IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • HEP IKBN KINARUT HULUR BANTUAN UNTUK MANGSA KEBAKARAN

   

   

   

  HEP IKBN KINARUT HULUR BANTUAN UNTUK MANGSA KEBAKARAN

   

   

  KINARUT ; Bahagian Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut hari ini telah berjaya mengumpul barang-barang keperluan untuk diagihkan kepada mangsa kebakaran di Kampung Pasir Putih Putatan, Sabah pada hari jumaat lepas.

   

  Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar mengetuai penghantaran barang-barang seperti air mineral, mee, beras, pampes serta pakaian terpakai bersama Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) IKBN Kinarut.

   

  Kebakaran kampung setinggan tersebut telah memusnahkan sebanyak 55 buah rumah dan melibatkan 74 buah keluarga.

  Written on Isnin, 14 January 2019 16:41
 • 105 PELAJAR BARU TAMAT MINGGU PARADIGMA

   

   

  105 PELAJAR BARU TAMAT MINGGU PARADIGMA

   

   

  KINARUT ; Setelah sesi pendaftaran yang diadakan pada 7 Januari 2019 (Isnin) yang lalu program minggu paradigma diteruskan dengan aktiviti rutin harian disepanjang minggu paradigma sesi Januari 2019 IKBN Kinarut bermula dengan pengenalan IKBN Kinarut, UKJK, pengukuhan kumpulan, ceramah dan motivasi, keagamaan, taklimat pengurusan, peraturan disiplin dan kenegaraan bagi membentuk sahsiah para pelajar menjadi insan yang berguna.

   

  Majlis penutupan bertujuan meraih kedatangan dan penyerahan pelajar-pelajar baru sesi Januari 2019 kepada pengkhususan sekolah masing-masing kepada Ketua Sekolah iaitu Encik Mohd Yasser Ayob Ketua Sekolah Elektrik dan Encik Amad Acho Ketua Sekolah Awam.

   

  Perasmian majlis penutupan telah disempurnakan oleh Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut. Turut hadir pada majlis tersebut adalah Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Bahagian dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 14 January 2019 14:01
 • PELUANG KERJASAMA DENGAN GAYANA ECHO RESORT

   

   

  PELUANG KERJASAMA DENGAN GAYANA ECHO RESORT

   

   

   

  PULAU GAYA ; Team Cawangan Hubungan Industri (CHI) IKBN Kinarut baru-baru ini telah mengadakan kunjungan ke Gayana echo Resort dan Bunga Raya Island Resort SPA di Pulau Gaya, Sabah bagi membincangkan peluang-peluang kerjasama industri antara syarikat dengan pihak IKBN Kinarut.

   

  Team IKBN Kinarut diketuai oleh Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut dan Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Kemahiran dan pegawai-pegawai CHI.

   

  Gayana Echo Resort dan Bunga Raya Island Resort & SPA adalah dibawah kendali syarikat yang sama bertaraf 4 bintang dengan kapasiti 100 buah chalet yang berasaskan kayu diatas laut dan darat.

   

  Semasa perbincangan dengan pihak pegurusan Resort memaklumkan keperluan utama mereka adalah pekerja mahir dalam juruteknik elektrik, aircond dan binaan bangunan bersaskan kayu.

   

  Turut hadirsemasa perbincangan ialah Mr Simon Foo Head Of Maintenance dan Puan Siti Sairawati Training Unit Executive.

  Written on Khamis, 10 January 2019 13:24
 • KURSUS PEMANTAPAN PENGURUSAN BADAN OPERASI ARP IKBN KINARUT

   

   

  KURSUS PEMANTAPAN PENGURUSAN BADAN OPERASI ARP IKBN KINARUT

   

   

  PUTATAN ; Seramai 18 orang pegawai IKBN Kinarut terlibat Kursus Pemantapan Pengurusan Badan Operasi Anugerah Remaja Perdana (ARP) di Bilik Kuliah Kompleks Belia dan Sukan (P) Negeri Sabah.

