IKBNKUALA LANGAT

 

BERITA

TERKINI

 • PERMOHONAN KEMASUKAN KE ILKBS SESI JANUARI 2020

  Sukacita dimaklumkan bahawa, permohonan kemasukan ke Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) akan dibuka mulai 1 Oktober 2019 hingga 3 November 2019.

  Tawaran IKBN

  Read more...
 • PROGRAM CAREER FEST ILKBS ZON TENGAH TAHUN 2019

  KUALA LANGAT, 22 September 2019

  Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat dengan kerjasama Akademi Kemahiran Belia Golf (AKBG), Institut Kemahiran Belia Tinggi Negara (IKTBN) Sepang, IKTBN Dusun Tua, dan IKBN Peretak telah menganjurkan Program Career Fest ILKBS Zon Tengah pada 21 hingga 22 September 2019.

  Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar ILKBS melalui penyediaan peluang pekerjaan bersama industri yang telah menjalinkan kerjasama (MoU) dengan ILKBS. Kerjasama bersama pihak industri telah memberi impak yang besar kepada ILKBS dengan menyediakan peluang pekerjaan kepada graduan ILKBS, latihan sangkutan, dan Training of Trainer (TOT) kepada tenaga pengajar serta memberi sumbangan dari segi modul latihan serta bahan latihan kepada ILKBS.

  Seiring dengan perkembangan terkini sains dan teknologi seperti Revolusi Industri 4.0, robotic dan juga artificial intelligence, ILKBS menyediakan kemudahan latihan, silibus, dan kurikulum selari dengan perubahan teknologi dan fleksibel untuk berada di hadapan kelok perubahan teknologi semasa.

  Aktiviti lain yang menarik minat para belia adalah Mini dialog bersama industri, sesi temuduga terbuka, ceramah kerjaya, pameran daripada ILKBS, agensi awam dan swasta, Terapi Sukan Trail Run, Pertandingan Robot, dan Pertandingan Inovasi.

  Majlis dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik),Kementerian Belia dan Sukan, YBrs. Puan Ramona binti Mohd Razali mewakili Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan Malaysia. Turut hadir bersama YBhg. Dato' Dr. Hajah Wasitah binti Haji Mohd Yusof, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, YB Tuan Hasnul bin Baharuddin, Ahli Dewan Undangan Negeri Morib, En Mozakir bin Buyong Mokhtar, Pengarah AKBG, Puan Rosnoizam binti Abd Majid, Pengarah IKTBN Sepang, Puan Dalila binti Sharingat, Pengarah IKTBN Dusun Tua, dan Puan Normahsyuri binti Md Shariff, Pengarah IKBN Peretak.

  Read more...
 • UCAPAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DARI IKBN KUALA LANGAT

  3 Jun 2019 - Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera . Kami seluruh warga kerja IKBN Kuala Langat ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Berhati-hati pulang ke kampung halaman, semoga selamat sampai.

  Read more...
 • TAKLIMAT KHAS MENGENAI KOMPANG OLEH PERTUBUHAN SENI KOMPANG FATANI MALAYSIA

  Tarikh Aktiviti : 5 Mac 2019

  Tempat Aktiviti : Bilik Seminar CIAST, IKBN Kuala Langat

  Jemputan : Tuan Haji Mohd Salleh Bin Dato Hj Mohd Said - Pengasas Selaku Guru Utama Pertubuhan Seni Kompang Fatani Malaysia

  Read more...
 • PERTANDINGAN INOVASI I- INTECH IKBN KUALA LANGAT 2019

  Tarikh Aktiviti : 28 Februari 2019

  Tempat Aktiviti : IKBN Kuala Langat

  Dirasmikan Oleh : Tuan Pengarah IKBN Kula Langat

  Read more...
 • BENGKEL PEMBUATAN ALAT MUZIK CEMPULENG
  BENGKEL PEMBUATAN ALAT MUZIK CEMPULENG

  Kuala Langat, 3 Julai 2018 - Majlis Penutup dan Penyampaian Sijil Penyertaan Bengkel Pembuatan Alat Muzik Cempuleng anjuran Perbadanan Adat Melayu Dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) kerjasama bersama IKBN Kuala Langat telah disempurnakan oleh wakil Exco Badan Kesenian dan Kebudayaan Negeri Selangor bersama Pengarah IKBN buat julung kalinya di Negeri Selangor.

  Read more...
 • SESI PENDAFTARAN DAN TAKLIMAT KEPADA IBUBAPA DAN PELAJAR BARU SESI JULAI 2018
  SESI PENDAFTARAN DAN TAKLIMAT KEPADA IBUBAPA DAN PELAJAR BARU SESI JULAI 2018

  Kuala Langat, 25 Jun 2018 - Taklimat Selamat Datang kepada Pelajar Baru dan Ibu Bapa/Penjaga sesi 2/2018 hari ini oleh Pengarah IKBN Kuala Langat.

  Read more...
 • MESYUARAT PENYELARASAN JAWATANKUASA PELAJAR BARU SESI JULAI 2018
  MESYUARAT PENYELARASAN JAWATANKUASA PELAJAR BARU SESI JULAI 2018

  Kuala Langat, 6 Jun 2018 - Mesyuarat Penyelarasan Jawatankuasa Petugas Pendaftaran Pelajar Baru dan Minggu Paradigma Sesi Kemasukan Julai 2018 pada 25 Jun 2018.

  Read more...
 • LAWATAN PENILAIAN ANUGERAH ILKBS TERBAIK 2017
  LAWATAN PENILAIAN ANUGERAH ILKBS TERBAIK 2017

  Kuala Langat, 4 Jun 2018 - Adalah dimaklumkan bahawa Lawatan Penilaian AIT dan PLT akan berlangsung pada 4 Jun 2018 dan 5 Jun 2018.

  Read more...
 • PEPERIKSAAN AKHIR 1/2018 JUN IKBN KUALA LANGAT
  PEPERIKSAAN AKHIR 1/2018 JUN IKBN KUALA LANGAT

  Kuala Langat, 28 Mei 2018 - Adalah dimaklumkan bahawa Peperiksaan Akhir Sesi 1/2018 Jun akan dilaksanakan bermula 28 Mei 2018 hingga 8 Jun 2018.

