IKTBNDUSUN TUA

 

BERITA

TERKINI

 • LAWATAN PARA PELAJAR PW4 KE TNB SEPANG SOLAR SDN. BHD
  LAWATAN PARA PELAJAR PW4 KE TNB SEPANG SOLAR SDN. BHD

  HULU LANGAT, 30 OKTOBER 2019 -Program Lawatan Industri ke TNB Sepang Solar Sdn. Bhd telah diadakan bagi tujuan menambah pengetahuan berkenaan teknologi solar di Malaysia. Lawatan ini telah dianjurkan oleh pihak CHI IKTBN Dusun Tua.

  Taklimat keselamatan telah diberikan oleh En. Nazirul Mubin, Operation Engineer TNB Renewables Sdn. Bhd sebelum lawatan ke tapak projek solar. Pelbagai informasi telah diberikan kepada pelajar mengenai kemajuan teknologi solar di negara ini. Turut hadir Mohd Fauzi Akhir Zarman dan Roslina Talib, Pengajar Kursus Pendawaian Elektrik dan Imran Rapiah, Pegawai Hubungan Industri IKTBN Dusun Tua.

  Written on Khamis, 31 October 2019 12:55
 • Majlis Perlepasan Kontijen Negara Ke Pertandingan Kemahiran Dunia (WSC) Kazan, Rusia 2019.
  Majlis Perlepasan Kontijen Negara Ke Pertandingan Kemahiran Dunia (WSC) Kazan, Rusia 2019.

  Warna-warni sekitar Majlis Perlepasan Kontinjen Negara Ke Pertandingan Kemahiran Dunia (WSC) Kazan, Russia 2019

  Pihak IKTBN Dusun Tua dan Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia di bawah pimpinan Kementerian Belia dan Sukan amat berbangga atas pencapaian Muhamad Ridzuan bin Wahid yang akan berlepas ke Kazan, Rusia bagi menempuh cabaran dalam WorldSkills Competition pada 22 hingga 27 Ogos 2019. Seluruh warga kerja KBS mengucapkan selamat berjaya kepada wakil negara tersebut. "Ini hanya permulaan kepada Ridzuan dan seluruh “team”, tugas kita bukan sahaja untuk membuktikan kemampuan pelajar tempatan bersaing di persada dunia, tetapi sebagai pembuka mata dan ruang untuk kita tambah baik mutu dan teknik latihan di ILKBS,” kata Dato' Dr. Hajah Wasitah, Ketua Pengarah BPKB. Pasukan dari IKTBN Dusun Tua yang terdiri daripada Puan Dalila Sharingat, Pengarah, Puan Sariyah Adam, Timbalan Pengarah, Encik Nik Syaful, Penyelaras Pertandingan Worldskills, Encik Zoolfadli, Jurulatih bidang Semburan Cat telah memberikan sokongan padu dan bimbingan yang terbaik kepada pelajar tersebut bagi menghadapi segala rintangan dan berusaha untuk berjaya dalam pertandingan.

  Written on Selasa, 20 August 2019 14:32
 • Khidmat Masyarakat & Komuniti - Penyelenggaraan Elektrik di Sekolah Kebangsaan Sri Jelok, Kajang
  Khidmat Masyarakat & Komuniti - Penyelenggaraan Elektrik di Sekolah Kebangsaan Sri Jelok, Kajang

  Khidmat Masyarakat & Komuniti - Penyelenggaraan Elektrik di Sekolah Kebangsaan Sri Jelok, Kajang

  Pihak IKTBN Dusun Tua telah sekali lagi dijemput untuk menjayakan aktiviti khidmat masyarakat kali ini dalam Program Penyelenggaraan Elektrik bertempat di Sekolah Kebangsaan Sri Jelok, Kajang. Seramai 11 orang pelajar semester akhir jurusan Pendawaian Elektrik Satu Fasa (PW2) terlibat dalam kerja-kerja pemasangan 28 unit kipas dinding di Dewan dan Kantin S.K Sri Jelok. Kerja-kerja pemasangan berlangsung dari 22 hingga 26 Julai 2019. Pada hari terakhir aktiviti, Guru Besar S.K Sri Jelok, Encik Zaidy bin Salman telah meluangkan masa untuk merakamkan ucapan terima kasih dan menyampaikan cenderahati serta sijil kepada semua yang terlibat.

