IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • TAKLIMAT PEMURNIAN KURIKULUM PROGRAM TEKNOLOGI KEJURUTERAAN IKTBN TEMERLOH
  TAKLIMAT PEMURNIAN KURIKULUM PROGRAM TEKNOLOGI KEJURUTERAAN IKTBN TEMERLOH
   
  6 April 2021:Program Taklimat Pemurnian Kurikulum Teknologi Kejuruteraan bagi pematuhan MQF 2.0 anjuran Cawangan Penyelarasan dan Kawalan Kualiti (CPKK), Bahagian Latihan, IKTBN Temerloh telah dilaksanakan secara atas talian dan dalam masa yang sama perbincangan secara bersemuka telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama.
  Penceramah jemputan bagi sesi ini adalah Ts. Dr. Abd Fathul Hakim Bin Zulkifli merupakan Timbalan Dekan (Akademik & Antarabangsa) , Fakulti Teknologi Kejuruteraan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM) yang berpengalaman dan sentiasa membantu pihak institut ini. Melalui sesi taklimat ini, peserta telah diberi pendedahan dan juga panduan berkaitan pelaksanaan pemurnian kurikulum. Ia juga adalah antara penyelarasan awal bagi gerak kerja proses pemurnian kurikulum untuk empat(4) program Teknologi Kejuruteraan di institut ini iaitu Sijil Teknologi dan Diploma Teknologi Automotif Pembuatan serta Sijil Teknologi dan Diploma Teknologi Automotif Penyelenggaraan.Pemurnian juga adalah bertujuan ke arah pematuhan MQF 2.0 dan serta mengemaskini dokumen pengajaran dan pembelajaran berdasarkan panduan dan pematuhan pelaksanaan terkini.
  Diharapkan melalu taklimat ini, peserta yang terdiri daripada pengajar dapat melaksanakan proses pemurnian dan penambahbaikan dengan lancar sekaligus dapat mengemaskini dan memperkasakan proses latihan di institut ini.
  Written on Rabu, 07 April 2021 16:20
 • Audit Pemantauan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 Kali Kedua IKTBN Temerloh
  Audit Pemantauan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 Kali Kedua IKTBN Temerloh

  25-26 Mac 2021: Audit Pemantauan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 Kali Kedua oleh SIRIM QAS International Sdn. Bhd telah dilaksanakan ke atas Sistem Pengurusan Kualiti IKTBN Temerloh.

  Sesi audit telah dimulakan dengan mesyuarat pembukaan audit yang dipengerusikan oleh En. Muhamad Ezzas bin Abu Bakar, Timbalan Pengarah (Latihan) IKTBN Temerloh dan kemudiannya diteruskan dengan taklimat berkaitan pelaksanaan Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) MS ISO 9001:2015 IKTBN Temerloh oleh Pn. Maslizawati bt Ab Rashid selaku Pegawai Kualiti institut serta taklimat pelaksanaan audit oleh juruaudit yang dilantik oleh SIRIM QAS International Sdn. Bhd iaitu En. Muhammad Fadhlullah bin Rahmat.

  Objektif audit pemantauan ini adalah bagi menentukan Sistem Pengurusan Kualiti IKTBN Temerloh telah mematuhi keperluan standard ISO 9001:2015 secara berterusan terutamanya bagi proses pengajaran dan pembelajaran, pengurusan aduan pelanggan, kepuasan pelanggan, pencapaian objektif kualiti, audit dalaman, kajian semula pengurusan serta pengurusan risiko dan peluang penambahbaikan. Sepanjang 2 hari sesi audit, juruaudit telah menyemak dokumen dan rekod kualiti, melawat bengkel latihan kemahiran dan dewan makan pelajar serta mengadakan sesi temubual bersama warga kerja bagi menentukan keberkesanan pelaksanaan Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) yang berterusan di IKTBN Temerloh.

  Segala penemuan, teguran dan cadangan diambil positif oleh pihak IKTBN Temerloh dan akan melaksanakan penambahbaikan sebaik mungkin. Tahniah dan terima kasih di atas komitmen yang telah diberikan oleh semua warga IKTBN Temerloh bagi memastikan IKTBN Temerloh mengekalkan dan menambahbaik secara berterusan Sistem Pengurusan Kualiti sejajar dengan keperluan standard yang telah ditetapkan.

