IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PEKAN MUSHROOM SDN. BHD.

  11 NOVEMBER 2020 – Seramai 16 orang Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) IKTBN Temerloh di bawah pengawasan Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) telah membuat lawatan sambil belajar ke Pekan Mushroom Sdn. Bhd. Lawatan tersebut adalah bertujuan bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai kaedah tanaman cendawan tiram bagi pelaksanaan projek Kebun Komuniti (KEBUNITI) di bawah penyelarasan Majlis Perwakilan Pelajar ILKBS di dalam kawasan IKTBN Temerloh. Antara objektif utama Progaram KEBUNITI ini adalah bagi memperkenalkan dan membudayakan pertanian bandar sebagai salah satu alternatif sumber pendapatan sampingan kepada komuniti Institut Latihan Kementerian Belia & Sukan(ILKBS).

  Kumpulan rombongan ini telah disambut mesra oleh En. Ahmad Mokhtar bin Daud iaitu pengusaha dan juga merupakan Ketua Pegawai Ekesekutif(CEO) Pekan Mushroom Sdn. Bhd. Lawatan ini juga disertai oleh Ts. Dr. Mohd Yusoff bin Abu Bakar, Pengarah IKTBN Temerloh dan juga En. Musa bin Salim, Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar IKTBN Temerloh. Semua pelajar yang hadir telah diberi peluang untuk mempelajari dan membuat sendiri secara langsung bagi proses penyediaan bongkah, menyuntik benih, memetik cendawan serta proses pembungkusan cendawan segar yang telah dipetik untuk dikomersialkan.

  Semoga melalui program ini, dapat membentuk pelajar yang mempunyai rasa tanggungjawab dan disiplin dan menghasilkan belia yang bertanggungjawab dan berkomited terhadap komuniti. Selain itu, ia juga merupakan aktiviti bagi mengisi masa senggang pelajar secara berfaedah melalui aktiviti penanaman, penjagaan dan pengurusan kebun.

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:24
 • PROGRAM PROMOSI U-PUSTAKA
  PROGRAM PROMOSI U-PUSTAKA

  11 November 2020. Unit Pusat Sumber, Bahagian Pentadbiran dan Kewangan IKTBN Temerloh dengan kerjasama Perpustakaan Awam Cawangan Lanchang telah menganjurkan satu Taklimat & Promosi U-Pustaka kepada pelajar IKTBN Temerloh. Seramai 23 orang pelajar yang terdiri dari jurusan Diploma Teknologi dan Sijil Teknologi telah mengambil bahagian dalam program tersebut. Taklimat ini bertujuan bagi mempromosikan U-Pustaka yang mana merupakan salah satu inisiatif untuk mentransformasi Negara untuk menjadi masyarakat berpengetahuan secara inklusif, perkhidmatan penyampaian maklumat yang inovatif telah memberi laluan kepada sumber pengetahuan, seterusnya menggalakkan pengalaman pembelajaran sepanjang hayat pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja bagi meningkatkan kualiti kerja dan kualiti hidup secara berterusan.

  Taklimat telah disampaikan oleh Encik Mohd Saiful bin Kamaludin, Penolong Pegawai Pustakawan dari Perpustakaan Awam Pahang, Kuantan. Semoga dengan pendedahan ini, pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif dan kemudahan yang disediakan oleh pihak kerajaan.

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:24
 • PROGRAM SAMBUTAN MAULIDUR RASUL IKTBNT 1442H/2020
  PROGRAM SAMBUTAN MAULIDUR RASUL IKTBNT 1442H/2020

  7 NOVEMBER 2020 : Unit Bina Insan,Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) IKTBNT telah menganjurkan Program Maulidur Rasul 1442H/2020 Peringkat IKTBN Temerloh di Masjid At-Taqwa IKTBNT dengan Kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) dan Jawatankuasa Masjid yang melibatkan seluruh warga institut ini.
  Antara aktiviti yang telah dilaksanakan adalah Solat Dhuha Perdana ,Bacaan Yassin dan Tausiyah , IKTBNT Berselawat, Gotong Royong Bubur Lambok, Tayangan & Pertandingan Kahoot ,Pertandingan Azan , Tilawah serta Pertandingan Spray Paint yang berlangsung di Masjid At-Taqwa mengikut panduan SOP yang ditetapkan.

