IKBNKUALA PERLIS

 

BERITA

TERKINI

 • KURSUS JANGKA PENDEK ENGINE SYSTEM TROUBLESHOOT AND REPAIRING

  shortcosenjin

  22 Oktober 2019 -, IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu Kursus Jangka Pendek Engine System Troubleshoot And Repairing pada 19-21hb Oktober 2019. Seramai 16 peserta dari syarikat TCR Solution Sdn Bhd telah terlibat bagi meningkatkan pengetahuan dalam bidang tersebut. Kursus ini dirangka khas selama 3 hari untuk para peserta mengalami sendiri teknik dan cara yang betul dalam proses selenggara dan mengesan kerosakan berkaitan enjin diesel.

  Kursus tersebut dikendalikan oleh Bahagian Penyenggaraan Jentera Berat, IKBN Kuala Perlis dan dikendali oleh 2 orang tenaga pengajar yang terlibat.

  Written on Selasa, 22 October 2019 11:54
 • DEBATE WORKSHOP 2019 - IKBN KUALA PERLIS

  debutclub

  IKBN KUALA PERLIS, 19TH OCTOBER 2019 – Debate Workshop on Introduction to Debate was held on 18th October 2019 at IKBN Kuala Perlis Resource Center. There were 20 participants consists of IKBN Kuala Perlis Debate Club. The programme revolved around the topic “Introduction to Debate” and the talk was delivered by Puan Fatin Nabila binti Fadzil, the English Teacher from SMK Abi. Throughout the programme, the participants learned to improve their confidence and communication skill.

  Written on Selasa, 22 October 2019 11:52
 • INTERNATIONAL EUREKA INNOVATION EXHIBITION (i-EIE2019)

   inovasiunikl

  KULIM, KEDAH, 10TH OCTOBER 2019: INTERNATIONAL EUREKA INNOVATION EXHIBITION (i-EIE2019), was held at Universiti Kuala Lumpur Malaysian Spanish Institute (UniKL MSI) from 7th to 9th October 2019. There were various organizations involved in the competition including Primary and Secondary Schools, Public Universities, Private Universities, Community Colleges, Polytechnics, ILP, ILKBS and various government agencies.

              A group consists of four students and one advisor from Commercial Vehicle Department had represented IKBN Kuala Perlis in this competition whereby they had won “SILVER AWARD” through their own project known as “MOVLAD (Moving Ladder)”. Congratulations to the students, it is hoped that this success will inspire the students to create better innovation products in the future.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 10:14
 • CAREER FESTIVAL ZON UTARA

  inovasisi

  IKBN SERI ISKANDAR, PERAK, 4 OKTOBER 2019: Team Inovasi IKBN Kuala Perlis telah menyertai pertandingan inovasi di Career Fest Zon Utara. Career Fest Zon Utara telah diadakan selama 2 hari pada 28 dan 29 September 2019 di IKBN Seri Iskandar selaku penganjur pada kali ini. Pertandingan Innovation Development through Educational Activities (Idea’19) telah didakan di IKBN Seri Iskandar yang melibatkan dua kategori iaitu Kategori IDEA'19 ILKBS yang penglibatannya adalah di kalangan pelajar ILKBS Seluruh Malaysia dan kategori kedua Kategori IDEA'19 (Terbuka) penglibatan daripada pelajar sekolah, Institut Pengajian Tinggi Awam/Swasta (IPTA/IPTS) dan Institut Latihan Kemahiran Awam/Swasta (ILKA/ILKS) termasuk ILKBS Seluruh Malaysia. Projek MOVLAD dari Jurusan Penyelenggaraan Kenderaan Perdagangan (PKP) telah menjadi johan dalam Mechanical Engineering Technology dan mendapat pingat emas. Projek Convertible Hybrid Seat dari jurusan Penyelenggaraan Kenderaan (PK) telah mendapat pingat emas dan projek Portable Rostrum dari jurusan Lukisan Seni Bina (LSB) telah mendapat pingat perak. Diharapkan kemenangan ini akan memberi semangat kepada para pelajar untuk terus mencipta produk inovasi yang lebih baik pada masa akan datang.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 10:04
 • LAWATAN AUDIT PENARAFAN BINTANG JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN

  auditjpk

  Kuala Perlis,4 Okt 2019 - Pada 30 September hingga 2 Oktober 2019 yang lalu, IKBN Kuala Perlis telah menerima Lawatan Penarafan Bintang 2019 bagi Program di Pusat Bertuliah. Terdapat dua jenis penilaian telah dilaksanakan iaitu Penilaian Umum Pusat Bertauliah danPenilaian Program Pusat Bertauliah. Seramai 3 orang panel dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) hadir untuk melaksanakan penarafan tersebut.

