IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • MAJLIS TILAWAH AL-QURAN, HAFAZAN, KOMPANG DAN NASYID PERINGKAT IKBN KINARUT 2019

   

   

  MAJLIS TILAWAH AL-QURAN, HAFAZAN, KOMPANG DAN NASYID PERINGKAT IKBN KINARUT 2019

   

   

   

  KINARUT - Unit Bina Insan Hal Ehwal Pelajar telah melaksanakan Majlis Tilawah Al-Quran, Hafazan, Kompang Dan Nasyid Peringkat Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut2019yang diadakan bertempat di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Matlamat Pertandingan ini adalah untuk memberi kesedaran, kefahaman, penghayatan serta mempertingkatkan ukhwah di kalangan pelajar IKBN Kinarut di dalam membaca Al-Quran, hafazan, kompang dan nasyid. Selain itu, ia juga bertujuan untuk mendedahkan Al-Quran sebagai teras pembangunan bina insan berkualiti dengan memahami serta mengamalkan ajarannya.

   

  Menurut Ustad Sabran Sabirullah penyelaras program ini, penyertaan pertandingan pada kali ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelatih IKBN Kinarut dengan penyertaan pelbagai Jurusan antaranya Penjaga Jentera Elektrik, Pendawaian elektrik , Binaan Bangunan, Lukisan Senibina, Penyejukbekuan dan Penyaman Udara Domestik dan Komersial.

   

  Turut serta dalam majlis tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, , Encik Sophian Kandar Ketua Jabatan Aircond, pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Selasa, 19 March 2019 10:44
 • LAWATAN IKBN KINARUT KE PUSAT TAHFIZ DAN RUMAH ANAK YATIM

   

   

  LAWATAN IKBN KINARUT KE PUSAT TAHFIZ DAN RUMAH ANAK YATIM

   

   

   

  TAWAU ; Team IKBN Kinarut yang diketuai oleh Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) telah mengadakan lawatan selama 2 hari ke pusat-pusat tahfiz dan rumah-rumah anak yatim di daerah Tawau, Sabah.

   

  Lawatan ini bertujuan mengenalpasti keselamatan pendawaian di pusat-pusat tahfiz dan rumah-rumah anak yatim serta kerja-kerja penyelengaraan yang diperlukan menerusi khidmat kemahiran yang dimiliki oleh pelajar-pelajar IKBN Kinarut dengan bimbingan pengajar-pengajar pakar.

   

  Justeru itu, program ini dapat membina hubungan baik dengan masyarakat menerusi kemahiran pelajar-pelajar IKBN Kinarut dalam membantu menaiktaraf keadaan sosial serta ekonomi penduduk dengan kemahiran yang mereka miliki serta menanam sifat kepentingan soal kebajikan dan kesejahteraan sosial masyarakat dalam jati diri dikalangan pelajar.

  Written on Jumaat, 15 March 2019 15:04
 • ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

  ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 15 orang pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut baru-baru ini terlibat dengan kursus Kimpalan Arka secara “In-House Training” yang dianjurkan oleh Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara.

   

  Kursus ini bertujuan memberi peluang untuk meningkatkan lagi kemahiran “softskill” pegawai dan kakitangan dalam tempoh masa yang singkat serta dapat memaksimakan penggunaan peralatan dan mesin yang sedia ada di Bahagian Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara Domestik.

   

  “Menurut Ketua Jabatan Aircond Encik Mohammad Sophian Kandar , kemahiran kimpalan arka perlu dilakukan mengikut teknik yang betul agar hasil kerja yang diterhasil bermutu tinggi.

   

   

  “Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut bercadang untuk menganjurkan Kursus secara “In-House Training” kepada kakitangan IKBN Kinarut tanpa perlu keluar dari institut untuk tujuan penjimatan.” Kata Encik Sophian lagi.