  Read more...
 • KELAS TADARUS AL-QURAN SEMPENA BULAN RAMADHAN 1439H
  KELAS TADARUS AL-QURAN SEMPENA BULAN RAMADHAN 1439H

  Kuala Langat, 18 Mei 2018 - Bersempena dengan bulan Ramadhan yang mulia ini, satu kelas tadarus Al-Quran telah diadakan sepanjang bulan Ramadhan bermula pada 17 Mei 2018 hingga 8 Jun 2018.

  Read more...
 • ANUGERAH REMAJA PERDANA (PINGAT GANGSA)
  ANUGERAH REMAJA PERDANA (PINGAT GANGSA)

  Kuala Langat, 04-06 Mei 2018 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Program Perkhemahan Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (Pingat Gangsa) tahun 2018 pada 04-06 Mei 2018 bertempat di Tapak Perkhemahan Pantai Kelanang, Banting.

  Read more...
 • PENUTUP PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KUALA LANGAT MERIAH
  PENUTUP PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI IKBN KUALA LANGAT MERIAH

  PELABUHAN KLANG , 30 APRIL 2018 - Institut Kemahiran belia Negara Kuala Langat (IKBNKL) telah mengadakan Penutupan Program IMPAK ILKBS @ Komuniti di Akademi Tahfiz Mandarin Pulau Ketam pada 26-28 April 2018 yang lalu di sini .  

  Read more...
 • MESYUARAT AGUNG KELAB KEKAL IKBN KUALA LANGAT
  MESYUARAT AGUNG KELAB KEKAL IKBN KUALA LANGAT

  KUALA LANGAT , 20 APRIL 2018 - Institut Kemahiran belia Negara Kuala Langat (IKBNKL) telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Kelab KEKAL di sini semalam .

  Read more...
 • SEMARAK BIRU - HARI KESEDARAN AUTISM SEDUNIA
  SEMARAK BIRU - HARI KESEDARAN AUTISM SEDUNIA

  KUALA LANGAT , 12 APRIL 2018 - Semarak Biru sempena Sambutan Hari Kesedaran Autism Sedunia yang diadakan pada 2 April setiap tahun disambut meriah oleh seluruh Warga Kementerian Belia dan Sukan dan tidak ketinggalan juga Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat 

  Read more...
 • BENGKEL PENGURUSAN JENAZAH
  BENGKEL PENGURUSAN JENAZAH

  Kuala Langat, 7 April 2018 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Bengkel Pengurusan Jenazah bertempat di Surau Al Imam As Syafie, IKBN Kuala Langat.

  Read more...
 • MALAM PERSONA MUSLIM IKBNKL
  MALAM PERSONA MUSLIM IKBNKL

  Kuala Langat, 13 Mac 2018 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Program Malam Persona Muslim IKBNKL bertempat di Dewan Ibnu Sina, IKBN Kuala Langat.

  Read more...
 • PERMOHONAN KEMASUKAN KE ILKBS SESI JULAI 2018
  PERMOHONAN KEMASUKAN KE ILKBS SESI JULAI 2018

  Sukacita dimaklumkan bahawa, permohonan kemasukan ke Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) akan dibuka kepada calon lepasan SPM mulai 5 Februari 2018 hingga 10 April 2018.

  Read more...
 • BENGKEL PENGENALAN e-PEROLEHAN BAHARU (NEXTGEN)
  BENGKEL PENGENALAN e-PEROLEHAN BAHARU (NEXTGEN)

  KUALA LANGAT , 22 JANUARI 2018 - Institut Kemahiran belia Negara Kuala Langat (IKBNKL) telah melaksanakan satu Bengkel Pengenalan ePerolehan Baharu (NextGen) dengan kerjasama wakil ePerolehan Nextgen, Saiful Akmal bin Othman sebagai fasilitator . 

  Read more...
 • PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI MAAHAD TAHFIZ DARUL FAQEH , MORIB
  PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI MAAHAD TAHFIZ DARUL FAQEH , MORIB

  KUALA LANGAT, 27 NOVEMBER 2017 - Program Touch Point Kesukarelawanan ILKBS (Cabinet Away Day ) serta Program Gerak Bakti Prihatin dan Dinamik telah diadakan di Maahad Tahfiz Darul Faqeh , Tongkah Morib di sini . 

  Read more...
 • KURSUS PEMANTAPAN BADAN OPERASI (AWARD UNIT) ANUGERAH REMAJA PERDANA RAKAN MUDA IKBN KUALA LANGAT
  KURSUS PEMANTAPAN BADAN OPERASI (AWARD UNIT) ANUGERAH REMAJA PERDANA RAKAN MUDA IKBN KUALA LANGAT

  KUALA LANGAT, 24 NOVEMBER 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Kursus Pemantapan Badan Operasi (Award Unit) Anugerah Remaja Perdana Rakan muda IKBN Kuala Langat bersama mentor-mentor yang terdiri daripada tenaga pengajar dan staf IKBN Kuala Langat di Bilik Seminar di sini . 

  Read more...
 • PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI RUMAH ANAK YATIM AS-SOLIHIN KANCHONG DARAT
  PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI RUMAH ANAK YATIM AS-SOLIHIN KANCHONG DARAT

  KUALA LANGAT, 22 NOVEMBER 2017 - Program Touch Point Kesukarelawanan ILKBS (Cabinet Away Day ) serta Program Gerak Bakti Prihatin dan Dinamik telah diadakan di Rumah Anak Yatim As- Solihin Kanchong Darat bersama-sama pelajar -pelajar Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Langat , Universiti Putra Malaysia dan Universiti Sains Islam Malaysia di sini . 

  Read more...
 • KURSUS KEFAHAMAN PELAKSANAAN MS ISO 9001 : 2015
  KURSUS KEFAHAMAN PELAKSANAAN MS ISO 9001 : 2015

  KUALA LANGAT, 17 NOVEMBER 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Kursus Kefahaman Pelaksanaan MS ISO 9001 : 2015 Dan Integrasi Pemikiran Berasaskan Risiko Ke Dalam Proses Sistem Pengurusan Kualiti pada 15 - 16 Nov yang lalu di Bilik Seminar di sini . 

