IKBNKINARUT

 

BERITA

TERKINI

 • PROGRAM SESI TEMUDUGA TERBUKA

   

   

       PROGRAM SESI TEMUDUGA TERBUKA

   

   

  KINARUT ; Seramai 58 orang pelajar IKBN dan individu telah menghadiri sesi temuduga tersebut yang bermula dari jam 10.00 pagi sehingga 1.00 petang yang diadakan di Bilik Inovasi, IKBN Kinarut.

   

  Sebanyak 5 syarikat mengadakan sesi temuduga terbuka untuk menjawat dalam pelbagai jawatan dan pihak IKBN Kinarut telah menjemput individu dan pelajar IKBN yang berkelayakan untuk menghadiri sesi temuduga yang telah dianjurkan oleh Bahagian Cawangan Hubungan Industri IKBN Kinarut untuk mengisi kekosongan pekerjaan tersebut.

   

  Antara syarikat yang telah mengambil bahagian dalam sesi tersebut ialah Syarikat Naziela Enterprise, Sime Darby Plantation Sdn Bhd, Gayana Eco and Bunga Raya Island Resort, Frontier Engineering Solution Sdn Bhd dan Sibiling Home & Kitchen Sdn Bhd.    

  Written on Rabu, 07 August 2019 10:32
 • PROGRAM SESI MINI DIALOG BERSAMA INDUSTRI

   

   

  PROGRAM SESI MINI DIALOG BERSAMA INDUSTRI

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 10 wakil syarikat tempatan dan multi nasional telah bersama-sama menghadiri sesi mini dialog bersama dengan YB. Tuan Azhar Datuk Haji Matussin, Pembantu Menteri Perdagangan dan Perindustrian Sabah dan turut menghadiri sesi tersebut ialah YBRS.DR.IR.Azmi Bin Ahmad Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia Dan Sukan yang diringi oleh Pengarah Cawangan Kerjasama Strategik Dan Kreatif KBS En. Kumaran A/L Nadaraja bersama dengan Timbalan Pengarah Hal Ehwal pelajar IKBN Kinarut En. Himran Bin Entoh mewakili Pengarah IKBN Kinarut.

   

  Antara intipati perbincangan dalam sesi dialog tersebut adalah mendapatkan maklumbalas dari pihak industri dalam perlaksanaan MOU dari tahun 2014 sehingga tahun 2018. Sesi ini juga menbincangkan perancangan penambahbaikan bagi kedua-dua pihak dengan membuat unjuran keperluan tenaga mahir bagi tahun 2018-2019. Pihak KBS berpendapat, pihak industri menjadi platform dan medium kepada pihak pengurusan tertinggi KBS untuk bertukar pendapat dan menjalinkan hubungan erat yang sedia ada serta memastikan semua industri mendapat peluang untuk berinteraksi, memberi pendapat dan melakukan penambahbaikan bagi meningkatkan prestasi kerjasama kedua pihak. Majlis ini berlangsung di Bilik Mesyuarat IKBN Kinarut.

  Written on Rabu, 07 August 2019 10:30
 • 46 ORANG PELATIH IKBN KINARUT DITAULIAH ARP TAHAP PERAK MANAKALA 75 ORANG TAHAP GANGSA

   

   

  46 ORANG PELATIH IKBN KINARUT DITAULIAH ARP TAHAP PERAK MANAKALA 75 ORANG TAHAP GANGSA

   

   

   

  KINARUT ; Majlis Pentauliahan Anugerah Remaja IKBN Kinarut telah berlangsung dengan penuh meriah apabila Majlis Penyampian Sijil Tauliah telah disampaikan oleh YBHG. Dato’ Dr. Hajah Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

   

  Terdahulu dalam ucapan perasmian beliau mengucapkan tahniah kepada semua peserta ARP yang layak ditauliahkan anugerah Perak dan Gangsa dan memberi penekanan bahawa penyertaan mereka dalam aktiviti ARP adalah salah satu aktiviti yang mampu memberikan kesan mendalam dalam jiwa sanubari setiap peserta melalui penglibatan aktiviti secara sukarelawan dalam setiap komponen yang mereka sertai.