   

   

  Written on Isnin, 05 April 2021 09:37
 • LAWATAN KERJA PENGARAH KEMAHIRAN BAHAGIAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA
  LAWATAN KERJA PENGARAH KEMAHIRAN BAHAGIAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA

  23 Mac 2021: Pengarah Kemahiran, Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia(BPKB), Kementerian Belia dan Sukan(KBS) , YBrs. Tuan Mohd Iqbal bin Mohd Noor berserta dengan rombongan telah membuat lawatan kerja ke Institut Kemahiran Belia Negara (IKTBNT) Temerloh. IKTBN Temerloh merupakan Institut Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) yang pertama bagi sesi lawatan kerja rasmi beliau selepas dilantik.

  Program lawatan kerja tersebut yang dimulakan dengan ucapan aluan dan taklimat ringkas oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Ts. Dr. Mohd Yusoff bin Abu Bakar yang bertempat di Dewan Serbaguna IKTBN Temerloh. Majlis diteruskan dengan ucapan YBrs Tuan Pengarah Kemahiran yang telah menyampaikan amanatnya melalui ucaptama beliau kepada kakitangan IKTBN Temerloh. Selain itu, beliau juga telah mengambil kesempatan untuk mengenali secara lebih dekat warga institut melalui sesi dialog bersama kakitangan institut dan juga sesi dialog yang berasingan bersama Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) yang  mewakili suara pelajar berkaitan sistem latihan di sini. Seterusnya YBrs Tuan Pengarah Kemahiran dan rombongan telah dibawa melihat hasil kreativiti dan inovasi pelajar dan diakhiri dengan melihat kemudahan latihan sedia ada di sini.

  Objektif utama lawatan kerja tersebut adalah untuk mengenali lebih terperinci terhadap pelaksanaan latihan kemahiran terhadap golongan belia serta mengenalpasti keadaan sebenar kemudahan yang ada. Program lawatan tersebut diakhiri dengan sesi makan tengah hari serta fotografi bersama Pengarah dan Ketua-Ketua Unit. Rombongan lawatan tersebut seterusnya bertolak terus ke lokasi lawatan kerja berikutnya iaitu Institut Kemahiran Belia Negara Wakaf Tapai,Kuala Terengganu.

  Diharapkan melalui sesi lawatan kerja YBrs. Tuan Pengarah Kemahiran dapat melihat secara langsung pelaksanaan latihan TVET di ILKBS dan sekali gus dapat mengenalpasti ruang dan peluang bagi membantu dan memperkasakan belia berkemahiran di negara ini.

  Written on Khamis, 25 March 2021 15:52
 • LAWATAN PENANDA ARAS TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN
  LAWATAN PENANDA ARAS TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN

  18 Mac 2021, Pekan - Fakulti Teknologi Automotif telah menganjurkan satu lawatan penanda aras ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) Kampus Pekan bagi pelaksanaan program MQA bidang Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan.

  Lawatan ini yang telah diketuai oleh Ketua Fakulti Teknologi Automotif Ts. Ahmad Saifuddin bin Azraei telah disambut oleh mesra oleh Prof. Madya. Ir. Ts. Dr. Faiz bin Mohd Turan selaku Dekan Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan Dan Mekatronik, Universiti Malaysia Pahang. Lawatan ini telah dimulakan dengan taklimat ringkas dan disusuli dengan objektif utama lawatan penanda aras dalam sesi perbincangan berkaitan pelaksanaan latihan teori dan amali serta diteruskan dengan lawatan ke bengkel berkaitan bagi melihat secara lanjut dan terperinci berkaitan pelaksanaan program kemahiran bagi bidang Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan.

  Semoga dengan lawatan ini, pegawai IKTBN Temerloh mendapat gambaran berkaitan pelaksanaan sistem MQA dalam bidang Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan. Diharapkan kerjasama diantara kedua pihak ini dapat diteruskan lagi bagi memperkasakan bidang latihan TVET khususnya bagi bidang Automotif Pembuatan di Malaysia ini.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 17:14
 • LAWATAN PENANDA ARAS TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PENYELENGGARAAN
  LAWATAN PENANDA ARAS TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PENYELENGGARAAN

  18 Mac 2021, Pagoh- Fakulti Teknologi Automotif telah menganjurkan satu lawatan penanda aras ke Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) Cawangan Pagoh bagi pelaksanaan program MQA bidang Autmotif Penyelenggaraan Universiti ini mengkhususkan dalam bidang Kejuruteraan elektrik dan elektronik, Kejuruteraan awam dan alam sekitar,Kejuruteraan mekanikal dan pembuatan,Pengurusan teknologi,Perniagaan dan keusahawanan, Sains komputer dan Teknologi maklumat, serta pendidikan teknik dan vokasional.