  Selain itu ,pertandingan berbentuk digital seperti Video Kreatif ,Poster Digital & Penulisan Khat telah berlangsung lebih awal bermula 20 Oktober 2020 sesuai dengan keadaan Pandemik COVID-19.Antara objektif program adalah untuk meningkatkan penghayatan warga Institusi mengenai kelahiran Rasulullah S.A.W.
  Selain itu , dengan adanya pertandingan yang dianjurkan menjadi wadah bagi perkembangan kemahiran Islam serta mencungkil bakat para pelajar. Tambahan pula , program ini dapat melahirkan masyarakat berukhuwah dan Rabbani melalui konsep tema Maulidur Rasul 1442H/2020 ''Ummah Rabbani Negara Harmoni".
  Semoga dengan pelaksanaan program ini dapat meningkatkan lagi kecintaan kepada Rasulullah SAW sempena mengingati dan meraikan kelahiran Baginda sekaligus dapat mencungkil bakat baru dalam kemahiran Muslim yang Unggul

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:21
 • KURSUS INDUKSI PP PPD PPB PERINGKAT ILKBS 2020
  KURSUS INDUKSI PP PPD PPB PERINGKAT ILKBS 2020

  7-8 November 2020: Kursus Indukdi PP PPD PPB telah dianjurkan oleh Cawangan Penyelarasan dan Kawalan Kualiti(CPKK) IKTBN Temerloh bersama Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah diadakan di Perpustakaan IKTBN Temerloh.

  Kursus yang dilaksanakan selama 2 hari, ditawarkan kepada tenaga pengajar dan pengurus pusat latihan kemahiran untuk mempelajari tentang pelaksanaan Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM) di Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan(ILKBS).

  Selain daripada itu, kursus ini juga bertujuan untuk memberi persijilan kepada personel sebagai tujuan pelantikan pertama jawatan personel Perakuan Pengiktirafan Kelayakan Sebagai Personel Pentauliahan (PPKSPP).
  Semoga dengan pelaksanaan kursus ini dapat membantu peserta untuk menyelaras dan melaksanakan latihan TVET di institut masing-masing dengan lebih baik.

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:35
 • PROGRAM IKMPAK ILKBS@KOMUNITI 2/2020
  PROGRAM IKMPAK ILKBS@KOMUNITI 2/2020

  07 November 2020: Satu Program Impak ILKBS @ Komuniti Siri 2 bagi tahun 2020 anjuran Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan kerjasama Jurusan Teknologi Kejuruteraan Penyelenggraan IKTBN Temerloh telah dilaksanakan di Pondok Tahfiz Hj. Ahmad Kg.Dala, Lanchang Temerloh Pahang.

  Program yang telah melibatkan pelajar daripada program Diploma Kejuruteraan Automotif Penyelenggaraan Semester 4 adalah merupakan program yang dianjurkan bagi institut ini melaksanakan aktivit berkaitan Tanggungjawab Sosial Korporat(CSR) dan dalam masa yang sama mempromosikan IKTBN Temerloh kepada penduduk setempat.

  Peserta yang terlibat diberi tugasan untuk menyelenggara 2 buah kenderaan daripada pondok Tahfiz. Selain itu peserta yang terdiri daripada pelajar dan pegawai IKTBN Temerloh telah melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat seperti gotong-royong mebersihkan kawasan Pondok Tahfiz, mengecat bangunan serta membaik pulih penyaluran saluran air dipersekitaran bagunan Pondok tersebut.

   Diharapkan melalui program ini, ia dapat memberi seribu makna kepada pihak Pondok Tahfiz serta pelajar IKTBN Temerloh dalam bersama-sama menjayakan program ini

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:34
 • KURSUS CUSTOMIZED BASIC AUTO CAD 2D

  7 November 2020:Jurusan Teknologi Automotif Pembuatan (JTAM) telah menganjurkan satu program Kursus Basic Autocad 2D . Program tersebut telah diadakan di Makmal LEL Bengkel 9 IKTBN Temerloh.

  Seramai 3 pengajar daripada jurusan tersebut telah terlibat bagi menjayakan aktivti ini. Seramai 5 orang peserta yang merupakan pelajar Jurusan Semburan Cat serta seorang anak kakitangan IKTBN Temerloh telah menyertai kursus ini.Kursus ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar dalam bidang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) menggunakan perisian AutoCAD yang mana boleh dijadikan nilai tambahan atau value added bagi pelajar tersebut ketika memohon pekerjaan atau diaplikasikan di alam pekerjaan nanti.