   

  YBHG. Dato’ Dr. Hajah Wasitah Hj. Mohd Yusof juga memuji persembahan tarian kebudayaan daripada peserta ARP dan menyarankan bakat-bakat yang mereka ada harus diketengahkan agar terus bersinar dan tarian-tarian kebudayaan di Sabah khususnya tidak akan hilang ditelan zaman.

  Sejak program ARP diwajibkan di semua ILKBS IKBN Kinarut telah bermula dengan seramai 26 orang peserta pada sesi Julai 2017 dan kesemua peserta tersebut layak untuk ditauliahkan pingat gangsa.

   

  Pada masa ini seramai 23 orang sedang menjalankan projek anugerah Emas, 75 orang perak dan 130 orang tahap gangsa bagi tahun 2019.

   

  IKBN Kinarut menawarkan Komponen Kemahiran seperti Kemahiran Permainan Golf, Kemahiran Bermain Alat Muzik (Gitar), Kemahiran Silat, Kemahiran Pengacaraan Majlis, Kemahiran Bermain Kompang, Kemahiran Dandanan dan Solekan,Kemahiran Vokal dan kemahiran tarian.

  Written on Rabu, 07 August 2019 10:28
 • 289 GRADUAN MENDAPAT SIJIL DAN DIPLOMA DI KONVOKESYEN KALI KE 12

   

   

  289 GRADUAN MENDAPAT SIJIL DAN DIPLOMA DI KONVOKESYEN KALI KE 12

   

   

   

  KINARUT ; 03 OGOS 2019 – Seramai 289 orang graduan IKBN Kinarut telah menerima sijil dan diploma pada Majlis Konvokesyen IKBN Kinarut kali ke-12 telah berlangsung dengan meriahnya yang di adakan di Dewan Limau-Limauan IKBN Kinarut.


  Majlis telah dirasmikan oleh YB Steven Sim Chee Keong Timbalan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia dan diiringi oleh YB Phoong Jin Zhe Menteri Belia Dan Sukan Negeri Sabah, Puan Ramona Binti Mohd Razali Timbalan Ketua Setiausaha (Stategik) Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia dan Dato’ Dr. Hjh. Wasitah Binti Hj. Mohd Yusof Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia.


  Majlis itu menyaksikan penganugerahan Sijil Kemahiran Malaysia dan Sijil Kompeten Suruhanjaya Tenaga kepada 289 orang graduan yang melibatkan kursus sepenuh masa dan separuh masa IKBN Kinarut pada kali ini.


  Matahir Jumadi, graduan Diploma Teknologi Elektrik (Penjaga Jentera Elektrik A4) dinobatkan sebagai penerima Anugerah Graduan Cemerlang Keseluruhan pada Majlis Konvokesyen pada kali ini.


  Anugerah Ikonik Usahawan Cemerlang Lepasan IKBN Kinarut 2019 telah diberikan kepada Malik Tanginang pelajar lepasan IKBN Kinarut daripada Jurusan Pendawaian Elektrik Tiga Fasa PW4. Malik Tanginang merupakan seorang usahawan berjaya yang kini merupakan Pengurus MT Elektrik dan memperolehi pendapatan sehingga RM 25 ribu hingga RM 40 ribu sebulan.


  Anugerah Ikonik Pekerja Cemerlang Lepasan IKBN Kinarut 2019 pula diberikan kepada Encik Amir Azuan Abdullah lepasan Jurusan Sijil Teknologi Elektrik (Penyejukbekuan & Penyaman Udara Domestik). Beliau kini berkhidmat disebuah Intitut Kemahiran Awam iaitu Giat Mara Malaysia dan menjadi jurulatih bagi ASEAN Skills Competition (ASC) dan juga jurulatih Negara ke pertandingan World Skills Competition di Dubai pada tahun 2017.


  Turut hadir pada majlis tersebut iaitu, Pegawai-Pegawai Kanan Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, Pengarah-Pengarah Institut Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) dan Wakil-Wakil Kerajaan Negeri dan NGO.