  Lawatan ini yang telah diketuai oleh Ketua Fakulti Teknologi Autmotif Ts. Ahmad Saifuddin Bin Azraei telah disambut oleh mesra oleh Ts. Dr. Abd Fathul Hakim Bin Zulkifli selaku Timbalan Dekan (Akademik & Antarabangsa). Lawatan ini telah dimulakan dengan taklimat ringkas dan perbincangan berkaitan pelaksanaan latihan teori dan amali serta diteruskan dengan lawatan ke bengkel berkaitan bagi melihat secara lanjut dan terperinci berkaitan pelaksanaan program kemahiran bagi bidang Automotif Penyelenggaraan.

  Semoga dengan lawatan ini, pegawai IKTBN Temerloh mendapat gambaran berkaitan pelaksanaan sistem MQA dalam bidang automotif Penyelenggaraan. Diharapkan kerjasama diantara kedua pihak ini dapat diteruskan lagi bagi memperkasakan bidang latihan TVET khususnya bagi bidang automotif penyelenggaraan di Malaysia ini.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 17:11
 • PROGRAM KARNIVAL KESENIAN ISLAM IKTBNT 1422H
  PROGRAM KARNIVAL KESENIAN ISLAM IKTBNT 1422H

  17 Mac 2021: Cawangan Pengurusan Pelajar (CPP) IKTBN Temerloh dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar IKTBNT telah menganjurkan 4 pertandingan semperna penganjuran Program Karnival Kesenian Islam Peringkat IKTBN Temerloh yang dilaksanakan seiring dengan memperingati peristiwa Israk Mikraj 1442H/2021M.

  Diantara pertandingan yang telah adakan adalah pertandingan Tilawah Al-Quran, pertandingan Hafazan, pertandingan Azan dan pertandingan membaca khutbah. Melalui program ini, bakat pelajar dapat dicungkil dan diasah bagi kesenian Islam. Ia juga telah disertai oleh ramai pelajar yang berbakat serta dapat memberi peluang kepada mereka untuk berani tampil dihadapan khalayak ramai.

  Semoga dengan program ini, dapat menerapkan rasa kecintaan pelajar institut ini di dalam bidang kesenian Islam. Ia juga memberi peluang kepada pelajar untuk membantu pembangunan modal insaniah kepada pelajar kita yang bakal menjadi pemimpin negara kita untuk masa hadapan.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 17:09
 • KURSUS PENYEMBELIHAN HALAL IKTBN TEMERLOH
  KURSUS PENYEMBELIHAN HALAL IKTBN TEMERLOH

  14 Mac 2021 . Cawangan Pengurusan Pelajar (CPP) dengan Kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) IKTBN Temerloh telah menganjurkan Kursus Penyembelihan Halal Menurut Hukum Syarak yang diadakan di Masjid Al- Taqwa IKTBN Temerloh. Program ini melibatkan semua pelajar baru yang berdaftar pada Mac yang lalu.

  Kursus ini dilaksanakan dengan secara teori dan praktikal dengan melibatkan penyembelihan ayam dan burung puyuh oleh ke semua peserta. Penceramah jemputan adalah Ustaz Arif Syazali b. Muhamad dan Ustaz Fauzan daripada Jabatan Agama Islam Pahang(JAIP). Majlis Perasmian Penutup bagi program ini telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar(HEP) iaitu Tuan Hj. Sidi b. Lateh.

  Semoga dengan pelaksanaan kursus penyembelihan halal ini, dapat memberi kesedaran dan ilmu kepada pelajar terutama sekali untuk belajar perkara berkaitan dengan Hukum Syarak serta memberi kesan positif kepada semua peserta kursus.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 17:07
 • KURSUS PENGURUSAN JENAZAH IKTBN TEMERLOH 2021
  KURSUS PENGURUSAN JENAZAH IKTBN TEMERLOH 2021

  13 Mac 2021: Kursus Pengurusan Jenazah Peringkat IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP) dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) telah dilaksanakan di Masjid At-Taqwa IKTBN Temerloh. Kursus ini dipimpin oleh penceramah jemputan iaitu Ustaz SSNJ Mohamad Fadhil b. Mohd Esa dan L/Kpl Mohamad Rulsul b. Abd Rahim dari Kaget Kem Renjer Batu 5 yang dihadiri oleh pelajar baharu IKTBN Temerloh yang berdaftar pada Mac yang lalu.

