IKBN



PERETAK

 

JABATAN HOSPITALITI

 

PENYAJIAN

 1.    PENGENALAN

Kursus Penyajian merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Hospitaliti. Modul kursus berasaskan ‘National Occupational Skill Standard’ (NOSS) disediakan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Kaedah pengajaran adalah berpandukan pembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pelajar dinilai secara berterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan.

 

2.    OBJEKTIF

2.1     Memberi latihan kemahiran yang berkualiti dan berterusan bagi memenuhi kehendak dan peluang pekerjaan mahir kepada belia di dalam bidang Penyajian

2.2     Melahirkan usahawan muda di kalangan belia dan mampu menguasai teknologi, berfikiran progresif dan dinamik serta berani mengambil risiko dalam menuju Wawasan Kemakmuran Bersama 2030;

2.3     Menanam semangat berdikari, bertanggungjawab, berdisiplin, kreatif dan sedar pentingnya kualiti dengan aspirasi negara.

 

3.    RINGKASAN KURSUS

3.1     Penekanan diberikan kepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri dan cara penggunaan peralatan bengkel dan bahan-bahan mentah

3.2     Penyediaan pelbagai jenis perkhidmatan seperti Table Service, Buffet Service, Room Service, Banquet Service yang sesuai dengan permintaan pasaran.

 

4.    MODUL KURSUS

Berpandukan Sistem Pentauliahan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):

4.1     F&B Hygiene And Work Practise

4.2     F&B Basic Service Operation Preparation

4.3     F&B Guest Service Operation Function

4.4     Beverage Service Operation Function

4.5     Food Service Operation Function

4.6     F&B Operation And Service Supervision

4.7     F&B Operation Activities And Service

4.8     Specialized Food And Beverage Service

 

5.    AKTIVITI KURSUS

5.1     Mengadakan lawatan ke institusi pengajian tinggi swasta atau awam bagi memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai bidang masakan di peringkat tinggi

5.2     Mengadakan kursus-kursus jangka pendek yang bertujuan memberi peluang kepada belia-belia berdekatan Pusat Latihan agar dapat mempelajari sedikit sebanyak kemahiran yang diminati

5.3     Membuat ceramah motivasi kepada para pelajar oleh bekas-bekas pelajar yang telah berjaya di dalam bidang hospitaliti

5.4     Mengadakan kursus-kursus peningkatan kemahiran bagi pelajar-pelajar

5.5     Menyertai pertandingan-pertandingan kemahiran; dan

5.6     Menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh pihak IKBN atau aktiviti luar institut.

 

6.    LATIHAN INDUSTRI (LI)

Pelajar akan mendapat latihan secara dalaman selama 12 bulan atau 24 bulan di Institut ini. Selepas itu, mereka akan dihantar mengikut latihan industri selama 3 bulan. Pelajar-pelajar akan ditempatkan di hotel, restoran dan industri pembuatan makanan di seluruh negeri.

 

7.    PERSIJILAN DAN TEMPOH KURSUS

Pelajar-pelajar yang terampil (berjaya) akan dipersijilkan dengan Sijil Kemahiran IKBN dan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) megikut tahap iaitu:

BIL

TAHAP

SIJIL

TEMPOH

7.1

Tahap 2

Sijil Teknologi Hospitaliti Penyajian

9 bulan

7.2

Tahap 3

Sijil Lanjutan Teknologi Hospitaliti Penyajian

1 Tahun

 

8.    KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI JABATAN

8.1      Dua (2) bengkel untuk pembelajaran kelas amali yang selesa dan kondusif

8.2      Satu (1) Bilik Kuliah untuk kelas pembelajaran teori yang selasa dan kondusif yang dilengkapi dengan kerusi pelajar, meja pelajar dan screen projector

8.3      Mesin-mesin industri – Convection Oven, Stove, Blender, Mesin Pembasuh Pinggan, Griddle Fryer, Mesin Pengisar Buah-Buahan, Freezer, Alat Pemanas Makanan, Hot Plate, Set Pinggan Mangkuk

 

9.    PROSPEK KERJAYA

9.1     Tenaga pengajar di sektor awam atau swasta;

9.2     Bekerja di hotel, resort, restoran, fast food outlet;

9.3     Melibatkan diri dalam bidang perniagaan contohnya membuka kedai pembuatan produk makanan.

 

PENYEDIAAN MAKANAN

1.    PENGENALAN

Kursus Penyediaan Makanan merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Hospitaliti. Modul kursus berasaskan ‘National Occupational Skill Standard’ (NOSS) disediakan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Kaedah pengajaran adalah berpandukan pembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pelajar dinilai secara berterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan.