  Written on Selasa, 05 March 2019 15:26
 • PELAJAR LAKUKAN KERJA-KERJA NAIKTARAF GRANDSTAND

   

   

  PELAJAR LAKUKAN KERJA-KERJA NAIKTARAF GRANDSTAND

   

   

   

  KINARUT ; Kerja-kerja menaik taraf Grandstand Padang Bola Sepak, IKBN Kinarut selesai dilaksanakan dengan khidmat kemahiran yang diperolehi oleh pelatih-pelatih daripada Jurusan Pendawaian Elektrik.

   

  Seramai 22 orang pelajar daripada semester satu yang dipimpin oleh Encik M.M Yusdi Otoh iaitu pengajar yang cukup pengalaman dalam bidang pendawaian telah menyelesaikan kerja-kerja menaiktaraf dengan jayanya.

   

  Menurut Encik M.M Yusdi, dengan kemahiran yang dimiliki oleh pelajar pendawaian elektrik dengan kerjasama pengajar dapat mengurangkan kos untuk mendapatkan khidmat kontraktor daripada luar.

   

  “Ini juga dapat memberi pendedahan kepada pelajar-pelajar daripada jurusan pendawaian tentang kerja-kerja pendawaian yang sebenarnya dan dapat menempuh cabaran di industri semasa mereka bekerja diluar kelak”, katanya lagi.

   

  Sementara itu, beliau juga berkata, Jabatan Elektrik akan melaksanakan kerja-kerja menaiktaraf dan penyelenggaran yang diperlukan di IKBN Kinarut ini bagi menerapkan khidmat pelajar-pelajar pendawaian elektrik agar meningkatkan lagi kemahiran mereka.

  Written on Jumaat, 01 March 2019 10:06
 • SERAMAI 350 ORANG PELAJAR DAN PEGAWAI IKBN KINARUT MEMBUAT PILIHAN BIJAK MENERUSI ASNB

   

   

  SERAMAI 350 ORANG PELAJAR DAN PEGAWAI IKBN KINARUT MEMBUAT PILIHAN BIJAK MENERUSI ASNB

   

   

   

  KINARUT; Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telah berkunjung ke IKBN Kinarut bagi mengadakan Program Literasi Kewangan ASNB kepada warga IKBN Kinarut yang diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut pagi tadi.

   

  Ceramah disampaikan oleh dua orang wakil daripada cawangan Kuala Lumpur iaitu Encik Abdul Rahman Abdul Hamid dan Encik Zakie Alwi serta dibantu oleh orang pegawai daripada cawangan Kota Kinabalu yang diketuai oleh Encik Zainal Molupin Pengurus Cawangan Kota Kinabalu.

   

  Taklimat diadakan ada bertujuan memberi pengetahuan kepada warga IKBN Kinarut dengan menerusi taklimat pelaburan dan perancangan kewangan serta pilihan yang bijak melabur dalam unit amanah adalah satu daripada kaedah pelaburan mudah yang boleh dilakukan sesiapa sahaja untuk membina kewangan kukuh bagi jangka masa panjang.

   

  Turut serta dalam taklimat tersebut iaitu Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Himran Entoh Penolong Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) serta Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Rabu, 27 February 2019 15:08
 • KURSUS PENGURUSAN JENAZAH MEMBERI IMPAK POSITIF DIKALANGAN PELAJAR

   

   

  KURSUS PENGURUSAN JENAZAH MEMBERI IMPAK POSITIF DIKALANGAN PELAJAR

   

   

   

  KINARUT; Seramai 99 orang pelajar muslim terlibat Kursus Pengurusan Jenazah IKBN Kinarut 2019 yang dianjurkan Unit Bina Insan Hal Ehwal Pelajar yang diadakan di Surau Al-Hidayah, IKBN Kinarut baru-baru ini.

   

  Penceramah jemputan bagi kursus ini disampaikan oleh Pensyarah Maahad Tahfiz Darul Hadis Sabah, Kota Kinabalu, Ustaz Hafiz Muhamad dengan kerjasama daripada Ustad Sabran Sabirullah.