  Written on Rabu, 07 August 2019 10:24
 • KUMPULAN AFORCE JUARA BATTLE OF THE BAND 2019 IKBN KINARUT

   

   

  KUMPULAN AFORCE JUARA BATTLE OF THE BAND 2019 IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Sempena Majlis Konvokesyen Kali Ke-12 IKBN Kinarut 2019 satu pertandingan Battle Of The Band 2019 IKBN Kinarut dengan penglibatan 8 kumpulan belia-belia dari Sabah khususnya berentap bagi mempersembahan di pertandingan BOTB 2019 yang diadakan di perkarangan padang kawad, IKBN Kinarut.

   

  Kehadiran juri professional iaitu Encik Romeo Jaibet iaitu pemusik professional orkestra Radio Televisyen Malaysia (RTM) Sabah bagi menilai persembahan setiap kumpulan yang bertanding yang akan mempersembahkan 3 buah lagu dimana dua buah lagu bebas dan satu lagu ciptaan mereka sendiri.

   

  Kumpulan AForce telah dinobatkan sebagai juara pertandingan BOTB 2019 dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM 1000 manakala Kumpulan Paragon daripada Politeknik Kota Kinabalu menduduki tempat ke-2 dan membawa pulang wang tunai sebanyak RM 700 dan Kumpulan Nadem dari Membakut menduduki tempat ke-3 serta membawa pulang wang tunai sebanyak RM 500.

   

  Penyampaian hadiah Pertandingan BOTB 2019 kepada para pemenang disempurnakan oleh YB Datuk Ghulamhaidar @ Yusof Khan Bahadar wakil rakyat Dun N21 Kawang turut diiringi oleh Encik Himran Bin Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan Dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 05 August 2019 15:32
 • AKSI PERTARUNGAN BEYBLADE DI IKBN KINARUT

   

   

  AKSI PERTARUNGAN BEYBLADE DI IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Pertarungan hebat antara kanak-kanak berusia 12 tahun dan ke bawah dalam permainan gasing moden ‘Beyblade’ Burst Challenge telah diadakan di perkarangan padang kawad, IKBN Kinarut.

   

  Pertandingan ini dianjurkan bersempena Majlis Konvokesyen Kali Ke-12 IKBN Kinarut dan bertujuan menggalakkan kanak-kanak bertanding secara kompetatif serta inisiatif yang baik yang membolehkan kanak-kanak bergaul mesra sesama rakan, berkenalan dan mengeratkan perhubungan sesama mereka.

   

  Jeritan penyokong dan ibu bapa juga memeriahkan suasana pertandingan tersebut serta mendapat penglibatan yang memberangsangkan dari kanak-kanak dengan penyertaan 64 peserta dengan masing-masing membawa Beyblade mereka sendiri.

   

  Majlis penutup dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Encik Himran Bin Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut kepada pemenang-pemenang pertandingan.

  Written on Isnin, 05 August 2019 15:01
 • 24 PASUKAN SERTAI KEJOHANAN BOLASEPAK 9 SEBELAH IKBN KINARUT

   

   

   

  24 PASUKAN SERTAI KEJOHANAN BOLASEPAK 9 SEBELAH IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Kejohanan bolasepak 9 sebelah terbuka peringkat IKBN Kinarut mendapat sambutan dengan penglibatan belia-belia sabah khususnya yang diadakan di Padang IKBN Kinarut Sempena Majlis Konvokesyen Kali Ke-12 IKBN Kinarut 2019.

   

  Penganjuran kejohanan ini ialah untuk memupuk semangat kesukanan, amalan gaya hidup sihat, meningkatkan semangat berpasukan, semangat setia kawan,mengeratkan hubungan silaturahim dan mencungkil bakat-bakat generasi muda yang berpotensi agar diketengahkan diperingkat yang lebih tinggi sehingga ke peringkat negeri atau kebangsaan.

   

  Penglibatan 24 pasukan yang berentap disepanjang kejohanan berlangsung telah menunjukkan komitmen yang terbaik dan memberi respon yang positif berkenaan kejohanan tersebut.

   

  Kejohanan bolasepak 9 sebelah yang diadakan selama 2 hari bermula pada 3-4 Ogos 2019 ini telah disempurnakan oleh YB Steven Sim Chee Keong Timbalan Menteri Belia Dan Sukan Malaysia dan majlis penutupan dan penyerahan hadiah kepada pasukan-pasukan disempurnakan oleh Tuan Hj. Ahmad Bin Hassan Ahli Parlimen P175 Papar.

