IKBNKUALA PERLIS

 

BERITA

TERKINI

 • KURSUS ASAS PERTANIAN (FERTIGASI) KEPADA PELAJAR IKBN KUALA PERLIS
  Kuala Perlis, 17 April 2021 (Sabtu) - Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kuala Perlis telah mengadakan Kursus Asas Pertanian (Fertigasi) kepada pelajar semester 1 bertempat di Pusat Sumber dan Tapak Lanskap Pembinaan, IKBN Kuala Perlis. Taklimat pengenalan berkaitan kursus pertanian secara fertigasi ini disampaikan oleh En. Mohd Ashraf bin Shuib daripada Syarikat Abi Agro, Perlis.
  Seramai 40 orang pelajar semester 1 yang terlibat dalam kursus ini, di mana objektif utamanya adalah untuk memberi pendedahan teknik pertanian moden berkaitan penanaman pokok sayur-sayuran secara fertigasi kepada pelajar institut ini.
  Written on Isnin, 19 April 2021 10:50
 • CERAMAH AWAL RAMADHAN IKBN KUALA PERLIS
  Kuala Perlis, 16 April 2021 (Jumaat) – Program Ceramah Agama Awal Ramadhan anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) bertempat di Dewan Utama, IKBN Kuala Perlis. Program ceramah ini disampaikan oleh Ustaz Ameer Ikhwan bin Zaini, Pegawai Hal Ehwal Islam dari Jabatan Agama Islam Negeri Perlis.
  Program ceramah ini melibatkan semua pegawai dan pelajar IKBN Kuala Perlis. Ucapan tahniah kepada semua pegawai dan pelajar IKBN Kuala Perlis kerana menjayakan program ceramah ini.
  Written on Isnin, 19 April 2021 10:28
 • PERBINCANGAN BERSAMA ANTARA JABATAN AUTOMOTIF IKBN KUALA PERLIS BERSAMA MZ TURBO PERFORMANCE
  Bukit Mertajam, 15 April 2021 (Khamis) - Jabatan Teknologi Automotif IKBN Kuala Perlis telah mengadakan sesi perbincangan dengan MZ Turbo Performance di Bukit Mertajam, Pulau Pinang bagi memorandum persefahaman (MoU) dengan institut ini.
  Turut hadir Ketua Jabatan (Automotif), En. Agus bin Amming dan Ketua Bahagian (Penyenggaraan Kereta), En. Mohamad Hafiz bin Abdul Rahman dalam sesi perbincangan tersebut.
  Written on Isnin, 19 April 2021 10:18
 • PROJEK AGROTANI IKBN KUALA PERLIS
  Kuala Perlis, 14 April 2021 (Rabu) - Projek penanaman Jagung yang mula dilaksanakan pada bulan Februari yang lepas di IKBN Kuala Perlis telah mula dituai dengan kualiti buah yang sangat baik.
  Selain daripada tuaian hasil tanaman jagung, projek tanaman kacang bendi yang mula ditanam pada akhir Februari yang lepas turut telah mula dipetik hasilnya.
  Kedua-dua projek tanaman ini diselia oleh En. Abd Razak bin Abd Rashid dan En. Abd Ghafar bin Samsu dengan penglibatan 10 orang pelajar semester 2 dan 4. Fokus projek adalah untuk memberi pendedahan teknik pertanian moden dan keusahawanan tani kepada pelajar institut ini.
  Pada tahun 2021, warga IKBN Kuala Perlis turut sangat bertuah memandangkan Pokok Harum Manis yang mula ditanam beberapa tahun lepas telah mengeluarkan hasil yang sangat mengalakkan dan turut mula dipetik oleh warga institut ini.
  Projek Tanaman Plot 1 - JAGUNG
  Luas/ Bilangan Pokok: 1300
  Variety: Leckat 592
  Jarak Tanaman: 2 x 1 ½ Feet
  Anggaran matang: 70 hari
  Projek Tanaman Plot 2 - KACANG BENDI
  Kaedah tanaman: Atas tanah dan dalam Polybag
  Mula berbuah 50 ke 55 hari
  Projek Tanaman - MEMPELAM HARUM MANIS
  Nama saintifiknya: Mangifera Indica Linn
  Tanaman: 3 tahun
  Hasil: Pokok akan berbuah pada usia 3 tahun
  Written on Isnin, 19 April 2021 10:11
 • MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH DI BAWAH PROGRAM HEP IKBN KUALA PERLIS
   