   

  Kursus ini bermatlamatkan agar pelatih IKBN Kinarut mendapat ilmu fardhu kifayah secara khusus seterusnya dapat melaksanakan tuntutan pengurusan jenazah sekiranya berlaku di dalam kariah (kampung) masing-masing serta menjadi medan pertemuan antara pelatih muslim IKBN Kinarut untuk saling mengenali dan merapatkan ukhuwwah.

   

  Turut hadir pada kursus tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar dan Pengurusan (HEP) IKBN Kinarut serta beberapa orang pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut

  Written on Selasa, 26 February 2019 09:26
 • “KEGIATAN DALAM SUKAN, TIDAK MERUGIKAN”

   

   

  “KEGIATAN DALAM SUKAN, TIDAK MERUGIKAN”

   

   

  KINARUT ; Bermulanya Kejohanan Bola Sepak 9 sebelah peringkat IKBN Kinarut 2019 semalam dengan penuh meriah dan mendapat sambutan yang menggalakkan serta positif di kalangan pelatih IKBN Kinarut.

   

  Kejohanan ini telah dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP) Encik Himran bin Entoh dengan menyempurnakan “kick off” sebagai gimik perasmian kejohanan.

   

  Antara objektif Kejohanan ini adalah untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan serta merapatkan hubungan silaturrahim sesama pelajar di IKBN Kinarut serta pendedahan dan menarik minat warga IKBN Kinarut menceburi diri secara aktif dalam aktiviti sukan.

   

  Sekaligus sebagai langkah persiapan awal persiapan kontinjen IKBN kinarut melalui pemilihan pelajar yang berbakat untuk mewakili IKBN Kinarut ke Kejohanan Sukan ILKBS 2019

  Written on Khamis, 21 February 2019 11:25
 • IKBN KINARUT SIFAR UJIAN PRA SARINGAN DADAH

   

   

  IKBN KINARUT SIFAR UJIAN PRA SARINGAN DADAH

   

   

   

  IKBN KINARUT; Seramai 167 daripada 302 pelajar institut ini yang menjalani ujian saringan air kencing yang dilaksanakan Unit Kawad Dan Disiplin IKBN Kinarut dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Beaufort.

   

  Pelbagai pendekatan bagi membasmi penyalahgunaan dadah, terutama dalam kalangan pelajar daerah ini antara langkah pencegahan diambil ialah pelaksanaan Program Bebas Dadah dengan pengisiannya meliputi taklimat antidadah dan ujian saringan air kencing.

   

  "Kerajaan memandang berat isu penagihan dadah dalam kalangan belia remaja dan sentiasa mengambil langkah tegas memastikan mereka tidak terbabit gejala itu.

   

  Cawangan Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut menetapkan objektif Bebas Dadah dengan menyasarkan kadar penyalahgunaan dadah kurang daripada tiga peratus jumlah pelajar pada setiap sesi pengambilan.

   

   

  Disamping itu, pelbagai slogan kami benci dadah juga telah dipasang dimerata-rata premis sebagai peringatan mesra kepada semua pelajar dan kakitangan institut ini agar menjauhkan diri dari perangkap dadah.

   

  Turut hadir dalam program pra saringan ujian air kencing tersebut adalah En Zazali Bin Zahari, Ketua Cawangan Hal Ehwal Pelajar

  Written on Khamis, 14 February 2019 10:02
 • JABATAN PENJARA SEDIA BANTU DISIPLIN PELAJAR IKBN

   

   

  JABATAN PENJARA SEDIA BANTU DISIPLIN PELAJAR IKBN

   

  IKBN KINARUT; Jabatan Penjara sedia membantu IKBN Kinarut untuk memberikan pendedahan ilmu kepada pelajar yang ada masalah disiplin mengenai kesan terbabit dalam jenayah dan dadah sekali gus dapat memberi kesedaran kepada pelajar untuk mengelak dan mencegah mereka daripada terbabit dalam kesalahan berkenaan.

