IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • LAWATAN KHAS PROJEK RINTIS TEKNOLOGI AGRO IKBN KINARUT DI POLITEKNIK SANDAKAN

   

   

  LAWATAN KHAS PROJEK RINTIS TEKNOLOGI AGRO IKBN KINARUT DI POLITEKNIK SANDAKAN

   

  SANDAKAN ; Pasukan rintis Projek Agro Teknologi IKBN Kinarut telah berkunjung ke Politeknik Sandakan, Sabah pada Jumaat dan Sabtu lepas. Lawatan ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan teknologi pertanian yang bersesuaian untuk dibangunkan di IKBN Kinarut bagi menyokong hasrat kerajaan bagi menyemarakan industri Pertanian dalam usaha menyediakan tapak pertanian dan latihan kemahiran yang berkaitan.

   

  Tumpuan lawatan adalah mendapatkan informasi dan mempelajari teknologi berkaitan pertanian sistem akuaponik dan penanaman cendawan yang bakal dilaksanakan di IKBN Kinarut.

   

  Selain itu bidang-bidang pertanian lain seperti penternakan ikan, lobster air tawar, ikan hiasan juga turut menjadi perhatian sebagai persediaan untuk cadangan pelaksanaan projek akan datang.

   

  Lawatan diketuai oleh En Himran Entoh, Timbalan Pengarah (HEP) bersama 7 orang pengajar disambut oleh Ybrs. Tuan Tajul Ariffin Mohamed Arif, Pengarah Politeknik Sandakan yang turut memberikan taklimat serta berdiskusi lanjut tentang tujuan dan misi lawatan ini.

   

  Written on Selasa, 30 June 2020 10:02
 • KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN SIRI I 2020 IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN SIRI I 2020 IKBN KINARUT

   

  KINARUT ; Kursus Pengurusan Kewangan Siri I 2020 peringkat IKBN Kinarut telah diadakan dan melibatkan seramai 21 orang pegawai dan kakitangan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut pada hari ini.

   

  Tujuan kursus ini diadakan bagi memberi pengetahuan dan kefahaman mengenai penggunaan dan penjenisan kod perbelanjaan yang lebih efisyen dan seragam umumnya serta dapat memupuk persefahaman dan mempertingkatkan hubungan dan kerjasama diantara pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut dalam melaksanakan tugas masing-masing disamping mengeratkan lagi hubungan silaturahim.

   

  Menerusi kursus ini, ia dapat memberikan kefahaman yang maksimum khususnya yang melibatkan kewangan dengan bantuan khidmat penceramah yang professional yang telah disampaikan oleh Puan Nor Hafizah Naidah Awang Talip dan Encik Herbert James Suani daripada Jabatan Akauntan Kota Kinabalu, Sabah.

  Written on Rabu, 24 June 2020 16:45
 • KURSUS TATAKELAKUAN DAN TATATERTIB PENJAWAT AWAM PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS TATAKELAKUAN DAN TATATERTIB PENJAWAT AWAM PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Seramai 65 orang pegawai dan kakitangan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah terlibat Kursus Tatakelakuan dan Tatatertib Penjawat Awam Peringkat IKBN Kinarut yang diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut semalam.

   

  Peserta kursus dibahagikan kepada 2 kumpulan bagi mematuhi Standard Operating Prosude (SOP) pelaksanaan kursus ini yang diadakan selama 2 hari iaitu pada 22 sehingga 23 Jun 2020 dan panel penceramah disampaikan oleh Puan Masni Matlin daripada INTAN Sabah.

   

  Obejktif kursus ini diadakan bagi memastikan pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut bertanggungjawab bagi memantau dan menyelia kakitangan dibawah seliaan mereka selain mengetahui pengetahuan yang jelas berkenaan peraturan tatakelakuan penjawat awam khususnya dan memahami tindakan yang perlu dilakukan sekiranya terdapat pelanggaran terhadap etika dan peraturan penjawat awam yang dilakukan oleh kakitangan selian mereka umumnya.

   

   

  Written on Rabu, 24 June 2020 10:43
 • BENGKEL E-KAMPUS SIRI II PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  BENGKEL E-KAMPUS SIRI II PERINGKAT IKBN KINARUT

   

  KINARUT ; IKBN Kinarut mengambil inisiatif untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran pegawai dan kakitangan melalui pemantapan konsep penggunaan sistem E-Kampus menerusi penganjuran Bengkel E-Kampus Siri II.

