IKBNKUALA PERLIS

 

BERITA

TERKINI

 • MINGGU PENYELIDIKAN DAN INOVASI (MPI 2020)

  KEMAMAN, TERENGGANU, 12 MAC 2020: Minggu Penyelidikan dan Inovasi (MPI 2020) telah diadakan selama 2 hari pada 10 dan 11 Mac 2020 di Dewan Canselor, University College TATI. Pelbagai organisasi terdiri daripada Universiti Tempatan, Institut Kemahiran, Politeknik, Kolej Komuniti turut sama menyertai pertandingan tersebut. Projek ADJUSTABLE SPRAY GUN dari jurusan Penyelenggaraan Jentera Berat (PJB) telah mendapat pingat  emas dan Projek MOVLAD dari Jurusan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP) telah mendapat pingat perak. Diharapkan kemenangan ini akan memberi semangat kepada para pelajar untuk terus mencipta produk inovasi yang lebih baik pada masa akan datang.

  Written on Jumaat, 13 March 2020 11:13
 • KEMPEN DERMA DARAH ANJURAN HOSPITAL TUANKU FAUZIAH DENGAN KERJASAMA IKBN KUALA PERLIS

  Kuala Perlis 7 Mac 2020 - Bertempat di Dewan Utama Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN )Kuala Perlis, Hospital Tuanku Fauziah  Negeri Perlis dengan kerjasama IKBN Kuala Perlis menganjurkan kempen derma darah untuk para pelajar dan staf IKBN. Program yang dianjurkan selama satu hari itu iaitu mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelajar dan staf IKBN Kuala Perlis.

  Tujuan utama kempen ini diadakan adalah untuk membantu Hospital Tuanku Fauziah mengisi tabung darah yang diperlukan di hospital, Kangar.Seramai 93  orang dari kalangan pelajar telah berjaya untuk menderma darah selepas melepasi kelayakan yang diperlukan. kesedaran daripada para pelajar tentang begitu penting untuk menderma darah bagi golongan yang memerlukan akan terus meningkat.

  Written on Jumaat, 13 March 2020 11:08
 • PROGRAM PROMOSI DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN PERINGKAT KUALA PERLIS

  ikbnjtkpromosi

   

  IKBN Kuala Perlis, 15 Februari2020– Program Promosi dan Ke boleh pasaran Graduan anjuran bersama Jabatan Tenaga Kerja, Pusat Khidmat Wakil Rakyat Kuala Perlis dan IKBN Kuala Perlis telah diadakan bermula jam 8.00 pagi sehingga 1.00 petang. Objektif program ini dilaksanakan adalah bertujuan untuk member peluang kepada pelajar IKBN Kuala Perlis untuk mengenali dengan lebih dekat peranan dan fungsi Jabatan Tenaga Kerja. Selain itu, program ini juga dilaksanakan bertujuan untuk mengeratkan silaturahim antara Pusat Khidmat, Jabatan Tenaga Kerja, komuniti setempat dan para pelajar IKBN Kuala Perlis itu sendiri.

  Penyertaan program adalah seramai 100 orang peserta. Pada program tersebut telah diadakan pertandingan badminton yang mana penyertaan adalah penglibatan dari semua agensi, pelajar IKBN dan komuniti setempat. Bagi pertandingan Treasure Hunt telah disertai oleh semua pelajar semester 4. Majlis penutupan program dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YB. Tuan Nor Azam bin Karap, ADUN Kuala Perlis. Dalam ucapan beliau, YB Tuan Nor Azam bin Karap mengharapkan semua para pelajar yang bakal menamatkan latihan dan akan mengadakan latihan praktikal dapat mengambil kesempatan dan peluang untuk mencari tempat LI dengan mengadakan hubungan baik bersama Jabatan Tenaga Kerja. Semua peserta memberikan komitmen dan respons yang baik dan mengharapkan program sebegini dapat diadakan lagi pada masa hadapan.

