IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • ENGLISH FOR PROFESSIONAL COMMUNICATION IKBN KINARUT 2020

   

   

  ENGLISH FOR PROFESSIONAL COMMUNICATION IKBN KINARUT 2020

   

   

  KINARUT, 16 NOVEMBER 2020 ; The Ministry of Youth and Sports in collaboration with Empire Putra College has organized the English for Professional Communication course for the students of Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut on November 11 to 15, 2020.

   

  This program is one of the initiatives by the ministry to improve students’ communication skills, specifically for the purpose of job interviews and professional careers.

   

  The five days program is packed with challenging yet fun problem-based learning activities. There were five PBL activities which comprise of public speaking techniques, pitching and presentation skills, analyzing job advertisement as well as writing cover letter and resume.

   

  The lectures and presentations were done virtually via Zoom video conference. After each lecture, students were asked to do discussion in group and then present their findings.

   

  The combination of theoretical and practical activities is shown to be engaging and effective. All activities ran smoothly, with a few glitches because of internet connection limitation. However, it did not affect the overall course experience.

   

  Sixteen students from different field of studies participated in this program. They testified that they have learned a lot and had so much fun even though it was tiring.

   

  On the last day of the program, the director of IKBN Kinarut, Puan Zuarini Jumai has come to congratulate the students for completing the program and reward them for their dedication to learn and improve themselves.

  Written on Isnin, 16 November 2020 08:41
 • LAWATAN KHAS TEAM PERIKANAN IKBN KINARUT KE PEJABAT KORPORASI KEMAJUAN PERIKANAN DAN NELAYAN SABAH

   

   

  LAWATAN KHAS TEAM PERIKANAN IKBN KINARUT KE PEJABAT KORPORASI KEMAJUAN PERIKANAN DAN NELAYAN SABAH

   

   

  TUARAN ; Pasukan rintis Projek Perikanan IKBN Kinarut telah berkunjung ke Pejabat Korporasi Kemajuan Perikanan Dan Nelayan Negeri Sabah (Ko-Nelayan) pada Khamis bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan penggunaan teknologi berasaskan Internet of Things (IoTs) yang digunakan dalam bidang akuakultur di Sabah.

   

  Selain itu, lawatan ini bertujuan untuk melihat sejauh mana bidang perikanan ini mampu menyediakan peluang kerjaya atau keusahawanan kepada belia-belia bagi menyokong hasrat kerajaan untuk memperkasakan industri perikanan terutamanya di Negeri Sabah.

   

  Lawatan ini juga dilaksanakan bagi melihat potensi dan ruang kerjasama yang boleh dilaksanakan di antara IKBN Kinarut dan pihak Ko-Nelayan terutamanya dalam meningkatkan penggunaan teknologi bagi mengukuhkan industri perikanan sedia ada di Sabah.

   

  Selain itu, Pihak Ko- Nelayan turut menyuarakan minat untuk menghantar pegawai dan kakitangan menyertai kursus separuh masa dalam mengukuhkan lagi kemahiran mereka bidang teknikal seperti elektrik dan aircond.

   

  Lawatan ini diketuai oleh Puan Zuarini Binti Jumai, Pengarah IKBN Kinarut bersama 8 orang pegawai IKBN. Turut bersama dalam sesi tersebut adalah Puan Cabrini Chia, Timbalan Pengurus Besar, pegawai dan kakitangan Ko-Nelayan, Sabah.

  Written on Isnin, 31 August 2020 14:23
 • JALINAN KERJASAMA IKBN KINARUT DAN MARDI SABAH KE ARAH PELAKSANAAN SMART FARMING DALAM PENANAMAN AKUAPONIK

   

   

  JALINAN KERJASAMA IKBN KINARUT DAN MARDI SABAH KE ARAH PELAKSANAAN SMART FARMING DALAM PENANAMAN AKUAPONIK

   

   

  SEPANGGAR, KOTA KINABALU ; MARDI Sabah telah menyatakan persetujuan menjalin kerjsama dengan IKBN Kinarut bagi membantu Team Agro IKBN Kinarut dari aspek kepakaran dan khidmat nasihat dalam melaksanakan penanaman Akuaponik menggunakan kaedah smart farming.