   

  Peserta yang terlibat ialah seramai 18 orang dimana bengkel ini bertujuan untuk membuat pengemaskinian jadual pembelajaran, markah kuiz, kerja kursus dan peperiksaan akhir serta meningkatkan pemantapan kefahaman penggunaan system E-Kampus dikalangan pegawai dan kakitangan dimana bengkel ini telah diadakan pada 22 sehingga 25 Jun 2020, bertempat di Makmal Bestari, IKBN Kinarut.

   

  Penganjuran bengkel ini diharapkan dapat menjadi serampang dua mata kepada semua pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut khususnya kerana ia pastinya dapat meningkatkan motivasi diri dalam membudayakan kerja lebih efisien, selamat dan cemerlang di samping mewujudkan interaksi positif dalam kalangan pegawai dan kakitangan bagi membentuk semangat kerja satu pasukan.

  Written on Rabu, 24 June 2020 10:18
 • IKBN KINARUT ENGLISH DEBATE COMPETITION 2020

   

   

  IKBN KINARUT ENGLISH DEBATE COMPETITION 2020

   

   

  KINARUT ; On the March 13th, 2020, the IKBN Kinarut English Debate Competition was held at Dewan Limau-limauan. This is the second time an English Debate Competition was organized by the English Club as a part of the English Empowerment Initiatives in IKBN Kinarut.

   

  The goal of this English Debate Competition is to improve student’s technical skill in debating, to enhance English communication skills and to boost their self-confidence. It is also to prepare the English debaters for ILKBS debate competition in the future.

   

  The debate competition adapts the Asian Parliamentary style. The motion of the debate was “that the Teaching and Learning of Technical Subjects in ILKBS Should Be Conducted in English”. The Affirmative or the Government team consists of Loez, Jeavie, and Calvin. While the Negative or the Opposition team consists of Nicholas, Aaron Peace, and Aqmal Daniel. The Speaker of the House was Karlo and the Timekeeper was Hafiz from the English Club.

   

  Around a hundred semester 1 students had come to watch the grand final of the debate competition that was held at 8.30 PM at Limau-Limauan Hall. Continuing last year’s initiative, this year too, the debate competition was live streamed via the English Club Instagram, and had been streamed by more than fifty users.

   

  The competition for this year showed a tight match between the two teams. But eventually the adjudicators has come to a conclusion to side with the Opposition Team.While the arguments deliveries from both teams were on par, the Opposition Team has better rebuttals to most of the Government Team’s points of arguments.

   

  The closing ceremony of the program was officiated by the Deputy Director of Student’s Affairs IKBN Kinarut, Mr Himran Bin Entoh. During his speech he mentioned some areas that need to be improved specifically in term of creating the content of arguments. He mentioned that the debaters should learn to use better and more reliable references, facts, and data when it comes to coming up with solid arguments and rebuttals. At the end of the event, Mr Himran also had presented the certificates of participations to all debaters and Certificates of appreciation to the English Club committee members.

  Written on Isnin, 16 March 2020 15:51
 • IKBN KINARUT BANTU MASJID, RUMAH ANAK YATIM DAN PUSAT TAHFIZ

   

   

  PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT BANTU MASJID, RUMAH ANAK YATIM DAN PUSAT TAHFIZ

   

   

  KINARUT, 16 MAC 2020 ; Beberapa orang pelajar daripada Jurusan Pendawaian Elektrik dan Penjaga Jentera Elektrik IKBN Kinarut telah membantu menyelesaikan masalah pendawaian di Madrasah Tahfiz Al-Quran Kg. Kuala II, Masjid Al-Hidayah Kg. Kuala II dan juga Rumah Anak-Anak Yatim Baitul Amin yang terletak di Pitas, Sabah.

   

  Program Impak ILKBS @ Komuniti IKBN Kinarut telah mula dilaksanakan pada 6 Mac 2020 dan berakhir pada 16 Mac 2020 dimana terdapat beberapa lokasi seperti surau, masjid, rumah anak-anak yatim dan pusat tahfiz yang dikenalpasti yang memerlukan khidmat penambahbaikan dan penyelenggaraan pendawaian.