  Written on Selasa, 18 February 2020 10:28
 • PRODUK INOVASI IKBN KUALA PERLIS (PORTABLE ROSTRUM) DIMINATI OLEH SWCorp NEGERI KEDAH

  ikbnswcorp

  IKBN KUALA PERLIS, PERLIS, 15 FEBRUARI 2020: Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Negeri Kedah telah mengadakan Program Jalinan Kerjasama “Lets Do It Right” peringkat Negeri Kedah bagi tahun 2020. Pihak SWCorp memohon untuk meminjam Portable Rostrum bagi digunakan pada program tersebut. Projek Portable Rostrum adalah cetusan idea daripada pelajar- pelajar Lukisan Seni Bina IKBN Kuala Perlis. Tahniah diucapkan kepada para pelajar dan pengajar IKBN Kuala Perlis yang terlibat dalam menghasilkan projek Portable Rostrum, ternyata projek-projek yang telah dihasilkan boleh memberi manfaat kepada pihak lain serta boleh dikomersialkan pada masa akan datang.

  Written on Selasa, 18 February 2020 10:18
 • PROGRAM DAKIAN SEMARAK IKBN KUALA PERLIS

  0207bukitkubu

  7 Februari 2020 - Program Dakian Semarak IKBN Kuala Perlis anjuran Kelab KEKAS IKBN Kuala Perlis yang diadakan di Bukit Kubu, Kuala Perlis. penyertaan yang melibatkan Pengarah IKBN Kuala Perlis En. Apui Jan, TP (PL) En Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin bersama semua staf IKBN Kuala Perlis bermula jam 8.30 pagi. Antara aktiviti dilakukan sebelum memulakan aktiviti pendakian adalah regangan otot, berjalan ke Bukit Kubu sejauh 2KM seterusnya mendaki Bukit Kubu. Program ini sangat berjaya di samping dapat mengeratkan silaturahim di antara semua staf di samping menyihatkan tubuh badan ke arah yang lebih baik.

  Terima kasih pada semua yang terlibat bagi menjayakan aktiviti ini."IKBN KP, Moving Forward."

  Written on Jumaat, 07 February 2020 16:26
 • IKBN KUALA PERLIS DENGAN KERJASAMA AADK NEGERI PERLIS LAKUKAN UJIAN SARINGAN AIR KENCING KEPADA PARA PELAJAR IKBN KUALA PERLIS

  urintest

  29 Januari 2020 – IKBN Kuala Perlis dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan Negeri Perlis telah melakukan ujian saringan air kencing kepada para pelajar yang dipilih oleh pegawai kedua-dua agensi. Ujian saringan yang dilakukan ini adalah untuk memastikan IKBN Kuala Perlis sentiasa bebas dan terhindar dari gejala penyalahgunaan dadah. Program berlangsung dari jam 9 pagi sehingga jam 12.00 tengah hari. Seramai 50 orang pelajar telah dipilih untuk menjalani ujian saringan air kencing tersebut yang dilakukan di Dewan IKBN Kuala Perlis.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 16:25
 • PERPISAHAN PEGAWAI BERTUKAR

  norazwanperpisahan

  Kuala Perlis 29 Januari 2020 -Kelab Kebajikan dan Staf IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu majlis Jasamu Dikenang bagi meraikan pegawai En Mohd Norazwan Bin Ab Kadir yang akan berpindah ke IKTBN Bachok. En Mohd Norazwan merupakan Ketua Jabatan Teknologi Automotif di IKBN KP. Majlis tersebut yang dihadiri Oleh Pengarah IKBN Kuala Perlis En Apui Jan, kedua-dua Timbalan Pengarah TP(PL) En Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin, TP(HEP) En Amirul Affendi bin Adnan serta semua staff . Selamat Maju Jaya diucapkan kepada beliau dari seluruh warga IKBN Kuala Perlis

  Written on Jumaat, 07 February 2020 16:21
 • IKBN KUALA PERLIS BERJAYA MENJALANKAN 5 KURSUS MODULAR JABATAN LAUT MALAYSIA

  auditmerin

  Kuala Perlis – 21 Januari 2020, Tahniah kepada semua warga kerja Jabatan Teknologi Marin, IKBN Kuala Perlis di atas kelulusan bagi menjalankan 5 kursus modular Jabatan Laut Malaysia.

  Kursus-kursus modular tersebut adalah:
  1. Basic Training (BT)
  2. Basic Training for Oil Chemical Tanker (BTOCT)
  3. Crowd Management (CM)
  4. Designated Security Duties (DSD)
  5. Ship Security Awareness (SSA).