   

  Perkara tersebut telah dinyatakan oleh Pn. Helda binti Souki, Pengarah MARDI Sabah semasa pertemuan bersama Team Agro IKBN Kinarut di Pejabat MARDI.

   

  Semasa perbincangan tersebut, Pihak MARDI bersedia untuk membantu memberi khidmat nasihat dalam pelaksanaan smart farming di IKBN Kinarut bermula daripada penyediaan pelan penanaman akuaponik seperti proses percambahan benih, pemasangan sistem, pemantauan sehingga penghasilan tanaman.

   

  Pada masa yg sama pihak MARDI Sabah turut bersetuju untuk menawarkan tempat kepada peserta2 smart farming IKBN Kinarut kelak untuk menjadi usahawan tani dengan bimbingan MARDI melalui program Agropreneur Muda.

  Written on Jumaat, 21 August 2020 09:22
 • LAWATAN IKBN KINARUT KE PERBADANAN KEMAJUAN KRAFTANGAN MALAYSIA CAWANGAN SABAH

   

   

   

  LAWATAN IKBN KINARUT KE PERBADANAN KEMAJUAN KRAFTANGAN MALAYSIA CAWANGAN SABAH

   

   

  KOTA KINABALU ;  IKBN Kinarut yang diketuai oleh Pengarah IKBN Kinarut, Puan Zuarini Bt Jumai  bersama tiga orang pegawai dan dua pelajar telah mengadakan lawatan ke Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Sabah bagi membincangkan input untuk memperolehi pandangan dan nasihat bagi mengeluarkan produk cenderahati selaras dengan dasar membeli barangan buatan Malaysia.

   

  Rombongan lawatan IKBN tersebut disambut baik oleh pihak Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Sabah yang diketuai oleh Pengarah Cawangan Sabah Encik Abdul Halim bin Ali, pereka teknikal En Jaini Bin Lakat dan pereka bahagian grafik En Allbendoy Widin.

   

  Berdasarkan perbincangan yang telah dibuat oleh pihak IKBN dan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Sabah dalam lawatan tersebut, banyak teknik rekabentuk seni arca yang diperolehi serta bagaimana untuk menjadikan sesuatu produk itu kelihatan premium dari segi tema dan hasil grafik dengan menggunakan bahan-bahan yang digunakan di bengkel yang akhirnya bermutu dan bernilai untuk dikomersial kan.

   

  Hasil perbincangan tersebut, pihak Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Sabah sudi untuk membantu IKBN Kinarut bagi merealisasikan penggeluaran produk kraf dari bahan tembaga tersebut dan program susulan akan dijalankan dalam masa terdekat.

   

   

  Written on Jumaat, 21 August 2020 08:52
 • PERTANDINGAN ESPORT DAN FUTSAL PERINGKAT IKBN KINARU

   

   

  PERTANDINGAN ESPORT DAN FUTSAL PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Unit Bina Insan Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut telah mengadakan pertandingan Esport dan Futsal yang melibatkan pelajar-pelajar khususnya yang diadakan di perkarangan padang kawad dan juga Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Program ini diadakan selaras dengan Dasar Sukan Negara yang ingin membentuk satu masyarakat yang sihat, berdisiplin dan bersatu padu untuk meningkatkan semangat kesukanan dan kepentingan aktiviti hiburan bagi kepentingan sosial dikalangan pelajar.

   

  Sehubungan dengan itu, membudayakan gaya hidup sihat serta merupakan salah satu kaedah terapi minda dan mengeratkan hubungan dikalangan pelajar dan memberi pendedahan serta menarik minat pelajar menceburi bidang sukan dan hiburan secara seimbang.