  Semoga dengan program sebegini, dapat dirancang dan diberi peluang kepada pelajar lain di institut ini untuk mendapatkan oengetahuan tambahan yang berguna kepaa mereka khususnya kepada pelajar yang bukan daripada program Teknologi Kejuruteraan seperti pelatih Sijil Kemahiran Malaysia(SKM).

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:15
 • PROGRAM IMPAK ILKBS@KOMUNITI 1/2020
  PROGRAM IMPAK ILKBS@KOMUNITI 1/2020

  2-6 November 2020 . Satu Program Impak ILKBS @ Komuniti Siri 1 bagi tahun 2020 anjuran Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) bekerjasama bersama  Jurusan Teknologi Automotif Penyelenggaraan dan Jurusan Semburan Cat telah dilaksanakan di Bengkel 2 dan Bengkel 3 IKTBN Temerloh.

  Objektif utama program ini adalah untuk IKTBN Temerloh sebagai pusat latihan memberi khidmat kepada komuniti setempat atau juga dikenali sebagai Program Sosial Koperat (CSR). Selain daripada itu, program ini juga adalag bertujuan untuk mempromosikan institut ini kepada penduduk setempat. Melalui program ini, peserta program yang terdiri daripada pelajar dan pelatih serta pegawai di institut ini memberi perkhidmatan menyelenggara dan membersihkan van jenazah daripada kampung berdekatan. Sebanyak 15 buah van adalah daripada sekitar mukim Daerah Temerloh antaranya daripada Masjid Kg. Bintang , Masjid Kg. Lipat Kajang, Masjid Kuala Mai , Kg. Tebal, Kg. Sg. Buloh , Kg. Dato’ Shariff , Masjid Abu Bakar , Tanjong Kerayong , Masjid Kg. Mempatih , Kg. Paya Luas , Temerloh Jaya , Kg. Bolok , Masjid Omar Abdul Aziz dan Kuala Krau.

  Turut diselitkan adalah Program Inkubator Car Wash oleh pelajar Jurusan Semburan Cat setelah van jenazah tersebut diselenggara dan sebelum penyerahan kepada pemilik masing-masing. Setinggi penghargaan diucapkan kepada semua Tok Penghulu Daerah Temerloh di atas kerjasama yang telah diberikan kepada pihak IKTBN Temerloh.  

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:13
 • PRA-PENILAIAN BAGI PEMBENTANAG PROJEK TAHUN AKHIR SESI 1/2020
  PRA-PENILAIAN BAGI PEMBENTANAG PROJEK TAHUN AKHIR SESI 1/2020

  4 NOVEMBER 2020: Program Pra-Penilaian Projek Tahun Akhir bagi program Diploma Teknologi Kejuruteraan sesi 1/2020 telah diadakan di Auditorium IKTBN Temerloh anjuran Jawatankuasa Projek Tahun Akhir. Penilaian tersebut telah melibatkan sebanyak 10 kumpulan daripada pelajar tahun akhir  Diploma Teknologi Kejuruteraan di IKTBN Temerloh yang terdiri daripada pelbagai jurusan.

  Proses Pra-Penilaian Projek Tahun Akhir ini merupakan salah satu aktivit yang dirancang dan diselia bagi memastikan progress telah mencapai sekurang-kurangnya 20% dan hasil projek tahun akhir pelajar mengikut carta perbatuan yang telah ditetapkan. Proses ini juga adalah bagi mengenalpasti dan mengesan sekiranya ada kumpulan pelajar yang mempunyai masalah. Ini semua adalah bagi memastikan peluang pelajar yang terlibat mendapat pemarkahan yang tinggi pada Pembentangan Projek Akhir nanti. Selain itu, aktiviti ini juga membantu mengurangkan kemungkinan pelajar gagal bagi Projek Tahun Akhir dengan mengenalpasti kumpulan yang mempunyai masalah pada peringkat awal.