   

  Turut hadir dalam majlis tesebut iaitu Encik Himran Bin Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut, Encik Zazali Bin Zahari Ketua Urusetia Konvokesyen Kali Ke-12, Pengurus-Pengurus Pasukan, Pegawai-Pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 05 August 2019 14:51
 • KEMERIAHAN PERTANDINGAN MEWARNA KANAK-KANAK

   

   

  KEMERIAHAN PERTANDINGAN MEWARNA KANAK-KANAK

   

   

   

  KINARUT ; Pertandingan mewarna Kanak-Kanak dengan kerjasama daripada Taska Kreatif IKBN Kinarut telah diadakan sempena Majlis Konvokesyen Kali Ke-12 yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Objektif program ini diadakan adalah untuk memberi peluang kepada kanak-kanak menonjolkan bakat dan potensi diri, meningkatkan kemahiran motor halus kanak-kanak dalam menghasilkan karya berdasarkan kreativiti sendiri, memupuk semangat kerjasama guru-guru taska, kanak-kanak dan juga ibubapa dan memberi galakan dan pendedahan kepada kanak-kanak untuk terlibat dalam pertandingan.

   

  Program ini telah berlangsung dengan jayanya dengan kehadiran seramai 30 orang peserta yang terdiri daripada kanak-kanak Taska Didik Kreatif IKBN Kinarut bersama keluarga masing-masing.

   

  Program ini telah disempurnakan oleh Encik Mohd Yasser Bin Ayob Ketua Jabatan Elektrik IKBN Kinarut diiringi oleh Puan Anna Ong Teacher Taska Didik Kreatif IKBN Kinarut.

  Written on Isnin, 05 August 2019 14:28
 • PROGRAM BANGSA MEMBACA BANGSA BERJAYA

   

   

   

  PROGRAM BANGSA MEMBACA BANGSA BERJAYA

   

   

   

  KINARUT ; Satu program galakan membaca berkonsepkan amal kesenian dan kebudayaan dengan tema seni ilmu dijana budaya membaca dipelihara dikalangan warga IKBN Kinarut telah diadakan di Bilik Transformasi, IKBN Kinarut.

   

  Pelbagai pengisian program seperti taklimat digital library, pertandingan Scrabble, Chess, dan kutipan tabung kemanusiaan dunia aman palestin telah diadakan dan Berjaya dilaksanakan.

   

  Majlis telah disempurnakan oleh Encik Himran Entoh, Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut serta beliau menyatakan aktiviti seumpama ini mampu menarik minat dan memupuk budaya membaca dikalangan pelajar dan kakitangan khususnya di IKBN Kinarut ini.

   

  Turut hadir dalam majlis tersebut iaitu Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, Encik Saldi Maruji Ketua Cawangan Pengurusan dan Pentadbiran, pegawai-pegawai dan kakitangan IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 19 July 2019 10:21
 • PELAJAR IKBN KINARUT BERPELUANG MEMPELAJARI SISTEM CHILLER & COOLING TOWER

   

   

  PELAJAR IKBN KINARUT BERPELUANG MEMPELAJARI SISTEM CHILLER & COOLING TOWER

   

   

   

  KOTA KINABALU ; Seramai 23 orang pelajar Semester 3 dari Jurusan Penyejukbekuan & Penyamanan Udara (Domestik) diiringi oleh dua orang tenaga pengajar IKBN Kinarut semalam telah berkesempatan menjalankan Lawatan Sambil Belajar ke Sedafiat Sdn Bhd yang bertempat di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Sabah.

   

  Taklimat telah disampaikan oleh Encik Hazizul Ag Damit Ketua Fasility Head Engineering di Hospital QEH.  Di antara modul pembelajaran yang telah disampaikan adalah Teori system chiller & cooling tower, Plan preventive maintenance cooling tower (service cooling tower) dan Pengisian logsheet chiller (mengambil bacaan operasi chiller & cooling tower).

   

  Turut hadir dalam lawatan tersebut ialah Encik Mohd Sophian bin Kandar Ketua Jabatan Penyejukbekuan & Penyamanan Udara IKBN Kinarut.

