyus Elbashir Abdul Mohammad daripada Pentadbiran dan Encik Missor Ekon daripada Hal Ehwal Pelajar (HEP).

   

  Disamping itu, majlis sambutan hari lahir bagi bulan Mac juga telah diraihkan dengan upacara pemberian cenderahati dan memotong kek kepada pegawai-pegawai yang menyambut hari kelahiran pada bulan Mac 2019.

   

  Turut hadir dalam perhimpunan pagi tersebut adalah Tuan Haji Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar, Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Jabatan, Pegawai-Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Khamis, 04 April 2019 16:38
 • IKBN KINARUT TURUT RAI HARI KESEDARAN AUTISME SEDUNIA

   

   

  IKBN KINARUT TURUT RAI HARI KESEDARAN AUTISME SEDUNIA

   

   

  KINARUT, 03 APRIL 2019 ; Semalam 2 April 2019 adalah Hari Autisme sedunia yang turut disambut oleh kesemua pelajar dan kakitangan IKBN Kinarut bertempat di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Sambutan hari kesedaran Autisme turut diserikan dengan kehadiran Tuan Hj Razali Mohamad, Pengarah IKBN Kinarut yang berkongsi tip bagaimana untuk menjadi pelajar yang cemerlang bersama pelajar-pelajar IKBN Kinarut semalam.

   

  Selain berpakaian serba biru pada hari tersebut, pelajar dan kakitangan juga membuat formasi berupa lima jari sebagai mengambarkan sokongan dan prihatin kepada anak-anak autism.

  Written on Rabu, 03 April 2019 15:07
 • TAKLIMAT KEMPEN KESEDARAN DAN CEGAH JENAYAH OLEH IPK SABAH BERSAMA PELAJAR IKBN KINARUT

   

   

   

  TAKLIMAT KEMPEN KESEDARAN DAN CEGAH JENAYAH OLEH IPK SABAH BERSAMA PELAJAR IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ;  Bahagian Siasatan Seksual wanita Dan Kanank-Kanak D11,Jabatan Siasatan Jenayah , Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah, sentiasa berusaha memberi maklumat kepada golongan pelajar dalam Program Kempen Kesedaran dan Cegah Jenayah.

   

  Para pelajar perlu mengembangkan dan menguasai pelbagai ilmu pengetahuan dan sihat daripada terjebak dengan Jenayah Seksual di rumah, sekolah, institusi pengajian seterusnya dalam masyarakat awam.

   

  Program Kempen ini terbahagi kepada dua slot iaitu Pencegahan Jenayah Seksual dan Kesan Jenayah;Gangguan Emosi dan Trauma yang disampaikan oleh Puan Rasidah Rashid Pegawai Psikologi/Victim Care Officer(VCO) ,Sjn Siti Halizah Bt Zakaria, Sjn Harmilah Binti Pulis, dan L/Kpl Mohd Rizwan Bin Abdullah.

   

  Program Kesedaran ini juga turut diselitkan dengan soalan kuiz dan kaedah penyelesaian serta kesannya bagi memberikan pemahaman serta menerapkan konsep dua hala melalui pertanyaan dari pegawai dan jawapan oleh pelajar.

   

  Program ini merupakan satu langkah ke arah memberi pengetahuan asas tentang Jenayah Seksual bagi menyelesaikan masalah pelajar dan orang awam daripada menghadapi tekanan yang boleh mendorong mereka terlibat dengan gangguan emosi dan trauma.

   

  Selain itu para pelajar juga wajar menghayati nilai agama dan moral kerana inilah yang akan memberi petunjuk dan pedoman dalam menempuh kehidupan penuh cabaran. Pelajar hari ini bakal menempuhi pelbagai halangan dan cabaran yang pastinya menggugat ketahanan dan jati diri mereka.

   

  Turut hadir dalam ceramah tersebut adalah Timbalan Pengarah Pengurusan Dan Hal ehwal Pelajar Himran Bin Entoh.