  Melalui aktiviti ini juga dapat membantu penyelia membimbing kumpulan pelajar seliaan dalam mengenalpasti kekurangan projek dan mendapatkan idea bagi penambahbaikan projek melalui teguran daripada panel dalaman yang dilantik. Semoga melalui aktiviti ini, dapat mendedahkan dan menghasilkan pelajar yang berani menyahut cabaran dan berani untuk menampilkan diri bagi persediaan setelah tamat belajar dan di alam pekerjaan nanti.

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:11
 • AUDIT AKADEMIK TEKNOLOGI KEJURUTERAAN IKTBN TEMERLOH 2020
  AUDIT AKADEMIK TEKNOLOGI KEJURUTERAAN IKTBN TEMERLOH 2020

  28 Oktober 2020- Audit Akademik bagi empat program Teknologi Kejuruteraan di IKTBN Temerloh telah dilaksanakan anjuran Cawangan Penyelarasan Kawalan Kualiti(CPKK). Aktiviti ini adalah bagi bertujuan menyemak pematuhan pelaksanaan  latihan bagi 4 program Sijil Teknologi dan Diploma Teknologi Kejuruteraan ke atas pematuhan akreditasi MQA dan Kerangka Kelayakan Malaysia Edisi Kedua atau dikenali dengan MQF2.0.

  Pihak IKTBN Temerloh telah menjemput Ts. Dr. Abd Fathul Hakim Bin Zulkifli pensyarah daripada Fakulti Teknologi Kejuruteraan,Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Pagoh. Sepanjang perjalanan aktiviti ini, beberapa teguran dan penambahbaikan yang telah diutarakan oleh beliau dan memerlukan tindakan oleh pihak IKTBN Temerloh. Pegawai yang terlibat dengan program tersebut telah diberi pendedahan dan secara tidak langsung diberi tunjuk ajar berkaitan perkara-perkara yang perlu pihak institut mengambi kira dan penumpuan bagi pematuhan tersebut.

  Semoga dengan aktiviti ini, pelaksanaan latihan di intitut ini dapat dijamin mutu kualitinya dan membantu pihak IKTBN Temerloh melaksanakan latihan mengikut penetapan dan panduan yang telah ditetapkan.

  Written on Isnin, 09 November 2020 13:00
 • MESYUARAT PENYELARASAN IMPAK ILKBS @ KOMUNITI PERINGKAT IKTBN TEMERLOH
  MESYUARAT PENYELARASAN IMPAK ILKBS @ KOMUNITI PERINGKAT IKTBN TEMERLOH

  19 Oktober 2020. Mesyuarat Penyelarasan Impak ILKBS @ Komuniti Peringkat IKTBN Temerloh dan Ramah Mesra Bersama Tok Penghulu Daerah Temerloh telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama IKTBN Temerloh. Program yang dibawah penyelarasan Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) telah dipengerusi oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Ts. Dr. Mohd Yusoff b. Abu Bakar yang dihadiri oleh semua Tok Penghulu Daerah Temerloh. Mesyuarat ini juga turut dihadiri oleh hadir Puan Norasida Abdullah (A.D.O Pembangunan) yang mewakili Yh. Dato’ Ali Syahbana b. Sabaruddin Pegawai Daerah Temerloh.

  Mesyuarat ini dimulakan dengan ucapan aluan Tuan Pengarah dan pembentangan pelaksanaan Program Impak ILKBS @ Komuniti kepada ahli mesyuarat. Program ini adalah satu program Tanggungjawab Sosial Koperat (CSR) serta dalam masa yang sama mempromosikan IKTBN Temerloh kepada komuniti setempat berkaitan program-program yang ditawarkan kepada belia setempat. Programa ini akan dilaksanakan pada 02-07 November 2020.

  Semoga dengan pelaksanaan program ini, masyarakat setempat dapat faedah yang berganda iaitu perkhidmatan dan juga peluang kepada belia tempatan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang TVET bagi masa depan masing-masing.