   

  Program bermula di Madrasah Tahfiz Al Quran Kg. Kuala II dan kemudiannya beralih ke Masjid Al-Hidayah Kg. Kuala II yang terletak di Kinarut dengan penglibatan 15 orang pelajar dan diringi oleh tenaga pengajar iaitu Encik M.M Yusdi Otoh dan Encik Asyrul Asri.

   

  Setelah selesai di dua lokasi tersebut, dan kemudiannya program dilanjutkan ke lokasi terakhir iaitu di Rumah Anak Yatim Baitul Amin yang terletak di Daerah Pitas, Sabah dengan penglibatan 8 orang pelajar yang diketuai oleh Encik Himran Entoh dan turut dibantu oleh beberapa orang tenaga pengajar untuk menyelesaikan permasalahan di rumah anak yatim tersebut.

   

  Kerja-kerja penambahbaikan dan penyelenggaraan dengan menggantikan beberapa peralatan-peralatan  elektrik seperti lampu, suis, soket dan kipas  yang di kenalpasti mengalami kerosakan serta membaikpulih pendawaian berisiko yang boleh menyebabkan kebakaran.

   

  Menerusi program ini juga, IKBN Kinarut juga turut berkesempatan menjalankan aktiviti promosi IKBN kepada belia-belia Sabah amnya menerusi ceramah dan pengedaran risalah-risalah informasi IKBN Kinarut yang telah disampaikan oleh Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 16 March 2020 15:40
 • IKBN KINARUT SERTAI PAMERAN JOM MASUK IPT 2020

   

   

  IKBN KINARUT SERTAI PAMERAN JOM MASUK IPT 2020

   

   

  KOTA KINABALU,7-8 MAC 2020 ; Team pameran Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah menerima pelawaan bagi menyertai pameran Jom Masuk IPT 2020 yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT) dan Kementerian Pendidikan Malysia (KPM) yang diadakan di Sabah International Convention Centre (SICC), Kota Kinabalu.

   

  Team pameran IKBN Kinarut yang diketuai oleh Encik Januin Johny dan turut dibantu oleh Encik Hardianshah Biran mewakili IKBN Kinarut bagi mempromosi serta menyebarluas maklumat terkini mengenai peluang-peluang pendidikan kemahiran yang ditawarkan diperingkat IKBN Kinarut.

   

  Selain itu, terdapat juga beberapa Institusi Pendidikan Awam, Institusi Latihan Kemahiran Awam serta peluang-peluang pendidikan tinggi swasta kepada masyarakat setempat khususnya para pelajar sekolah, guru dan ibu bapa di Negeri Sabah amnya.

   

   

  Written on Selasa, 10 March 2020 10:58
 • JURULATIH PUJI AKSI CEMERLANG PASUKAN BOLA SEPAK IKBN KINARUT

   

   

  JURULATIH PUJI AKSI CEMERLANG PASUKAN BOLA SEPAK IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT ; Jurulatih Pasukan Bola Sepak Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut, Encik Hardianshah Biran memuji dan berpuas hati dengan persembahan cemerlang yang ditampilkan oleh pasukan IKBN Kinarut ketika menentang pasukan daripada Kolej Vokasional Beaufort yang berlangsung di Padang Bola Sepak, IKBN Kinarut baru-baruini.

  Perlawanan itu bertujuan untuk mengeratkan silaturahim dan memantapkan lagi pasukan dari segi ketahanan mental serta fizikal para pemain bola sepak IKBN Kinarut dan akan memberikan saingan kepada pasukan lain apabila bertanding dimana-mana kejohanan kelak.

   

  Sehubungan itu, Jurulatih pasukan IKBN Kinarut berharap permainan pasukan bola sepak IKBN Kinarut akan senantiasa mengekalkan prestasi cemerlang apabila beraksi di perlawanan persahabatan mahupun pertandingan kelak.

   

   

   

   

  Written on Sabtu, 07 March 2020 10:45
 • PEMANTAPAN PASUKAN BOLA TAMPAR IKBN KINARUT MENANGANI KETAHANAN MENTAL DAN FIZIKAL

   

   

  PEMANTAPAN PASUKAN BOLA TAMPAR IKBN KINARUT MENANGANI KETAHANAN MENTAL DAN FIZIKAL

   

   

  KINARUT, 6 MAC 2020 ; Pasukan bola tampar lelaki Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah mengadakan satu perlawanan persahabatan menentang pasukan bola tampar daripada kolabarasi Team Sabindo yang diadakan di Gelanggang Bola Tampar, IKBN Kinarut semalam.