   

  Kursus yang diadakan selama 2 hari bermula pada 18-19 Disember 2018 bertujuan meningkatkan pengetahuan dikalangan penyelaras badan operasi dan mentor bagi Program ARP di peringkat IKBN Kinarut dapat memastikan tahap pengendalian operasi memenuhi standard yang telah ditetapkan oleh Sekretariat Antarabangsa.

   

  IKBN Kinarut merupakan sebuah Badan Operasi yang ditauliahkan bagi melahirkan belia-belia penganugerahan ARP yang berstandart antarabangsa menerusi empat komponen penyediaan rangka kerja iaitu rekreasi fizikal, kemahiran, penjelajahan lasak dan khidmat masyarakat.

   

  Penerapan cabaran individu menerusi program ARP dikalangan pelajar IKBN Kinarut, beberapa program yang seimbang ditawarkan, tiada persaingan, aktiviti-aktiviti sukarela yang mengalakkan penerokaan jati diri dn kematangan, kepercayaan diri, ketabahan, tanggungjawab pada diri sendiri dan berkhidmat kepada komuniti.

  Written on Khamis, 20 December 2018 09:46
 • PERHIMPUNAN BULANAN DISEMBER MENUTUP TIRAI 2018

   

   

  PERHIMPUNAN BULANAN DISEMBER MENUTUP TIRAI 2018

   

   

  KINARUT, 17 DISEMBER 2018 – Perhimpunan Mesra Bulanan bersama Pengarah Bilangan ke 12/2018 yang dihoskan Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara  yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Pada majlis tersebut Penganugerahan Pekerja Cemerlang bagi bulan November 2018 telah diberikan kepada Encik Mohd Sali Saleh daripada Jabatan Elektrik, Encik Suhaimi Mohamad daripada Jabatan Aircond Komersial dan Encik Harun Jamaluddin Daripada Jabatan Awam.

   

  Disamping itu, majlis sambutan hari lahir bagi bulan Disember juga telah diraihkan dengan upacara pemberian cenderahati dan memotong kek kepada pegawai-pegawai yang menyambut hari kelahiran pada bulan Disember 2018.

   

  Turut hadir dalam perhimpunan pagi tersebut adalah Tuan Haji Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar, Encik Suhaidi Mustar Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Jabatan, Pegawai-Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 17 December 2018 11:17
 • INDUSTRY IN NEEDS OF IKBN KINARUT STUDENTS SERVICE

   

   

  INDUSTRY IN NEEDS OF IKBN KINARUT STUDENTS SERVICE

   

   

   

  KINARUT; To make hay while the sun shines. Seri Jaya Industry Sdn Bhd had visited the Institute of National Youth Skills (IKBN) Kinarut Sabah to hold a special interview session open to postgraduates students and former students of Electrical field at Mini Meeting Room, IKBN Kinarut yesterday 8.00am until 4.00pm.

   

  This interview was intended for the recruitment of postgraduate students to meet the vacancies of skilled workers at their farms in the field of A4 Chargeman.

   

   

  According to Mr. Allan Yosores, Mill Manager of Innoprise Plantations Berhad, "Throughout the interview session, all interview candidates showed an excellent level of proficiency and qualified in their field."

   

  Also presented at the interview where Mr Razman Raslee, Farm Engineer, Mrs. Nani Ali, Human Resource Manager, Mr. Himran bin Entoh, the Deputy Director of Students Affair, Mr. Suhaidi bin Mustar, the Deputy Director of Skills Operation and Mr Mohd Yasser Ayob Head of Electrical Deparment of IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 14 December 2018 16:11
 • PENGARAH IKBN TERIMA “PINGAT GAGAH BELIA”

   

   

  PENGARAH IKBN TERIMA “PINGAT GAGAH BELIA”

   

   

  KOTA KINABALU ; Pengarah Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut Hj Razali Mohamad telah dianugerahkan Pingat Gagah Belia dari Majlis Belia Sabah (MBS) pada malam Apresiasi Majlis Belia sabah 2018 bertempat di Tun Sakaran Ballroom Hotel Tabung Haji, Kota Kinabalu baru-baru ini.