  Read more...
 • PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI DEWAN KOMUNITI JENJAROM
  PROGRAM KESUKARELAWANAN ILKBS TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI DEWAN KOMUNITI JENJAROM

  KUALA LANGAT, 15 NOVEMBER 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan gotong royong sempena Program Kesukarelawanan ILKBS Touch Point (Cabinet Away Day ) Dewan Komuniti Jenjarom di sini . 

  Read more...
 • PROGRAM TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI SURAU KAMPUNG NELAYAN KELANANG
  PROGRAM TOUCH POINT (CABINET AWAY DAY 2017) DI SURAU KAMPUNG NELAYAN KELANANG

  KUALA LANGAT, 11 NOVEMBER 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan gotong royong sempena Program Touch Point (Cabinet Away Day ) dan Gerak Bakti Prihatin di Surau Kampung Nelayan Kelanang di sini . 

  Read more...
 • TAWARAN SEBUTHARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BEKALAN PEJABAT (TONER) DI IKBN KUALA LANGAT

   TAWARAN SEBUTHARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BEKALAN PEJABAT (TONER) DI IKBN KUALA LANGAT, BANTING,SELANGOR DARUL EHSAN BIL 13/2017

  Read more...
 • PENGAMBILAN PELAJAR BARU IKBN KUALA LANGAT BAGI SESI JANUARI TAHUN 2018

  PENGAMBILAN PELAJAR BARU IKBN KUALA LANGAT BAGI SESI JANUARI TAHUN 2018

  Tempat terhad bergantung kepada kekosongan semasa

  Kursus yang ditawarkan adalah seperti berikut :

  SKP 03 : SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI MAKLUMAT (PEREKABENTUK MULTIMEDIA PENGARANGAN)
  TEMPOH : 21 BULAN + 3 BULAN LI
  SKM TAHAP 3
  KELAYAKAN : SPM

  SSF 03 : SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI AWAM (PEMBUATAN PERABOT DAN HIASAN DALAMAN)
  TEMPOH : 21 BULAN + 3 BULAN LI
  SKM TAHAP 3
  KELAYAKAN : SPM

  SSL 03 : SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI FOTOGRAFI 
  TEMPOH : 18 BULAN + 3 BULAN LI
  SKM TAHAP 3
  KELAYAKAN : SPM

  SJM 03 : SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI TERAPI SUKAN
  TEMPOH : 12 BULAN + 3 BULAN LI
  SKM TAHAP 3
  KELAYAKAN : SPM

  KEMUDAHAN DISEDIAKAN
  ✔Asrama / ✔Penginapan
  ✔Fasiliti Sukan
  ✔Bilik Kuliah Yang Selesa
  ✔Bengkel Kemahiran Yang Lengkap

  KELAYAKAN UMUM:
  ✔Warganegara ✔Malaysia
  ✔Belum Berkahwin/Bujang
  ✔Sihat Fizikal & Mental
  ✔Berumur 18 hingga 30 Tahun

  Berminat? Boleh terus melayari laman web ekampus.kbs.gov.my

   

  Pertanyaan? Hubungi kami di IKBN KUALA LANGAT 03-31802128

   

  Read more...
 • TAWARAN SEBUTHARGA MEMBEKAL BAHAN GUNA HABIS BAGI PEMBAIKAN PENYAMAN UDARA BERPUSAT DI IKBN KUALA LANGAT

   TAWARAN SEBUTHARGA MEMBEKAL BAHAN GUNA HABIS BAGI PEMBAIKAN PENYAMAN UDARA BERPUSAT DI IKBN KUALA LANGAT, BANTING,SELANGOR DARUL EHSAN BIL 10/2017

  Read more...
 • LAWATAN PENANDAARASAN MS ISO 9001:2015 DI POLITEKNIK BANTING SELANGOR
  LAWATAN PENANDAARASAN MS ISO 9001:2015 DI POLITEKNIK BANTING SELANGOR

  KUALA LANGAT, 21 SEPTEMBER 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat  telah mengadakan lawatan penandaarasan ke Politeknik Banting , Selangor pada 15 September yang lalu di sini . 

  Read more...
 • SPELLING BEE COMPETITION IKBN KUALA LANGAT
  SPELLING BEE COMPETITION IKBN KUALA LANGAT

  KUALA LANGAT, 28 OGOS 2017 - Jabatan Pengajian Umum Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan pertandingan 'SPELLING BEE' pada 21 Ogos yang lalu di sini . 

  Read more...
 • TAWARAN SEBUTHARGA UNTUK KERJA-KERJA MENYELENGGARA DAN MENENTUKUR (KALIBRASI) SEMULA GEGANTI SISTEM PERLINDUNGAN TERMASUK MEMERIKSA DAN MENGUJI MENSTABILKAN BEBAN ELEKTRIK DI IKBN KUALA LANGAT BIL 7/2017
  Read more...
 • TAWARAN SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNA HABIS BAGI JABATAN TEKNOLOGI AWAM (HIASAN DALAMAN, PERABOT & LANDSKAP) BIL. 6 TAHUN 2017
  Read more...
 • TAWARAN SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNA HABIS BAGI JABATAN TEKNOLOGI AWAM (HIASAN DALAMAN, PERABOT & LANDSKAP) BIL. 2 TAHUN 2017
  Read more...
 • TAWARAN SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNA HABIS BAGI JABATAN TEKNOLOGI AWAM (HIASAN DALAMAN, PERABOT & LANDSKAP) TAHUN 2017
  Read more...
 • PRA AUDIT EKOSISTEM KONDUSIF SEKTOR AWAM OLEH CHAMPION EKSA
  PRA AUDIT EKOSISTEM KONDUSIF SEKTOR AWAM OLEH CHAMPION EKSA

  KUALA LANGAT, 28 FEBRUARI 2017 - Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan Pra Audit Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) bagi menggantikan pelaksanaan 5S pada 22 Februari yang lalu di sini.
     Pra Audit tersebut telah dilaksanakan oleh Champion EKSA, Wan Hussin Bin Wan Ahmad, dari Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Dusun Tua. Pelaksanaan audit tersebut adalah merupakan penilaian terakhir sebelum pelaksanaan audit sebenar oleh pihak MAMPU untuk persijilan EKSA di IKBN Kuala Langat. Ianya juga merupakan persediaan kepada pegawai-pegawai serta warga IKBN Kuala Langat untuk menghadapai penilaian audit sebenar yang akan dilaksanakan pada bulan Mac nanti.
     Dari pemerhatian oleh pihak penilai IKBN Kuala Langat layak dipersijilkan oleh pihak MAMPU serta perlu menambahbaik beberapa teguran demi mengekalkan amalan EKSA yang baik.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran

  (Jabatan Teknologi Multimedia, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • CERAMAH PENYUSUAN SUSU IBU, KUNCI PEMBANGUNAN LESTARI
  CERAMAH PENYUSUAN SUSU IBU, KUNCI PEMBANGUNAN LESTARI

  KUALA LANGAT, 28 FEBRUARI 2017 -Unit Pemakanan Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Langat telah mengadakan satu sesi ceramah pada 17 Februari yang lalu bertempat di Mini Teater Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat.