   

  Tuan ASP Zainal dari Penjara Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, berkata didalam ceramahnya bertajuk , “Kekalkan Keamanan, Bersama Membasmi Jenayah” di mana pelajar yang ada masalah disiplin serius perlu menjalani program pemulihan .Kami akan terus memberi kerjasama kepada mana-mana pusat pengajian dalam apa juga bidang bersesuaian demi matlamat melahirkan insan cemerlang.

   

  Jabatan Penjara Malayisa tidak terkecuali mendukung hasrat untuk bersama-sama melahirkan ,pelajar-pelajar belia yang prihatin dengan mendedahkan ilmu kepenjaraan dalam program itu.

   

  Di dalam program ini juga, pihak Jabatan Penjara juga telah menunjukkan demonstrasi sebatan sebagai peringatan kepada pelajar-pelajar agar tidak berhasrat untuk masuk ke penjara dan melakukan kesalahan yang boleh menyebabkan dijatuhkan hukuman sebatan.

   

  "Mungkin ada pelajar akan memilih profesion kepenjaraan sebagai kerjaya, sekali gus dapat memberi sumbangan kepada agama, bangsa dan negara dalam memulihkan mereka yang tersasar daripada landasan kehidupan," katanya.

   

  Turut hadir dalam ceramah ini adalah Timbalan Pengarah kemahiran, Encik Ahmad Rithauddin Bin Ibrahim.

  Written on Khamis, 14 February 2019 09:55
 • 960 BOTOL AIR MINUMAN BERSIH UNTUK MANGSA KEBAKARAN PULAU BANGGI

   

   

  960 BOTOL AIR MINUMAN BERSIH UNTUK MANGSA KEBAKARAN PULAU BANGGI

   

   

   

  PULAU BANGGI ; Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut sekali lagi turun padang menghulur bantuan berupa keperluan harian untuk mangsa kebakaran Pulau Banggi bertempat di Pejabat Daerah Kudat.

   

  Sebanyak 960 botol air minuman bersih yang amat diperlukan oleh mangsa kebakaran telah diagihkan kepada Tuan Sapdin Ibrahim Pegawai Daerah Kudat merangkap Pegurusi Jawatankuasa Bencana Alam Daerah Kudat.

   

  Perjalanan penghantaran sumbangan ke Daerah Kudat mengambil masa hampir 3 jam dari IKBN Kinarut manakala penghantaran barang ke Pulau Banggi mengambil masa 1 jam 30 minit menggunakan feri dari Kudat.

   

  Kebakaran pada 13 Januari 2019 di Pulau Banggi melibatkan 81 buah rumah dan 300 mangsa kehilangan kediaman dan harta benda.

   

  Turut hadir semasa penyerahan ialah Encik Himran entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut

  Written on Khamis, 31 January 2019 15:36
 • SANG SURIA EXCEL BERSEDIA AMBIL PELAJAR UNTUK LATIHAN INDUSTRI

   

   

  SANG SURIA EXCEL BERSEDIA AMBIL PELAJAR UNTUK LATIHAN INDUSTRI

   

   

  PUTATAN ; Syarikat Sang Suria Sdn Bhd bersedia untuk mengambil pelajar-pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut untuk latihan industri di tapak pembinaan projek-projek syarikat mereka.

   

  Pengurus Syarikat Sharif Md Azis ditemui ketika lawatan team IKBN yang diketuai oleh Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut ke tapak binaan projek syarikat di Putatan dan lawatan ke pejabat SSE Excel di Tanjong Aru pagi tadi.

   

  Antara bidang-bidang yang boleh dipertimbangkan oleh SSE Excel ialah bidang Awam, Elektrik dan Aircond untuk latihan “On Job Training” di syarikat mereka.