   

  Majlis penyampaian anugerah telah disampaikan oleh YB Tuan Azhar Datuk Hj Matussin, Pembantu Menteri Perdagangan dan Perindustrian yang mewakili YAB Datuk Seri Hj Mohd Shafie Hj Apdal Ketua Menteri Sabah.

   

  Dibawah anugerah pingat dan bintang Majlis Belia Sabah, Bintang Belia Perkasa (Emas) merupakan Order 1 manakala Pingat Gagah Belia (Emas) dan Pingat Belia Terpuji (Perak) merupakan Order ke 2 dan 3.

   

  Majlis Belia Sabah ditubuhkan pada tahun 1991 merupakan gabungan 14 buah pertubuhan belia di Negeri Sabah dengan membuat matlamat utama untuk membentuk belia sabah yang berwibawa.

   

  Turut Hadir pada majlis tersebut ialah Datuk Hatipah Ibrahim Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Tuan Hj Muamar Ghadafi Jamal Datuk Wira Jamaludin mantan Presiden Majlis Belia Malaysia dan Nourman@Rayn Datuk Dr Awang Zaini Presiden Majlis Belia Sabah.

  Written on Isnin, 10 December 2018 11:41
 • PERSIAPAN DIRI SEBELUM TEMUDUGA

   

   

  PERSIAPAN DIRI SEBELUM TEMUDUGA

   

   

  KINARUT ; Seramai 53 orang pelajar semester akhir sekolah awam dan sekolah elektrik terlibat Bengkel Penulisan Resume dan Tatacara Temuduga yang dilaksanakan oleh Unit Kerjaya Dan Kauseling di Bilik Transformasi IKBN Kinarut baru-baru ini.

   

  Bengkel ini bertujuan mendedahkan pelajar mengenai kepentingan kreativiti penulisan resume serta ketinggian nilai dalam memperlihatkan personaliti diri  semasa menghadapi temuduga bagi meningkatkan potensi diri agar dilihat signifikan sebagai calon pilihan mana-mana organisasi semasa sesi temuduga.

   

  Pelajar juga dmaklumkan agar mempersiapkan diri untuk menghadapi 30 minit maksima masa temuduga untuk menentukan masa depan mereka dalam menempuhi dalam dunia pekerjaan mereka dimasa akan datang.

  Written on Rabu, 05 December 2018 15:31
 • KEMERIAHAN MAJLIS TAMAT LATIHAN PELAJAR AKHIR

   

   

  KEMERIAHAN MAJLIS TAMAT LATIHAN PELAJAR AKHIR

   

   

   

  KINARUT ; Cawangan Hal Ehwal Pelajar telah mengadakan satu Majlis Tamat Latihan kepada pelajar-pelajar semester akhir yang diadakan di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut baru-baru ini.

   

  Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar dan Pengurusan, Encik Himran Entoh berkata Majlis Tamat Latihan diadakan bagi meraikan pelajar-pelajar semester akhir serta memberi sokongan moral bagi menduduki peperiksaan akhir yang akan ditempuhi pada minggu hadapan dengan jayanya.

   

  “Pada tahun ini, majlis dimeriahkan dengan kehadiran lebih 300 pelajar dan pegawai IKBN Kinarut turut memeriahkan majlis tersebut serta mengukuhkan hubungan baik antara satu sama lain,” katanya.

   

  Majlis dimeriahkan lagi dengan persembahan busker pelajar semester akhir mengikut jurusan masing-masing, persembahan daripada Majlis Perwakilan Pelajar dan Pegawai serta penganugerahan 6 orang pelajar menerima anugerah pelajar terbaik 2018.