  Program ini juga turut dihadiri bersama Pengarah IKTBN Temerloh,Ts. Dr Mohd Yusoff b. Abu Bakar dan Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar(HEP) Hj. Sidi b. Lateh bersama Pegawai dan Kakitangan IKTBN Temerloh yang lain.Antara objektif pelaksanaan Kursus Pengurusan Jenazah adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang kepentingan mengetahui cara pengurusan jenazah, kaedah pengurusan yang betul , memberi kesedaran serta memenuhi tuntutan fardhu kifayah dalam menjalani kehidupan seharian sebagai umat Islam. Peserta kursus turut rasa teruja mengikutinya sepanjang hari kerana pengisian secara teori dan amali seperti proses memandikan, mengkafankan sehinggalah solat jenazah telah dilaksanakan dengan jelas.

  Diharapkan program yang dianjurkan ini dapat melahirkan pelajar yang mampu melaksanakan tuntutan fardhu kifayah dengan baik.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 17:04
 • Penutup Minggu Paradigma 1 2021
  Penutup Minggu Paradigma 1 2021

  13 Mac 2021: Majlis Perasmian Penutup Minggu Paradigma sesi 2/2020 dan sesi 1/2021 anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) telah melabuhkan tirainya. Majlis tersebut yang berlangsung di Dewan Serbaguna Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh diadakan bagi meraikan seramai 136 orang pelajar baharu yang telah berdaftar di Institut ini pada 1 Mac 2021 yang lalu.

  Minggu Paradigma yang telah berlangsung selama seminggu iaitu dari 2-7 Mac 2021 bertujuan bagi memberi pendedahan dan penyesuaian diri kepada pelajar baharu dengan persekitaran dan budaya pembelajaran di ILKBS. Minggu Paradigma Norma baharu iaitu secara atas talian dilaksanakan semasa sesi kuarintin ke atas pelajar baharu di asrama masing-masing. Pelbagai aktiviti menarik, interaksi diantara dua hala diantara peserta dan pelajar telah disusun dan dilaksanakan. Minggu Paradigma ini, adalah bertujuan bagi membantu pelajar baharu meneroka potensi diri dan memperkukuhkan motivasi diri ke arah kecemerlangan selain memberi kesediaan kepada pelajar untuk menjadi pelajar di institut ini.

  Majlis Perasmian Penutupan Paradigma telah disempurnakan oleh Ts. Dr. Mohd Yusoff b. Abu Bakar Pengarah IKTBN Temerloh. Turut sama hadir di dalam majlis tersebut ialah Timbalan Pengarah (Latihan) En. Mohamad Ezzas b. Abu Bakar iaitu dan Timbalan Pengarah (Hal Ehwal Pelajar) iaitu Hj. Sidi b. Lateh serta Pegawai serta kakitangan Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) IKTBNT.

  Semoga dengan majlis ini dapat membantu pelajar baharu menyesuaikan diri mereka untuk meneruskan sesi latihan di institut ini dengan jayanya.

  Written on Jumaat, 19 March 2021 15:23
 • PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU DENGAN NORMA BAHARU
  PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU DENGAN NORMA BAHARU

  1 MAC 2021 : Sesi pendaftran bagi pelajar baharu kemasukan sesi 2/2020 dan 1/2021 telah diadakan di IKTBN Temerloh dengan kaedah Norma Baharu iaitu secara Pandu Lalu(Drive Thru). Sesi Pendaftaran yang diselaraskan oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) telah dilaksanakan dengan jayanya bagi memastikan Prosedur Standard Operasi (SOP Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat – PKPB) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamtan Negara(MKN)  adalah dipatuhi. Ia juga adalah untuk mengelak penularan Virus Covid-19 berikutan masalah Pandemik yang telah melanda sejak awal tahun 2020.