   

  Sang Suria Excel Sdn Bhd merupakan syarikat bumiputera yang berdaftar dengan Perbendaraan Malaysia Sabah (PMS) dalam bidang perabot pejabat, perhiasan dalaman, reka dan bina bangunan dan pembinaan.

   

  Turut hadir dalam perbincangan tersebut ialah Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan dan beberapa orang pegawai daripada Cawangan Hubungan Industri (CHI) IKBN Kinarut.

  Written on Selasa, 29 January 2019 16:27
 • SARINGAN AWAL WORLD SKILL MALAYSIA BELIA IKBN KINARUT

   

   

  SARINGAN AWAL WORLD SKILL MALAYSIA BELIA IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut hari ini telah mengadakan saringan awal Pertandingan Pra Kelayakan World skill Malaysia Belia (WSMB) dalam bidang Refrigeration and Air Conditioning.

   

  Seramai 7 orang pelajar daripada Bahagian Domestik & Komersil telah menyertai pertandingan yang bermula jam 9:00 pagi dan tamat pada jam 3:00 petang.

   

  Pelajar PPU Domestik Semester 2, Welddy Simun telah berjaya menjadi johan dan ditempat kedua dan ketiga dimenangi oleh Mohd Shahrul Isap dan Alfino Frankie @ Franky

   

  Hadiah kepada pemenang telah disampaikan oleh En Ahmad Rithaudin bin Ibrahim Timbalan Pengarah (Latihan) IKBN Kinarut bertempat di bengkel Bahagian Domestik IKBN Kinarut.

   

  Written on Selasa, 22 January 2019 16:16
 • PELAJAR ILKBS BUKTIKAN KEKOMPETENAN DALAM BIDANG AWAM

   

   

  PELAJAR ILKBS BUKTIKAN KEKOMPETENAN DALAM BIDANG AWAM

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 10 orang pelajar daripada jurusan awam telibat Pertandingan Pra Kelayakan World Skill Malaysia Belia (MSMB) peringkat IKBN Kinarut bagi kategori Whole Tiling dan Bricklaying yang diadakan di Bengkel Binaan Bangunan, Kinarut.

   

  WSMB adalah satu pertandingan kemahiran untuk meningkatkan kekompetenan dan daya saing di kalangan pelatih institusi latihan kemahiran awam, swasta dan industri.

   

  Dengan adanya pertandingan ini, pelatih dapat bersaing secara sihat untuk menunjukkan kemahiran yang dimiliki di samping mendapat pengiktirafan dan ganjaran yang ditawarkan.

  Written on Selasa, 22 January 2019 16:09
 • HEP IKBN KINARUT HULUR BANTUAN UNTUK MANGSA KEBAKARAN

   

   

   

  HEP IKBN KINARUT HULUR BANTUAN UNTUK MANGSA KEBAKARAN

   

   

  KINARUT ; Bahagian Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut hari ini telah berjaya mengumpul barang-barang keperluan untuk diagihkan kepada mangsa kebakaran di Kampung Pasir Putih Putatan, Sabah pada hari jumaat lepas.

   

  Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar mengetuai penghantaran barang-barang seperti air mineral, mee, beras, pampes serta pakaian terpakai bersama Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) IKBN Kinarut.

   

  Kebakaran kampung setinggan tersebut telah memusnahkan sebanyak 55 buah rumah dan melibatkan 74 buah keluarga.

  Written on Isnin, 14 January 2019 16:41
 • 105 PELAJAR BARU TAMAT MINGGU PARADIGMA

   

   

  105 PELAJAR BARU TAMAT MINGGU PARADIGMA

   

   

  KINARUT ; Setelah sesi pendaftaran yang diadakan pada 7 Januari 2019 (Isnin) yang lalu program minggu paradigma diteruskan dengan aktiviti rutin harian disepanjang minggu paradigma sesi Januari 2019 IKBN Kinarut bermula dengan pengenalan IKBN Kinarut, UKJK, pengukuhan kumpulan, ceramah dan motivasi, keagamaan, taklimat pengurusan, peraturan disiplin dan kenegaraan bagi membentuk sahsiah para pelajar menjadi insan yang berguna.