  Audit Premis bagi Kursus Modular tersebut dijalankan oleh En. Anuar b. Ariffin dan En Khairul Azhar. Turut serta di dalam audit ini adalah En Ahmad Uzzair dan Cik Ilyani daripada EFMSB.

  Kejayaan ini amat bermakna bagi IKBN Kuala Perlis secara khususnya dalam melahirkan lebih ramai pelaut tempatan seterusnya memajukan lagi industri maritim di dalam negara.

  Written on Selasa, 28 January 2020 16:15
 • MAJLIS PERPISAHAN PEGAWAI YANG BERTUKAR

  perpisahanhazhanis

  Kuala Perlis, 20 Januari 2019 - Kelab Sukan Dan Kebajikan KEKAS, IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu majlis perpisahan bagi meraikan En Mohd Hazuan bin Che Hassan dan Pn Norhanis Binti Mohd Noor, Pengajar bahagian kemahiran yang akan bertugas di tempat yang baru

  Majlis dihadiri oleh semua pegawai dan majlis dimulakan dengan bacaan doa dan diteruskan dengan ucapan daripada Timbalan Pengarah HEP, En Amierul Affendi bin Adnan mewakili Pengarah IKBN Kuala Perlis diikuti ucapan pegawai yang diraikan, En Mohd Hazuan bin Che Hassan yang akan bertukar ke IKTBN Bachok . Seterusnya ucapan Pn Norhanis Binti Mohd Noor yang akan bertukar ke ILP Kota Bharu.

  Cenderhati kenangan kepada Pegawai-pegawai tersebut telah disampaikan oleh Timbalan Pengarah HEP. Majlis diakhiri dengan jamuan kepada semua pegawai dan kakitangan yang hadir. Akhir kata, warga IKBN Kuala Perlis mengucapkan selamat maju jaya kepada ke dua-dua pegawai tersebut dan ribuan terima kasih diucapkan di atas segala jasa dan sumbangan yang diberikan sepanjang berkhidmat di sini.

  Written on Selasa, 28 January 2020 16:13
 • MAJLIS PENUTUP MINGGU PARADIGMA SESI 1/2020

  penutupparadigma

  Kuala Perlis, 14 Januari 2020 – Majlis Penutup Minggu Paradigma sesi 1/2020 Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Perlis telah diadakan bertempat di Dewan Utama anjuran oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar bersama dengan Majlis Penutupan Minggu Paradigma Pelajar Baru Sesi 1/2020.

  Majlis dimulakan dengan persembahan nyayian lagu Negaraku, Negeri Perlis dan disusuli dengan bacaan doa. Majlis kemudiannya diteruskan dengan penyampaian oleh Timbalan Pengarah HEP, En Amierul Affendi bin Adnan mewakili Pengarah IKBN Kuala Perlis di mana beliau mengucapkan selamat datang kepada semua pelajar baru dan mengharapkan semua pelajar memberi tumpuan kepada latihan di jurusan masing-masing serta merasmikan Majlis Penutupan Minggu Paradigma Pelajar Baru Sesi 1/2020. seterusnya penyampaian hadiah kepada pemenang minggu paradigma dan penyerahan pelajar kepada bahagian-bahagian.

  Written on Selasa, 28 January 2020 16:08
 • KURSUS JANGKA PENDEK ENGINE SYSTEM TROUBLESHOOT AND REPAIRING

  shortcosenjin

  22 Oktober 2019 -, IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu Kursus Jangka Pendek Engine System Troubleshoot And Repairing pada 19-21hb Oktober 2019. Seramai 16 peserta dari syarikat TCR Solution Sdn Bhd telah terlibat bagi meningkatkan pengetahuan dalam bidang tersebut. Kursus ini dirangka khas selama 3 hari untuk para peserta mengalami sendiri teknik dan cara yang betul dalam proses selenggara dan mengesan kerosakan berkaitan enjin diesel.

  Kursus tersebut dikendalikan oleh Bahagian Penyenggaraan Jentera Berat, IKBN Kuala Perlis dan dikendali oleh 2 orang tenaga pengajar yang terlibat.