  Written on Jumaat, 16 August 2019 10:04
 • EKSPO KONVOKESYEN ILKBS KE-15
  EKSPO KONVOKESYEN ILKBS KE-15

  PUTRAJAYA, 16 JULAI 2019 – Acara tahunan, konvokesyen ILKBS kali ke-15 diadakan di Putrajaya International Convention Centre (PICC) yang telah berlangsung pada 16 Julai 2019.

  Ekspo Konvokesyen ILKBS 2019 turut diadakan bersempena Konvokesyen ILKBS yang bertempat di Level Concourse, PICC. Acara ekspo ini melibatkan pelbagai aktiviti menarik seperti pemasangan komponen elektrik, menghias cupcake, vocable, spell it right dan gramaster, tawaran perkhidmatan kemahiran dan jualan produk hasil pelajar ILKBS. Pameran interaktif mencuba kemahiran, dan juga persembahan bakat pelajar ILKBS turut diadakan. Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Dusun Tua telah diamanahkan sebagai Jawatankuasa Kerja Pengurusan Acara Ekspo dan telah menjayakan program tersebut dengan bantuan semua jawatankuasa lain yang terlibat.

  Ekspo Konvokesyen ILKBS 2019 telah dirasmikan oleh YB Steven Sim Chee Keong, Timbalan Menteri Belia dan Sukan diiringi oleh Puan Ramona Binti Mohd Razali (Timbalan Ketua Setiausaha Strategik) bersama Dr. Hajah Wasitah Binti Mohd Yusof (Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia) serta Puan Dalila binti Sharingat, Pengarah IKTBN Dusun Tua.

  Di sediakan Oleh:

  Yogamurugan a/l Arumugam

  Written on Isnin, 22 July 2019 08:55
 • PROGRAM STAR@U – PENYELENGGARAN PENYAMAN UDARA DAN SAND BLASTING
  PROGRAM STAR@U – PENYELENGGARAN PENYAMAN UDARA DAN SAND BLASTING

  HULU LANGAT, 17 JULAI 2019 – IKTBN Dusun Tua melalui inisatif KBS sentiasa berusaha memperkasakan lagi belia negara melalui Program Star@U atau Skill Training At Risk @ Youth yang mempunyai tiga (3) cabang utama program iaitu, Reben Kuning, My Future Youth dan MyFuture Youth Plus.

  Program ini memberi peluang kepada semua belia mendapatkan latihan kemahiran secara sambilan, My Future Youth Plus menawarkan kemudahan latihan secara PERCUMA kepada semua belia yang tidak mempunyai sijil SPM untuk memperolehi sijil kemahiran dari ILKBN dan pusat latihan TVET.

  IKTBN Dusun Tua di beri tangungjawab untuk melaksanakan kursus tersebut bermula dari 15 hingga 19 Julai 2019. Kursus yang telah dijalankan adalah Sand Blasting terdiri dari 6 orang pelajar dari sekolah Tunas Bakti Sg. Besi (JKM) di kendalikan oleh 3 orang pengajar. Satu lagi kursus ialah Pemasangan dan Penyelenggaraan Penyaman Udara. 8 orang peserta terdiri dari 6 peserta dari Sekolah Tunas Bakti dan 2 peserta dari Komuniti Hulu Langat dan dikendalikan 2 orang pengajar. 

  Written on Isnin, 22 July 2019 08:38
 • Majlis Penyerahan Kereta Sumbangan Kumpulan Syarikat NAZA kepada Kementerian Belia Dan Sukan
  Majlis Penyerahan Kereta Sumbangan Kumpulan Syarikat NAZA kepada Kementerian Belia Dan Sukan

  DUSUN TUA, 20 Jun 2019- Satu Majlis Penyerahan Kereta Sumbangan Kumpulan Syarikat NAZA kepada Kementerian Belia Dan Sukan telah berlangsung di IKTBN Dusun Tua, pagi tadi.