  Written on Rabu, 05 August 2020 16:01
 • PERTANDINGAN TAKBIR HARI RAYA PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  PERTANDINGAN TAKBIR HARI RAYA PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Seramai 74 orang pelajar semester akhir terlibat dalam pertandingan takbir raya sempena Hari Raya Aidiladha  yang dianjurkan oleh Hal Ehwal Pelajar yang  diadakan di Surau Al-Hidayah, IKBN Kinarut baru-baru ini.

   

  Pertandingan ini diadakan bagi melahirkan anak muda belia-belia Islam yang mahir, lancar serta pandai melaungkan Takbir Hari Raya dimana dapat mewujudkan ikatan mahabbah serta silaturahim sesama pegawai, kakitangan serta pelajar muslim IKBN Kinarut dan  memperingatkan semula kepada kisah pengorbanan Nabi Ibrahim Alaihi Salam dan Nabi Ismail Alaihi Salam.

   

  Selain melatih serta memberi pendedahan kepada anak muda khususnya pelajar IKBN Kinarut mempelajari cara bacaan betul takbir termasuk tahmid sempurna dalam mendendangkan takbir raya serta menghayat lagu-lagu takbir Hari Raya dengan lebih baik.

   

  Pertandingan ini juga merupakan satu latihan pembiasaan agar semua jawatankuasa, jemaah dan belia-belia masjid mahir dalam pembawaan lagu-lagu takbir Hari Raya dengan lebih baik pada masa akan datang dan sekali gus mereka akan mengetahui kesilapan-kesilapan dalam pembawaan lagu-lagu takbir Hari Raya.

   

  Written on Rabu, 05 August 2020 15:43
 • LAWATAN YB TIMBALAN MENTERI BELIA DAN SUKAN KE IKBN KINARUT

   

   

  LAWATAN YB TIMBALAN MENTERI BELIA DAN SUKAN KE PUSAT BERTAULIAH PROGRAM PENJAGA JENTERA ELEKTRIK VOLTAN TINGGI B0 11 KV DI IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT, PAPAR ; YB Senator Wan Ahmad Fahysal bin Wan Ahmad Kamal, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia telah melakukan Lawatan ke Pusat Bertauliah Program Penjaga Jentera Elektrik Voltan Tinggi (BO 11KV) di IKBN Kinarut, Papar, Sabah.

   

  Lawatan ini diadakan untuk melihat sendiri mengenai pelaksanaan program Penjaga Jentera Elektrik Voltan Tinggi ( BO 11KV) di Kinarut yg mana IKBN Kinarut merupakan satu- satunya ILKA yang menawarkan kursus ini di Sabah dan Sarawak . YB Timbalan Menteri sebelum itu semasa menyampaikan ucapan menyatakan bahawa permintaan terhadap kursus penjaga jentera ini sentiasa mendapat permintaan yang tinggi daripada orang luar yang memohon kursus ini diperbanyakkan pelaksanaannya memandangkan penjaga jentera ini mempunyai permintaan yang tinggi daripada pihak industri.

   

  Beliau turut menyatakan bahawa dengan adanya program BO 11KV ini, Kinarut bukan sahaja dapat memenuhi keperluan sebagai hub bidang Elektrik di Sabah dan Sarawak, malah memenuhi keperluan di luar.

   

  Turut hadir pada sesi ini adalah En Jefri Nuri, Pengurus Suruhanjaya Tenaga Kawasan Pantai Barat Sabah dan En Christy Wilfred A Gahis, wakil daripada PETRONAS Carigali Sdn.Bhd.

   

  Terdahulu sebelum itu, dalam sesi yang berasingan, YB Timbalan Menteri turut meluangkan masa bersama pelajar IKBN Kinarut. Semasa sesi tersebut, YB Timbalan telah menyampaikan hasrat ingin melihat penglibatan lebih ramai wanita terlibat dalam bidang TVET serta menekankan kepentingan untuk para belia mempelajari kemahiran baru melalui program reskilling agar mereka tidak ketinggalan dengan perubahan teknologi yg bergerak pantas.