   

  Turut Hadir dalam Majlis tersebut Timbalan Pengarah Latihan Encik Suhaidi Mustar, Ketua-Ketua Jabatan dan Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Rabu, 05 December 2018 15:27
 • LEPASAN TVET DISARAN BERDAFTAR DENGAN MBOT

   

   

   

  LEPASAN TVET DISARAN BERDAFTAR DENGAN MBOT

   

   

   

  KINARUT ; Lembaga Teknologi Malaysia (MBOT) merupakan sebuah badan professional untuk mendaftarkan dan mengiktiraf juruteknik/jurutera dan lepasan TVET sebagai professional berkaitan kemahiran dan teknologi.

   

  Sehubungan dengan itu taklimat mengenai pentingnya lepasan TVET berdaftar dengan MBOT telah diadakan bertempat di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut hari ini.

   

  Taklimat selama dua jam itu telah disampaikan oleh Encik Khairuddin dan Encik Amiza dari Lembaga Teknologi Malaysia (MBOT).

   

  Terdapat 23 bidang professional yang boleh didaftarkan dengan lembaga tersebut

  Written on Khamis, 22 November 2018 09:16
 • KOMPONEN PENJELAJAHAN LASAK SIRI 2/2018 ARP IKBN KINARUT

   

   

  KOMPONEN PENJELAJAHAN LASAK SIRI 2/2018 ARP IKBN KINARUT

   

  KINARUT; – Laungan kata-kata "Biar Haus! Panas Mentari Tetapku Redah" membakar semangat para pelajar IKBN Kinarut sempena Program Penjelajahan Lasak Tahap Perak dan Gangsa Siri 2/2018 bertempat di kawasan sekitar Kinarut pada 16-18 November 2018.

   

  Program yang berkonsepkan rekreasi fizikal ini merupakan kali yang keempat diadakan di IKBN Kinarut selepas sesi pertama pada tahun 2017 telah memberi impak perubahan yang lebih positif kepada para peserta Perak dan Gangsa ARP IKBN Kinarut.

   

  Aktiviti penjelajahan lasak ini merupakan salah satu komponen Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPMM) IKBN Kinarut bagi kategori Perak dan Gangsa bertujuan untuk membentuk semangat berpasukan dan keyakinan diri peserta melalui penjelajahan disamping mengenali diri ketika di luar zon keselesaan.

   

  Perjalanan mereka bermula daripada IKBN Kinarut menuju ke Pantai Beringgis dengan jarak sejauh 14KM perjalanan pantai sebelum menuju ke Nuluhon Outbound School Kinarut dan menggunakan laluan hutan (trail) menembusi perkampungan Kampung Gusi dan seterusnya menggunakan laluan jalan raya menuju ke IKBN Kinarut dan pada keesokan harinya menuju ke Taman Limauan menggunakan jalan hutan dan kampung.

   

  Pelbagai halangan yang ditempuhi oleh peserta sepanjang program ini berlangsung seperti berjalan kaki sejauh 48KM dalam keadaan cuaca yang sangat panas disamping terpaksa menempuhi laluan yang berbukit,curam dan juga licin.

   

  Terdapat peserta yang mengalami kekejangan otot semasa mengikuti program ini namun berjaya meneruskan perjalanan apabila dibantu oleh rakan-rakan peserta yang lain.

   

  Selain daripada aktiviti menjelajah pelbagai aktiviti dapat dimanfaatkan oleh semua peserta semasa program tersebut termasuk slot Kraf Perkhemahan, Taklimat Pertolongan Cemas, Latihan dalam Kumpulan(LDK), aktiviti membersihkan sampah di pantai Beringgis serta sesi mengumpul dan mengenalpasti 20 jenis tumbuhan sepanjang perjalanan mereka.

   

  Turut hadir dalam penutupan program tersebut iaitu Encik Himran Bin Entoh, Timbalan Pengarah IKBN Kinarut. Semasa penutupan program berkenaan beliau mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang menamatkan penjelajahan tersebut dan memberikan kata-kata semangat kepada para peserta agar terus memberikan komitmen kepada program ARPRM IKBN Kinarut sehingga berjaya ditauliahkan pingat Emas.