  12 April 2021 (Isnin) - Majlis Penyampaian Hadiah di bawah Program Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKBN Kuala Perlis telah disampaikan oleh YBrs. Pengarah IKBN Kuala Perlis, En. Zurihanmi bin Zakariya.
  Penyampaian hadiah tersebut adalah program-program seperti Karnival Sukan Antara Jurusan, Pertandingan Woodball Tertutup Kakitangan dan Pelajar, Scavenger Hunt, Permainan Tradisional dan juga Pertandingan Nasyid Antara Jurusan yang telah dianjurkan sepanjang bulan Mac dan April 2021.
  Para pemenang juga telah menerima hadiah dalam bentuk hamper serta wang tunai, inisiatif yang diberikan itu adalah sebagai satu galakan kepada para pelajar IKBN Kuala Perlis untuk melibatkan secara aktif dalam program-program yang dianjurkan oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP).
  Written on Isnin, 19 April 2021 09:52
 • PERTANDINGAN NASYID PERINGKAT IKBN KUALA PERLIS

  Kuala Perlis, 12 April 2021 (Isnin) - Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Perlis telah mengadakan Pertandingan Nasyid Antara Jurusan anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar bertempat di Dewan Utama IKBN Kuala Perlis. Seramai 6 kumpulan yang mewakili jurusan di IKBN Kuala Perlis menyertai pertandingan tersebut.

  Antaranya adalah pelajar-pelajar dari Jabatan Teknologi Marin, Jabatan Teknologi Automotif dan Jabatan Teknologi Awam. Johan nasyid antara jurusan telah disandang oleh jurusan Penyelenggaraan Kereta (PK), diikuti dengan jurusan Lukisan Senibina (LSB) di tempat kedua manakala di tempat ketiga dimenangi oleh jurusan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP).

  Hadiah pertandingan nasyid antara jurusan disempurnakan oleh YBrs. Pengarah IKBN Kuala Perlis, En. Zurihanmi bin Zakariya pada sebelah petang.

  Written on Isnin, 19 April 2021 09:45
 • TAHNIAH IKBN KUALA PERLIS DI PERTANDINGAN INTERNATIONAL INNOVATION ARSVOT MALAYSIA 2021 (IAM2021)

  Kuala Perlis, 12 April 2021 - IKBN Kuala Perlis telah berjaya dianugerahkan 2 *GOLD AWARD* pada  penyertaan INTERNATIONAL INNOVATION ARSVOT MALAYSIA 2021 (IAM2021) yang dilaksanakan secara Virtual dan Online Presentation pada 1 - 10 April 2021. Dua projek inovasi telah dipertandingkan iaitu "*Rotary Grill Gen-2* yang dibangunkan oleh pengajar dan pelajar dari Jurusan Penyelenggaraan Kereta iaitu En. Abdul Hafiz bin Ramli dan "*Moving Ladder (Movlad)*" yang dibangunkan oleh pengajar dan pelajar dari Jurusan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan iaitu En. Mohd Hizny bin Harun. Semoga keputusan ini menjadi titik permulaan yang baik dan sumber aspirasi IKBN Kuala Perlis ke arah penyertaan pertandingan inovasi pada masa akan datang.

  Written on Isnin, 19 April 2021 09:32
 • LAWATAN KSU KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN KE IKBN KUALA PERLIS

  Kuala Perlis, 9 April 2021 (Jumaat) – Majlis Perjumpaan Mesra YBhg. Datuk M. Noor Azman bin Taib, Ketua Setiausaha, Kementerian Belia Dan Sukan (KSU KBS) bersama Pengarah, Pegawai dan Pelajar IKBN Kuala Perlis, bertempat di Restoran Api-Api Ikan Bakar Kuala Perlis. Perjumpaan YBhg. Datuk KSU sempena lawatan kerja beliau ke negeri Perlis, Turut hadir SUB Pembangunan KBS, En. Norazli Bin Indzam.