   

  Majlis penutupan bertujuan meraih kedatangan dan penyerahan pelajar-pelajar baru sesi Januari 2019 kepada pengkhususan sekolah masing-masing kepada Ketua Sekolah iaitu Encik Mohd Yasser Ayob Ketua Sekolah Elektrik dan Encik Amad Acho Ketua Sekolah Awam.

   

  Perasmian majlis penutupan telah disempurnakan oleh Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut. Turut hadir pada majlis tersebut adalah Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Bahagian dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 14 January 2019 14:01
 • PELUANG KERJASAMA DENGAN GAYANA ECHO RESORT

   

   

  PELUANG KERJASAMA DENGAN GAYANA ECHO RESORT

   

   

   

  PULAU GAYA ; Team Cawangan Hubungan Industri (CHI) IKBN Kinarut baru-baru ini telah mengadakan kunjungan ke Gayana echo Resort dan Bunga Raya Island Resort SPA di Pulau Gaya, Sabah bagi membincangkan peluang-peluang kerjasama industri antara syarikat dengan pihak IKBN Kinarut.

   

  Team IKBN Kinarut diketuai oleh Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut dan Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Kemahiran dan pegawai-pegawai CHI.

   

  Gayana Echo Resort dan Bunga Raya Island Resort & SPA adalah dibawah kendali syarikat yang sama bertaraf 4 bintang dengan kapasiti 100 buah chalet yang berasaskan kayu diatas laut dan darat.

   

  Semasa perbincangan dengan pihak pegurusan Resort memaklumkan keperluan utama mereka adalah pekerja mahir dalam juruteknik elektrik, aircond dan binaan bangunan bersaskan kayu.

   

  Turut hadirsemasa perbincangan ialah Mr Simon Foo Head Of Maintenance dan Puan Siti Sairawati Training Unit Executive.

  Written on Khamis, 10 January 2019 13:24
 • KURSUS PEMANTAPAN PENGURUSAN BADAN OPERASI ARP IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS PEMANTAPAN PENGURUSAN BADAN OPERASI ARP IKBN KINARUT

   

   

  PUTATAN ; Seramai 18 orang pegawai IKBN Kinarut terlibat Kursus Pemantapan Pengurusan Badan Operasi Anugerah Remaja Perdana (ARP) di Bilik Kuliah Kompleks Belia dan Sukan (P) Negeri Sabah.

   

  Kursus yang diadakan selama 2 hari bermula pada 18-19 Disember 2018 bertujuan meningkatkan pengetahuan dikalangan penyelaras badan operasi dan mentor bagi Program ARP di peringkat IKBN Kinarut dapat memastikan tahap pengendalian operasi memenuhi standard yang telah ditetapkan oleh Sekretariat Antarabangsa.

   

  IKBN Kinarut merupakan sebuah Badan Operasi yang ditauliahkan bagi melahirkan belia-belia penganugerahan ARP yang berstandart antarabangsa menerusi empat komponen penyediaan rangka kerja iaitu rekreasi fizikal, kemahiran, penjelajahan lasak dan khidmat masyarakat.

   

  Penerapan cabaran individu menerusi program ARP dikalangan pelajar IKBN Kinarut, beberapa program yang seimbang ditawarkan, tiada persaingan, aktiviti-aktiviti sukarela yang mengalakkan penerokaan jati diri dn kematangan, kepercayaan diri, ketabahan, tanggungjawab pada diri sendiri dan berkhidmat kepada komuniti.