   

  Perlawanan yang cukup menarik daripada kedua-dua pasukan yang sering bertukar-tukar serangan dan pertahanan di sepanjang perlawanan berlangsung telah menghambat hati para penonton bagi menyaksikan perlawanan tersebut.

   

  Perlawanan itu bertujuan untuk mengeratkan silaturahim dan memantapkan lagi pasukan dari segi ketahanan mental serta fizikal para pemain bola tampar IKBN Kinarut dan akan memberikan saingan kepada pasukan lain apabila bertanding dimana-mana kejohanan kelak.

  Written on Sabtu, 07 March 2020 10:26
 • INTERVIEW WITH DEPUTY DIRECTOR OF TRAINING MANAGEMENT

   

   

  INTERVIEW WITH DEPUTY DIRECTOR OF TRAINING MANAGEMENT

   

   

  KINARUT, 6 MARCH 2020 ; Following the English Club interview session with the director of IKBN Kinarut is the interview session with the Deputy Director of Training Management of IKBN Kinarut, Mr Ahmad Rithaudin bin Ibrahim. The goals of this interview are to boost self-confidence and communication skills of the English Club members. The interview was conducted on 4th of March 2020 and attended by 11 members of the English Club, and the club’s advisor.

   

  This time, Ana and Shafika from PJE(A1) semester 1 were scheduled to be the interviewers. They have prepared 10 questions ranging from work or IKBN related questions to fun trivia questions. The interview started with an introduction session where the English Club members introducing themselves and Mr Rithaudin reciprocate with a brief sharing about his professional and personal background. 

   

  Apart from sharing about his previous work in the private sector and the responsibilities he humbly carried as the Deputy Director of Training Management, Mr Rithaudin have shared about the many challenges he had faced and still facing till today, and also the lessons he learnt from his past mistakes. At the end of the interview, Mr Rithaudin express his hope and aspiration for the English Club members and to all IKBN Kinarut students regarding the English language learning in this institute in light with the importance of the language in the working world specifically the private sector.

   

  From the interview, the English Club members has learnt 2 key principles and values. First they’ve learnt that to be a leader you have to be a good and discipline person, to show a good example for your subordinates. By showing a good example you could be a role model to other staffs and to the students and finally will show a good image to the institute. Second, to be a successful person, weshould not be afraid of making mistakes because mistakes will make us stronger and more knowledgeable. Since we’re all human we’re not immune to making mistakes therefore we shouldn’t contemplate too much into thinking what we have done wrong instead look at the bright side. Every mistakes could teach us something new and important that we might not have realized if we haven’t stumble on it in the first place.

   

  As a conclusion this interview session have bring a positive impact on each and every members of the English Club. The members have definitely gain a lot of priceless knowledge and experience without paying a cent.

   

  Written on Sabtu, 07 March 2020 09:56
 • JEMPUTAN MENJAYAKAN KEMPEN DERMA DARAH KIMANIS PETROLEUM TRAINING CENTRE (KTC)

   

   

  KEMPEN DERMA DARAH KIMANIS PETROLEUM TRAINING CENTRE (KTC)

   

   

   

  KIMANIS, 4 MAC 2020 ;  Seramai 62 orang pelajar dari Jabatan Awam dan Elektrik Institut Kemahiran Belia Negara Kinarut telah menerima jemputan bagi menjayakan kempen menderma darah yang dianjurkan oleh  Kimanis Petroleum Training Centre (KTC)

   

  Bertepatan dengan slogan `Setiap Penderma Darah Adalah Wira' sebagai menghargai usaha golongan pelajar yang ibarat wira tak didendang dan bermurah hati menderma kepada mereka yang  memerlukan,

   

  Penyertaan pelajar berkenaan adalah sebahagian dari Program tahunan Kimanis Petroleum Komuniti yang sedang dijalankan ketika ini. Semua darah yang berjaya didermakan akan digunakan untuk tujuan kecemasan di Hospital Beaufort.Selain itu terdapat juga pelbagai Pameran dari pelbagi agensi

   

  Menurut Encik Moh Ariffin Abd Ahaling, Pengurus Kimanis Petroleum Training Centre (KTC) menyasarkan untuk menjadikan golongan belia sebagai penderma muda dalam kempen derma darah bagi meningkatkan jumlah penderma dan memastikan bekalan darah di hospital itu mencukupi.