 

2.    OBJEKTIF

2.1     Memberi latihan kemahiran yang berkualiti dan berterusan bagi memenuhi kehendak dan peluang pekerjaan mahir kepada belia di dalam bidang masakan

2.2     Melahirkan usahawan muda di kalangan belia dan mampu menguasai teknologi, berfikiran progresif dan dinamik serta berani mengambil risiko dalam menuju Wawasan Kemakmuran Bersama 2030;

2.3     Menanam semangat berdikari, bertanggungjawab, berdisiplin, kreatif dan sedar pentingnya kualiti dengan aspirasi negara.

 

3.    RINGKASAN KURSUS

3.1     Penekanan diberikan kepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri dan cara penggunaan peralatan bengkel dan bahan-bahan mentah

3.2     Penyediaan pelbagai jenis masakan seperti hidangan masakan utama, pembuka selera, pencuci mulut dan produk-produk yang sesuai untuk pemasaran.

 

4.    MODUL KURSUS

Berpandukan Sistem Pentauliahan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):

4.1     Hygiene, Kitchen Safety And Food Handling

4.2     Cooking Technique

4.3     Stock, Soups And Hot Sauce Production

4.4     Main Course Production 

4.5     Rice And Farinaceous Production

4.6     Appetizer Production

4.7      Breakfast Production

4.8      Dessert Production

4.9      Catering  Set Up Activities

4.10   Hygiene Safety And Food Handling (I)

4.11   Hygiene Safety And Food Handling (II)

4.12   Food Production Quantity And Quality Control (I)

4.13   Food Production Quantity And Quality Control (II)

4.14   Basic Cost Control (I)

4.15   Basic Cost Control (II)

4.16   Sains Pemakanan 1

4.17   Supervisory Administrative Funtion (I)

4.18   Supervisory Administrative Funtion (II)

4.19   Catering Activities Coordination (I)

4.20   Catering Activities Coordination (II)

 

5.  AKTIVITI KURSUS

5.1       Mengadakan lawatan ke institusi pengajian tinggi swasta atau awam bagi memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai bidang masakan di peringkat tinggi

5.2     Mengadakan kursus-kursus jangka pendek yang bertujuan memberi peluang kepada belia-belia berdekatan Pusat Latihan agar dapat mempelajari sedikit sebanyak kemahiran yang diminati

5.3     Membuat ceramah motivasi kepada para pelajar oleh bekas-bekas pelajar yang telah berjaya di dalam bidang masakan

5.4     Mengadakan kursus-kursus peningkatan kemahiran bagi pelajar-pelajar

5.5     Menyertai pertandingan-pertandingan kemahiran; dan

5.6     Menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh pihak IKBN atau aktiviti luar institut.

 

6.    LATIHAN INDUSTRI (LI)

Pelajar akan mendapat latihan secara dalaman selama 24 bulan di Institut ini. Selepas itu, mereka akan dihantar mengikut latihan industri selama 3 bulan. Pelajar-pelajar akan ditempatkan di hotel, restoran dan industri pembuatan makanan di seluruh negeri.

 

7.             PERSIJILAN DAN TEMPOH KURSUS

Pelajar-pelajar yang terampil (berjaya) akan dipersijilkan dengan Sijil Kemahiran IKBN dan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) megikut tahap iaitu:

BIL

TAHAP

SIJIL

TEMPOH

7.1

Tahap 2

Sijil Teknologi Hospitaliti Penyediaan Makanan

1 Tahun

7.2

Tahap 3

Sijil Lanjutan Teknologi Hospitaliti Penyediaan Makanan

1 Tahun

 

8.      KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI JABATAN

            8.1          Tiga (3) bengkel untuk pembelajaran kelas amali yang selesa dan kondusif

          8.2       Satu (1) Bilik Kuliah untuk kelas pembelajaran teori yang selasa dan kondusif yang dilengkapi dengan kerusi pelajar,  meja pelajar dan screen projector

       8.3        Mesin-mesin industri – Stove, 3 Deck Oven, Freezer, Chiller, Salamander, Meat Slicer, Blender, Working Table, Microwave, Griller

 

9.    PROSPEK KERJAYA

9.1     Tenaga pengajar di sektor awam atau swasta;

9.2     Bekerja di hotel, resort, restoran, fast food outlet;

9.3     Melibatkan diri dalam bidang perniagaan contohnya membuka kedai pembuatan produk makanan.

 

PENYEDIAAN PASTRI

1.    PENGENALAN

Kursus Penyediaan Makanan merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Hospitaliti. Modul kursus berasaskan ‘National Occupational Skill Standard’ (NOSS) disediakan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Kaedah pengajaran adalah berpandukan pembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pelajar dinilai secara berterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan.