  Written on Jumaat, 19 July 2019 10:18
 • SESI ‘VISITING LECTURER’ BAGI BIDANG JABATAN AWAM

   

   

  SESI ‘VISITING LECTURER’ BAGI BIDANG JABATAN AWAM

   

   

   

  KINARUT ; Sesi ‘VisitingLecture’ daripada pihak industri telah diadakan pada 10 Julai 2019 bertempat di Bilik Jamuan Dewan Limau-limauanIKBN Kinarutyang disampaikan oleh En. Ridhwan Bin Hadim bagi berkongsi kepakaran dan pengalamanbeliau dalam bidang ArchitecturalDesignsepanjang kerjaya beliau selama10tahun.

   

  En. Ridhwan yang juga merupakan seorang lepasan pelajar Bidang Pelukis Pelan Senibina Tahap 3 IKBN Kinarutpada tahun 2008kini bekerja sebagai seorang ArchitecturalDesigner di Syarikat JK CharteredArchitect. Beliau banyak berkongsikepakaran, pandangan dan cabarankerjaya sebagai seorang designer, draughtsman dan juga sitesupervisor dalam industri pembinaan.

   

  Sesi ini juga turut membicarakan berkenaan kebolehpasaranpelajar lepasan IKBN terutamanya bidang Pelukis Pelan Senibina dan juga Jurubina Bangunan yang mempunyai peluang yang cerah di sektor pembinaan selain memberikan sedikit motivasi, inspirasi serta menaikkan semangat pelajar-pelajar Jabatan Awam agar sentiasa belajar bersungguh-sungguh kerana telahmemilih laluan kerjaya sebagai draughtsmandan juga sitesupervisor.

  Written on Jumaat, 19 July 2019 10:15
 • “INTERNET PORNOGRAPHY: AWARENESS AND PREVENTION”

   

   

  “INTERNET PORNOGRAPHY: AWARENESS AND PREVENTION”

   

   

  On the 9th of July, 2019, IKBN Kinarut has invited the Malaysian Communications and Multimedia (MCMC) to give a talk on “Internet Pornography: Awareness and Prevention”. The talkwhich was presented by the Assistant Director ofMCMC Sabah Regional Office, PuanFauziente Abdul Rahman is focusing on the danger of unsupervised and uncensored surfing of the internet, and the roles of MCMC in making sure safe internet surfing environment.

   

  Apart from addressing pornography on the internet, the speaker also touched on the concerning issue of online Child Grooming and Sexting. Online Child Grooming is when an adult builds an emotional connection with a minor to gain their trust for the purposes of sexual abuse, sexual exploitation or trafficking. While, sexting is the sharing of nude or sexually suggestive photos or text messages by electronic means. These issues are pressing and need to be addressed urgently especially to create awareness for teens and young adultsuch as IKBN Kinarut students who are in the age where their curiosity and sexual exploration are on its peak.

   

  The two hours talk was filled with interactive multimedia such as videos and GIFs. The talk was later followed by Question and Answer session which received active participation from the 282 students. Token of Appreciation to the speaker was presented by the Deputy Director of Skills and Training of IKBN Kinarut, Mr. Ahmad Rithauddin Bin Ibrahim. This Visiting Lecturer Programme is endorsed by the Students Affair Department as a part of the English Empowerment Initiatives (EEI) and organized by the English Club.

  Written on Khamis, 11 July 2019 10:27
 • SESI JULAI 2019 IKBN KINARUT BERMULA

   

   

  SESI JULAI 2019 IKBN KINARUT BERMULA

   

   

   

  IKBN KINARUT ; Seramai 109 orang kedatangan pelajar baru bagi sesi 2/2019 telah mendaftar ke Institut Kemahiran Belia Negara Kinarut pada sesi pendaftaran yang diadakan pada 1 Julai 2019 yang lalu bertempat di Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Pada sesi kali ini, 7 kursus yang ditawarkan iaitu Penjaga Jentera Elektrik A4, Penjaga Jentera Elektrik A1, Pendawaian Tiga Fasa PW4, Pendawaian Fasa Tunggal PW2, Binaan Bangunan, Penyejukbekuan dan Penyaman Udara Domestik dan Komersial. 