   

  Turut hadir menyokong program ini adalah Encik Himran Bin Entoh, Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP), Pn Rosnah Bt Md Yusoff dan En Salamat Saradin sebagai pengajar yang mengiringi pelajar.

   

   

   

   

  Written on Khamis, 05 March 2020 16:40
 • KURSUS PENGURUSAN JENAZAH PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS PENGURUSAN JENAZAH PERINGKAT IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT, 29 FEBRUARI 2020 – Seramai 95 orang pelajar dan beberapa pegawai dan kakitangan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah terlibat program kursus pengurusan jenazah peringkat IKBN Kinarut 2020  yang dianjurkan oleh Cawangan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut  yang diadakan di Surau Al-Hidayah, IKBN Kinarut.

   

  Program kursus pengurusan jenazah ini bertujuan sebagai wadah untuk warga IKBN Kinarut bagi menimba ilmu berkaitan hal ehwal agama islam khususnya serta memupuk nilai-nilai kemanusiaan dan dapat berbakti kepada masyarakat melalui ilmu yang telah dipelajar bagi mewujudkan sikap kerjasama serta tanggungjawab dimasa akan dating umumnya.

   

  Taklimat kusrus pengurusan jenazah tersebut telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Hafiz Mohd Fauzi iaitu merupakan Tajhiz Jenazah merangkap tenaga pengajar di Mahad Tahfiz Darul Hadis Sabah dan turut dibantu oleh Ustaz Sabran Sabirullah daripada IKBN Kinarut.

   

  Menerusi kursus ini, sebahagian besar pelajar-pelajar IKBN Kinarut dapat mengetahui tentang cara-cara pengurusan jenazah yang betul serta dapat menambahkan lagi pengetahuan dan melakukan penambahbaikan dari sudut kefahaman pelajar mengenai cara-cara pengurusan jenazah mengikut syarak.

   

  Written on Sabtu, 29 February 2020 14:57
 • MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH KARNIVAL SUKAN PERINGKAT IKBN KINARUT 2020

   

   

  MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH KARNIVAL SUKAN PERINGKAT IKBN KINARUT 2020

   

   

  KINARUT, 28 FEBRUARI 2020 – Satu majlis penyampaian hadiah sempena karnival sukan peringkat Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut 2020 yang diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut semalam.

   

  Karnival sukan ini diadakan bertujuan mencetuskan semangat kesukanan dan pertandingan yang kompehensif dan mengukuhkan serta mengeratkan lagi silaturahim dikalangan pelajar-pelajar IKBN Kinarut. Selain itu dapat memberi kesedaran kepada pelajar-pelajar betapa pentingnya bersukan dalam mewujudkan persekitaran hidup yang sihat.

   

  Pelbagai acara yang dipertandingkan pada karnival sukan pada kali ini antaranya pertandingan futsal lelaki, futsal perempuan, bola sepak 9 sebelah dan bola tampar campuran.

   

  Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Puan Zuarini Jumai, Pengarah IKBN Kinarut kepada pemenang-pemenang mengikut kategori sukan kepada ketua pasukan masing-masing.

   

  Turut hadir pada majlis tersebut adalah Encik Himran entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP), Pegawai-Pegawai, Kakitangan dan pelajar-pelajar IKBN Kinarut.

  Written on Sabtu, 29 February 2020 14:40
 • PERHIMPUNAN MESRA BULANAN BILANGAN 2/2020 IKBN KINARUT

   

   

  PERHIMPUNAN MESRA BULANAN BILANGAN 2/2020 IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT, 25 FEBRUARI 2020 ; Perhimpunan Mesra Bulanan bersama Pengarah Bilangan 2/2020 yang dihoskan oleh Cawangan Hal Ehwal Pelajar (HEP)  telah diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar turut menyampaikan taklimat perkongsian info berkenaan Dekriminalisasi Penggunaan Dadah  pada perhimpunan kali ini bagi dikongsikan kepada warga IKBN Kinarut tentang cara-cara pencegahan dan langkah untuk menghindari daripada terlibat dengan penyalahgunaan dadah

   

  Pada majlis tersebut juga, Anugerah Pekerja Cemerlang bagi bulan Januari 2020 telah diberikan kepada Encik A. Bromeo Jamal daripada Jabatan Elektrik, Encik Maslan Jair daripada Jabatan Awam, Encik Amir Takim daripada Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara, Ustaz Sabran Sabirullah daripada Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Encik M.Azman@Manap A.Arsad daripada Unit Kewangan.