  Semasa sesi perjumpaan tersebut, YBhg. Datuk KSU berkesempatan dibawa untuk melihat Bot Ukur Tengah milik IKBN Kuala Perlis yang baru dinaiktaraf. Menjadi harapan beliau supaya kemudahan bot ini dapat digunakan secara optimum dalam memberi kemahiran berkaitan marin kepada pelajar IKBN Kuala Perlis.

  Written on Isnin, 19 April 2021 09:17
 • PERTANDINGAN INOVASI DAN KREATIVITI PERINGKAT IKBN KUALA PERLIS 2021

  Kuala Perlis, 8 April 2021 (Khamis) – IKBN Kuala Perlis telah mengadakan Pertandingan Inovasi dan Kreativiti 2021 (i-COMIC 2021) bertempat di Dewan Utama, IKBN Kuala Perlis. Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk mencungkil bakat dan daya kreativiti pelajar menghasilkan produk yang mampu memberi manfaat kepada negara khususnya. Sebanyak 8 produk dipertandingkan yang diwakili oleh setiap bahagian iaitu Marin - Safety Gas, Semburan Cat Automotif (SCA) - Kerusi Rehat Berirama, Penyenggaraan Kereta (PK) - Smart Rack, Penyenggaraan Jentera Berat (PJB) - Mr. Burn, Penyenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP) - Tool Mate, Lukisan Senibina (LSB) - PVC Storage, Juruperancah (Scaffolding) - IsCovid21, Juruperancah (Scaffolding) - Kait Fruits

  Pihak IKBN Kuala Perlis juga melantik 3 panel penilai luar bagi menilai hasil projek yang diinovasikan iaitu Prof. Madya Ir. Dr. Mohd Fathullah bin Ghazali - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Madya Ir. Dr. Mohd Irfan bin Abdul Rahim - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan  Pn. Rusninorliza binti Harun - Sekolah Kebangsaan Titi Tinggi (Ts25), Padang Besar Utara

  Majlis penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan i-COMIC 2021 telah disempurnakan oleh YBrs. Pengarah IKBN Kuala Perlis, En. Zurihanmi bin Zakariya pada 9 April 2021 (Jumaat) di Dewan Utama, IKBN Kuala Perlis. Tahniah diucapkan kepada pemenang yang bertanding pada kali ini iaitu:

  1) Tempat Pertama - MARIN (Safety Gas)

  2) Tempat Kedua - LSB (PVC Storage)

  3) Tempat Ketiga - PJB (Mr. Burn)

  Semoga dengan adanya Program i-COMIC 2021 ini pelajar dapat meningkatkan lagi daya kreativiti dalam menghasilkan produk-produk yang berkualiti di masa akan datang.

   

  Written on Isnin, 19 April 2021 09:09
 • TEMUDUGA PESERTA BAGI PROGRAM PENJANA 2021 BIDANG AUTOMOTIF

  Prai, 8 April 2021 (Khamis) - IKBN Kuala Perlis dan Syarikat Hong Seng Assembly Sdn. Bhd. (Pulau Pinang) telah mengadakan temuduga peserta bagi Program PENJANA 2021. Temuduga tersebut diadakan di Syarikat Hong Seng Assembly Sdn. Bhd. Tujuan temuduga diadakan adalah untuk memilih peserta kursus yang akan menyertai program tersebut.

  Peserta yang terpilih akan mengikuti Kursus Asas Penyenggaraan Kenderaan Perdagangan selama 10 hari di IKBN Kuala Perlis dan seterusnya akan diserap sebagai mekanik perantis di Syarikat Hong Seng Assembly Sdn. Bhd.