   

  Beliau turut menggalakkan pelajar- pelajar IKBN Kinarut sentiasa peka dengan setiap program yg ditawarkan oleh KBS serta mengambil peluang menyertai program- program yg boleh membantu meningkatkan pendapatan seperti GIG Economy dan Global Online Workforce (GLOW) yg membolehkan belia memasarkan atau menjual produk mereka sehingga ke pasaran luar secara online.

   

  Written on Rabu, 05 August 2020 07:48
 • KOLABORASI ABM BERSAMA IKBN KINARUT DALAM PROGRAM PERANTISAN INDUSTRI PEMBINAAN 2020

   

   

  KOLABORASI ABM BERSAMA IKBN KINARUT DALAM PROGRAM PERANTISAN INDUSTRI PEMBINAAN 2020

   

   

  KINARUT ;  Sesi kunjungan hormat daripada Akademi Binaan Malaysia (ABM) yg diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Sabah iaitu En.Tarzulke IKBN Kinarut telah berlangsung di Bilik Mesyuarat Utama, IKBN Kinarut pada jam 9.00 pagi hingga 11.30 pagi.

   

  Hasil daripada kunjungan hormat tersebut, terdapat beberapa peluang kerjasama yang boleh diwujudkan antara pihak IKBN dan ABM iaitu penawaran penyertaan lepasan IKBN Kinarut dlm Program Perantisan Industri Pembinaan bagi tahun 2020 oleh pihak ABM Wilayah Sabah.

   

  Program Perantisan ini akan membuka peluang kepada belia bekerja dlm industri berkaitan pembinaan. Belia akan menjalani program perantis selama 3 bulan dan diberi elaun sebanyak 800 rggt sebulan.

   

  Selain itu juga, program akreditasi oleh pihak CIDB yang melayakkan pelajar semester akhir mendapat Sijil Kecekapan Kemahiran (SKK) mengikut bidang kursus serta peluang kursus peningkatan kemahiran kepada pengajar IKBN yang boleh ditawarkan oleh ABM seperti Building Information Modelling (BIM).

  Written on Isnin, 20 July 2020 08:54
 • PELAJAR INTERNSHIP LAPOR DIRI DI IKBN

   

   

  PELAJAR INTERNSHIP LAPOR DIRI DI IKBN

   

   

  KINARUT ;  Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut menerima seorang pelajar praktikal dari Kolej Kiara Sepanggar iaitu Sitti Saidatina Binti Mohd Yuusof dalam Pentadbiran Koprat yang telah melapor diri semalam.

  Siti Saidatina akan berpraktikal selama 3 bulan dan Pihak jabatan amat mengalu-alukan kehadiran Siti Saidatina dan berharap dapat menggunakan peluang ini sebaik mungkin dengan mengutip segala ilmu dan pengalaman agar dapat dipraktikkan pada kehidupan akan datang.

  Written on Khamis, 09 July 2020 08:13
 • MESYUARAT PENYELARASAN PELAKSANAAN KURSUS PERTANIAN

   

   

  MESYUARAT PENYELARASAN PELAKSANAAN KURSUS PERTANIAN

   

   

  KINARUT ; Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah mengadakan Mesyuarat Penyelarasan Pelaksanaan Kursus Pertanian Di IKBN Kinarut yang dipengerusikan oleh Pengarah IKBN Kinarut , Puan Zuarini Binti Jumai pada 7 Julai 2020, jam 9.30 pagi bertempat di Bilik Mesyuarat, IKBN Kinarut.

   

  Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Jabatan Pertanian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Koperasi Pembangunan Desa (KPD) dan Jabatan Belia dan Sukan Negeri (JBSN).

   

  Antara agenda mesyuarat adalah untuk membincangkan kerjasama kursus pertanian bersama agensi-agensi tersebut dan mendapatkan maklumat-maklumat berkaitan.