     Ceramah tersebut telah disampaikan oleh Puan Aina Mardiah , Pegawai Pemakanan , Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Langat. Tujuan ceramah ini diadakan adalah untuk memperkukuhkan ilmu penyusuan di kalangan wanita serta menjamin kesihatan ibu dan anak pada masa akan datang serta teknik dan kaedah yang betul cara penyimpanan susu ibu bagi wanita bekerja.

     Selain dari ceramah yang disampaikan itu juga sesi pemeriksaan pap smear secara percuma diberikan kepada pegawai dan kakitangan wanita IKBN Kuala Langat .

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran

  (Jabatan Teknologi Multimedia, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • LAWATAN AUDIT DALAM KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN KE IKBN KUALA LANGAT
  LAWATAN AUDIT DALAM KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN KE IKBN KUALA LANGAT

  KUALA LANGAT, 15 FEBRUARI 2017 -Cawangan Audit Dalam, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengadakan lawatan audit ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat pada 7 Februari yang lalu
     Tujuan lawatan audit tersebut adalah sebagai pengesahan data baki awal aset dan liability bagi aset tak alih, akaun belum bayar dan deposit serta akaun belum terima . Lawatan dimulakan dengan semakan kad Kew PA 2 dan 3 seterusnya lawatan fizikal ke jabatan terlibat.
     Pemeriksaan fizikal aset turut melibatkan bengkel-bengkel seperti Jabatan Teknologi Awam, Jabatan Mekanikal, Jabatan Multimedia, Jabatan Personel serta Pentadbiran IKBN Kuala Langat.
  Dua orang juruaudit dari Cawangan Audit Dalam, KBS iaitu Noor Haslizawati Binti Hasan dan Mohd Azli Bin Mohammad Ramlan telah melaksanakan pemeriksaan tersebut.
     Secara keseluruhan pihak auditor berpuashati dengan hasil pemeriksaannya dan lawatan berakhir pada jam 2.00 petang.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran

  (Jabatan Teknologi Multimedia, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • SEMINAR INOVASI “MENJEJAK INVENTOR”
  SEMINAR INOVASI “MENJEJAK INVENTOR”

  KUALA LANGAT, 08 FEBRUARI 2017 - Seminar Inovasi “Menjejak Inventor” anjuran Jawatankuasa Inovasi telah diadakan bertempat di Dewan Ibnu Sina Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat pada 1 Februari yang lalu di sini .
     Tujuan diadakan seminar tersebut adalah untuk memberi pendedahan tentang bagaimana untuk memulakan sesuatu projek inovasi .Penceramah jemputan Hj. Norman Kusin , Pengarah Bahagian Pembangunan Latihan , Kementerian Sumber Manusia telah dijemput untuk menyampaikan seminar kepada semua pelajar serta kakitangan IKBN Kuala Langat sebagai persiapan untuk menyertai pertandingan inovasi yang akan dilaksanakan pada bulan Mac nanti .
     Antara kandungan ceramah tersebut ialah “Dari Impian ke Idea Inovasi menjadi reality”, “Strategi untuk menang pertandingan inovasi” dan “ Perlindungan Harta Intelek – Paten”. Ceramah tersebut telah berjaya menarik minat sebahagian pelajar dan kakitangan untuk menyertai lebih banyak lagi pertandingan inovasi yang akan diadakan nanti.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran

  (Jabatan Teknologi Multimedia, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • FORUM BICARA ANAK MUDA 2017 1 TEKAD 1 AZAM DI IKBN KUALA LANGAT
  FORUM BICARA ANAK MUDA 2017 1 TEKAD 1 AZAM DI IKBN KUALA LANGAT

  BANTING, 23 JANUARI 2017 - Cawangan Hal Ehwal Pelajar (HEP) Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan Forum Bicara Anak Muda 2017 yang bertajuk 1 Tekad 1 Azam bertempat di Dewan Ibnu Sina pada 12 Januari yang lalu .
     Moderator Ustaz Zainuddin Bin Othman serta dua orang panel jemputan khas iaitu Ustaz Mohamad Afandi Bin Che Harun dan Saudara Abd. Azyadee Bin Abd Wahid telah mengendalikan forum tersebut yang bertujuan untuk memberi pengetahuan tentang tekad dan azam seorang muslim sejati serta dapat membezakan yang mana baik dan sebaliknya . Selain itu juga turut dikongsikan pengalaman bersama bekas penagih dadah yang sudah bertaubat untuk tidak mengulangi kesilapan yang telah dilakukan di masa lalu .
     Forum ini telah dihadiri oleh semua warga IKBN Kuala Langat dan ianya dijadikan sebagai majlis forum tahunan sebagai salah satu program keagamaan disamping dapat merapatkan lagi ukhuwah dikalangan pelajar dan juga kakitangan .

   

  Berita oleh: Zainuddin Bin Othman

  (Bahagian Hal Ehwal Pelajar, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • LIPUTAN RAKAMAN OLEH PELAJAR IKBN KUALA LANGAT SEMASA MESYUARAT PENUBUHAN PERSATUAN ALUMNI ILKBS & MAJLIS PENYERAHAN SUMBANGAN MANGSA BANJIR
  LIPUTAN RAKAMAN OLEH PELAJAR IKBN KUALA LANGAT SEMASA MESYUARAT PENUBUHAN PERSATUAN ALUMNI ILKBS & MAJLIS PENYERAHAN SUMBANGAN MANGSA BANJIR

  BACHOK, 17 JANUARI 2017 - Mesyuarat Penubuhan Persatuan ALUMNI Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan (ILKBS) telah diadakan serentak dengan Majlis Penyerahan Sumbangan Mangsa Banjir pada hari Ahad yang lalu.