  Written on Rabu, 21 November 2018 09:33
 • KURSUS PERSIJILAN JURUTEKNIK BERTAULIAH SEKTOR PENYEJUKBEKUAN DAN PENYAMANAN UDARA (RACS)

   

   

  KURSUS PERSIJILAN JURUTEKNIK BERTAULIAH SEKTOR PENYEJUKBEKUAN DAN PENYAMANAN UDARA (RACS)

   

   

  KINARUT; Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut telah menjalankan Kursus Persijilan Juruteknik Bertauliah Sektor Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (RACS) kepada 27 orang pelajar Semester 2 di Bahagian Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara.

   

  Kursus ini dianjurkan sepenuhnya oleh Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut sebagai Pusat Bertauliah yang dilantik oleh Jabatan Alam Sekitar.

   

  Tujuan kursus ini dijalankan adalah untuk memberi pengetahuan kepada semua pelajar berkaitan dengan bahan pendingin yang digunakan di dalam sektor penyejukbekuan dan penyaman udara. Oleh itu, kursus ini merupakan satu pentauliahan dari pihak Jabatan Alam Sekitar yang mewajibkan semua juruteknik, pengeluar sektor penyejukbekuan dan penyaman udara memiliki tauliah pengendalian bahan pendingin di bawah Akta 127.

   

  Pengajar bertauliah yang terlibat bagi kursus kali ini adalah En. Agoh Salleh Sinua, En. Suhaimi bin Muhamad dan Pn. Rosmiwati binti Abdul Rahman.

  Written on Isnin, 19 November 2018 16:12
 • ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

  ‘IN-HOUSE TRAINING’ TINGKAT KEMAHIRAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN

   

   

  KINARUT ; Seramai 15 orang pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut baru-baru ini terlibat kursus “In-House Training dalam bidang aircond yang dianjurkan oleh Jabatan Penyejukbekuan & Penyaman Udara.

   

  Kursus ini memberi pengetahuan dan kemahiran kepada semua pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut berkaitan dengan pemasangan, pendawaian, membaik pulih kerosakan & selenggara alat penyaman udara.

   

  “Menurut Encik Sophian Kandar Ketua Jabatan Aircond, perlunya kemahiran pemasangan sistem mengikut spesifikasi dan amalan kejuruteraan yang betul dipelajari agar menjamin pengoperasian yang diharapkan.”

   

  “Oleh itu, Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut bercadang untuk menganjurkan Kursus secara “In-House Training kepada kakitangan IKBN Kinarut tanpa perlu keluar dari institut untuk tujuan penjimatan.” Katanya lagi

   

  kursus ini turut memberi peluang untuk meningkatkan kemahiran “softskill” pegawai dan kakitangan dalam tempoh masa yang singkat serta dapat memaksimakan penggunaan peralatan dan mesin yang sedia ada di Bahagian Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara tanpa perlu keluar dari institut untuk tujuan penjimatan.

  Written on Isnin, 19 November 2018 15:49
 • ‘IN HOUSE TRAINING’ UNTUK TINGKAT PENGETAHUAN PENGAJAR

   

  ‘IN HOUSE TRAINING’ UNTUK TINGKAT PENGETAHUAN PENGAJAR

   

   

  KINARUT ; Jabatan Awam bahagian Jurubina Bangunan baru-baru ini telah berjaya melaksanakan kursus Scaffolding Erection (A Frame Type) kepada seramai 15 orang pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut.

   

  Tujuan kursus in house ini adalah untuk memberi pengetahuan asas mengenai perencah jenis A kepada semua pengajar Jabatan Awam dan Jabatan Elektrik dalam tempoh yang singkat.

   

  Selain sebagai langkah penjimatan kursus ini penting kerana perencah jenis A frame (Erection and Dismantiling) sering digunakan disektor pembinaan bagi tujuan struktur sementara dalam membantu kerja-kerja pemasangan dan pembinaan komponen bangunan.