   

  Setelah sesi pendaftaran telah selesai, pelajar-pelajar baru diteruskan dengan sesi minggu paradigma yang bermula pada 1 Julai 2019 dan berakhir 5 Julai 2019. Disepanjang sesi minggu paradigma yang dilaksanakan, Cawangan Hal Ehwal Pelajar yang diketuai Encik Zazali Zahari telah merancang pelbagai aktiviti dan taklimat-taklimat yang disampaikan berhubung dengan IKBN Kinarut kepada pelajar-pelajar baru kali ini.

   

  Satu majlis penutupan dan penyerahan pelajar-pelajar baru ke bengkel-bengkel mengikut bidang mereka masing-masing kepada ketua Jabatan Elektrik, Ketua Jabatan Awam dan Ketua Jabatan Penyejukbekuaan dan Penyaman Udara.

   

  Tutur hadir pada majlis tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar, Encik Ahmad Rithaudin Timbalan Pengarah Latihan, Encik Mohd Yasser Ayob Ketua Jabatan Elektrik, Encik Amad Acho Ketua Jabatan Awam, Encik Mohd Sophian Kandar Ketua Jabatan Penyejukbekuan dan Penyaman Udara, Encik Zazali Zahari Ketua Unit Hal Ehwal Pelajar dan Pegawai-Pegawai IKBN Kinarut

  Written on Sabtu, 06 July 2019 14:20
 • PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI SIRI 3 DI MASJID KG LIMBAWANG, BEAUFORT

   

   

  PELAJAR IKBN KINARUT MENABUR BAKTI DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI DI MASJID KG LIMBAWANG, BEAUFORT

   

   

   

  BEAUFORT – Seramai 8 orang pelajar dan diselia oleh 2 orang Pengajar dalam Jurusan Penyejukbekuan dan Penghawa Dingin IKBN Kinarut menjalankan kerja-kerja amal di Daerah Beaufort pada hujung minggu lepas.

   

  Para pelajar telah menjalankan pemeriksaan pendawaian elektrik dan penyelenggaraan 8 unit Penghawa Dingin di Masjid Kg. Limbawang, Beaufort. Selain itu sebanyak 23 buah kenderaan awam termasuk Van Jenazah Masjid Limbawang turut mendapat khidmat secara percuma bagi kerja-kerja pemeriksaan penghawa dingin dan pengisian semula gas “Aircond” yang dijalankan oleh pelajar-pelajar berkenaan.

   

  Pada sebelah petangnya para pelajar dan pengajar mengambil kesempatan menjalankan aktiviti promosi IKBN dengan pengedaran risalah-risalah informasi IKBN Kinarut semasa Program Konsultasi Belia Daerah Beaufort dan Majlis berbuka Puasa yang dihadiri oleh YB Menteri Belia dan Sukan Malaysia dan Ybhg. Ketua Setiausaha KBS .

  Written on Isnin, 27 May 2019 16:33
 • SEMAI BUDAYA GOTONG ROYONG DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT

   

   

  SEMAI BUDAYA GOTONG ROYONG DALAM PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KINARUT

   

   

  KINARUT – Program Impak ILKBS @ Komuniti kali ini dijalankan di IKBN Kinarut dengan aktiviti yang bersesuaian dengan suasana bulan Ramadan. Walaupun sedang berpuasa ianya tidak menghalang para pelajar IKBN Kinarut menjalankan aktiviti khidmat masyarakat dengan pendekatan secara bergotong-royong.

   

  Dalam program kali ini para pelajar terlibat dalam aktiviti persediaan Dewan untuk venue program Khatam Al-Quran dan Iftar Perdana, bergotong-royong menyediakan bubur kacang untuk hidangan majlis selain disumbangkan kepada penghuni Rumah warga Tua St. Pritchard, Kinarut dan pengguna-pengguna Jalan Limau-Limauan, Kinarut.

   

  Sebelum majlis Khatam Al Quran bermula, peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda dari kalangan pelajar yang mengambil bidang kemahiran muzik dan vokal mengadakan persembahan selingan lagu-lagu Dakwah menerusi segmen “Showcase ARPRM”.

   

  Selain itu para pelajar juga menyantuni tetamu khas dari rumah anak Yatim As Sakinah dalam majlis Iftar Perdana yang turut dihadiri oleh kakitangan IKBN Kinarut dan keluarga mereka. Kehadiran dianggarkan seramai 350 orang dalam majlis berkenaan yang turut dihadiri oleh Pengarah , Timbalan-timbalan Pengarah serta Ketua-ketua Jabatan.