  Dalam majlis tersebut Timbalan Menteri Belia Dan Sukan, YB Steven Sim Chee Keong mewakili KBS telah menerima replika kunci dari Pengurus Besar Pemasaran Naza Kia, Mohd Irhas Zamani sambil di saksikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, KBS, Dr. Ir. Azmi bin Ahmad dan Pengarah IKTBN Dusun Tua, Puan Dalila Saringat.

  Sumbangan kereta tersebut akan bertindak sebagai alat latihan dan pembelajaran bagi peserta bertuah IKTBN Dusun Tua, Mohamad Ridzuan Wahid yang bakal mewakili Malaysia ke WorldSkills Competition (WSC) 2019, Kazan Rusia pada Ogos ini.


  #YouthPower #TeamKBS #wowILKBS

  Written on Khamis, 20 June 2019 15:00
 • KERJASAMA STRATEGIK DI ANTARA IKTBNDT dan KJCF
  KERJASAMA STRATEGIK DI ANTARA IKTBNDT dan KJCF

  Kerjasama strategik diantara IKTBNDT dan KJCF

  Kerjasama strategik diantara IKTBNDT dan KJCF dalam pembangunan robot kategori rumble bagi tahun 2019.

  Majlis penyerahan peralatan robot rumble bernilai RM5000 daripada KJCF.

  DTRC mengucapkan terima kasih bebanyak kepada:
  1) KJCF
  2) Pihak pengurusan IKTBNDT
  3) Unit CHI IKTBNDT
  4) En. Mohd Hafiz Omar
  5) En. Imran Mohd Rapiah
  6) En. Mahadir

  DTRC akan cuba yang terbaik bagi meneruskan kesinambungan IKTBN DUSUN TUA....

  DTRC

  Written on Rabu, 19 June 2019 09:37
 • MAJLIS IFTAR PERDANA DI IKTBN DUSUN TUA
  MAJLIS IFTAR PERDANA DI IKTBN DUSUN TUA

  MAJLIS IFTAR PERDANA DI IKTBN DUSUN TUA

  HULU LANGAT, 27 MEI 2019 - Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Dusun Tua telah mengadakan Majlis Iftar Perdana Peringkat Institut 2019 bertempat di Dewan Makan IKTBN Dusun Tua. Semua pelajar dan pegawai bersama keluarga serta 15 orang tetamu jemputan telah terlibat menjayakan majlis ini.

  Majlis telah disempurnakan oleh YB En. Steven Sim Chee Keong, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Malaysia dan YBhg Dato’ Dr. Hajah Wasitah binti Haji Mohd Yusof, Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

  Antara program yang dilaksanakan di dalam majlis tersebut adalah penyampaian hadiah kepada peserta Khatam Al-Quran, penyampaian hadiah kepada anak yatim, agihan bubur lambuk dan majlis berbuka puasa.

  Majlis berakhir pada jam 8.00 malam.

  Written on Jumaat, 19 April 2019 15:39
 • BENGKEL PENGGUBALAN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR 2019 BIDANG AUTOMOTIF DI IKTBN CHEMBONG
  BENGKEL PENGGUBALAN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR 2019 BIDANG AUTOMOTIF DI IKTBN CHEMBONG

  BENGKEL PENGGUBALAN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR 2019 BIDANG AUTOMOTIF DI IKTBN CHEMBONG

  Bengkel penggubalan soalan peperiksaan akhir 2019 bidang automotif di IKTBN Chembong. 3 pengajar dari Jabatan Teknologi Automotif iaitu Pn Lazarwati, En Khairulaidi dan En Suhardi telah turut menyertai bagi menjayakan bengkel tersebut. 