                  Sesi Pendaftaran ini dimulakan dengan tapisan kesihatan pelajar dan ibu bapa atau penjaga oleh pengawal keselamatan di pintu masuk IKTBN Temerloh dengan memastikan hadir dalam keadaan sihat, memakai pelitup muka serta dengan pesanan untuk menjaga kebersihan diri dengan mengamalkan sanitasi serta menjaga jarak yang dibenarkan di antara satu sama lain. Seterusnya kenderaan diminta untuk ke Dewan Serbaguna untuk melalui beberapa kaunter bagi proses semakan dan penerimaan dokumen. Setelah proses tersebut selesai, kenderaan diminta untuk terus ke Blok Asrama yang terlibat bagi proses terakhir iaitu Pendaftaran asrama dan juga sanitasi barangan milk pelajar.

                  Dengan usaha yang telah dilaksanakan pihak institut, diharapkan dapat memastikan kesihatan dan keselamatan pelajar, ibu bapa atau penjaga serta warga IKTBN Temerloh adalah terjamin. Sesi pendaftaran ini telah berjalan dengan lancar mengikut perancangan dan dalam masa yang sama masih mengikuti SOP yang telah ditetapkan. Sekalung penghargaan kepada semua pihak terutamanya kepada ibubapa yang memudahkan semua urusan.

  Written on Jumaat, 05 March 2021 12:10
 • Kempen Derma Darah Peringkat IKTBN Temerloh 2021
  Kempen Derma Darah Peringkat IKTBN Temerloh 2021

  24 Feb 2021 – Program Kesihatan anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) iaitu Kempen Derma Darah Peringkat IKTBN Temerloh telah dilaksanakan. Program tersebut merupakan kerjasama bersama pihak Hospital Sultan Haji Ahmad telah diadakan di Lobi Asrama Blok B diadakan dengan berslogankan “1 Beg Darah Mampu Menyelamat 3 Nyawa”.

  Program ini mensasarkan penderma dikalangan para pelajar IKTBN Temerloh yang mempunyai ciri-ciri sihat tubuh badan dan di dalam lingkungan umur yang dibenarkan. Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar(HEP), En. Sidi b Lateh menyantuni pasukan daripada Hospital Sultan Haji Ahmad untuk menyampaikan penghargaan kerana memberi peluang kepada pelajar IKTBN Temerloh secara umumnya untuk berbakti kepada negara. Sebanyak 63 beg darah telah berjaya dikumpulkan sepanjang program tersebut.

              Semoga program ini dapat dilaksanakan secara berkala dengan memberi peluang kepada warga IKTBN Temerloh secara amnya untuk memberi sumbangan dan bakti kepada negara secara tidak langsung.

  Written on Jumaat, 05 March 2021 11:36
 • PEMBENTANGAN DAN PENILAIAN PROJEK REKA CIPTA/INOVASI DI BAWAH INSENTIF PENDAFTARAN PEMILIKAN HARTA INTELEK INSTITUSI LATIHAN KEMAHIRAN BELIA DAN SUKAN (ILKBS) 2021
  PEMBENTANGAN DAN PENILAIAN PROJEK REKA CIPTA/INOVASI DI BAWAH INSENTIF PENDAFTARAN PEMILIKAN HARTA INTELEK INSTITUSI LATIHAN KEMAHIRAN BELIA DAN SUKAN (ILKBS) 2021

  24 Februari 2021: Satu Program Sesi Pembentangan Dan Penilaian Projek Reka Cipta / Inovasi Di Bawah Insentif Pendaftaran Pemilikan Harta Intelek Institusi Latihan Kemahiran Belia Dan Sukan (ILKBS) 2021 anjuran Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia telah diadakan secara atas talian bersama wakil ILKBS yang melibatkan rekacipta dan inovasi. Program ini telah disertai oleh Jawatankuasa Inovasi IKTBN Temerloh yang membawa 2 projek hasil daripada ilham dan rekacipta pelajar IKTBN Temerloh.