  Written on Rabu, 08 July 2020 16:22
 • LAWATAN KHAS PROJEK RINTIS TEKNOLOGI AGRO IKBN KINARUT DI POLITEKNIK SANDAKAN

   

   

  LAWATAN KHAS PROJEK RINTIS TEKNOLOGI AGRO IKBN KINARUT DI POLITEKNIK SANDAKAN

   

  SANDAKAN ; Pasukan rintis Projek Agro Teknologi IKBN Kinarut telah berkunjung ke Politeknik Sandakan, Sabah pada Jumaat dan Sabtu lepas. Lawatan ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan teknologi pertanian yang bersesuaian untuk dibangunkan di IKBN Kinarut bagi menyokong hasrat kerajaan bagi menyemarakan industri Pertanian dalam usaha menyediakan tapak pertanian dan latihan kemahiran yang berkaitan.

   

  Tumpuan lawatan adalah mendapatkan informasi dan mempelajari teknologi berkaitan pertanian sistem akuaponik dan penanaman cendawan yang bakal dilaksanakan di IKBN Kinarut.

   

  Selain itu bidang-bidang pertanian lain seperti penternakan ikan, lobster air tawar, ikan hiasan juga turut menjadi perhatian sebagai persediaan untuk cadangan pelaksanaan projek akan datang.

   

  Lawatan diketuai oleh En Himran Entoh, Timbalan Pengarah (HEP) bersama 7 orang pengajar disambut oleh Ybrs. Tuan Tajul Ariffin Mohamed Arif, Pengarah Politeknik Sandakan yang turut memberikan taklimat serta berdiskusi lanjut tentang tujuan dan misi lawatan ini.

   

  Written on Selasa, 30 June 2020 10:02
 • KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN SIRI I 2020 IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN SIRI I 2020 IKBN KINARUT

   

  KINARUT ; Kursus Pengurusan Kewangan Siri I 2020 peringkat IKBN Kinarut telah diadakan dan melibatkan seramai 21 orang pegawai dan kakitangan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut pada hari ini.

   

  Tujuan kursus ini diadakan bagi memberi pengetahuan dan kefahaman mengenai penggunaan dan penjenisan kod perbelanjaan yang lebih efisyen dan seragam umumnya serta dapat memupuk persefahaman dan mempertingkatkan hubungan dan kerjasama diantara pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut dalam melaksanakan tugas masing-masing disamping mengeratkan lagi hubungan silaturahim.

   

  Menerusi kursus ini, ia dapat memberikan kefahaman yang maksimum khususnya yang melibatkan kewangan dengan bantuan khidmat penceramah yang professional yang telah disampaikan oleh Puan Nor Hafizah Naidah Awang Talip dan Encik Herbert James Suani daripada Jabatan Akauntan Kota Kinabalu, Sabah.

  Written on Rabu, 24 June 2020 16:45
 • KURSUS TATAKELAKUAN DAN TATATERTIB PENJAWAT AWAM PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS TATAKELAKUAN DAN TATATERTIB PENJAWAT AWAM PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Seramai 65 orang pegawai dan kakitangan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah terlibat Kursus Tatakelakuan dan Tatatertib Penjawat Awam Peringkat IKBN Kinarut yang diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut semalam.

   

  Peserta kursus dibahagikan kepada 2 kumpulan bagi mematuhi Standard Operating Prosude (SOP) pelaksanaan kursus ini yang diadakan selama 2 hari iaitu pada 22 sehingga 23 Jun 2020 dan panel penceramah disampaikan oleh Puan Masni Matlin daripada INTAN Sabah.

   

  Obejktif kursus ini diadakan bagi memastikan pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut bertanggungjawab bagi memantau dan menyelia kakitangan dibawah seliaan mereka selain mengetahui pengetahuan yang jelas berkenaan peraturan tatakelakuan penjawat awam khususnya dan memahami tindakan yang perlu dilakukan sekiranya terdapat pelanggaran terhadap etika dan peraturan penjawat awam yang dilakukan oleh kakitangan selian mereka umumnya.