     Seramai tiga orang pelajar serta seorang pengajar Jabatan Multimedia Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah diberi tanggungjawab untuk membuat liputan video dan foto disepanjang program tersebut.

     Majlis perasmian kedua-dua program tersebut telah disempurnakan oleh Ybrs. Dr. Hajah Wasitah Binti Hj. Mohd Yusof , Ketua Pengarah , Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia bertempat di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Bachok memandangkan negeri Kelantan adalah antara negeri yang terjejas teruk semasa banjir baru-baru ini.

     Tugasan ini merupakan persediaan kepada pelajar-pelajar sebelum melaksanakan tugasan yang lebih mencabar lagi di masa hadapan. Secara keseluruhannya pihak penganjur berpuashati dengan tugasan yang telah dilaksanakan.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran

  (Jabatan Teknologi Multimedia, IKBN Kuala Langat) 

   

   

   

  {backbutton}

 • PEMBENTUKAN JATI DIRI PELAJAR BERMULA SEAWAL MINGGU PARADIGMA
  PEMBENTUKAN JATI DIRI PELAJAR BERMULA SEAWAL MINGGU PARADIGMA

  BANTING, 17 JANUARI 2017 - Seramai 24 orang pelajar baharu Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah menamatkan minggu orientasi bagi sesi 1/2017 dengan jayanya. Program ini dikelolakan sepenuhnya oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar bersama Majlis Perwakilan Pelajar dengan bantuan khidmat secara langsung daripada pegawai dan kakitangan IKBN Kuala Langat.

     Antara matlamat program ini ialah untuk memberi pendedahan dan penyesuaian diri kepada pelajar baharu dengan persekitaran budaya pembelajaran di institut disamping menjalin hubungan silaturrahim dan memupuk semangat kerjasama dikalangan pelajar serta mengaplikasikan pematuhan ke atas peraturan tetap institut. Pelaksanaan penerapan nilai dari segi Kerohanian, Motivasi Kendiri, Daya Keyakinan Diri, Kerjasama Berpasukan dan Penyampaian Komunikasi Berkesan telah diterapkan melalui aktiviti Latihan Dalam Kumpulan(LDK), semangat berpasukan serta pengucapan awam.

      Salah satu elemen penting yang diterapkan kepada pelajar adalah nilai kesukarelawan yang disemai dalam diri menerusi aktiviti khidmat masyarakat pembersihan persisiran Pantai Kelanang, Banting Selangor. Program ini telah dilaksanakan dengan jayanya mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh kementerian ke arah peningkatan mutu kecemerlangan institut.

   

  Berita oleh: Nik Mariyana Binti Nik Ahmad (Bahagian Hal Ehwal Pelajar, IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Nor Azlin Binti Sumiran (IKBN Kuala Langat)

   

   

   

  {backbutton}

 • SPORT MASSEUR SEMPENA ACARA BERBASIKAL CABARAN ‘PULAU INDAH 180’
  SPORT MASSEUR SEMPENA ACARA BERBASIKAL CABARAN ‘PULAU INDAH 180’

  PULAU INDAH, 16 JANUARI 2016 - Jabatan Perkhidmatan Personal, Terapi Sukan, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah diberi tanggungjawab untuk memberikan perkhidmatan sebagai Sport Masseur di acara berbasikal ‘Cabaran Pulau Indah 180’ di sini semalam.

     Acara yang berlangsung selama dua hari iaitu pada 14 hingga 15 Januari itu anjuran Central Spectrum (M) Sdn Bhd (CSSB) yang juga merupakan pra-perlumbaan menjelang jelajah tertua di Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2017. Penglibatan seramai 15 orang pelajar Terapi Sukan serta seorang pegawai sebagai langkah persediaan untuk pengenalan baharu dan memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman perlumbaan seperti Le Tour de Langkawi (LTdL) dalam memberi perkhidmatan urutan sukan.

     Tapak pameran yang disediakan juga tidak putus-putus menerima kunjungan orang ramai yang sentiasa inginkan perkhidmatan sport massage. Secara keseluruhannya program seperti ini merupakan program secara hands-on yang sentiasa dilaksanakan oleh pelajar-pelajar di IKBN Kuala Langat ini.

   

  Berita oleh: Ida Shahiza Binti Saharom (Jabatan Perkhidmatan Personal, IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Nor Azlin Binti Sumiran (IKBN Kuala Langat)

   

   

   

  {backbutton}

 • RAKAMAN VIDEO UCAPAN DAN AMANAT KETUA PENGARAH BAHAGIAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN BELIA
  RAKAMAN VIDEO UCAPAN DAN AMANAT KETUA PENGARAH BAHAGIAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN BELIA

  IKBN KUALA LANGAT, 23 DISEMBER 2016 - Jabatan Multimedia Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah diberi tanggungjawab untuk melaksanakan pembikinan rakaman video ucapan dan amanat Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) Ybrs. Dr. Hajah Wasitah Mohd Yusof di sini semalam.

      Pembikinan rakaman video ini melibatkan pelajar-pelajar dan pengajar jurusan Fotografi , Videografi , Multimedia dan Terapi Kecantikan IKBN Kuala Langat sempena Minggu Paradigma Pelajar-pelajar Baharu Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan.

     Penglibatan pelajar-pelajar IKBN ini merupakan salah satu proses pembelajaran secara hands-on yang dilaksanakan diseluruh ILKBS dimana pelajar-pelajar sering didedahkan dengan kaedah work-based learning.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • PENTAULIAHAN PROGRAM KEMAHIRAN MALAYSIA IKBN KUALA LANGAT
  PENTAULIAHAN PROGRAM KEMAHIRAN MALAYSIA IKBN KUALA LANGAT

  IKBN KUALA LANGAT, 22 DISEMBER 2016  - Panel dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengadakan Lawatan Pentauliahan Program Kemahiran bagi bidang Teknologi Awam pengkhususan bidang Landskap Pembinaan serta Sijil Lanjutan Teknologi Awam pengkhususan bidang Hiasan Dalaman Tahap Tiga (SKM 3) di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat baru-baru ini.