  Written on Jumaat, 16 November 2018 14:38
 • PERHIMPUNAN BULANAN DISEMARAKKAN DENGAN SAMBUTAN KELAHIRAN NABI MUHAMMAD S.A.W

   

   

  PERHIMPUNAN BULANAN DISEMARAKKAN DENGAN SAMBUTAN KELAHIRAN NABI MUHAMMAD S.A.W

   

   

  KINARUT, 13 NOVEMBER 2018 – Perhimpunan Mesra Bulanan bersama Pengarah Bilangan ke 10/2018 yang dihoskan Jabatan Penjaga Jentera Elektrik  yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Dalam perhimpunan pada kali ini, sempena bulan kelahiran Nabi Muhammad S.A.W pelbagai tayangan kisah-kisah Nabi S.A.W dan persembahan nasyid yang dipersembahkan oleh kumpulan seni PJE yang dipimpin oleh Encik Hafis Harun.

   

  Pada majlis tersebut Penganugerahan Pekerja Cemerlang bagi bulan Oktober 2018 telah diberikan kepada Encik Muhd Jais Jalun daripada Jabatan Elektrik, Puan Fatimah Anisah Mohammad daripada Jabatan Aircond dan Puan Malini Sulaiman daripada Jabatan Awam.

   

  Disamping itu, majlis sambutan hari lahir bagi bulan November juga telah diraihkan dengan upacara pemberian cenderahati dan memotong kek kepada pegawai-pegawai yang menyambut hari kelahiran pada bulan November 2018.

   

  Turut hadir dalam perhimpunan pagi tersebut adalah Tuan Haji Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut, Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar, Encik Suhaidi Mustar Timbalan Pengarah Latihan, Ketua-Ketua Jabatan, Pegawai-Pegawai dan Kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Selasa, 13 November 2018 11:54
 • LAWATAN SAMBIL BELAJAR IKBN KINARUT KE PAPASEMY SABAH

   

   

  LAWATAN SAMBIL BELAJAR IKBN KINARUT KE PAPASEMY SABAH

   

   

  KOTA KINABALU ; Seramai 30 orang pegawai dan pelajar Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut mengadakan satu lawatan sambil belajar bagi menjalinkan kerjasama dalam merangka dan melaksanakan inisiatif-inisiatif Technical and Vocational Education and Training (TVET) bersama pihak Panasonic Appliances Air-Conditioning System Engineering Malaysia (PAPASEMY).

   

  Inisiatif ini adalah bagi memenuhi keperluan tenaga mahir yang berkemahiran dalam industri dengan usahasama Panasonic Appliances Air-Conditioning Malaysia Sdn. Bhd. (PAPAMY1) menerusi Panasonic Appliances Air-Conditioning System Engineering Malaysia (PAPASEMY)dan Kementerian Belia dan Sukan melalui Institut Kemahiran Belia Negara Kinarut (IKBN) Kinarut.

   

  Menurut Encik Eric Phan Tze Wei iaitu Regional Manager East Malaysia, (PAPASEMY) ada menawarkan Latihan Industri selama 3 bulan dan peluang pekerjaan kepada pelajar-pelajar Jurusan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) IKBN Kinarut yang bertempat di Kilang Panasonic Shan Alam, Selangor.

   

  Selain itu pihak IKBN Kinarut turut membincangkan Latihan Sangkut Industri (LSI) bagi tenaga pengajar Jabatan Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (PPU) yang bertempat di Panasonic Appliances Air-Conditioning System Engineering Malaysia (PAPASEMY) cawangan Sabah.

   

  Turut serta dalam lawatan sambil belajar tersebut, Encik Mohd Sophian Kandar Ketua Jabatan PPU IKBN Kinarut, Encik Kelaman bin Samad dan Encik Agoh Salleh Sinua.