  Antara Kriteria yang diambil kira di dalam proses penarafan bintang pada tahun ini adalah Pengurusan Keselamatan danKesihatan, Dokumen BahanPembelajaran (WIM), Pengurusan Bahagian / Bengkel dan Pengurusan Kerjaya dan Alumni Pelajar.

  Penilaian Program meliputi kesemua lapan (8) program yang dijalankan di IKBN Kuala Perlis iaitu :

  1. PenyelenggaraanMekanik Marin Tahap 3
  2. PenyelenggaraanKeretaTahap 3
  3. PenyelenggaraanKenderaanPerdanganTahap 3
  4. PenyelenggaraanJenteraBeratTahap 3
  5. Semburan Cat AutomotifTahap 3
  6. LukisanSeni Bina Tahap 3
  7. JuruperancahTahap 2
  8. JuruperancahTahap 1
  Written on Jumaat, 11 October 2019 09:48
 • PROGRAM BOOTCAMP SEMBURAN CAT AUTOMOTIF SIRI 2/2019

  bootcampcat

  20 September 2019 - Satu Majlis Penutup Program Bootcamp Semburan Cat Automotif Siri 2/2019 IKBN Kuala Perlis berlangsung di Pusat Sumber IKBN KP. Seramai 25 peserta dari golongan belia menyertai kursus ini bermula pada 3 Ogos dan berakhir pada 20 September 2019.

  Program dirasmikan oleh Pengarah IKBN Kuala Perlis, Encik Apui Jan turut dihadiri oleh Timbalan Pengarah (BPL), Encik Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin serta Ketua Jabatan Teknologi Automotif . Menurut pengarah, beliau berharap kemahiran yang diberikan akan memberikan impak kepada belia dalam menempuhi alam pekerjaan serta berharap lebih ramai lagi penyertaan belia dengan program seumpama ini. Malah beliau turut menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada semua warga kerja yang telah bertungkus lumus sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan program ini.

  Written on Jumaat, 11 October 2019 09:34
 • MAJLIS PERSARAAN PEGAWAI IKBN KUALA PERLIS

  SARAENRAHIM

  6 September 2019 – Sambutan majlis persaraan pegawai dari IKBN Kuala Perlis iaitu En. Rahim bin Abu Seman. Majlis tersebut telah di adakan pada 6 September 2019 di Putra Brasmana Hotel, Kuala Perlis. En. Rahim adalah seorang tenaga pengajar di IKBN Kuala Perlis dalam bidang Semburan Cat Automotif. Beliau mula berkhidmat dengan Kementerian Belia dan Sukan sejak 24 Mac 2001 dan akan bersara pada 9 November 2019. Pihak IKBN Kuala Perlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan diatas jasa dan bakti beliau sepanjang perkhidmatan. Semoga beliau diberikan kesihatan yang baik dan ceria selalu.

  Written on Jumaat, 13 September 2019 16:03
 • SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN KE-62 PERINGKAT IKBN KUALA PERLIS

  Capture

  30 Ogos 2019 - Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-62 Peringkat IKBN Kuala Perlis diadakan di Dewan Utama IKBN KP. Sambutan ini melibatkan semua kakitangan dan pelajar di IKBN KP bagi menaikkan semangat patriotik di antara semua kakitangan dan pelajar berkaitan kemerdekaan di negara Malaysia. Turut diadakan sempena program sambutan Hari kemerdekaan iaitu persembahan Deklamasi Sajak, menyanyi lagu-lagu patriotik,