  Written on Jumaat, 19 April 2019 15:33
 • PROGRAM KEMAHIRAN PENDIDIKAN DAN KERJAYA 2019
  PROGRAM KEMAHIRAN PENDIDIKAN DAN KERJAYA 2019

  Pihak CHI telah menyertai Program Kemahiran,Pendidikan Kerjaya 2019 dan melaksanakan promosi kursus-kursus IKTBN Dusun Tua. Datuk Astaman bin Abdul Aziz, Pengerusi Yayasan Pendidikan Titiwangsa turut melawat Booth IKTBN Dusun Tua.

  Written on Rabu, 17 April 2019 14:20
 • MOHAMAD RIDZUAN BIN WAHID TELAH MENYERTAI PERTANDINGAN GLOBAL SKILLS CHALLENGE 2019 DI AUSTRALIA
  MOHAMAD RIDZUAN BIN WAHID TELAH MENYERTAI PERTANDINGAN GLOBAL SKILLS CHALLENGE 2019 DI AUSTRALIA

  Global Skills Challenge 2019 di Australia

  Mohamad Ridzuan bin Wahid telah menyertai pertandingan Global Skills Challenge 2019 di Australia pada 10 hingga 14 April 2019. Terima kasih Jurulatih En Zool, En Zakaria, pengajar-pengajar Semburan Cat khususnya, KJ Automotif yg juga Penyelaras Pertandingan dan semua yang terlibat. Tahniah diucapkan kepada saudara Mohamad Ridzuan bin Wahid atas pencapaian beliau dalam pertandingan tersebut. Perjuangan seterusnya dalam World Skills 2019 di Kazan, semoga beliau berjaya memperolehi emas bagi negara Malaysia.

  Written on Rabu, 17 April 2019 09:07
 • SESI TEMUDUGA LATIHAN INDUSTRI OLEH SYARIKAT STELLA FOCUS SDN BHD
  SESI TEMUDUGA LATIHAN INDUSTRI OLEH SYARIKAT STELLA FOCUS SDN BHD

  SESI TEMUDUGA LATIHAN INDUSTRI OLEH SYARIKAT STELLA FOCUS SDN BHD

  Sesi Temuduga Latihan Industri bagi pelajar Penyelenggaraan Industri dan Pemesinan telah diadakan di Bengkel PAM pada 16.4.2019. Syarikat Stella Focus Sdn Bhd telah telah menemuduga pelajar tersebut dan memberikan maklum balas yang positif. 

  Written on Rabu, 17 April 2019 08:42
 • Program Impak ILKBS di Tabika Kemas Kg. Padang
  Program Impak ILKBS di Tabika Kemas Kg. Padang

  Program Impak ILKBS di Tabika Kemas Kg. Padang telah dilaksanakan pada 10 April 2019 di Tabika Kemas Kg. Padang. Program ini telah dijayakan dengan bantuan pelajar elektrik PW4 & PW2. Projek ini telah diselia dan diselaraskan oleh Pn Wan Nor Iza, En. Imran, En, Mohd Fauzi, En. Abdul Halim dan En. Mohd Hafiz. 

  Written on Selasa, 16 April 2019 11:26
 • Kursus CSTP (Ceritification of Service Technician Program) Sektor Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (RAC)
  Kursus CSTP (Ceritification of Service Technician Program) Sektor Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (RAC)

  Kursus CSTP (Ceritification of Service Technician Program) Sektor Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara (RAC) telah dilaksanakan pada 16 hingga 18 Mac 2019 bertempat di Bengkel PPU, IKTBN Dusun Tua. Kursus ini membantu pelajar memahamai Impak refrigeran kepada alam sekeliling & kesihatan, Alternatif HCFC dan sifat-sifatnya, Perolehan refrigeran, kitar semula, tebusguna & silinder dan Pengendalian serta menservis penyaman udara HCFC, HFC dan HC. Program ini telah dikendalikan oleh En. Mohd Fairuz, En. Mohd Zulkarnain, En. Mohd Ezuan dan En. Shaifful.