   

   

  Penyampaian bagi pemenang pertandingan nyanyian peringkat IKBN Kinarut juga telah disampaikan oleh Puan Zuarini Jumai, Pengarah IKBN Kinarut kepada pelajar-pelajar yang memenangi tempat pertama , kedua dan ketiga.

   

  Perhimpunan tersebut turut dihadari oleh semua pegawai-pegawai, kakitangan dan pelajar-pelajar  IKBN Kinarut.

   

   

  Written on Selasa, 25 February 2020 16:07
 • PROGRAM BICARA ILMU IKBN KINARUT BERSAMA KPDNHEP

   

   

  PROGRAM BICARA ILMU IKBN KINARUT BERSAMA KPDNHEP

   

   

   

  KINARUT ; Program Bicara Ilmu bertemakan “Gerakan Pengguna Siswa Pengguna Bermaklumat” pelajar dan kakitangan IKBN Kinarut bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut baru-baru ini.

   

  Program ini diadakan bertujuan bagi memperkenalkan dan mempromosikan ahli Gerakan Pengguna Siswa yang merupakan entiti kumpulan yang berstuktur dan berkepimpinan serta majlis pelancaran penubuhan Gerakan Pengguna Siswa yang yang disempurnakan oleh Puan Zuarini Jumai, Pengarah IKBN Kinarut.

   

  Sesi program bual bicara tersebut melibatkan dua orang moderator iaitu Puan Nur Fifi Suryanie Abd Gani iaitu Pegawai Penguatkuasa KPDNHEP Sabah dan Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Penguran dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut.

  Written on Selasa, 18 February 2020 15:54
 • PELAJAR IKBN KINARUT TURUT SERTA MEMERIAHKAN PROGRAM LE TOUR DE LANGKAWI

   

   

  PELAJAR IKBN KINARUT TURUT SERTA MEMERIAHKAN PROGRAM LE TOUR DE LANGKAWI

   

   

   

  KOTA KINABALU, 6 FEBUARI 2020 ; Seramai 120 orang pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut terlibat dalam Program Le Tour De Langkawi yang diadakan di Padang Merdeka, Kota Kinabalu semalam.

   

  Program tersebut ditelah disempurnakan oleh YB Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie bin Haji Apdal Ketua Menteri Sabah serta pelbagai agensi swasta, NGO, badan berkanun dan kerajaan turut serta mengadakan pameran bagi memeriahkan lagi program Le Tour De Langkawi yang merupakan julung kalinya diadakan di Negeri Sabah Dibawah Bayu.

   

  Menurut Encik Januin Johny, Pegawai Belia dan Sukan IKBN Kinarut menyatakan pelbagai acara sukaneka dan sukan tradisional dipertandingankan dalam program tersebut dan penglibatan pelajar-pelajar IKBN Kinarut untuk menyertaikan beberapa acara sukan.

   

  Turut serta dalam program tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan & Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Jajali Zahari Ketua Cawangan Pengurusan Pelajar serta beberapa orang pegawai IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 15:51
 • INTERVIEW WITH THE DIRECTOR OF IKBN KINARUT

   

   

  INTERVIEW WITH THE DIRECTOR OF IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; The English Club had the honour of sitting with the director of IKBN Kinarut to an interview session on the 4th of February 2020. The interview were attended by twelve members of the English Club including the six new members.

   

   

  The objectives of the interview are to improve the member's communication skill and to increase their self-confidence. At the same time the interview intended to be a platform for the members to knowthe director better and vice versa.

   

  Ten questions were prepared by the interviewers, Jeavie and Benedict from the English Club ranging from work or professional related questions to fun trivia questions. The director had also shared a little bit about her life before the first question was asked, to break the ice since she said the members look tense and nervous.

   

   

  From the interview the English Club members learnt that stress could be managed by exercising positive thinking and enjoying the work. To enjoy the work you must put your emotion in check and give yourself a break to do something that you love.

   

   

  Apart from that the members learnt about the director’s strong work ethics and principles which are to have integrity, not delaying any work, ready to face any challenges and self-discipline. Surrounding yourself with good environment and attitude is important in building self-discipline, to move towards success.