  Turut hadir di program tersebut ialah Encik Apui Jan Pengarah IKBN Kuala Perlis, Encik Mohamad Shukri Bin Abdul Mookmin Timbalan Pengarah (Bahagian Pengurusan Latihan) dan Encik Amierul Affendi Bin Adnan Timbalan Pengarah (Bahagian Hal Ehwal Pelajar)

  Written on Jumaat, 13 September 2019 15:55
 • PROGRAM PEMBANGUNAN KEMAHIRAN – 4 WHEEL STEERING SYSTEM

  ppkpkp

  29 Ogos 2019 - Institut Kemahiran Belia Negara Kuala Perlis telah selesai melaksanakan kursus program peningkatan kemahiran yang bertajuk 4 wheel steering system. Kursus ini telah berlangsung selama 3 hari bermula 27 – 29 Ogos 2019 yang bertempat di bengkel Penyenggaraan Kenderaan Perdagangan. Seramai 12 orang peserta telah hadir bersama dalam kursus tersebut. Peserta terdiri daripada IKTBN Chembong, Bachok, Dusun Tua, IKBN Miri dan Kuala Perlis.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:34
 • PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT PELAJAR-PELAJAR IKBN KUALA PERLIS

  progkhidmas

  24 OGOS- Para pelajar IKBN kuala Perlis seramai 50 orang telah melakukan program khidmat masyarakat di Kg Simpang, Sanglang Perlis. Program yang disertai oleh para pelajar semester 2 ini Telah diadakan di sekitar kawasan dewan dan tanah perkuburan di kampong tersebut. Program bermula pada jam 8.30 pagi dan berakhir pada jam 1.00 petang. Program ini juga merupakan salah satu komponen dalam Anugerah Remaja Perdana( ARP ) Kuala Perlis.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:29
 • PROGRAM PEMBANGUNAN KEMAHIRAN – ELECTRICAL FORKLIFT OPERATION & MAINTENANCE

  kurppkpjb

  Shah Alam, 23hb Ogos 2019: IKBN Kuala Perlis telah menganjurkan Program Pembangunan Kemahiran (PPK) – Kursus ELECTRICAL FORKLIFT OPERATION & MAINTENANCE bermula dari 20hb – 23hb Ogos 2019. Kursus yang diadakan di Mars Edu, USJ Shah alam, yang mana melibatkan para pengajar bidang Penyenggaraan Jentera Berat dari 5 ILKBS seluruh Malaysia. Antara ILKBS yang terlibat ialah IKBN K. Perlis, IKBN Miri, IKTBN Bachok, IKTBN Dusun Tua, dan IKTBN Chembong yang mana setiap ILKBS telah menghantar wakil pengajar bagi mengikuti kursus tersebut.

  Kursus tersebut dapat dilaksanakan dengan jayanya dengan dikendalikan oleh pengajar yang berpengalaman dengan industri. Diharapkan para pengajar yang terlibat mendapat manfaat daripada kursus tersebut dan ilmu yang diperoleh boleh dikongsi bersama dengan pengajar serta pelajar di ILKBS masing-masing. Pihak IKBN Kuala Perlis juga ingin merakamkan ucapan terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung atau tidak bagi menjayakan kursus ini.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:23
 • IKBN KUALA PERLIS DENGAN KERJASAMA AADK NEGERI PERLIS MENGADAKAN UJIAN SARINGAN KEPADA PELAJAR-PELAJAR IKBN KUALA PERLIS

  urintest

  22 Ogos- Program ujian saringan air kencing kepada para pelajar IKBN Kuala Perlis telah diadakan pada Khamis 22 Ogos 2019. Ujian yang dikendalikan oleh pihak AADK negeri Perlis ini melibatkan semua 373 orang pelajar .Selain dari mengekang penyalah gunaan dadah di kalangan pelajar, ujian yang dilakukan juga bertujuan untuk mendidik pelajar dari menjauhi penggunaan najis dadah . Program yang bermula jam 9 pagi ini berakhir pada jam 1230 tengah hari.