  Written on Selasa, 16 April 2019 11:20
 • Kem Kepimpinan Perdana MPP ILKBS 2019
  Kem Kepimpinan Perdana MPP ILKBS 2019

  Seramai 44 orang MPP ILKBS seluruh Malaysia telah berkampung di Kem Latihan Belia (KeLaB) Kuala Lipis, Pahang pada 11-14 April 2019 bg menjayakan Kem Kepimpinan Perdana MPP ILKBS 2019. Program MPP ILKBS pada tahun ini menyaksikan penerapan olahan modul Malaysia Future Leaders School (MFLS) yang dimampatkan dlm program selama 4 hari yg bertujuan membentuk keperibadian kepimpinan muda dalam konteks kendiri, Institut dan nasional. 2 orang exco MPP IKTBN Dusun Tua terlibat dalam program tersebut dan 2 orang pegawai dari IKTBN DT juga dilantik sebagai jurulatih kem iaitu En Jamel dan En. Fahmy.

  Written on Isnin, 15 April 2019 16:14
 • Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) di antara IKTBN Dusun Tua dan Teamwork Allgain Sdn.Bhd
  Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) di antara IKTBN Dusun Tua dan Teamwork Allgain Sdn.Bhd Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) di antara IKTBN Dusun Tua dan Teamwork Allgain Sdn.Bhd sempena Majlis Pelancaran Teaching Factory@IKTBNDT yang telah disempurnakan dan disaksikan oleh YB Syed Saddiq Syed bin Abdul Rahman, Menteri Belia Dan Sukan Malaysia pada 21 Mac 2019.
  Written on Isnin, 08 April 2019 10:45
 • Hari Kesedaran Autisme Sedunia 2019
  Hari Kesedaran Autisme Sedunia 2019 Selamat Hari Kesedaran Autisme Sedunia 2019 daripada semua kakitangan IKTBN Dusun Tua.
  Written on Isnin, 08 April 2019 10:36
 • BENGKEL ROBOTINO ANJURAN FESTO MALAYSIA
  BENGKEL ROBOTINO ANJURAN FESTO MALAYSIA

  HULU LANGAT, 13 MAC 2019 - Seramai 40 orang pelajar dan staff dari Aichi High School of Technology and Engineering, Japan hadir ke IKTBN Dusun Tua bagi mengikuti Bengkel Robotino anjuran FESTO Malaysia. 

  Written on Sabtu, 16 March 2019 13:52
 • MAJLIS PENUTUPAN BENGKEL ROBOTINO DAN PENYAMPAIAN SIJIL
  MAJLIS PENUTUPAN BENGKEL ROBOTINO DAN PENYAMPAIAN SIJIL

  MAJLIS PENUTUPAN BENGKEL ROBOTINO DAN PENYAMPAIAN SIJIL

  HULU LANGAT, 14 MAC 2019 - Majlis Penutupan Bengkel Robotino dan Penyampaian Sijil kepada peserta dari Aichi High School of Technology and Engineering, Japan dan juga pelajar IKTBN Dusun Tua. Program ini telah dijayakan dengan kerjasama antara Festo, IKTBN Dusun Tua dan Aichi High School, Japan.

  Written on Sabtu, 16 March 2019 13:45
 • PROJEK TEACHING FACTORY - THE CONCRETE
  PROJEK TEACHING FACTORY - THE CONCRETE

  PROJEK TEACHING FACTORY - THE CONCRETE

  HULU LANGAT, 4 MAC 2019 – Projek The Concrete, salah satu inisiatif pihak pengurusan IKTBNDT di bawah program Teaching Factory. Ia melibatkan pelajar PW4 yang telah berjaya membuat pemasangan pendawaian di The Concrete, Shah Alam hari ini. Pengajar En Zulkhairul, En Mohd Fauzi dan En Imran telah memberikan bantuan kepakaran untuk menjayakan program tersebut.

  Written on Jumaat, 08 March 2019 08:53
 
Find us on Facebook
Follow Us