  Written on Selasa, 22 October 2019 11:54
 • DEBATE WORKSHOP 2019 - IKBN KUALA PERLIS

  debutclub

  IKBN KUALA PERLIS, 19TH OCTOBER 2019 – Debate Workshop on Introduction to Debate was held on 18th October 2019 at IKBN Kuala Perlis Resource Center. There were 20 participants consists of IKBN Kuala Perlis Debate Club. The programme revolved around the topic “Introduction to Debate” and the talk was delivered by Puan Fatin Nabila binti Fadzil, the English Teacher from SMK Abi. Throughout the programme, the participants learned to improve their confidence and communication skill.

  Written on Selasa, 22 October 2019 11:52
 • INTERNATIONAL EUREKA INNOVATION EXHIBITION (i-EIE2019)

   inovasiunikl

  KULIM, KEDAH, 10TH OCTOBER 2019: INTERNATIONAL EUREKA INNOVATION EXHIBITION (i-EIE2019), was held at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Spanish Institute (UniKL MSI) from 7th to 9th October 2019. There were various organizations involved in the competition including Primary and Secondary Schools, Public Universities, Private Universities, Community Colleges, Polytechnics, ILP, ILKBS and various government agencies.

              A group consists of four students and one advisor from Commercial Vehicle Department had represented IKBN Kuala Perlis in this competition whereby they had won “SILVER AWARD” through their own project known as “MOVLAD (Moving Ladder)”. Congratulations to the students, it is hoped that this success will inspire the students to create better innovation products in the future.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 10:14
 • CAREER FESTIVAL ZON UTARA

  inovasisi

  IKBN SERI ISKANDAR, PERAK, 4 OKTOBER 2019: Team Inovasi IKBN Kuala Perlis telah menyertai pertandingan inovasi di Career Fest Zon Utara. Career Fest Zon Utara telah diadakan selama 2 hari pada 28 dan 29 September 2019 di IKBN Seri Iskandar selaku penganjur pada kali ini. Pertandingan Innovation Development through Educational Activities (Idea’19) telah didakan di IKBN Seri Iskandar yang melibatkan dua kategori iaitu Kategori IDEA'19 ILKBS yang penglibatannya adalah di kalangan pelajar ILKBS Seluruh Malaysia dan kategori kedua Kategori IDEA'19 (Terbuka) penglibatan daripada pelajar sekolah, Institut Pengajian Tinggi Awam/Swasta (IPTA/IPTS) dan Institut Latihan Kemahiran Awam/Swasta (ILKA/ILKS) termasuk ILKBS Seluruh Malaysia. Projek MOVLAD dari Jurusan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP) telah menjadi johan dalam Mechanical Engineering Technology dan mendapat pingat emas. Projek Convertible Hybrid Seat dari jurusan Penyelenggaraan Kenderaan (PK) telah mendapat pingat emas dan projek Portable Rostrum dari jurusan Lukisan Seni Bina (LSB) telah mendapat pingat perak. Diharapkan kemenangan ini akan memberi semangat kepada para pelajar untuk terus mencipta produk inovasi yang lebih baik pada masa akan datang.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 10:04
 • LAWATAN AUDIT PENARAFAN BINTANG JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN

  auditjpk

  Kuala Perlis,4 Okt 2019 - Pada 30 September hingga 2 Oktober 2019 yang lalu, IKBN Kuala Perlis telah menerima Lawatan Penarafan Bintang 2019 bagi Program di Pusat Bertuliah. Terdapat dua jenis penilaian telah dilaksanakan iaitu Penilaian Umum Pusat Bertauliah danPenilaian Program Pusat Bertauliah. Seramai 3 orang panel dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) hadir untuk melaksanakan penarafan tersebut.

  Antara Kriteria yang diambil kira di dalam proses penarafan bintang pada tahun ini adalah Pengurusan Keselamatan danKesihatan, Dokumen BahanPembelajaran (WIM), Pengurusan Bahagian / Bengkel dan Pengurusan Kerjaya dan Alumni Pelajar.