   

   

  Written on Rabu, 24 June 2020 10:43
 • BENGKEL E-KAMPUS SIRI II PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  BENGKEL E-KAMPUS SIRI II PERINGKAT IKBN KINARUT

   

  KINARUT ; IKBN Kinarut mengambil inisiatif untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran pegawai dan kakitangan melalui pemantapan konsep penggunaan sistem E-Kampus menerusi penganjuran Bengkel E-Kampus Siri II.

   

  Peserta yang terlibat ialah seramai 18 orang dimana bengkel ini bertujuan untuk membuat pengemaskinian jadual pembelajaran, markah kuiz, kerja kursus dan peperiksaan akhir serta meningkatkan pemantapan kefahaman penggunaan system E-Kampus dikalangan pegawai dan kakitangan dimana bengkel ini telah diadakan pada 22 sehingga 25 Jun 2020, bertempat di Makmal Bestari, IKBN Kinarut.

   

  Penganjuran bengkel ini diharapkan dapat menjadi serampang dua mata kepada semua pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut khususnya kerana ia pastinya dapat meningkatkan motivasi diri dalam membudayakan kerja lebih efisien, selamat dan cemerlang di samping mewujudkan interaksi positif dalam kalangan pegawai dan kakitangan bagi membentuk semangat kerja satu pasukan.

  Written on Rabu, 24 June 2020 10:18
 • IKBN KINARUT ENGLISH DEBATE COMPETITION 2020

   

   

  IKBN KINARUT ENGLISH DEBATE COMPETITION 2020

   

   

  KINARUT ; On the March 13th, 2020, the IKBN Kinarut English Debate Competition was held at Dewan Limau-limauan. This is the second time an English Debate Competition was organized by the English Club as a part of the English Empowerment Initiatives in IKBN Kinarut.

   

  The goal of this English Debate Competition is to improve student’s technical skill in debating, to enhance English communication skills and to boost their self-confidence. It is also to prepare the English debaters for ILKBS debate competition in the future.

   

  The debate competition adapts the Asian Parliamentary style. The motion of the debate was “that the Teaching and Learning of Technical Subjects in ILKBS Should Be Conducted in English”. The Affirmative or the Government team consists of Loez, Jeavie, and Calvin. While the Negative or the Opposition team consists of Nicholas, Aaron Peace, and Aqmal Daniel. The Speaker of the House was Karlo and the Timekeeper was Hafiz from the English Club.

   

  Around a hundred semester 1 students had come to watch the grand final of the debate competition that was held at 8.30 PM at Limau-Limauan Hall. Continuing last year’s initiative, this year too, the debate competition was live streamed via the English Club Instagram, and had been streamed by more than fifty users.

   

  The competition for this year showed a tight match between the two teams. But eventually the adjudicators has come to a conclusion to side with the Opposition Team.While the arguments deliveries from both teams were on par, the Opposition Team has better rebuttals to most of the Government Team’s points of arguments.

   

  The closing ceremony of the program was officiated by the Deputy Director of Student’s Affairs IKBN Kinarut, Mr Himran Bin Entoh. During his speech he mentioned some areas that need to be improved specifically in term of creating the content of arguments. He mentioned that the debaters should learn to use better and more reliable references, facts, and data when it comes to coming up with solid arguments and rebuttals. At the end of the event, Mr Himran also had presented the certificates of participations to all debaters and Certificates of appreciation to the English Club committee members.

  Written on Isnin, 16 March 2020 15:51
 • IKBN KINARUT BANTU MASJID, RUMAH ANAK YATIM DAN PUSAT TAHFIZ

   

   

  PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT BANTU MASJID, RUMAH ANAK YATIM DAN PUSAT TAHFIZ

   

   

  KINARUT, 16 MAC 2020 ; Beberapa orang pelajar daripada Jurusan Pendawaian Elektrik dan Penjaga Jentera Elektrik IKBN Kinarut telah membantu menyelesaikan masalah pendawaian di Madrasah Tahfiz Al-Quran Kg. Kuala II, Masjid Al-Hidayah Kg. Kuala II dan juga Rumah Anak-Anak Yatim Baitul Amin yang terletak di Pitas, Sabah.