  Written on Jumaat, 09 April 2021 10:50
 • BENGKEL PERSEDIAAN PENCALONAN PESERTA WORLD SKILLS MALAYSIA BELIA (WSMB)

  Kuala Perlis, 9April 2021 - IKBN Kuala Perlis telah mengadakan Bengkel Persediaan Pencalonan Peserta World Skills Malaysia Belia (WSMB) pada 5 - 7 April 2021 bertempat di Bahagian Penyenggaraan Kereta, IKBN Kuala Perlis. Seramai 15 orang peserta yang terdiri daripada jurulatih dan pelajar dari Bahagian Semburan Cat (SCA), Bahagian Penyenggaraan Kereta (PK) dan Bahagian Penyenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP).

  Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan latihan dari segi teori dan amali kepada calon peserta yang berminat untuk menyertai pertandingan World Skills Malaysia Belia (WSMB).

  Written on Jumaat, 09 April 2021 10:46
 • CERAMAH KEPIMPINAN BERWAWASAN DAN BERJIWA BESAR

  Kuala Perlis,01April 2021- IKBN Kuala Perlis,Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) ,Cawangan Hubungan Industri (CHI) telah berjaya menganjurkan program ceramah kepimpinan yang bertajuk KEPIMPINAN BERWAWASAN DAN BERJIWA BESAR yang disampaikan oleh Prof.Madya Dr.Hj.Huzili Bin Hussin,Ketua Pusat Kecemerlangan Inovasi dan Kelestarian  Sosial (COESIS) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

  Tujuan program ini adalah untuk  memastikan para penjawat awam mempunyai kebolehan dan pengetahuan di dalam menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan berdasarkan jawatan yang dipegang dalam sesuatu bidang atau bahagian. Ianya juga untuk memastikan para penjawat awam yang terlibat mempunyai pengetahuan dan kemahiran mengenai gaya kepimpinan dan pengurusan sesebuah organisasi tanpa melupakan faktor psikologi dan sosiologi.

  Ahli Jawatankuasa Induk Cawangan Hubungan Industri(CHI) mewakili pihak IKBNKP mengucapkan jutaan terima kasih kepada tuan penceramah diatas ilmu yang disampaikan dan kepada tuan pengarah,En.Zurihanmi Bin Zakariya kerana membenarkan program ini dijalankan.Semua bahagian yang memberi kerjasama ke arah memartabatkan IKBNKP dan perkhidmatan awam Malaysia amatlah dihargai dan diharapkan ianya mendapat sambutan lagi dimasa mendatang.

   

   

  By: nmy-chi 21’

  Written on Rabu, 07 April 2021 16:56
 • PERTANDINGAN WOODBALL TERTUTUP IKBN KUALA PERLIS

  Kuala Perlis, 2 April 2021 - Pertandingan Woodball Tertutup Antara Kakitangan dan Pelajar IKBN Kuala Perlis telah diadakan di Padang Bolasepak IKBN Kuala Perlis di mana sukan woodball ini sudah lebih kurang 2 dekad bertapak di Negeri Perlis. Turut serta Yang Berusaha Pengarah, En. Zurihanmi bin Zakariya dan Timbalan Pengarah (Pengurusan Latihan), En. Muhamed Shukri bin Abdul Mookmin.

  Pertandingan ini melibatkan seramai 18 orang kakitangan dan 37 orang pelajar IKBN Kuala Perlis di mana, persediaan gelanggan woodball ini dibuat secara sementara di padang bolasepak sebagai pengenalan kepada peserta-peserta yang terlibat. Impak utama penganjuran pertandingan ini adalah dapat memupuk minat di kalangan kakitangan dan pelajar terhadap sukan woodball ini di masa hadapan.

  Semoga sukan woodball ini dapat memberi lebih impak kepada mereka yang belum berpeluang mengenali apa itu sukan woodball serta dapat dipraktikkan oleh semua kakitangan dan pelajar sebagai satu aktiviti riadah pada waktu petang di IKBN Kuala Perlis.