  Written on Sabtu, 30 March 2019 11:46
 • MAJLIS TILAWAH AL-QURAN, HAFAZAN, KOMPANG DAN NASYID PERINGKAT IKBN KINARUT 2019

   

   

  MAJLIS TILAWAH AL-QURAN, HAFAZAN, KOMPANG DAN NASYID PERINGKAT IKBN KINARUT 2019

   

   

   

  KINARUT - Unit Bina Insan Hal Ehwal Pelajar telah melaksanakan Majlis Tilawah Al-Quran, Hafazan, Kompang Dan Nasyid Peringkat Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut2019yang diadakan bertempat di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Matlamat Pertandingan ini adalah untuk memberi kesedaran, kefahaman, penghayatan serta mempertingkatkan ukhwah di kalangan pelajar IKBN Kinarut di dalam membaca Al-Quran, hafazan, kompang dan nasyid. Selain itu, ia juga bertujuan untuk mendedahkan Al-Quran sebagai teras pembangunan bina insan berkualiti dengan memahami serta mengamalkan ajarannya.

   

  Menurut Ustad Sabran Sabirullah penyelaras program ini, penyertaan pertandingan pada kali ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelatih IKBN Kinarut dengan penyertaan pelbagai Jurusan antaranya Penjaga Jentera Elektrik, Pendawaian elektrik , Binaan Bangunan, Lukisan Senibina, Penyejukbekuan dan Penyaman Udara Domestik dan Komersial.

   

  Turut serta dalam majlis tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, , Encik Sophian Kandar Ketua Jabatan Aircond, pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Selasa, 19 March 2019 10:44
 • LAWATAN IKBN KINARUT KE PUSAT TAHFIZ DAN RUMAH ANAK YATIM

   

   

  LAWATAN IKBN KINARUT KE PUSAT TAHFIZ DAN RUMAH ANAK YATIM

   

   

   

  TAWAU ; Team IKBN Kinarut yang diketuai oleh Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) telah mengadakan lawatan selama 2 hari ke pusat-pusat tahfiz dan rumah-rumah anak yatim di daerah Tawau, Sabah.

   

  Lawatan ini bertujuan mengenalpasti keselamatan pendawaian di pusat-pusat tahfiz dan rumah-rumah anak yatim serta kerja-kerja penyelengaraan yang diperlukan menerusi khidmat kemahiran yang dimiliki oleh pelajar-pelajar IKBN Kinarut dengan bimbingan pengajar-pengajar pakar.

   

  Justeru itu, program ini dapat membina hubungan baik dengan masyarakat menerusi kemahiran pelajar-pelajar IKBN Kinarut dalam membantu menaiktaraf keadaan sosial serta ekonomi penduduk dengan kemahiran yang mereka miliki serta menanam sifat kepentingan soal kebajikan dan kesejahteraan sosial masyarakat dalam jati diri dikalangan pelajar.

  Written on Jumaat, 15 March 2019 15:04
 • ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

  ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 15 orang pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut baru-baru ini terlibat dengan kursus Kimpalan Arka secara “In-House Training” yang dianjurkan oleh Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara.

   

  Kursus ini bertujuan memberi peluang untuk meningkatkan lagi kemahiran “softskill” pegawai dan kakitangan dalam tempoh masa yang singkat serta dapat memaksimakan penggunaan peralatan dan mesin yang sedia ada di Bahagian Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara Domestik.

   

  “Menurut Ketua Jabatan Aircond Encik Mohammad Sophian Kandar , kemahiran kimpalan arka perlu dilakukan mengikut teknik yang betul agar hasil kerja yang diterhasil bermutu tinggi.

   

   

  “Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut bercadang untuk menganjurkan Kursus secara “In-House Training” kepada kakitangan IKBN Kinarut tanpa perlu keluar dari institut untuk tujuan penjimatan.” Kata Encik Sophian lagi.

  Written on Selasa, 05 March 2019 15:26
 
Find us on Facebook
Follow Us