   

   

  At the end of the interview, English Club thank the director for her time and enthusiasm in sharing her valuable life experiences that have surely benefits everyone.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 14:42
 • LAWATAN PELAJAR IKBN KINARUT KE STESEN JANAKUASA HIDRO PANGI

   

   

  LAWATAN PELAJAR IKBN KINARUT KE STESEN JANAKUASA HIDRO PANGI

   

   

   

  TENOM ; Seramai 9 orang pegawai dan 22 orang pelajar semester 7 daripada Jurusan Penjaga Jentera Elektrik A4 telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Stesen janakuasa Hidro Pangi, Tenom pada 06 Februari 2020 yang lalu.

   

  Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam sejauh kira-kira 160km melalui jalan tambunan. Setibanya di stesen janakuasa program dimulai dengan taklimat dan penerangan oleh Jurutera Stesen diikuti dengan ucapan daripada En. Mohd Yasser Bin Ayob Ketua Jabatan Elektrik IKBN Kinarut.

   

  Tujuan lawatan ini dibuat adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar jurusan A4 secara umumnya berkaitan sistem janakuasa hidro. Pelajar juga didedahkan secara teknikal berkaitan operasi janakuasa hidro yang lengkap bermula daripada sumber penggerak janakuasa, penjanaan tenaga dan sistem penghantaran tenaga kepada Pusat Penghantaran Beban (Load Dispatch Centre).

   

  Selain itu program ini juga dapat menjalinkan hubungan industri diantara pihak SESB dan IKBN Kinarut secara amnya sekaligus dapat meneruskan kesinambungan proses latihan kemahiran yang berkesan dan berdaya saing.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 14:41
 • LAWATAN UNIT AUDIT DALAM KBS KE IKBN KINARUT

   

   

  LAWATAN UNIT AUDIT DALAM KBS KE IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT, 5 FEBUARI 2020 ; Unit Audit Dalam Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengadakan mengadakan lawatan kerja ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut kelmarin.

   

  Seramai 2 orang kakitangan yang terlibat  dalam lawatan ini  terdiri daripada Audit Dalam KBS iaitu Encik Ainul Adnan Abdul Rahaman dan Encik Amirul Asyraf Baba.

   

  Objektif utama lawatan kerja ini adalah untuk  membuat penandaarasan (benchmarking) terhadap beberapa perkara berhubung dengan pelaksanaan auditan terutamanya berkaitan kawalan terimaan, kawalan perbelanjaan, kawalan terhadap barang berharga dan kawalan umum.

   

  Menerusi lawatan kerja ini, teguran dan amanat daripada pihak audit akan dimanfaatkan bagi membantu IKBN Kinaurt dalam menambahbaik kertas kerja pengauditan dan perancangan program pengauditan berasaskan risiko yang sedia ada serta meningkatkan mutu perkhidmatan audit di IKBN Kinarut khususnya.

  Written on Khamis, 06 February 2020 15:44
 • PERLAWANAN PERSAHABATAN FUTSAL DIANTARA DUA INSTITUSI TVET

   

   

  PERLAWANAN PERSAHABATAN FUTSAL DIANTARA DUA INSTITUSI TVET

   

   

   

  MONTFORT ; Satu perlawanan persahabatan futsal antara pasukan Institut Latihat Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut menentang pasukan Montfort Youth Training Centre pada hari selasa, 4 Febuari 2020 di Dewan Montfort, Kinarut.

   

  Perlawanan ini adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara IKBN Kinarut bersama Montfort Youth Training Centre serta dapat berkongsi info-info penting TVET agar dapat dikongsikan kepada pelajar-pelajar di kedua-dua pihak.

   

  Menurut Puan Hirfarrinah Pudian, Pegawai Belia dan Sukan yang mengiringi pasukan IKBN Kinarut menyatakan perlawanan berlangsung dengan sangat sengit dengan kedua-dua pasukan saling menyerang dan bertahan dengan baik.

   

  Menurut beliau lagi, pihak Montfort mengatakan bahawa sukan merupakan satu platform terbaik dalam mengeratkan hubungan diantara kedua-dua pihak dan bercadang akan berkunjung ke IKBN Kinarut untuk mengadakan lagi perlawanan persahabatan bagi acara sukan yang pelbagai.

  Written on Khamis, 06 February 2020 15:41
 
Find us on Facebook
Follow Us