  Written on Rabu, 07 April 2021 16:54
 • BENGKEL SEMAKAN, PENGGUNAAN DAN PERLAKSANAAN NCS CORE-ABILITIES (Z-009-1/2/3:2015)

  Kuala Perlis - Cawangan Penyelarasan Dan kawalan Kualiti (CPKK) IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu Bengkel Semakan, Penggunaan dan Pelaksanaan Ncs-Core Abilities. Bengkel tersebut dilaksanakan pada 29 Mac hinga 31 Mac 2021 bertempat di Pusat Sumber IKBN Kuala Perlis. Bilangan peserta adalah seramai 35 orang terdiri daripada wakil pengajar setiap bahagian. Penceramah yang dijemput untuk menjayakan bengkel ini ialah Encik Ts. Isa bin Shamsudin ( Panel pembangunan Wim NCS Core-Abilities JPK )

  Written on Rabu, 07 April 2021 16:45
 • PERLAWANAN PERSAHABATAN FUTSAL BERSAMA SPRM PERLIS

  Kangar, 25 Mac 2021 - Perlawanan persahabatan di antara IKBN Kuala Perlis dan SPRM Perlis telah diadakan pada 25 Mac 2021 bertempat di D’Futsal Centre pada sebelah petang.

  Tujuan perlawanan persahabatan ini diadakan bagi meningkatkan lagi jalinan kerjasama antara IKBN Kuala Perlis dan SPRM Perlis pada masa akan datang.

  Ucapan terima kasih dan penghargaan bagi semua yang terlibat dalam perlawanan pada perlawanan tersebut. Tahniah!

  Written on Jumaat, 02 April 2021 15:02
 • CERAMAH ISRAK & MIKRAJ BAGI TAHUN 2021 IKBN KUALA PERLIS

  Kuala Perlis, 16 mac 2021 - IKBN Kuala Perlis telah mengadakan Ceramah sempena Israk & Mikraj bertempat di surau an-Nur, IKBN Kuala Perlis bermula jam 8.30 pagi. Ceramah ini di sampaikan oleh ustaz Azri Bin Nasaruddin. Beliau bertugas di Jabatan Mufti Negeri Perlis sebagai Pegawai Hal Ehwal Islam. Tujuan utama ceramah ini diadakan adalah untuk memberi kesedaran dan penghayatan tentang peristiwa Israk & Mikraj kepada pelajar dan para pegawai. Semoga aktiviti seperti ini diteruskan lagi bagi membantu pelajar dan pegawai dalam erti memahami sirah hidup Baginda Nabi Muhammad s.a.w. majlis tamat pada jam 10.30 pagi

  Written on Isnin, 29 March 2021 13:19
 • KARNIVAL SUKAN ANTARA JURUSAN ANJURAN MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR IKBN KUALA PERLIS 2021

  Kuala Perlis, 26 MAC 2021- Majlis Perwakilan Pelajar IKBN Kuala Perlis telah menganjurkan Karnival Sukan Antara Jurusan bagi tahun 2021 yang bertempat di gelanggang-gelanggang di dalam IKBN Kuala Perlis. Pada 20 dan 21 Mac 2021 lepas, sukan yang dipertandingkan dalah sukan Futsal dan bola jaring.Objektif pertandingan adalah untuk mencungkil bakat baru di dalam setiap sukan yang dipertandingkan selain dapat menyihatkan tubuh badan.Karnival ini mendapat penyertaan yang menggalakkan daripada para pelajar IKBN Kuala Perlis.Perlawanan akhir futsal menemukan jurusan Penyelenggaraan Kereta ( PK ) dan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan ( PKP). Keputusan berpihak kepada pasukan PK dengan kemenangan 2-1 secara penalti.Manakala bagi sukan bola jaring 3 vs 3, perlawanan dimenangi oleh Team Hijau ( Nur Nathrah. Nur Shafiqah Husna, Siti Aishah dan Nur Ifa Syahira )

  Written on Jumaat, 26 March 2021 16:16
 • MAJLIS PENYERAHAN PELAJAR BAHARU SESI JULAI 2020 DAN JANUARI 2021

  Kuala Perlis, 22 Mac 2021 - Bahagian Hal Ehwal Pelajar, IKBN Kuala Perlis mengadakan Majlis Penutup Minggu Paradigma bagi pelajar-pelajar sesi Julai 2020 dan Januari 2021 di Dewan Utama dan seterusnya menyempurnakan Majlis Penyerahan Pelajar Baharu kepada Ketua-Ketua Bahagian bagi jurusan masing-masing pada 15 Mac 2021. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku dan lagu negeri Perlis.