  Written on Selasa, 13 November 2018 11:43
 • PROGRAM “JIWA MURNI” DI PUSAT TAHFIZ

   

   

  PROGRAM “JIWA MURNI” DI PUSAT TAHFIZ

   

   

  KOTA BELUD ; Tidak sampai dua minggu selepas pihak pengurusan tahfiz memohon bantuan IKBN Kinarut, hari ini kerja-kerja pendawaian elektrik Pusat Pendidikan Islam Fil Dzilalil Quran telah berjaya disempurnakan oleh Team Elektrik IKBN Kinarut.

   

  Projek ‘ Jiwa Murni ‘ selama tiga hari ini telah diketuai oleh pengajar Encik Jais Jalun dan dibantu oleh 9 orang pelajar daripada jurusan pendawaian elektrik PW4.

   

  “ Pada mulanya kami mensasarkan kerja-kerja pendawaian bangunan seluas 60X80 kaki yang mengandungi 7 bilik dan satu tandas besar siap dalam masa lima hari tetapi pelajar-pelajar saya dapat menyiapkan kerja-kerja pendawaian cuma dalam masa 3 hari saja,” kata Encik Jais.

   

  Beliau berbangga pelajar-pelajar beliau dapat mengalas tugas yang diberikan, apa yang boleh mempercepatkan kerja-kerja pendawaian ialah pelajar-pelajar saya bermula dari jam 8.00 pagi sehingga 9.00 malam tanpa henti, tambah beliau lagi.

   

  Selain daripada tenaga kepakaran pihak IKBN juga menanggung bahan-bahan peralatan melalui sumbangan semua staf dan koperasi IKBN Kinarut.

   

  Ini adalah sumbangan kali ke-3 pihak IKBN keatas pusat tahfiz ini yang buat masa sekarang mempunyai 22 orang pelajar dimana ada pelajar daripada pusat tahfiz ini yang sudah belajar di Mesir dan Indonesia untuk melanjutkan pengajian mereka.

  Written on Khamis, 08 November 2018 15:25
 • IKBN KINARUT TURUT MERIAH HBNS 2018

   

   

  IKBN KINARUT TURUT MERIAH HBNS 2018

   

   

  SANDAKAN ; Kemeriahan sambutan Hari Belia Negeri Sabah (HBNS) 2018 dengan kehadiran ribuan belia daripada seluruh daerah-daerah di Negeri Sabah telah berkunjung ke sambutan HBNS 2018 yang diadakan di Kompleks Sandakan, Sabah baru-baru ini.

   

  HSNS 2018 diadakan selama tiga hari bermula 02 November hingga 04 November dan telah disempurnakan oleh YB Dato Dr. Hj. Jaujan Hj. Sambakong Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Sabah.

   

  Pelbagai pameran-pameran TVET dan aktiviti-aktiviti yang diadakan pada kali ini dengan mengadakan pertandingan antaranya Gen-Y (Mobile Legend), Fifa 2018, Pes 2018, Battle Ground dan pelbagai lagi buat belia-belia Seluruh Negeri Sabah sempena Sambutan Hari Belia Negeri Sabah (HBNS) 2018.

   

  Turut hadir pada sambutan Hari Belia Negri Sabah 2018 iaitu Menteri Belia dan Sukan Sabah YB Datuk Poon Ming Fung@Frankie, Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Negeri Sabah Awang Damit Awang Anak dan Pembantu Menteri Belia dan Sukan Negeri Sabah YB Arunarnsin Taib.
  Written on Khamis, 08 November 2018 15:20
 • PROGRAM GERBANG KERJAYA IKBN KINARUT DAPAT SAMBUTAN HANGAT PIHAK INDUSTRI DAN BELIA SETEMPAT

   

   

  PROGRAM GERBANG KERJAYA IKBN KINARUT DAPAT SAMBUTAN HANGAT PIHAK INDUSTRI DAN BELIA SETEMPAT

   

   

  KINARUT ; Program Gerbang Kerjaya IKBN Kinarut 2018 yang telah dirasmikan oleh YB. Tuan Azhar Datuk Haji Matussin, Pembantu Menteri Perdagangan dan Perindustrian Negeri Sabah adalah merupakan satu platform bagi mewujudkan kerjasama public-private partnership dan mendekatkan hubungan antara IKBN dengan industri agar graduan lepasan IKBN mendapat peluang pekerjaan selari dengan latihan kemahiran yang diperolehi, seterusnya meningkatkan kebolehpasaran IKBN.