              2 projek tersebut yang mana merupakan pilhan daripada Projek Tahun Akhir Pelajar Diploma Teknologi Kejuruteraan bagi sesi pembelajaran 1 2020 mewakili IKTBN Temerloh adalah “Dual Function Tile CutterTool” dan “Installer and Remover Vehicle Bushing”. Pemilihan projek ini adalah bagi tujuan untuk mendapatkan insentif Pendaftaran Pemilikan Harta Intelek dengan pihak MyIPO (Perbadanan Harta Intelek Malaysia) di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

              Secara tidak langsung, ia membuktikan IKTBN Temerloh mengiktirafkan dan menghargai hasil projek atau inovasi pelajar IKTBN Temerloh. Ia juga membuktikan bahawa hasil pelajar IKTBN Temerloh dapat menghasilkan projek yang berkualiti dan mampu bersaing dengan pihak luar yang lain. Semoga dengan inisiatif yang ada ini, dapat memberi galakan kepada warga IKTBN Temerloh untuk terus menghasilkan inovasi secara kreatif dan inovatif sepanjang masa.

  Written on Jumaat, 26 February 2021 17:14
 • OPS MURNI-BANTUAN KEMANUSIAN BANJIR MELALUI IKTBN TEMERLOH
  OPS MURNI-BANTUAN KEMANUSIAN BANJIR MELALUI IKTBN TEMERLOH

  LANCHANG: 6 JANUARI 2021 – Bekalan makanan penduduk terjejas banjir di sekitar kawasan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh telah dihantar dengan bantuan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menggunakan pengangkutan udara pada 6 Januari 2021. TUDM menghantar bekalan makanan dan keperluan asas ke kawasan terjejas banjir di Pahang menerusi OPS Murni. TUDM dalam kenyataan berkata, pasukan berkenaan menggunakan helikopter jenis EC-725 AP dari No 10 Skuadron, Pangkalan Udara Kuantan, bagi menyalurkan bantuan di kawasan terputus hubungan di laluan darat. Agihan bekalan makanan tersebut telah diuruskan oleh pihak Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).Penyelarasan bantuan bagi pihak IKTBN Temerloh adalah melalui Penyelaras Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan IKTBN Temerloh , EN Muhammad Taufiq bin Abdul Khalid.

  Written on Ahad, 21 February 2021 15:56
 • LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PEKAN MUSHROOM SDN. BHD.

  11 NOVEMBER 2020 – Seramai 16 orang Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) IKTBN Temerloh di bawah pengawasan Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) telah membuat lawatan sambil belajar ke Pekan Mushroom Sdn. Bhd. Lawatan tersebut adalah bertujuan bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai kaedah tanaman cendawan tiram bagi pelaksanaan projek Kebun Komuniti (KEBUNITI) di bawah penyelarasan Majlis Perwakilan Pelajar ILKBS di dalam kawasan IKTBN Temerloh. Antara objektif utama Progaram KEBUNITI ini adalah bagi memperkenalkan dan membudayakan pertanian bandar sebagai salah satu alternatif sumber pendapatan sampingan kepada komuniti Institut Latihan Kementerian Belia & Sukan(ILKBS).

  Kumpulan rombongan ini telah disambut mesra oleh En. Ahmad Mokhtar bin Daud iaitu pengusaha dan juga merupakan Ketua Pegawai Ekesekutif(CEO) Pekan Mushroom Sdn. Bhd. Lawatan ini juga disertai oleh Ts. Dr. Mohd Yusoff bin Abu Bakar, Pengarah IKTBN Temerloh dan juga En. Musa bin Salim, Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar IKTBN Temerloh. Semua pelajar yang hadir telah diberi peluang untuk mempelajari dan membuat sendiri secara langsung bagi proses penyediaan bongkah, menyuntik benih, memetik cendawan serta proses pembungkusan cendawan segar yang telah dipetik untuk dikomersialkan.

  Semoga melalui program ini, dapat membentuk pelajar yang mempunyai rasa tanggungjawab dan disiplin dan menghasilkan belia yang bertanggungjawab dan berkomited terhadap komuniti. Selain itu, ia juga merupakan aktiviti bagi mengisi masa senggang pelajar secara berfaedah melalui aktiviti penanaman, penjagaan dan pengurusan kebun.

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:24
 • PROGRAM PROMOSI U-PUSTAKA
  PROGRAM PROMOSI U-PUSTAKA

  11 November 2020. Unit Pusat Sumber, Bahagian Pentadbiran dan Kewangan IKTBN Temerloh dengan kerjasama Perpustakaan Awam Cawangan Lanchang telah menganjurkan satu Taklimat & Promosi U-Pustaka kepada pelajar IKTBN Temerloh. Seramai 23 orang pelajar yang terdiri dari jurusan Diploma Teknologi dan Sijil Teknologi telah mengambil bahagian dalam program tersebut. Taklimat ini bertujuan bagi mempromosikan U-Pustaka yang mana merupakan salah satu inisiatif untuk mentransformasi Negara untuk menjadi masyarakat berpengetahuan secara inklusif, perkhidmatan penyampaian maklumat yang inovatif telah memberi laluan kepada sumber pengetahuan, seterusnya menggalakkan pengalaman pembelajaran sepanjang hayat pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja bagi meningkatkan kualiti kerja dan kualiti hidup secara berterusan.