 

2.    OBJEKTIF

2.1     Memberi latihan kemahiran yang berkualiti dan berterusan bagi memenuhi kehendak dan peluang pekerjaan mahir kepada belia di dalam bidang pastri

2.2     Melahirkan usahawan muda di kalangan belia dan mampu menguasai teknologi, berfikiran progresif dan dinamik serta berani mengambil risiko dalam menuju Wawasan Kemakmuran Bersama 2030;

2.3     Menanam semangat berdikari, bertanggungjawab, berdisiplin, kreatif dan sedar pentingnya kualiti dengan aspirasi negara.

 

3.    RINGKASAN KURSUS

3.1     Penekanan diberikan kepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri, penyimpanan stok, pengiraan costing bahan mentah dan cara penggunaan peralatan dan perkakas bengkel.

3.2     Penyediaan pelbagai jenis produk pastri seperti penyediaan pelbagai jenis biskut, kek continental, kek berhias dan kek berasaskan fondant seperti kek perkahwinan  dan decorasi  dari coklat untuk hiasan kek, praline, coklat ganache selain itu penyediaan desert seperti “Malay dessert” “Chinese dessert” dan “Indian “Dessert”.

 

4.    MODUL KURSUS

Berpandukan Sistem Pentauliahan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) mengikut cocu iaitu :-

9.1     Safety, Health and hygiene practices

9.2     Batter & Dough Preparation

9.3     Filling & Cream Preparation

9.4     Pudding Preparation

9.5     Cookies Preparation

9.6     Malaysian Dessert & Kuih Preparation

9.7     Cakes Preparation

9.8     Confectionery Preparation

9.9     Frozen Dessert Item Preparation

9.10  Chocolate Product Preparation

9.11  Special Product Decoration

9.12  Pastry Product Innovation

9.13  Pastry Production Stock Control

9.14  Pastry Production Control

9.15  Pastry Administrative Function

9.16  Pastry Product Costing

 

5.    AKTIVITI KURSUS

5.1     Mengadakan lawatan ke institusi pengajian tinggi swasta atau awam bagi memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai bidang masakan di peringkat tinggi

5.2     Mengadakan kursus-kursus jangka pendek yang bertujuan memberi peluang kepada belia-belia berdekatan Pusat Latihan agar dapat mempelajari sedikit sebanyak kemahiran yang diminati

5.3     Membuat ceramah motivasi kepada para pelajar oleh alumni yang telah berjaya di dalam bidang penyediaan pastri

5.4     Mengadakan kursus-kursus peningkatan kemahiran bagi pelajar-pelajar

5.5     Menyertai pertandingan-pertandingan kemahiran; dan

5.6     Menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh pihak IKBN atau aktiviti luar institut.

 

6.    LATIHAN INDUSTRI (LI)

Pelajar akan mendapat latihan secara dalaman selama 12 bulan atau 24 bulan di Institut ini. Selepas itu, mereka akan dihantar mengikut latihan industri selama 3 bulan. Pelajar-pelajar akan ditempatkan di hotel, restoran dan industri pembuatan makanan di seluruh negeri.

 

7.    PERSIJILAN DAN TEMPOH KURSUS

Pelajar-pelajar yang terampil (berjaya) akan dianugerahkan dengan Sijil Kemahiran IKBN dan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) megikut tahap iaitu:

BIL

TAHAP

SIJIL

TEMPOH

7.1

Tahap 2

Sijil Teknologi  Hospitaliti (penyediaan Pastri)

1 tahun

7.2

Tahap 3

Sijil Lanjutan  Teknologi Hospitaliti Penyediaan Pastri

1 tahun

 

8.    KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI JABATAN

8.1      Tiga (3) bengkel untuk pembelajaran kelas amali yang selesa dan kondusif

8.2      Satu (1) Bilik Kuliah untuk kelas pembelajaran teori yang selasa dan kondusif yang dilengkapi dengan kerusi pelajar, meja pelajar dan screen projector

8.3   Mesin-mesin industri – 3 Deck Oven, Stove, Blender, Me, 20 qt Mesin Pengaduan Kek, Bakery Proof, Freezer, Mesin Penggelek Doh, Waffle Maker, Ice Cream Machine

                                    

9.    PROSPEK KERJAYA

9.1     Tenaga pengajar di sektor awam atau swasta;

9.2     Bekerja di hotel, resort, restoran, fast food outlet;

9.3     Melibatkan diri dalam bidang perniagaan contohnya membuka kedai pembuatan produk makanan.

PENYEDIAAN ROTI

1.    PENGENALAN

Kursus Penyediaan Roti merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Hospitaliti. Modul kursus berasaskan ‘National Occupational Skill Standard’ (NOSS) disediakan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Kaedah pengajaran adalah berpandukan pembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pelajar dinilai secara berterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan.