       Tujuan lawatan ini adalah untuk membuat penilaian terhadap fasiliti serta bahan pembelajaran bagi program yang ditawarkan di IKBN Kuala Langat ini. Panel pentauliahan yang dilantik oleh JPK iaitu Maznah Binti Ariffin dan Nazariah Binti Taharin serta wakil dari JPK Putrajaya ialah Yuszaini Binti Mat Yusof.

         Secara keseluruhannya pihak panel sangat berpuashati dengan fasiliti dan bahan-bahan pembelajaran yang disediakan sekaligus dipertimbangkan untuk pentauliahan penuh kepada pihak IKBN Kuala Langat .

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • LAWATAN PEMERIKSAAN VERIFIKASI STOR 2016
  LAWATAN PEMERIKSAAN VERIFIKASI STOR 2016

  IKBN KUALA LANGAT, 22 DISEMBER 2016  - Lawatan pemeriksaan verifikasi stor telah dilaksanakan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat baru-baru ini di sini.

     Tujuan pelaksanaan lawatan ini adalah untuk mengesahkan ketepatan rekod atau stok secara 100% bagi menentukan jumlah stok fizikal adalah tepat dengan baki di Kad Kawalan Stok, memastikan pelarasan stok diambil tindakan serta memastikan stok lebih atau usang atau tidak boleh guna diambil tindakan pelupusan.

     Kaedah pemeriksaan secara cross-check dikalangan Institusi Latihan Kementerian Belia dan Sukan telah dilaksanakan bagi memastikan ketelusan semasa pemeriksaan verifikasi stor ini diadakan. Pegawai pemverifikasi stor dari IKBN Chembong telah dilantik untuk melaksanakan tugasan tersebut.

   

  Berita oleh: Nor Azlin Binti Sumiran (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM LATIHAN INDUSTRI PELAJAR POLITEKNIK TEDC BANDUNG, REPUBLIK INDONESIA
  MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM LATIHAN INDUSTRI PELAJAR POLITEKNIK TEDC BANDUNG, REPUBLIK INDONESIA

  IKBN KUALA LANGAT, 16 DISEMBER 2016 –Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah melaksanakan Program Kerjasama Strategik antara Institusi Latihan Kemahiran Belia Sukan (ILKBS) di bawah Kementerian Belia dan Sukan bersama Politeknik TEDC Bandung , Republik Indonesia.

  Read more...
 • MALAM PERSONA MUSLIM IKBN KUALA LANGAT 2016
  MALAM PERSONA MUSLIM IKBN KUALA LANGAT 2016

  BANTING , 3 NOVEMBER 2016 – Cawangan Hal Ehwal Pelajar bersama-sama Majlis Perwakilan Pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah menganjurkan Malam Persona Muslim bersempena dengan Tahun Baharu Hijriah 1438H pada 1 November 2016 yang lalu bertempat di Dewan Ibnu Sina .

  Read more...
 • SUKARELAWAN HARI MERDEKA 2016
  SUKARELAWAN HARI MERDEKA 2016

  IKBN KUALA LANGAT, 8 SEPTEMBER 2016 –Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Langat telah dijemput untuk bersama memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan di Dataran Merdeka pada 31 Ogos 2016. Empat puluh orang pelajar telah dipilih sebagai sukarelawan telah bertugas bagi membantu kelancaran program tersebut. 


  Penyertaan pelajar dalam program ini juga membolehkan pelajar melihat tempat orang dan meluaskan pengetahuan mereka tentang sambutan kemerdekaan. Keadaan ini akan memberikan satu pengalaman yang berharga buat seseorang pelajar.

   

  Berita oleh: Hus Zaidi Bin Shamsu Ariffin (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • MALAM KEBUDAYAAN IKBN MERDEKA 2016
  MALAM KEBUDAYAAN IKBN MERDEKA 2016

  IKBN KUALA LANGAT, 8 SEPTEMBER 2016 – Bahagian Hal Ehwal Pelajar, IKBN Kuala Langat telah mengajurkan Malam Kebudayaan IKBN Merdeka pada 6 September 2016 bertempat di Dewan Ibnu Sina, IKBN Kuala Langat. 

     Sebanyak 3 kategori yang berkonsepkan kemerdekaan telah dipertandingkan iaitu sajak, nyanyian dan lakonan. Pertandingan terbuka kepada semua pelajar IKBN Kuala Langat. Pertandingan diadakan bersempena dengan Sambutan Bulan Kemerdekaan Peringkat IKBN Kuala Langat.

     Dengan adanya program-program sebegini, pelajar-pelajar diberi ruang dan peluang untuk menyerlahkan bakat dalam diri masing-masing. Di samping itu juga, program ini dapat memupuk semangat patriotism dan cintakan negara.

   

  Berita oleh: Hus Zaidi Bin Shamsu Ariffin (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • PROGRAM FIT MALAYSIA PERINGKAT NEGERI SEMBILAN 2016
  PROGRAM FIT MALAYSIA PERINGKAT NEGERI SEMBILAN 2016

  IKBN KUALA LANGAT, 4 SEPTEMBER 2016 – Program Fit Malaysia anjuran Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) yang berlangsung di Dataran Padang Dataran Rembau, Negeri Sembilan telah menarik penyertaan seramai lebih daripada 15,000 orang. Program anjuran bersama Kementerian Belia dan Sukan dan Kerajaan Negeri Sembilan ini dirasmikan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan. Turut hadir bersama adalah Menteri Belia dan Sukan, YB Encik Khairy Jamaluddin, Pemimpin-Pemimpin, Ketua-Ketua Kerajaan Persekutuan, Negeri serta Daerah. 

     Pelajar IKBN Kuala Langat juga turut terlibat dalam program pada hari tersebut. Seramai 6 orang pelajar Jurusan Terapi Sukan dan 1 orang Pengajar telah menganjurkan beberapa aktiviti dan pameran berkaitan Terapi Sukan sempena hari tersebut. Antara aktiviti dan perkhidmatan yang disediakan oleh pelajar IKBN Kuala Langat adalah Sport Massage. Tapak pameran ini juga telah menerima kunjungan yang sangat menggalakkan daripada orang ramai yang memerlukan perkhidmatan Sport Massage.