  Written on Ahad, 26 May 2019 11:42
 • PROGRAM CITRA IBADAH CINTAI SOLAT DAN PESONA MUSLIM

   

   

  PROGRAM CITRA IBADAH CINTAI SOLAT DAN PESONA MUSLIM

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 100 orang pelajar muslim Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah terlibat program citra ibadah yang dianjurkan oleh Unit Hal Ehwal Pelajar (HEP) bertempat di Surau Al-Hidayah, IKBN Kinarut.

   

  Program ini bertujuan memberi panduan pengukuhan solat dan bacaan Al-Quran, memberi pendedahan berkaitan kepentingan dan kesan solat serta membentuk peribadi muslim dari aspek individu, keluarga dan komuniti.

   

  Dalam program citra ibadah ini beberapa fasilitator daripada luar telah dijemput iaitu Ustad Yusrino Yusof daripada CCRC Papar dan Ustad Ku Mohamad Haris Ku Zakaria daripada Penjaga Kota Kinabalu dan program citra telah disempurnakan oleh Tuan Hj Razali Mohamad Pengarah IKBN Kinarut.

   

  Turut hadir dalam majlis tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Ahmad Rithaudin Ibrahim Timbalan Pengarah Latihan, pegawai dan kakitangan.

  Written on Selasa, 21 May 2019 15:50
 • BENGKEL PELAKSANAAN MODUL BARU BINA INSAN IKBN KINARUT

   

   

  BENGKEL PELAKSANAAN MODUL BARU BINA INSAN IKBN KINARUT

   

   

   

  KINARUT ; Seramai 15 orang pegawai daripada Unit Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Cawangan Penyelarasan Kawalan Kualiti (CPKK) terlibat dalam Bengkel Pelaksanaan Modul Baru Bina Insan yang diadakan di Bilik Jamuan Dewan Limau-Limauan, IKBN Kinarut.

   

  Bengkel ini telah disampaikan oleh Encik Mohd Tamrin Enche Yusoff dari Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan. Intipati bengkel ini adalah kaedah baru penilaian Rubrik bagi menggantikan sistem peperiksaan, pelaporan dan penyelarasan data penilaian yang berkaitan.

   

  Bengkel ini bertujuan memberi pengetahuan dan pemahaman jelas berkenaan pelaksanaan modul baru bina insan yang dilaksanakan di kesemua Institut Latihan Kemahiran Belia Sukan (ILKBS) khususnya kepada pengajar-pengajar subjek umum oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan.

   

  Turut hadir bengkel tersebut iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP), Encik Riezlan Sutrisno Ketua Cawangan Penyelarasan Kawalan Kua;iti (CPKK) IKBN Kinarut.

  Written on Sabtu, 04 May 2019 15:26
 • IKBN KINARUT BANTU AADK PERKASA LATIHAN KEMAHIRAN DI CCRC PAPAR

   

   

  IKBN KINARUT BANTU AADK PERKASA LATIHAN KEMAHIRAN DI CCRC PAPAR

   

   

   

  PAPAR - Satu Mesyuarat untuk menyelaras Pelaksanaan Program Latihan Kerjasama AADK dan KBS diadakan pada 2 Mei 2019 di Bilik Mesyuarat CCRC Papar. Melalui jalinan kerjasama ini IKBN Kinarut akan membantu menyediakan kepakaran dalam bidang elektrik dan bidang penyejukbekuan dan penyamanan udara domestik kepada klien di CCRC Papar.

   

  Mesyuarat dipengerusikan oleh Pn. Chong Siew Ngoh, Ketua Penolong Pengarah (Kerjaya dan vokasional) Bhg Rawatan, Perubatan dan Pemulihan AADK Putrajaya. KBS pula diwakili oleh En. Mohd Tamrin Enchee Yusoff dari BPKB KBS, bersama rombongan IKBN Kinarut yang dihadiri oleh En Himran Entoh TP(HEP), En Ahmad Rithauddin Ibrahim TP(L), En Sophian Kandar Ketua Jabatan PPU, En Mohd Riedzlan Sutrisno , CPKK. Juga hadir dalam mesyuarat berkenaan adalah Encik Abd Hamediee Ibrahim, Pengarah CCRC Papar bersama Pegawai dan Kakitangan CCRC Papar.