   

  Program Impak ILKBS @ Komuniti IKBN Kinarut telah mula dilaksanakan pada 6 Mac 2020 dan berakhir pada 16 Mac 2020 dimana terdapat beberapa lokasi seperti surau, masjid, rumah anak-anak yatim dan pusat tahfiz yang dikenalpasti yang memerlukan khidmat penambahbaikan dan penyelenggaraan pendawaian.

   

  Program bermula di Madrasah Tahfiz Al Quran Kg. Kuala II dan kemudiannya beralih ke Masjid Al-Hidayah Kg. Kuala II yang terletak di Kinarut dengan penglibatan 15 orang pelajar dan diringi oleh tenaga pengajar iaitu Encik M.M Yusdi Otoh dan Encik Asyrul Asri.

   

  Setelah selesai di dua lokasi tersebut, dan kemudiannya program dilanjutkan ke lokasi terakhir iaitu di Rumah Anak Yatim Baitul Amin yang terletak di Daerah Pitas, Sabah dengan penglibatan 8 orang pelajar yang diketuai oleh Encik Himran Entoh dan turut dibantu oleh beberapa orang tenaga pengajar untuk menyelesaikan permasalahan di rumah anak yatim tersebut.

   

  Kerja-kerja penambahbaikan dan penyelenggaraan dengan menggantikan beberapa peralatan-peralatan  elektrik seperti lampu, suis, soket dan kipas  yang di kenalpasti mengalami kerosakan serta membaikpulih pendawaian berisiko yang boleh menyebabkan kebakaran.

   

  Menerusi program ini juga, IKBN Kinarut juga turut berkesempatan menjalankan aktiviti promosi IKBN kepada belia-belia Sabah amnya menerusi ceramah dan pengedaran risalah-risalah informasi IKBN Kinarut yang telah disampaikan oleh Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 16 March 2020 15:40
 • IKBN KINARUT SERTAI PAMERAN JOM MASUK IPT 2020

   

   

  IKBN KINARUT SERTAI PAMERAN JOM MASUK IPT 2020

   

   

  KOTA KINABALU,7-8 MAC 2020 ; Team pameran Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah menerima pelawaan bagi menyertai pameran Jom Masuk IPT 2020 yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT) dan Kementerian Pendidikan Malysia (KPM) yang diadakan di Sabah International Convention Centre (SICC), Kota Kinabalu.

   

  Team pameran IKBN Kinarut yang diketuai oleh Encik Januin Johny dan turut dibantu oleh Encik Hardianshah Biran mewakili IKBN Kinarut bagi mempromosi serta menyebarluas maklumat terkini mengenai peluang-peluang pendidikan kemahiran yang ditawarkan diperingkat IKBN Kinarut.

   

  Selain itu, terdapat juga beberapa Institusi Pendidikan Awam, Institusi Latihan Kemahiran Awam serta peluang-peluang pendidikan tinggi swasta kepada masyarakat setempat khususnya para pelajar sekolah, guru dan ibu bapa di Negeri Sabah amnya.

   

   

  Written on Selasa, 10 March 2020 10:58
 • JURULATIH PUJI AKSI CEMERLANG PASUKAN BOLA SEPAK IKBN KINARUT

   

   

  JURULATIH PUJI AKSI CEMERLANG PASUKAN BOLA SEPAK IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Jurulatih Pasukan Bola Sepak Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut, Encik Hardianshah Biran memuji dan berpuas hati dengan persembahan cemerlang yang ditampilkan oleh pasukan IKBN Kinarut ketika menentang pasukan daripada Kolej Vokasional Beaufort yang berlangsung di Padang Bola Sepak, IKBN Kinarut baru-baruini.