  Written on Isnin, 09 November 2020 12:55
 • PENYERTAAN ROBOTEAM IKTBN TEMERLOH DALAM PERTANDINGAN ONLINE YOUTH ROBOT CHALLENGE, Y-ROBOC20
  PENYERTAAN ROBOTEAM IKTBN TEMERLOH DALAM PERTANDINGAN ONLINE YOUTH ROBOT CHALLENGE, Y-ROBOC20

  6 Oktober 2020 : ROBOTEAM IKTBN Temerloh di bawah penyelarasan Kelab ROBOTEAM telah menyertai Pertandingan Online Youth Robot Challenge, Y-Roboc20 anjuran IKTBN Bukit Mertajam peringkat Intitut Latihan Kementerian Belia & Sukan (ILKBS) bagi tahun 2020. Pasukan ROBOTEAM IKTBN Temrloh telah menghantar penyertaan sebanyak 2 unit robot bagi pertandingan ini. Pertandingan yang julungkalinya diadakan secara atas talian berikutan dengan ketika pendemik COVID-19 adalah bertujuan bagi memberi peluang kepada semua ILKBS yang berkaitan untuk menyertainya.

  Konsep pertandingan yang dilaksanakan adalah robot  rekaan dikehendaki untuk melalui trak yang ditetapkan berkeluasan kertas A3. Robot tersebut juga perlu mengumpulkan 4 biji bola ping pong yang mewakili 25 markah bagi setiap biji bola tersebut. Pemenang bagi pertandingan ini akan dikira berdasarkan markah tertinggi dan masa terpantas. Diharap dengan usaha yang telah dilaksanakan dapat memberi dan menarik perhatian pelajar dan jug apegawai untuk menyertai kelab ini untuk bersama-sama menghasilkan unit-unit robot yang lebih kreatif dan inovatif pada masa akan datang.

  Written on Isnin, 09 November 2020 12:49
 • KUTIPAN BAHAN KITAR SEMULA IKTBN TEMERLOH
  KUTIPAN BAHAN KITAR SEMULA IKTBN TEMERLOH

   

   

  5 Oktober 2020 : Satu Program Kutipan Bahan Kitar Semula anjuran  Jawatankuasa Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) IKTBN Temerloh telah dilaksanakan di sekitar kawasan institut ini.

  Penglibatan kutipan barang kitar semula adalah secara menyeluruh yang merangkumi daripada kesemua zon , bangunan dan juga kuarters kakitangan. Melalui aktiviti ini yang bertujuan bagi memberi kesedaran dan galakan terhadap kepentingan menjaga alam persekitanran melalui aktiviti pengumpulan, pengasingan barang buangan yang boleh dikitar semula.

  Diharapkan dengan aktiviti yang dilaksanakan secara berkala oleh Jawatankuasa EKSA ini dapat memberi kesedaran kepada warga IKTBN Temerloh secara keseluruhan dan memudahkan proses pemeliharaan alam persekitaran.

  Written on Isnin, 09 November 2020 12:36
 • MESYUARAT PENYELARASAN IMPAK ILKBS @ KOMUNITI PERINGKAT IKTBN TEMERLOH
  MESYUARAT PENYELARASAN IMPAK ILKBS @ KOMUNITI PERINGKAT IKTBN TEMERLOH

  19 Oktober 2020. Mesyuarat Penyelarasan Impak ILKBS @ Komuniti Peringkat IKTBN Temerloh dan Ramah Mesra Bersama Tok Penghulu Daerah Temerloh telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama IKTBN Temerloh. Program yang dibawah penyelarasan Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) telah dipengerusi oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Ts. Dr. Mohd Yusoff b. Abu Bakar yang dihadiri oleh semua Tok Penghulu Daerah Temerloh. Mesyuarat ini juga turut dihadiri oleh hadir Puan Norasida Abdullah (A.D.O Pembangunan) yang mewakili Yh. Dato’ Ali Syahbana b. Sabaruddin Pegawai Daerah Temerloh.

  Mesyuarat ini dimulakan dengan ucapan aluan Tuan Pengarah dan pembentangan pelaksanaan Program Impak ILKBS @ Komuniti kepada ahli mesyuarat. Program ini adalah satu program Tanggungjawab Sosial Koperat (CSR) serta dalam masa yang sama mempromosikan IKTBN Temerloh kepada komuniti setempat berkaitan program-program yang ditawarkan kepada belia setempat. Programa ini akan dilaksanakan pada 02-07 November 2020.

  Semoga dengan pelaksanaan program ini, masyarakat setempat dapat faedah yang berganda iaitu perkhidmatan dan juga peluang kepada belia tempatan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang TVET bagi masa depan masing-masing.