   

  Berita oleh: Ida Shahiza Binti Saharom (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • NOTIS SEBUT HARGA: MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNA HABIS BAGI JABATAN TEKNOLOGI AWAM (HIASAN DALAMAN & PERABOT), IKBN KUALA LANGAT TAHUN 2016
  Read more...
 • PELAJAR IKBN KUALA LANGAT MENGENDALIKAN PERKHIDMATAN VIDEO LIVE STREAMING SEMPENA SEMINAR IYRES 2016
  PELAJAR IKBN KUALA LANGAT MENGENDALIKAN PERKHIDMATAN VIDEO LIVE STREAMING SEMPENA SEMINAR IYRES 2016

  IKBN KUALA LANGAT, 11 OGOS 2016 – Jabatan Teknologi Multimedia IKBN Kuala Langat telah diberi amanat bagi memberi khidmat bantu dan sokongan dalam perkhidmatan video “Live Streaming” yang diadakan sempena Seminar Penyelidikan IYES 2016, pada 9hb hingga 10hb Ogos 2016 di Hotel Sri Petaling, Kuala Lumpur. 

     Seramai 4 orang pelajar semester akhir jurusan Sijil Lanjutan Teknologi Maklumat (Perekabentuk Multimedia Pengarangan) SKM 3 bersama seorang pengajar telah ditugaskan sebagai videographer untuk seminar ini. Khidmat bantu video live streaming ini, secara langsungnya adalah bagi memberi pendedahan kepada pelajar-pelajar jurusan multimedia tentang kerja amali dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan yang sebenar. Selain itu juga, bagi membina keyakinan para pelajar tentang teknik multiple camera production (MCP).

   

  Berita oleh: Affizie Bin Abu Kassim (IKBN Kuala Langat)

  Disunting oleh: Portal Admin IKBN Kuala Langat

   

   

   

  {backbutton}

 • TAWARAN SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNAHABIS BAGI JABATAN PERKHIDMATAN PERSONEL (TS & TK) DI IKBN KUALA LANGAT
  No. Sebut Harga Tajuk Tarikh Iklan Tarikh Sesi Taklimat / Lawatan TapakTarikh Tutup
   IKBNKL/S/SH:BIL.8/2016 SEBUTHARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAHAN GUNAHABIS BAGI JABATAN PERKHIDMATAN PERSONEL (TK & TS) DI IKBN KUALA LANGAT, BANTING, SELANGOR DARUL EHSAN  16 Ogos 2016 17 Ogos 2016  24 Ogos 2016

   

  a.Notis Sebut Harga JPP IKBNKL 2016

 • KEPUTUSAN SEBUT HARGA UNTUK KERJA-KERJA PENYELENGGARAAN DAN PEMBAIKAN TALIAN TELEFON DI KUARTERS IKBN KUALA LANGAT, SELANGOR DARUL EHSAN
  Read more...
 • KEPUTUSAN SEBUT HARGA UNTUK KERJA-KERJA MENYELENGGARA DAN MEMBAIKPULIH KEROSAKAN KUARTERS DI IKBN KUALA LANGAT, SELANGOR DARUL EHSAN
  Read more...
 • KEPUTUSAN SEBUT HARGA UNTUK KERJA-KERJA PENYELENGGARAAN DAN BAIKPULIH PERALATAN ICT TAHUN 2016 IKBN KUALA LANGAT, SELANGOR DARUL EHSAN.
  Read more...
 • SEBUT HARGA UNTUK KERJA-KERJA PENYELENGGARAAN DAN PEMBAIKKAN TALIAN TELEFON DI KUARTERS IKBN KUALA LANGAT, SELANGOR DARUL EHSAN.

  Tarikh: 08 Jun 2016 (Rabu)

  Masa Taklimat dan Lawatan Tapak : 3.00 Petang

  Tempat : Bilik Mesyuarat Utama, Tingkat 1, Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Langat, 42700 Banting, Selangor

   

  Kehadiran ke sesi taklimat adalah DIWAJIBKAN

 • SEBUT HARGA UNTUK KERJA-KERJA MENYELENGGARA DAN MEMBAIKPULIH KEROSAKAN DI 5 BLOK KUARTERS DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI IKBN KUALA LANGAT

  Tarikh: 08 Jun 2016 (Rabu)

  Masa Taklimat dan Lawatan Tapak : 10.00 pagi

  Tempat : Bilik Mesyuarat Utama, Tingkat 1, Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Langat, 42700 Banting, Selangor

   

  Kehadiran ke sesi taklimat adalah DIWAJIBKAN

 • PROGRAM IHYA’ RAMADHAN IKBN KUALA LANGAT MERIAH
  PROGRAM IHYA’ RAMADHAN IKBN KUALA LANGAT MERIAH

  BANTING , 3 JUN 2016 –  Sempena menyambut kedatangan Bulan Ramadhan tidak lama lagi Bahagian Hal Ehwal Pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan Program Gotong Royong Memasak Bubur Lambuk dan Tahlil arwah di sini semalam .

  Read more...
 • ISRA’ DAN MI’RAJ SATU PENGHIJRAHAN
  ISRA’ DAN MI’RAJ SATU PENGHIJRAHAN

  BANTING , 27 MEI 2016 –  PeristiwaIsra dan Mi'raj Nabi Muhammad s.a.w. terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam.

  Read more...
 • MESYUARAT AGUNG PERMULAAN KOPERASI INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA BANTING BERHAD
  MESYUARAT AGUNG PERMULAAN KOPERASI INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA BANTING BERHAD

  BANTING , 23 MEI 2016 –Mesyuarat Agung Permulaan Koperasi Institut Kemahiran Belia Negara Banting Berhad telah diadakan pada 20 Mei 2016 baru –baru ini bertempat di Bilik Seminar Kampus Satelit CIAST.

  Read more...
 • NOTIS SEBUTHARGA PENYELENGGARAAN ICT 2016
  Tarikh Buka Sebut Harga   : 24 Mei 2016 (Selasa)
  Masa                                      : 2.30 petang
  Tempat                                  : Bilik Mesyuarat, IKBN Kuala Langat
 • KEM KEPIMPINAN MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR 2016
  KEM KEPIMPINAN MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR 2016

  BANTING , 18 MEI 2016 – Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah menganjurkan Kem Kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar yang bertempat di Pusat Rekreasi Ayer Keroh Melaka (REDTMA) baru-baru ini .