  Written on Jumaat, 30 August 2019 16:11
 • TAKLIMAT PERLAKSANAAN NCS CORE-ABILITIES

   

  takcpkkcoreabty

  Kuala Perlis, 06 0gos 2019 (selasa) – Unit Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK) IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satu taklimat perlaksanaan Ncs-Core Abilities Edisi 2015 yang bertempat di pusat sumber IKBN Kuala Perlis. Seramai 15 orang pegawai dari setiap bahagian telah hadir untuk mendengar taklimat yang di sampaikan oleh En.Anuarul bin Mansor selaku Ketua Penyelaras Unit CPKK. Objektif taklimat tersebut diadakan adalah untuk member penekanan terhadap dokumentasi-dokumentasi yang perlu di patuhi oleh semua pegawai dan lengkap dari segi perlaksanaan.

  Written on Jumaat, 09 August 2019 16:18
 • TAKLIMAT BERKAITAN PENTAULIAHAN DAN PEMBELAJARAN & PENGAJARAN

  takcpkkpnp

  Kuala Perlis, 06 Ogos 2019 (selasa) –Unit Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK) IKBN Kuala Perlis telah mengadakan satuTaklimat Senarai Semak Dokumen Berkaitan Pentauliahan kepada pegawai yang berperanan sebagai Pegawai Penilai (PP) / PengajarSubjek (PS) , Pegawai Pengesahan Dalaman (PPD) / Pegawai Verifikasi Subjek (PVS) bagi member pencerahan tentang segala dokumen berkaitan Pentauliahan agar mengikut pematuhan yang telah ditetapkan oleh pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Taklimat tersebut telah disampaikan oleh En. Anuarul bin Mansor selaku Ketua Penyelaras Unit CPKK IKBNKP.

  Objektif taklimat tersebut diadakan adalah untuk member penekanan dalam pematuhan dalam skop P & P serta mengikut garis panduan dan peraturan Pelaksanaan Sistem Penilaian Latihan Kemahiran Di Institusi Kemahiran Belia Dan Sukan (ILKBS) Malaysia.

  Written on Jumaat, 09 August 2019 16:12
 • PROGRAM PENDIDIKAN PENGUNDI DI DALAM URUSAN PILIHAN RAYA

  taklimatspr

  Kuala Perlis,  01 Ogos 2019 (Khamis) - Bahagian HEP IKBN Kuala Perlis dengan kerjasama Akademi Pilihan Raya Malaysia dan Pejabat Pilihan Raya Negeri Perlis telah mengadakan Program Pendidikan Pengundi di dalam Urusan Pilihan Raya yang bertempat di Dewan Utama IKBN Kuala Perlis. Penyertaan melibatkan para pelajar IKBN Kuala Perlis seramai 374 orang.

  Objektif program ini bertujuan berkongsi maklumat yang tepat mengenai sistem pilihan raya di Malaysia, mengurus persepsi masyarakat tentang pilihan raya dan mendaftarkan pelajar-pelajar yang telah layak sebagai pemilih.

  Program ini bermula mulai jam 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari.

  Keseluruhannya program ini telah berjaya dianjurkan seperti yang dirancang dan berjalan dengan lancar.

  Written on Jumaat, 02 August 2019 11:10
 • INTERNATIONAL LEARNING INNOVATION COMPETITION (PIP) 2019

  inovasipip

  SINTOK, KEDAH, 1ST AUGUST 2019: INTERNATIONAL LEARNING INNOVATION COMPETITION (PIP) 2019, was held at Mu’adzam Shah Hall of University Utara Malaysia (UUM) from 30th July to 31st July 2019. There were various organizations involved in the competition including Primary and Secondary Schools, Public Universities, Private Universities, Community Colleges, Polytechnics, ILP, IKBN and various government agencies.

              A group consists of four students and one advisor from Commercial Vehicle Department had represented IKBN Kuala Perlis in this competition whereby they had won “SILVER AWARD” through their own project known as “COMVET”. Congratulations to the students, it is hoped that this success will inspire the students to create better innovation products in the future. 