  Written on Isnin, 09 November 2020 11:53
 • KURSUS PEMASANGAN, PENYELENGGARAAN & MENGENALPASTI KEROSAKAN PENYAMAN UDARA
  KURSUS PEMASANGAN, PENYELENGGARAAN & MENGENALPASTI KEROSAKAN PENYAMAN UDARA

  28 September – 9 Oktober 2020 : Fakulti Kejuruteraan Mekanikal telah menganjurkan satu program kursus Pemasangan, Penyelenggaraan & Mengenalpasti Kerosakan Penyaman Udara. Program tersebut telah diadakan di Institut Kemahiran Belia Negara Naka. Seramai 8 orang pengajar Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh telah menyertai kursus ini.  
  Program ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pegawai berkaitan bidang teknologi Penyaman Udara Domestik dan juga persediaan pengajar untuk program baharu di IKTBN Temerloh bagi bidang penyamanan udara. Ia juga memberi peluang kepada pengajar untuk menambahkan bukti bagi persijilan Sijil Kemahiran Malaysia(PSKM) secara Pencapaian Pengalaman Terdahulu (PPT) oleh pengajar.

  Antara aktiviti kursus ini adalah pemasangan unit penyaman udara jenis pisah (wall mount 3HP), membuat pemaipan, penyelenggaraan dan mengenalpasti kerosakan penyaman udara.
  Semoga dengan program sebegini, dapat memberi peluang kepada pengajar untuk menambahkan pengetahuan di dalam bidang ini bagi memantapkan lagi bidang latihan TVET di institut ini.

  Written on Ahad, 01 November 2020 17:04
 • BENGKEL SEMAKAN SENARAI SEMAK AUDIT DALAMAN DAN SEMAKAN DOKUMEN DAN KEBERKESANAN PENGURUSAN RISIKO DAN PELUANG PENAMBAHBAIKAN RBT (RISK BASED THINKING) MS ISO 9001:2015
  BENGKEL SEMAKAN SENARAI SEMAK AUDIT DALAMAN DAN SEMAKAN DOKUMEN DAN KEBERKESANAN PENGURUSAN RISIKO DAN PELUANG PENAMBAHBAIKAN RBT (RISK BASED THINKING) MS ISO 9001:2015

  24 September 2020: Satu bengkel Semakan Senarai Semak Audit Dalaman dan Semakan Dokumen dan Keberkesanan Pengurusan Risiko dan Peluang Penambahbaikan RBT (Risk Based Thinking) MS ISO 9001:2015 telah dilaksanakan di Perpustakaan, IKTBN Temerloh. Program tersebut merupakan salah satu aktiviti komitmen pihak pengurusan institut terhadap pelaksanaan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 anjuran Jawatankuasa Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 IKTBN Temerloh.

  Program ini dilaksanakan bagi memastikan pengurusan audit dalaman serta pengurusan risiko dan peluang penambahbaikan MS ISO 9001:2015 IKTBN Temerloh dilaksanakan selaras dengan standard yang ditetapkan. Program ini telah diselia oleh En. Ahmad Saifuddin bin Azraie (Pegawai Analisa Risiko) dan En. Syed Azman bin Tuan Temerang (Ketua Juruaudit Dalaman) dan disertai seramai 32 orang pegawai terdiri daripada juruaudit dalaman dan pegawai analisa risiko mengikut proses kerja.

  Diharapkan melalui aktiviti ini, pelaksanaan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 IKTBN Temerloh dapat mematuhi sepenuhnya keperluan dalam standard yang telah ditetapkan oleh badan persijilan.

  Written on Ahad, 01 November 2020 16:53
 • PROGRAM PENINGKATAN KEMAHIRAN (PPK) BASICS OF MULTIPLEXING, COMMUNICATION NETWORK (AUTOMOTIVE TECHNOLOGY)
  PROGRAM PENINGKATAN KEMAHIRAN (PPK) BASICS OF MULTIPLEXING, COMMUNICATION NETWORK (AUTOMOTIVE TECHNOLOGY)

  22-24 September 2020- Satu Program Pembangunan Kepakaran (PPK) bertajuk Basics Of Multiplexing, Communication Network (Automotive Technology) telah dianjurkan oleh Fakulti Teknologi Automotif. Program tersebut telah berlangsung selama 3 hari di Exxotest Education Centre, Puchong Selangor. Ia telah disertai oleh 12 orang pegawai bidang Automotif Penyelenggaraan yang terdiri daripada pengajar Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan(ILKBS) berkaitan.