  Written on Khamis, 20 December 2018 09:46
 • PERHIMPUNAN BULANAN DISEMBER MENUTUP TIRAI 2018

   

   

  PERHIMPUNAN BULANAN DISEMBER MENUTUP TIRAI 2018

   

   

  KINARUT, 17 DISEMBER 2018 – Perhimpunan Mesra Bulanan bersama Pengarah Bilangan ke 12/2018 yang dihoskan Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara  yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Pada majlis tersebut Penganugerahan Pekerja Cemerlang bagi bulan November 2018 telah diberikan kepada Encik Mohd Sali Saleh daripada Jabatan Elektrik, Encik Suhaimi Mohamad daripada Jabatan Aircond Komersial dan Encik Harun Jamaluddin Daripada Jabatan Awam.

   

  Disamping itu, majlis sambutan hari lahir bagi bulan Disember juga telah diraihkan dengan upacara pemberian cenderahati dan memotong kek kepada pegawai-pegawai yang menyambut hari kelahiran pada bulan Disember 2018.

   

  Turut hadir dalam perhimpunan pagi tersebut adalah Tuan Haji Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar, Encik Suhaidi Mustar Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Jabatan, Pegawai-Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 17 December 2018 11:17
 • INDUSTRY IN NEEDS OF IKBN KINARUT STUDENTS SERVICE

   

   

  INDUSTRY IN NEEDS OF IKBN KINARUT STUDENTS SERVICE

   

   

   

  KINARUT; To make hay while the sun shines. Seri Jaya Industry Sdn Bhd had visited the Institute of National Youth Skills (IKBN) Kinarut Sabah to hold a special interview session open to postgraduates students and former students of Electrical field at Mini Meeting Room, IKBN Kinarut yesterday 8.00am until 4.00pm.

   

  This interview was intended for the recruitment of postgraduate students to meet the vacancies of skilled workers at their farms in the field of A4 Chargeman.

   

   

  According to Mr. Allan Yosores, Mill Manager of Innoprise Plantations Berhad, "Throughout the interview session, all interview candidates showed an excellent level of proficiency and qualified in their field."

   

  Also presented at the interview where Mr Razman Raslee, Farm Engineer, Mrs. Nani Ali, Human Resource Manager, Mr. Himran bin Entoh, the Deputy Director of Students Affair, Mr. Suhaidi bin Mustar, the Deputy Director of Skills Operation and Mr Mohd Yasser Ayob Head of Electrical Deparment of IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 14 December 2018 16:11
 • PENGARAH IKBN TERIMA “PINGAT GAGAH BELIA”

   

   

  PENGARAH IKBN TERIMA “PINGAT GAGAH BELIA”

   

   

  KOTA KINABALU ; Pengarah Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut Hj Razali Mohamad telah dianugerahkan Pingat Gagah Belia dari Majlis Belia Sabah (MBS) pada malam Apresiasi Majlis Belia sabah 2018 bertempat di Tun Sakaran Ballroom Hotel Tabung Haji, Kota Kinabalu baru-baru ini.

   

  Majlis penyampaian anugerah telah disampaikan oleh YB Tuan Azhar Datuk Hj Matussin, Pembantu Menteri Perdagangan dan Perindustrian yang mewakili YAB Datuk Seri Hj Mohd Shafie Hj Apdal Ketua Menteri Sabah.

   

  Dibawah anugerah pingat dan bintang Majlis Belia Sabah, Bintang Belia Perkasa (Emas) merupakan Order 1 manakala Pingat Gagah Belia (Emas) dan Pingat Belia Terpuji (Perak) merupakan Order ke 2 dan 3.

   

  Majlis Belia Sabah ditubuhkan pada tahun 1991 merupakan gabungan 14 buah pertubuhan belia di Negeri Sabah dengan membuat matlamat utama untuk membentuk belia sabah yang berwibawa.

   

  Turut Hadir pada majlis tersebut ialah Datuk Hatipah Ibrahim Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Tuan Hj Muamar Ghadafi Jamal Datuk Wira Jamaludin mantan Presiden Majlis Belia Malaysia dan Nourman@Rayn Datuk Dr Awang Zaini Presiden Majlis Belia Sabah.

  Written on Isnin, 10 December 2018 11:41
 
Find us on Facebook
Follow Us