  Written on Jumaat, 02 August 2019 11:07
 • KEMPEN DERMA DARAH ANJURAN HOSPITAL TUANKU FAUZIAH DENGAN KERJASAMA IKBN KUALA PERLIS

  dermadarahjun

  Kuala Perlis, 27 Julai 2019 - Bertempat di Dewan Utama Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN )Kuala Perlis, Unit Darah Hospital Tuanku Fauziah Negeri Perlis dengan kerjasama IKBN Kuala Perlis menganjurkan kempen derma darah untuk para pelajar dan staf IKBN. Program yang dianjurkan selama satu hari itu iaitu mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelajar dan staf IKBN Kuala Perlis. Tujuan utama kempen ini diadakan adalah untuk membantu Hospital Tuanku Fauziah mengisi tabung darah yang diperlukan di hospital, Kangar. Seramai 107 orang dari kalangan pelajar telah berjaya untuk menderma darah selepas melepasi kelayakan yang diperlukan. kesedaran daripada para pelajar tentang begitu penting untuk menderma darah bagi golongan yang memerlukan akan terus meningkat.

  Written on Jumaat, 02 August 2019 11:01
 • PERLAWANAN PERSAHABATAN FUTSAL 4 PENJURU

  futsal

  Kangar, 27 Julai 2019 - Perlawanan Persahabatan Futsal 4 penjuru antara agensi kerajaan telah berlangsung dengan jayanya semalam bertempat di Arena Futsal, Kangar, Perlis. Perlawanan yang di anjurkan oleh Jabatan Belia Dan Sukan Perlis berlangsung dengan meriah dan berjaya. Juara telah disandang oleh Pasukan JBSN PERLIS, tempat kedua, Pasukan SUK PERLIS, tempat ketiga, Pasukan IKBN KUALA PERLIS dan tempat keempat disandang Pasukan IKBN JITRA. Hadiah disampaikan oleh Encik Apui Jan, Pengarah IKBN Kuala Perlis. Semoga melalui perlawanan persahabatan ini dapat mengeratkan lagi ukhuwah sesama jabatan sama ada jasmani dan rohani.

  Written on Rabu, 31 July 2019 08:32
 • KURSUS JANGKA PENDEK PENYENGGARAAN SISTEM HIDRAULIK JENTERA

  SHORTCOSTCR

  Kuala Perlis, 30.7.2019 - Satu kursus jangka pendek yang di buat oleh Bahagian Penyenggaraan Jentera Berat IKBN Kuala Perlis bersama Koperasi IKBNKP Berhad. Kursus bertajuk Penyelenggaraan Sistem Hidraulik dan Stereng telah dijalankan selama 3 hari bermula 27 – 29 Julai 2019. seramai 15 peserta yang terdiri daripada mekanik automotif yang belum mempunyai sijil kemahiran di samping bagi meningkatkan kemahiran kerjaya peserta. Kursus ini di kendalikan oleh tenaga pengajar IKBN Kuala Perlis yang berkelayakan dan peserta dapat berpeluang untuk memperoleh sijil kemahiran dari ILKBS dan pusat latihan TVET.

  Written on Rabu, 31 July 2019 08:25
 • PROGRAM PEMBANGUNAN KEMAHIRAN - WRAPPING VEHICLE TECHNOLOGY

  ppkcat

  KUALA PERLIS, 26hb Julai 2019: IKBN Kuala Perlis selaku tuan rumah bersama dengan KFA Automotive Consultant telah menganjurkan Program Pembangunan Kemahiran (PPK) – Kursus Wrapping Vehicle Technology bermula dari 23hb – 25hb Julai 2019 yang mana melibatkan para pengajar bidang Semburan Cat dari 6 ILKBS seluruh Malaysia. Antara ILKBS yang terlibat ialah IKBN K. Perlis, IKBN Miri, IKTBN Bachok, IKTBN Dusun Tua, IKTBN Temerloh dan IKTBN Chembong yang mana setiap ILKBS telah menghantar 2 orang pengajar bagi mengikuti kursus tersebut.

  Kursus tersebut dapat dilaksanakan dengan jayanya yang mana Pengarah IKBN K. Perlis, En Apui Jan telah merasmikan majlis penutup kursus tersebut. Diharapkan para pengajar yang terlibat mendapat manfaat daripada kursus tersebut dan ilmu yang diperoleh boleh dikongsi bersama dengan pengajar serta pelajar di ILKBS masing-masing. Pihak IKBN Kuala Perlis juga ingin merakamkan ucapan terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung atau tidak bagi menjayakan kursus ini.

  Written on Rabu, 31 July 2019 08:06
 
Find us on Facebook
Follow Us