  Program ini bertujuan untuk memberi pengukuhan pengetahuan serta kefahaman kepada peserta berkaitan teknologi sistem komunikasi elektronik satu jalur dalam sesebuah kenderaan. Peserta juga didedahkan dengan latihan amali yang menggunakan simulator. Melalui latihan ini, peserta didedahkan dengan proses operasi kendalian penghantaran, penerimaan dan analisa maklumat oleh komponen-komponen elektronik kenderaan. Peserta diberi peluang untuk menggunakan peralatan yang berkaitan bagi memastikan proses pengajaran di dalam bidang automotif penyelenggaraan yang dilaksanakan di ILKBS ini dapat diperkasakan.

  Semoga dengan program ini, peserta akan ulang ke institut masing-masing dan membuat Training of Trainers (ToT) bagi memperluaskan lagi pengetahuan dikalangan pengajar bidang automitif yang lain. Sekaligus memastikan pengajar di ILKBS kompeten dalam latihan TVET.

  Written on Ahad, 01 November 2020 16:42
 • PROGRAM PSYFUN@WORK ANJURAN BAHAGIAN PENGURUSAN SUMBER MANUSIA, KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (KBS) DENGAN KERJASAMA DARIPADA INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA (IKTBN) TEMERLOH
  PROGRAM PSYFUN@WORK ANJURAN BAHAGIAN PENGURUSAN SUMBER MANUSIA, KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (KBS) DENGAN KERJASAMA DARIPADA INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA (IKTBN) TEMERLOH

  22 SEPTEMBER 2020 – Satu program PsyFun@Work anjuran Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan kerjasama Bahagian Pentadbiran dan Kewangan(BP&K) Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh telah diadakan pada 22 September 2020. Program ini telah diadakan di Dewan Serbaguna IKTBN Temerloh yang turut dihadiri oleh warga kerja IKTBN Temerloh. Program ini telah disampaikan oleh Puan Yusliza Binti Mohamed Yusop, Pegawai Psikologi KBS dan turut dibantu oleh Puan Noor Iszati Binti Ismail, Penolong Pegawai Psikologi KBS.

  Program PsyFun@Work ini merupakan salah satu program yang dirancang bagi meningkatkan kesedaran kepentingan keseronokan bekerja dan membina keseronokan bekerja di tempat kerja melalui aktiviti ceramah dan ujian psikologi. Peserta juga akan dinilai tahap tekanan yang sedang dialami dan akan diberi pendedahan mengenai cara untuk mananganinya.

  Semoga dengan penganjuran program seperti ini dapat memberi pendedahan pada warga kerja IKTBN Temerloh dalam memastikan keseronokan bekerja itu wujud dan pada masa yang sama dapat menyumbang kepada kecemerlangan perkhidmatan sebagai seorang penjawat awam.

  Written on Ahad, 01 November 2020 16:37
 • LAWATAN KE JABATAN TEKNOLOGI POLIMER, PUSAT LATIHAN TEKNOLOGI TINGGI (ADTEC) JERANTUT
  LAWATAN KE JABATAN TEKNOLOGI POLIMER, PUSAT LATIHAN TEKNOLOGI TINGGI (ADTEC) JERANTUT

  17 September 2020 (Jumaat)-Fakulti Pengajian Umum (FPU) telah menganjurkan satu lawatan ke Jabatan Teknologi Polimer, Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Jerantut. Lawatan ini yang diketuai oleh Pn. Faridah, Ketua Fakulti Pengajian Umum bertujuan memberi untuk memberi pendedahan kepada pengajar berkenaan berkaitan dengan peralatan teknologi kejuruteraan.

  Fakulti Pengajian Umum merupakan satu fakulti yang bertanggungjawab menyelaraskan kursus atau subjek Umum Teknikal dan Bukan Teknikal bagi program yang dilaksanakan di IKTBN Temerloh iaitu Program Teknologi Kejuruteraan dan Persijilan Kemahiran Malaysia (PSKM). Melalui lawatan ini pengajar dapat melihat dan mengenalpasti teknologi berkaitan pemprosesan polimer seperti bahan mentah, pemesinan dan cetakan 3D.Teknoligi berkaitan juga adalah berkaitan dengan kursus-kursu yang dipelajari oleh pelajar Teknologi Kejuruteraan di institut ini.