  Read more...
 • LAWATAN PESERTA PROGRAM PERTUKARAN BELIA ANTARABANGSA BRUNEI-MALAYSIA 2016
  LAWATAN PESERTA PROGRAM PERTUKARAN BELIA ANTARABANGSA BRUNEI-MALAYSIA 2016

  BANTING , 17 MEI 2016 – Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN) , Kementerian Belia dan Sukan Malaysia telah menjadi tuan rumah bagi Program Pertukaran Belia Antarabangsa Brunei – Malaysia yang diadakan di sekitar Kuala Lumpur , Putrajaya dan Selangor bermula pada 2 hingga 7 Mei 2016 yang lalu .

  Read more...
 • IKBN KUALA LANGAT MONOPOLI KEMENANGAN DI PERTANDINGAN FOTOGRAFI APRESIASI EKOHIDROLOGI TASIK DAN WETLAND PUTRAJAYA 2016 .
  IKBN KUALA LANGAT MONOPOLI KEMENANGAN DI PERTANDINGAN FOTOGRAFI APRESIASI EKOHIDROLOGI TASIK DAN WETLAND PUTRAJAYA 2016 .

  PUTRAJAYA , 9 MEI 2016 – Tiga orang peserta dari Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah memonopoli kemenangan tempat Pertama , Kedua dan saguhati di Pertandingan Fotografi Apresiasi Ekohidrologi Tasik dan Wetland Putrajaya 2016 .

  Read more...
 • MESYUARAT KOLABORASI PIHAK INDUSTRI BERSAMA IKBN KUALA LANGAT .
  MESYUARAT KOLABORASI PIHAK INDUSTRI BERSAMA IKBN KUALA LANGAT .

  BANTING , 15 APRIL 2016 – Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah menganjurkan Mesyuarat Kolaborasi bersama pihak industri pada 13 April 2016 yang lalu di sini .

  Read more...
 • TAKLIMAT SISTEM LATIHAN DUAL NASIONAL OLEH JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN
  TAKLIMAT SISTEM LATIHAN DUAL NASIONAL OLEH JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN

  BANTING , 14 MAC 2016 – Taklimat berkaitan Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Cyberjaya telah diadakan pada 2 Mac 2016 bertempat di Bilik Mesyuarat Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat .

  Read more...
 • LAWATAN PENANDA ARAS KE KOPERASI IKTBN BUKIT MERTAJAM
  LAWATAN PENANDA ARAS KE KOPERASI IKTBN BUKIT MERTAJAM

  BUKIT MERTAJAM , 7 MAC 2016 – Ahli Jawatankuasa Penaja Koperasi Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah mengadakan lawatan penanda aras ke Koperasi IKTBN Bukit Mertajam Berhad pada 4 Mac yang lalu .

  Read more...
 • LAWATAN AUDIT PERSIJILAN SEMULA MS ISO 9001:2008
  LAWATAN AUDIT PERSIJILAN SEMULA MS ISO 9001:2008


  BANTING , 3 FEBRUARI 2016 –
   Lawatan oleh pihak SIRIM yang diwakili oleh Siti Rahmah Binti Ahmad  dan Tajul Arif Ariffin untuk  Audit Persijilan Semula MS ISO 9001:2008 telah diadakan bertempat di Bilik Mesyuarat Institut Kemahiran belia Negara (IKBN) Kuala Langat di sini hari ini .

  Read more...
 • LAWATAN KERJA TIMBALAN KETUA SETIAUSAHA STRATEGIK KE IKBN KUALA LANGAT
  LAWATAN KERJA TIMBALAN KETUA SETIAUSAHA STRATEGIK KE IKBN KUALA LANGAT

  BANTING , 24 FEBRUARI 2016 – Timbalan Ketua Setiausaha Strategik , Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) , YBhg. Dato’ Harun Bin Che Su telah mengadakan Lawatan Kerja ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat pada 23 Februari 2016 yang lalu .

  Read more...
 • LAWATAN PENTAULIAHAN PROGRAM KEMAHIRAN MALAYSIA IKBN KUALA LANGAT
  LAWATAN PENTAULIAHAN PROGRAM KEMAHIRAN MALAYSIA IKBN KUALA LANGAT

   

  BANTING , 19 JANUARI 2016 – Panel dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengadakan Lawatan Pentauliahan Program Kemahiran bagi bidang Fotografi dan Perabot di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat pada 15 Januari yang lalu .

  Tujuan lawatan ini adalah untuk membuat penilaian terhadap fasiliti serta bahan pembelajaran bagi program yang ditawarkan di IKBN ini. Panel pentauliahan yang dilantik oleh JPK iaitu Shamsul Kamal bin Hj. Zakaria , Zainuddin bin Arshad , Haji Abdul Rahim bin Basri  dan Mohammad Zaidi bin Mohammed Endon . 

  Read more...
 • CERAMAH KERJAYA OLEH PENGARAH NOUVELLE VISSAGE DI IKBN KUALA LANGAT

  BANTING , 22 September 2015 – Unit Hubungan Industri Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat telah menganjurkan ceramah kerjaya sempena Bulan Gerbang Kerjaya yang berlangsung sepanjang bulan September bertempat di perpustakaan IKBNKL pada 17 September yang lalu.

  Read more...
 • PROGRAM GERBANG KERJAYA IKBN KUALA LANGAT MERIAH

  Kemuncak Bulan Gerbang Kerjaya Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat berakhir semalam. Majlis ini dirasmikan Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Dato’ Harun Che Su dengan simboliknya menandatangani plak diiringi Pengarah (Operasi Latihan), Ab. Rashid Deraman di Dewan Ibnu Sina IKBN Kuala Langat disini.

  Read more...
 • PROGRAM DERMA DARAH IKBN KUALA LANGAT

  BANTING, 30 SEPTEMBER 2015 – Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kuala Langat dengan kerjasama Pusat Tabung Darah Negara (PTDN) telah mengadakan program derma darah pada 29 September lalu bertempat di Bengkel Terapi Sukan, IKBN Kuala Langat disini.

  Read more...
 
Find us on Facebook
Follow Us