  Perlawanan itu bertujuan untuk mengeratkan silaturahim dan memantapkan lagi pasukan dari segi ketahanan mental serta fizikal para pemain bola sepak IKBN Kinarut dan akan memberikan saingan kepada pasukan lain apabila bertanding dimana-mana kejohanan kelak.

   

  Sehubungan itu, Jurulatih pasukan IKBN Kinarut berharap permainan pasukan bola sepak IKBN Kinarut akan senantiasa mengekalkan prestasi cemerlang apabila beraksi di perlawanan persahabatan mahupun pertandingan kelak.

   

   

   

   

  Written on Sabtu, 07 March 2020 10:45
 • PEMANTAPAN PASUKAN BOLA TAMPAR IKBN KINARUT MENANGANI KETAHANAN MENTAL DAN FIZIKAL

   

   

  PEMANTAPAN PASUKAN BOLA TAMPAR IKBN KINARUT MENANGANI KETAHANAN MENTAL DAN FIZIKAL

   

   

  KINARUT, 6 MAC 2020 ; Pasukan bola tampar lelaki Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah mengadakan satu perlawanan persahabatan menentang pasukan bola tampar daripada kolabarasi Team Sabindo yang diadakan di Gelanggang Bola Tampar, IKBN Kinarut semalam.

   

  Perlawanan yang cukup menarik daripada kedua-dua pasukan yang sering bertukar-tukar serangan dan pertahanan di sepanjang perlawanan berlangsung telah menghambat hati para penonton bagi menyaksikan perlawanan tersebut.

   

  Perlawanan itu bertujuan untuk mengeratkan silaturahim dan memantapkan lagi pasukan dari segi ketahanan mental serta fizikal para pemain bola tampar IKBN Kinarut dan akan memberikan saingan kepada pasukan lain apabila bertanding dimana-mana kejohanan kelak.

  Written on Sabtu, 07 March 2020 10:26
 • INTERVIEW WITH DEPUTY DIRECTOR OF TRAINING MANAGEMENT

   

   

  INTERVIEW WITH DEPUTY DIRECTOR OF TRAINING MANAGEMENT

   

   

  KINARUT, 6 MARCH 2020 ; Following the English Club interview session with the director of IKBN Kinarut is the interview session with the Deputy Director of Training Management of IKBN Kinarut, Mr Ahmad Rithaudin bin Ibrahim. The goals of this interview are to boost self-confidence and communication skills of the English Club members. The interview was conducted on 4th of March 2020 and attended by 11 members of the English Club, and the club’s advisor.

   

  This time, Ana and Shafika from PJE(A1) semester 1 were scheduled to be the interviewers. They have prepared 10 questions ranging from work or IKBN related questions to fun trivia questions. The interview started with an introduction session where the English Club members introducing themselves and Mr Rithaudin reciprocate with a brief sharing about his professional and personal background. 

   

  Apart from sharing about his previous work in the private sector and the responsibilities he humbly carried as the Deputy Director of Training Management, Mr Rithaudin have shared about the many challenges he had faced and still facing till today, and also the lessons he learnt from his past mistakes. At the end of the interview, Mr Rithaudin express his hope and aspiration for the English Club members and to all IKBN Kinarut students regarding the English language learning in this institute in light with the importance of the language in the working world specifically the private sector.

   

  From the interview, the English Club members has learnt 2 key principles and values. First they’ve learnt that to be a leader you have to be a good and discipline person, to show a good example for your subordinates. By showing a good example you could be a role model to other staffs and to the students and finally will show a good image to the institute. Second, to be a successful person, weshould not be afraid of making mistakes because mistakes will make us stronger and more knowledgeable. Since we’re all human we’re not immune to making mistakes therefore we shouldn’t contemplate too much into thinking what we have done wrong instead look at the bright side. Every mistakes could teach us something new and important that we might not have realized if we haven’t stumble on it in the first place.

   

  As a conclusion this interview session have bring a positive impact on each and every members of the English Club. The members have definitely gain a lot of priceless knowledge and experience without paying a cent.

   

  Written on Sabtu, 07 March 2020 09:56