   

  Semoga kerjasama strategik ini berjaya merealisasikan hasrat murni kedua-dua Agensi ini dan memberi manfaat kepada golongan sasaran.

  Written on Sabtu, 04 May 2019 15:00
 • BANTU MENYELESAIKAN MASALAH PENDAWAIAN MADRASAH AD DINIAH AR RAHMANIAH (ADRA)

   

   

  BANTU MENYELESAIKAN MASALAH PENDAWAIAN MADRASAH AD DINIAH AR RAHMANIAH (ADRA)

   

   

   

  SUNGAI IMAM ; Satu lagi lokasi pusat tahfiz yang dikenalpasti bagi melaksanakan pemeriksaan pendawaian menerusi Program Impak ILKBS @ Komuniti iaitu Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA) yang terletak di Sungai Imam, Tawau.

   

  Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA) yang mempunyai seramai 118 orang pelajar yang berusia sekitar 11-32 tahun dan anak-anak tahfiz di madrasah ini kebanyakkannya berasal daripada Sandakan, Lahad Datu, Kunak dan Tawau yang menuntut di Madrasah ini.

   

  Beberapa kerosakan peralatan telah dilakukan serta pemeriksaan dan pemasangan pembumian pendawaian telah dilaksanakan bagi memastikan tahap keselamatan pendawaian di madrasah ini oleh beberapa orang pelajar dan turut dibantu oleh alumni dan tenaga pengajar pakar Pendawaian Elektrik.

   

  Turut serta dalam program ini iaitu Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kinarut dan Ustad Nasir Mohammad Mudir Pusat Madrasah Ad Diniah Ar Rahmaniah (ADRA).

  Written on Isnin, 29 April 2019 15:04
 • ANAK-ANAK MADRASAH DARUL HIDAYAH SENYUM KERIANGAN

   

   

  ANAK-ANAK MADRASAH DARUL HIDAYAH SENYUM KERIANGAN

   

   

   

  MEROTAI ; Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kinarut telah mengenalpasti beberapa lokasi pemeriksaan pendawaian elektrik di pusat-pusat tahfiz umumnya dikawasan Merotai, Tawau yang mengalami masalah pendawaian menerusi Program Impak ILKBS@Komuniti.

   

  Madrasah Darul Hidayah merupakan sebuah madrasah yang telah beroperasi lebih 20 tahun, menerusi pemeriksaan didapati madrasah ini mengalami banyak kerosakan-kerosakan peralatan elektrik dan pendawaian yang tidak selamat.

   

  Maka dengan itu, beberapa orang pelajar-pelajar serta alumni daripada Jurusan Pendawaian Elektrik turut dibantu oleh dua orang tenaga pengajar berkesempatan mempraktikkan kemahiran mereka dilapangan selain memberikan khidmat bakti mereka kepada warga Madrasah Darul Hidayah.

   

  Majlis pelancaran program ini telah disempurnakan oleh yang dihormati Encik Jeffrey Abd Razak yang mewakili YB Sarifuddin Hata Adun 58 Merotai Pembantu Menteri Kewangan Sabah dan dalam ucapan pelancaran berkenaan, beliau berterima kasih atas usaha pihak IKBN bukan sahaja menjalankan kerja-kerja sosial turut mempromosikan IKBN Kinarut kepada belia-belia setempat.

   

   

  Tambah beliau lagi, program ini memberi manfaat kepada 130 orang anak-anak tahfiz, pengajar dan kakitangan Madarasah Darul Hidayah.

   

  Turut hadir pada pelancaran Program Impak ILKBS @ Komuniti iaitut Encik Himran Entoh Timbalan Pengarah Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar IKBN Kinarut, Cikgu Mohammaad Nasir Pengarah Madrasah Darul Hidayah, Encik Khazarudin Kahar Wakil Pejabat Belia Sukan Persekutuan Tawau dan Barisan Lembaga Madrasah Darul Hidayah.

  Written on Isnin, 29 April 2019 14:19
 
Find us on Facebook
Follow Us