  Penilaian Program meliputi kesemua lapan (8) program yang dijalankan di IKBN Kuala Perlis iaitu :

  1. PenyelenggaraanMekanik Marin Tahap 3
  2. PenyelenggaraanKeretaTahap 3
  3. PenyelenggaraanKenderaanPerdanganTahap 3
  4. PenyelenggaraanJenteraBeratTahap 3
  5. Semburan Cat AutomotifTahap 3
  6. LukisanSeni Bina Tahap 3
  7. JuruperancahTahap 2
  8. JuruperancahTahap 1
  Written on Jumaat, 11 October 2019 09:48
 • PROGRAM BOOTCAMP SEMBURAN CAT AUTOMOTIF SIRI 2/2019

  bootcampcat

  20 September 2019 - Satu Majlis Penutup Program Bootcamp Semburan Cat Automotif Siri 2/2019 IKBN Kuala Perlis berlangsung di Pusat Sumber IKBN KP. Seramai 25 peserta dari golongan belia menyertai kursus ini bermula pada 3 Ogos dan berakhir pada 20 September 2019.

  Program dirasmikan oleh Pengarah IKBN Kuala Perlis, Encik Apui Jan turut dihadiri oleh Timbalan Pengarah (BPL), Encik Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin serta Ketua Jabatan Teknologi Automotif . Menurut pengarah, beliau berharap kemahiran yang diberikan akan memberikan impak kepada belia dalam menempuhi alam pekerjaan serta berharap lebih ramai lagi penyertaan belia dengan program seumpama ini. Malah beliau turut menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada semua warga kerja yang telah bertungkus lumus sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan program ini.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 09:34
 • MAJLIS PERSARAAN PEGAWAI IKBN KUALA PERLIS

  SARAENRAHIM

  6 September 2019 – Sambutan majlis persaraan pegawai dari IKBN Kuala Perlis iaitu En. Rahim bin Abu Seman. Majlis tersebut telah di adakan pada 6 September 2019 di Putra Brasmana Hotel, Kuala Perlis. En. Rahim adalah seorang tenaga pengajar di IKBN Kuala Perlis dalam bidang Semburan Cat Automotif. Beliau mula berkhidmat dengan Kementerian Belia dan Sukan sejak 24 Mac 2001 dan akan bersara pada 9 November 2019. Pihak IKBN Kuala Perlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan diatas jasa dan bakti beliau sepanjang perkhidmatan. Semoga beliau diberikan kesihatan yang baik dan ceria selalu.

  Written on Jumaat, 13 September 2019 16:03
 • SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN KE-62 PERINGKAT IKBN KUALA PERLIS

  Capture

  30 Ogos 2019 - Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-62 Peringkat IKBN Kuala Perlis diadakan di Dewan Utama IKBN KP. Sambutan ini melibatkan semua kakitangan dan pelajar di IKBN KP bagi menaikkan semangat patriotik di antara semua kakitangan dan pelajar berkaitan kemerdekaan di negara Malaysia. Turut diadakan sempena program sambutan Hari kemerdekaan iaitu persembahan Deklamasi Sajak, menyanyi lagu-lagu patriotik,

  Turut hadir di program tersebut ialah Encik Apui Jan Pengarah IKBN Kuala Perlis, Encik Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin Timbalan Pengarah (Bahagian Pengurusan Latihan) dan Encik Amierul Affendi Bin Adnan Timbalan Pengarah (Bahagian Hal Ehwal Pelajar)

  Written on Jumaat, 13 September 2019 15:55
 • PROGRAM PEMBANGUNAN KEMAHIRAN – 4 WHEEL STEERING SYSTEM

  ppkpkp

  29 Ogos 2019 - Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Perlis telah selesai melaksanakan kursus program peningkatan kemahiran yang bertajuk 4 wheel steering system. Kursus ini telah berlangsung selama 3 hari bermula 27 – 29 Ogos 2019 yang bertempat di bengkel Penyenggaraan Kenderaan Perdagangan. Seramai 12 orang peserta telah hadir bersama dalam kursus tersebut. Peserta terdiri daripada IKTBN Chembong, Bachok, Dusun Tua, IKBN Miri dan Kuala Perlis.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:34
 • PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT PELAJAR-PELAJAR IKBN KUALA PERLIS

  progkhidmas

  24 OGOS- Para pelajar IKBN kuala Perlis seramai 50 orang telah melakukan program khidmat masyarakat di Kg Simpang, Sanglang Perlis. Program yang disertai oleh para pelajar semester 2 ini Telah diadakan di sekitar kawasan dewan dan tanah perkuburan di kampong tersebut. Program bermula pada jam 8.30 pagi dan berakhir pada jam 1.00 petang. Program ini juga merupakan salah satu komponen dalam Anugerah Remaja Perdana( ARP ) Kuala Perlis.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:29