  Taklimat telah disampaikan oleh Encik Mohd Saiful bin Kamaludin, Penolong Pegawai Pustakawan dari Perpustakaan Awam Pahang, Kuantan. Semoga dengan pendedahan ini, pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif dan kemudahan yang disediakan oleh pihak kerajaan.

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:24
 • PROGRAM SAMBUTAN MAULIDUR RASUL IKTBNT 1442H/2020
  PROGRAM SAMBUTAN MAULIDUR RASUL IKTBNT 1442H/2020

  7 NOVEMBER 2020 : Unit Bina Insan,Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) IKTBNT telah menganjurkan Program Maulidur Rasul 1442H/2020 Peringkat IKTBN Temerloh di Masjid At-Taqwa IKTBNT dengan Kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) dan Jawatankuasa Masjid yang melibatkan seluruh warga institut ini.
  Antara aktiviti yang telah dilaksanakan adalah Solat Dhuha Perdana ,Bacaan Yassin dan Tausiyah , IKTBNT Berselawat, Gotong Royong Bubur Lambok, Tayangan & Pertandingan Kahoot ,Pertandingan Azan , Tilawah serta Pertandingan Spray Paint yang berlangsung di Masjid At-Taqwa mengikut panduan SOP yang ditetapkan.

  Selain itu ,pertandingan berbentuk digital seperti Video Kreatif ,Poster Digital & Penulisan Khat telah berlangsung lebih awal bermula 20 Oktober 2020 sesuai dengan keadaan Pandemik COVID-19.Antara objektif program adalah untuk meningkatkan penghayatan warga Institusi mengenai kelahiran Rasulullah S.A.W.
  Selain itu , dengan adanya pertandingan yang dianjurkan menjadi wadah bagi perkembangan kemahiran Islam serta mencungkil bakat para pelajar. Tambahan pula , program ini dapat melahirkan masyarakat berukhuwah dan Rabbani melalui konsep tema Maulidur Rasul 1442H/2020 ''Ummah Rabbani Negara Harmoni".
  Semoga dengan pelaksanaan program ini dapat meningkatkan lagi kecintaan kepada Rasulullah SAW sempena mengingati dan meraikan kelahiran Baginda sekaligus dapat mencungkil bakat baru dalam kemahiran Muslim yang Unggul

  Written on Rabu, 18 November 2020 15:21
 • KURSUS INDUKSI PP PPD PPB PERINGKAT ILKBS 2020
  KURSUS INDUKSI PP PPD PPB PERINGKAT ILKBS 2020

  7-8 November 2020: Kursus Indukdi PP PPD PPB telah dianjurkan oleh Cawangan Penyelarasan dan Kawalan Kualiti(CPKK) IKTBN Temerloh bersama Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah diadakan di Perpustakaan IKTBN Temerloh.

  Kursus yang dilaksanakan selama 2 hari, ditawarkan kepada tenaga pengajar dan pengurus pusat latihan kemahiran untuk mempelajari tentang pelaksanaan Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM) di Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan(ILKBS).

  Selain daripada itu, kursus ini juga bertujuan untuk memberi persijilan kepada personel sebagai tujuan pelantikan pertama jawatan personel Perakuan Pengiktirafan Kelayakan Sebagai Personel Pentauliahan (PPKSPP).
  Semoga dengan pelaksanaan kursus ini dapat membantu peserta untuk menyelaras dan melaksanakan latihan TVET di institut masing-masing dengan lebih baik.

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:35
 • PROGRAM IKMPAK ILKBS@KOMUNITI 2/2020
  PROGRAM IKMPAK ILKBS@KOMUNITI 2/2020

  07 November 2020: Satu Program Impak ILKBS @ Komuniti Siri 2 bagi tahun 2020 anjuran Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan kerjasama Jurusan Teknologi Kejuruteraan Penyelenggraan IKTBN Temerloh telah dilaksanakan di Pondok Tahfiz Hj. Ahmad Kg.Dala, Lanchang Temerloh Pahang.