  Pengarah IKBN Kuala Perlis dalam ucapannya mengharapkan semua pelajar baharu dapat menyesuaikan diri dengan susana pembelajaran di institut ini dan mengharapkan supaya pelajar-pelajar ini menjadi insan yang berguna kepada masyarakat dan organisasi apabila menamatkan pengajian di IKBN Kuala Perlis. Majlis diakhiri dengan bacaan ikrar oleh pelajar-pelajar baharu dan penyerahan pelajar-pelajar baharu kepada Ketua-Ketua Bahagian.

  Written on Jumaat, 26 March 2021 15:54
 • PERJUMPAAN BERSAMA HONG SENG GROUP DAN IKBN KUALA PERLIS

  Prai, 25 Mac 2021 -  IKBN Kuala Perlis telah dijemput untuk mengadakan perjumpaan dan perbincangan bersama pihak Hong Seng Group bertempat di pejabat urusan Hong Seng Group Pulau Pinang. IKBN Kuala Perlis telah diwakili oleh En Shamsyul Akmal bin Mohd Saad dan En Nik Mohd Rizal Bin Nik Ahmad. Turut serta bersama ialah En Muhammad Fathehi bin Ahmad Fuad. Pihak Hong Seng Group telah diwakili oleh Puan Guna, Pengurus Sumber Manusia.

  Perjumpaan ini bertujuan untuk membincangkan Program Penjana dibawah jurusan Automotif. Selain itu, pihak Hong Seng Group berminat  menjalankan kerjasama untuk mengadakan kursus-kursus jangka pendek yang ditawarkan oleh IKBN Kuala Perlis.

  Semoga perjumpaan ini menjadi titik tolak buat kedua-dua pihak untuk menjalinkan kerjasama khususnya dalam bidang automotif dan hubungan industri.

  Written on Jumaat, 26 March 2021 15:30
 • KEJOHANAN BADMINTON STAFF TERTUTUP IKBN KUALA PERLIS
  Kuala Perlis, 26 Feb 2021 – Pengurusan IKBN Kuala Perlis telah menganjurkan Kejohanan Badminton Tertutup IKBN Kuala Perlis bertempat di Dewan Utama, IKBN Kuala Perlis. Acara turut dimeriahkan dengan kehadiran YB Tuan Hamizan Bin Hassan, Exco Kemudahan dan Prasarana Awam, Pengangkutan, Belia dan Sukan, dan Badan Bukan Kerajaan negeri Perlis. Beliau yang turut meluang masa serta turut bersama bertemu kakitangan serta menyampaikan sumbangan kepada Pengarah IKBN Kuala Perlis bagi penganjuran kejohanan ini.
  Objektif kejohanan ini adalah bagi memupuk semangat kesukanan di samping mengeratkan silaturahim dikalangan kakitangan dan menyediakan platform persaingan secara sihat dikalangan pemain.
  Kejohanan ini telah mempertandingkan dua kategori iaitu kategori terbuka dan novis yang diundi secara cabutan bagi menentukan kumpulan masing masing. Johan kategori beregu lelaki novis dimenangi oleh pasangan En Zurihamni dan En Rais manakala pasangan En Amiru dan En Fazil telah menjuarai kategori beregu terbuka. Penyampaian hadiah kepada pemenang telah disampaikan oleh Pengarah IKBN Kuala Perlis Yang Berbahagia Encik Zurihamni bin Zakariya. Pihak penganjur telah memastikan semua yang terlibat mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi mencegah penularan wabak Covid19. Terima kasih kepada semua terlibat serta pihak yang telah memberi sumbangan pada kejohanan kali ini.
  Written on Jumaat, 05 March 2021 11:48