  Selain itu, pengajar juga diberi peluang ke Jabatan Teknologi Rekabentuk Produk Industri untuk tambahan input berkenaan teknologi rekabentuk yang ada di ADTEC. Diharap hasil lawatan ini dapat memberi input baru dan membantu meningkatkan kualiti pengajaran dikalangan pengajar di institut ini.

  Written on Sabtu, 19 September 2020 12:13
 • PROGRAM PENJELAJAHAN LASAK TAHAP EMAS ANUGERAH REMAJA PERDANA RAKAN MUDA IKTBN TEMERLOH
  PROGRAM PENJELAJAHAN LASAK TAHAP EMAS ANUGERAH REMAJA PERDANA RAKAN MUDA IKTBN TEMERLOH

  10 September 2020 – Unit Kokurikulum & Sahsiah, Cawangan Pengurusan Pelajar Bahagian Hal Ehwal Pelajar  telah menganjurkan satu program aktivti lasak kepada  11 orang peserta Tahap Emas Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda IKTBN Temerloh. Program tersebut merupakan program penjelajahan lasak yang diadakan selama 5 hari dan 4 malam bermula pada 6 September 2020 dan berakhir pada 10 September 2020. Program tersebut diadakan di Tasik Kenyir, Terengganu.

  Diantara aktiviti yang dijalankan adalah kraf perkhemahan, water confident di air Terjun Lasir, ekspedisi ke Pusat Santuari Kelah, eksplorasi ke Taman Negara Kenyir, mendaki dan meneroka Gua Bewah, Orienteering, Kembara Malam dan Survival. Semasa eksplorasi ke Taman Negara Kenyir, peserta telah berpeluang untuk melihat pokok Melunak yang merupakan pokok terbesar di Tasik Kenyir,

  Peserta juga amat bertuah kerana mendapat ilmu berkaitan kepimpinan dan jati diri daripada penceramah jemputan iaitu Pengarah dan Timbalan Pengarah HEP IKBN Wakaf Tapai yang sudi membantu peserta mengenali karektor serta personaliti diri mereka. Program ini juga dihadiri oleh Timbalan Pengarah HEP IKTBN Temerloh, En Musa bin Salim yang turut berkongsi ilmu berkaitan salutasi dan protokol kepada peserta agar peserta

  Written on Sabtu, 19 September 2020 12:12
 • MAJLIS PENUTUP PROGRAM BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020
  MAJLIS PENUTUP PROGRAM BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020

  4 September 2020: Cawangan Kerjasama Startegik dan Kaunseling Kerjaya(CKSKK) IKTBN Temerloh telah menganjurkan Majlis Penutup bagi Program Bootcamp 2020-Learn & Earn bagi Bidang Automotif. Program bootcamp ini, merupakan satu kursus jangka pendek yang fokus kepada bidang automotif penyelenggaraan dengan kerjasama pihak industri telah berlangsung bermula dari 6 Julai sehingga 4 September 2020. Seramai 10 orang peserta telah dilatih melalui program ini yang mana IKTBN Temerloh bekerjasama dengan syarikat AR MAN Autocare Sdn. Bhd.

  Selama tempoh latihan tersebut, peserta telah melalui pelbagai fasa iaitu sesi temuduga,sesi Teambuilding, latihan teori di IKTBN Temerloh dan latihan praktikal yang diadaan di industri. Output daripada program ini, 5 orang peserta telah diserap terus sebagai pekerja di syarikat tersebut dan 4 orang lagi di dalam pemerhatian syarikat. Manakala seorang peserta telah berminat untuk melanjutkan pembelajaran di IKTBN Temerloh. Tahniah diucapkan kepada peserta yang telah berjaya.

  Diharapkan dengan program seperti ini, dapat dilaksanakan dengan skala yang besar kerana ia terbukti dapat membantu belia untuk mendapatkan latihan teknikal serta sekaligus pekerjaan dalam masa yang singkat. Ia juga membantu meningkatkan lagi peluang kemahiran golongan belia di Malaysia melalui bidang TVET.

  Written on Sabtu, 19 September 2020 11:56