 

2.    OBJEKTIF

2.1     Memberi latihan kemahiran yang berkualiti dan berterusan bagi memenuhi kehendak dan peluang pekerjaan mahir kepada belia di dalam bidang bakeri

2.2     Melahirkan usahawan muda di kalangan belia dan mampu menguasai teknologi, berfikiran progresif dan dinamik serta berani mengambil risiko dalam menuju Wawasan Kemakmuran Bersama 2030;

2.3     Menanam semangat berdikari, bertanggungjawab, berdisiplin, kreatif dan sedar pentingnya kualiti dengan aspirasi negara.

 

3.    RINGKASAN KURSUS

3.1     Penekanan diberikan kepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri dan cara penggunaan peralatan bengkel dan bahan-bahan mentah

3.2     Penyediaan pelbagai jenis hasilan bakery seperti roti, bun, muffin, pizza, croissant, Danish, puff pastry dan produk-produk yang sesuai untuk pemasaran.

 

4.    MODUL KURSUS

Berpandukan Sistem Pentauliahan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):

4.1      Safety, health and hygiene practices

4.2      Sweet and savoury filling preparation

4.3      Doughnut preparation

4.4      Bun preparation

4.5      Pizza preparation

4.6      Muffin preparation

4.7      Bakery product and material handling

4.8      Bakery product sales & marketing

4.9      Bread preparation

4.10   Puff preparation

4.11   Croissant preparation

4.12   Danish pastry preparation

4.13   Bakery product innovation

4.14   Bakery production control

4.15   Bakery production stock control

4.16   Bakery administrative function

4.17   Bakery product costing

 

5.      AKTIVITI KURSUS

5.1     Mengadakan lawatan ke institusi pengajian tinggi swasta atau awam bagi memberi pendedahan kepada para pelajar mengenai bidang bakeri di peringkat tinggi;

5.2     Mengadakan kursus-kursus jangka pendek yang bertujuan memberi peluang kepada belia-belia berdekatan Institusi latihan agar dapat mempelajari sedikit sebanyak kemahiran yang diminati ;

5.3     Membuat ceramah motivasi kepada para pelajar oleh bekas-bekas pelajar yang telah berjaya di dalam bidang bakeri;

5.4     Mengadakan kursus-kursus peningkatan kemahiran bagi pelajar-pelajar

5.5     Menyertai pertandingan-pertandingan kemahiran; dan

5.6     Menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh pihak IKBN atau aktiviti luar institut.

 

6.    LATIHAN INDUSTRI (LI)

Pelajar akan mendapat latihan secara dalaman selama 6 bulan atau 18 bulan di Institut ini. Selepas itu, mereka akan dihantar mengikut latihan industri selama 3 bulan. Pelajar-pelajar akan ditempatkan di hotel, restoran dan industri pembuatan roti di seluruh negeri.

 

7.    PERSIJILAN DAN TEMPOH KURSUS

Pelajar-pelajar yang terampil (berjaya) akan dianugerahkan dengan Sijil Kemahiran IKBN dan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) megikut tahap iaitu:

BIL

TAHAP

SIJIL

TEMPOH

7.1

Tahap 2

Sijil Teknologi Hospitaliti Penyediaan Roti

6 bulan

7.2

Tahap 3

Sijil Lanjutan Teknologi Hospitaliti Penyediaan Roti

1 tahun

 

8.    KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI JABATAN

        8.1         Tiga (3) bengkel untuk pembelajaran kelas amali yang selesa dan kondusif

       8.2      Satu (1) Bilik Kuliah untuk kelas pembelajaran teori yang selasa dan kondusif yang dilengkapi dengan kerusi pelajar, meja pelajar dan screen projector

     8.3  Mesin-mesin industri – 3 Deck Oven, Stove, Blender, 20 qt Mesin Pengaduan Kek, Bakery Proof, Freezer, Mesin Penggelek Doh, Waffle Maker

                               

9.    PROSPEK KERJAYA

9.1     Tenaga pengajar di sektor awam atau swasta;

9.2     Bekerja di hotel, resort, restoran, fast food outlet;dan

9.3     Melibatkan diri dalam bidang perniagaan contohnya membuka kedai pembuatan produk makanan.

 

 
Find us on Facebook
Follow Us