   

  Melalui program ini telah termeterainya tiga Memorandum Persefahaman (MOU) di antara IKBN Kinarut dengan pihak Industri iaitu Maritime Technoadvance and Services Sdn Bhd (MOU Emas), Grandis Hotels and Resorts Sdn Bhd (MOU Perak) dan Banseng Refrigeration and Electrical Co. Sdn Bhd (MOU Perak).

   

  Dengan terjalinnya ikatan MOU antara kedua belah pihak, maka para pelajar IKBN Kinarut kini berpeluang untuk menjalani latihan industri di syarikat-syarikat tersebut sekaligus mempunyai peluang untuk membina kerjaya di situ.

   

  Disamping itu juga, Program Gerbang Kerjaya ini turut diisi dengan ceramah kerjaya oleh pihak Sabah Economic Development and Investment Authority (SEDIA), ceramah keusahawanan oleh Persatuan Usahawan Kecil dan Sederhana Bumiputera Sabah, sesi perkongsian kerjaya oleh presiden alumni IKBN Kinarut dan dialog industrI bersama syarikat FH Corporation.

   

  Aktiviti Program Gerbang Kerjaya ini diakhiri dengan sesi temuduga terbuka yang telah berlangsung dari awal pagi lagi melibatkan syarikat-syarikat seperti Sedafiat Sdn Bhd, Wehaya Sdn Bhd, Wadah Sejati Sdn Bhd dan lain-lain lagi.

  Written on Rabu, 31 October 2018 16:29
 • YPGO PUPUK MINAT PELAJAR CEBURI PERNIAGAAN

   

   

  YPGO PUPUK MINAT PELAJAR CEBURI PERNIAGAAN

   

   

  KOTA KINABALU ; Program Youngpreneurs Go (YPGO) anjuran Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) adalah satu galakan bagi memupuk minat pelajar-pelajar IKBN Kinarut khususnya untuk menceburi bidang perniagaan yang telah di adakan di dewan kuliah Universiti Malaysia Sabah (UMS).

   

  Program YPGO (SSM) dirasmikan oleh Ketua Menteri Sabah YB Datuk Seri Shafie Apdal. “Program YPGo SSM 2018 ini bertujuan memberi pendedahan sekaligus menggalakkan belia dan pelajar-pelajar Kemahiran dan TVET serta IPTA/IPTS menceburi bidang keusahawanan sekalipun mereka mengikuti pengajian dalam bidang lain,” kata beliau.

   

  Tambah beliau , kerajaan negeri akan berusaha memastikan agar latihan-latihan yang diberikan ada hubungkait dengan usaha melahirkan ramai usahawan muda di Bandar malah di luar Bandar.”Oleh itu, bagi peringakat awal perniagaan, usahawan muda perlu mendaftar syarikat dan secara tidak langsung  memberi peluang kepada mereka untuk mendapatkan  pinjaman dan juga pelbagai maklumat perkhidmatan dalam perniagaan,”jelasnya.

   

   “Selain itu, antara program menarik yang berlangsung adalah taklimat bersama Ikon Usahawan selebriti tanah air seperti Altimate, Siti Nordiana dan Nabila Razali, seminar keusahawan, taklimat daripada agensi-agensi berkaitan keusahawanan serta aktiviti seperti Pertandingan Pidato, dan riadah seperti Treasure Hunt,”.

   

  Turut hadir dalam program tersebut adalah Timbalan Menteri Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna  Chong Chieng Jen dan Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Zahrah Abg Fenner.

  Written on Rabu, 31 October 2018 15:54
 
Find us on Facebook
Follow Us