  Program yang telah melibatkan pelajar daripada program Diploma Kejuruteraan Automotif Penyelenggaraan Semester 4 adalah merupakan program yang dianjurkan bagi institut ini melaksanakan aktivit berkaitan Tanggungjawab Sosial Korporat(CSR) dan dalam masa yang sama mempromosikan IKTBN Temerloh kepada penduduk setempat.

  Peserta yang terlibat diberi tugasan untuk menyelenggara 2 buah kenderaan daripada pondok Tahfiz. Selain itu peserta yang terdiri daripada pelajar dan pegawai IKTBN Temerloh telah melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat seperti gotong-royong mebersihkan kawasan Pondok Tahfiz, mengecat bangunan serta membaik pulih penyaluran saluran air dipersekitaran bagunan Pondok tersebut.

   Diharapkan melalui program ini, ia dapat memberi seribu makna kepada pihak Pondok Tahfiz serta pelajar IKTBN Temerloh dalam bersama-sama menjayakan program ini

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:34
 • KURSUS CUSTOMIZED BASIC AUTO CAD 2D

  7 November 2020:Jurusan Teknologi Automotif Pembuatan (JTAM) telah menganjurkan satu program Kursus Basic Autocad 2D . Program tersebut telah diadakan di Makmal LEL Bengkel 9 IKTBN Temerloh.

  Seramai 3 pengajar daripada jurusan tersebut telah terlibat bagi menjayakan aktivti ini. Seramai 5 orang peserta yang merupakan pelajar Jurusan Semburan Cat serta seorang anak kakitangan IKTBN Temerloh telah menyertai kursus ini.Kursus ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar dalam bidang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) menggunakan perisian AutoCAD yang mana boleh dijadikan nilai tambahan atau value added bagi pelajar tersebut ketika memohon pekerjaan atau diaplikasikan di alam pekerjaan nanti.

  Semoga dengan program sebegini, dapat dirancang dan diberi peluang kepada pelajar lain di institut ini untuk mendapatkan oengetahuan tambahan yang berguna kepaa mereka khususnya kepada pelajar yang bukan daripada program Teknologi Kejuruteraan seperti pelatih Sijil Kemahiran Malaysia(SKM).

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:15
 • PROGRAM IMPAK ILKBS@KOMUNITI 1/2020
  PROGRAM IMPAK ILKBS@KOMUNITI 1/2020

  2-6 November 2020 . Satu Program Impak ILKBS @ Komuniti Siri 1 bagi tahun 2020 anjuran Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) bekerjasama bersama  Jurusan Teknologi Automotif Penyelenggaraan dan Jurusan Semburan Cat telah dilaksanakan di Bengkel 2 dan Bengkel 3 IKTBN Temerloh.

  Objektif utama program ini adalah untuk IKTBN Temerloh sebagai pusat latihan memberi khidmat kepada komuniti setempat atau juga dikenali sebagai Program Sosial Koperat (CSR). Selain daripada itu, program ini juga adalag bertujuan untuk mempromosikan institut ini kepada penduduk setempat. Melalui program ini, peserta program yang terdiri daripada pelajar dan pelatih serta pegawai di institut ini memberi perkhidmatan menyelenggara dan membersihkan van jenazah daripada kampung berdekatan. Sebanyak 15 buah van adalah daripada sekitar mukim Daerah Temerloh antaranya daripada Masjid Kg. Bintang , Masjid Kg. Lipat Kajang, Masjid Kuala Mai , Kg. Tebal, Kg. Sg. Buloh , Kg. Dato’ Shariff , Masjid Abu Bakar , Tanjong Kerayong , Masjid Kg. Mempatih , Kg. Paya Luas , Temerloh Jaya , Kg. Bolok , Masjid Omar Abdul Aziz dan Kuala Krau.

  Turut diselitkan adalah Program Inkubator Car Wash oleh pelajar Jurusan Semburan Cat setelah van jenazah tersebut diselenggara dan sebelum penyerahan kepada pemilik masing-masing. Setinggi penghargaan diucapkan kepada semua Tok Penghulu Daerah Temerloh di atas kerjasama yang telah diberikan kepada pihak IKTBN Temerloh.  

  Written on Isnin, 09 November 2020 16:13