IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • PROGRAM GERBANG KERJAYA ZON PANTAI TIMUR MERIAH

   Lanchang : 25 SEPTEMBER 2018 – Terpilih sebagai tuan rumah bagi Program Gerbang Kerjaya Zon Pantai Timur 2018, IKTBN Temerloh mendapat kerjasama erat daripada ILKBS Zon Pantai timur iaitu IKTBN Bachok, IKBN Wakaf Tapai, IKBN Kemasik, IKBN Pekan dan IKBN Tanah Merah. 

  Program yang dirasmikan oleh Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) KBS, Dato’ Hajah Wasitah Bt. Haji Mohd Yusof itu merupakan satu platform bagi mewujudkan kerjasama pintar pihak swasta dan agensi kerajaan yang seterusnya mendekatkan hubungan antara Kerajaan dengan industri. Hasilnya, graduan TVET lepasan ILKBS berpeluang untuk mendapat tawaran pekerjaan yang selari dengan latihan kemahiran yang dipelajari, lalu meningkatkan kebolehpasaran atau graduate marketability rate ILKBS.

   

  Written on Rabu, 26 September 2018 15:06 Read more...
 • PROGRAM LITERASI MAKLUMAT DAN MEDIA

   

  Kuala Lumpur, 12 April - Unit Pusat Sumber Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh dengan kerjasama Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) telah menganjurkan satu program Literasi Maklumat dan Media pada 12 April 2017 bertempat di Makmal Komputer Perpustakaan Negara Malaysia. Program ini akan dijalankan sebanyak 3 sesi bermula bulan April hingga Mei 2017 melibatkan pelajar dan pengajar IKTBN Temerloh.

   

  Written on Jumaat, 28 April 2017 11:50 Read more...
 • IKTBN TEMERLOH PENUHI KRITERIA PENTAULIAHAN JPK

   

  Temerloh 5 April 2019 - Lawatan Panel Penilai Pentauliahan Program Kemahiran terhadap permohonan pembaharuan pentauliahan bagi program Penyembur Cat Automotif dan penambahan kapasiti bagi program Juruteknik Sukan Bermotor serta Automotif Servis Selepas Jualan oleh pihak JPK bersama panel penilai telah berlangsung dengan jayanya.

  Lawatan yang diketuai oleh urusetia Jabatan Pembangunan Kemahiran Encik Muhammad Asraf bin Nor bersama tiga orang panel industri iaitu Encik Ab. Wahab bin Mat Ali, Encik Mohd Zishamudin bin Rahmat dan Encik Azmie bin Arshad telah membuat penilaian terhadap kemampuan IKTBN Temerloh dalam memenuhi keperluan dan syarat yang ditetapkan oleh pihak JPK sebagai penyedia latihan kemahiran.

  Penilaian merangkumi pemeriksaan terhadap bahan pembelajaran bertulis, kemudahan serta peralatan latihan dan kelayakkan pengajar dalam bidang yang berkaitan. Encik Muhammad Asraf bin Nor dalam mesyuarat penutup lawatan telah menyatakan kepuasan hati beliau terhadap prestasi IKTBN Temerloh.

  Written on Selasa, 09 April 2019 15:59 Read more...
 • PROGRAM MINGGU KESELAMATAN BERI PENDEDAHAN KEPENTINGAN JAGA KESELAMATAN DAN KESIHATAN

  LANCHANG: 16 – 17 JANUARI 2019 – Satu program Minggu Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan peringkat IKTBN Temerloh telah diadakan pada 16 hingga 17 Januari 2019. Program minggu keselamatan kali ini bertemakan “Generasi Selamat dan Sihat”. Program minggu keselamatan ini dirancang bagi memberi pendedahan pada warga IKTBN Temerloh mengenai kepentingan menjaga keselamatan dan kesihatan pekerjaan semasa bekerja atau berada dalam sesebuah organisasi.

  Written on Isnin, 21 January 2019 11:45 Read more...
 • MASJID AT-TAQWA ANJUR CERAMAH ISRAK MIKRAJ

   

  Lanchang, 11 April 2019 -  Bertempat di Masjid At-Taqwa IKTBN Temerloh telah diadakan ceramah Sambutan Israk Mikraj 2019 yang disampaikan oleh Ust. Mohd Fadli Bin Johari, pegawai daripada Pejabat Agama Islam Temerloh.

  Selain dihadiri oleh para pelajar, ceramah yang bermula sejurus selepas solat magrib itu turut menerima kehadiran Pengarah IKTBN Temerloh Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar, Timbalan Pengarah Latihan, Haji Saiful Bahri Bin Abdul Hamid, Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar Encik Musa Bin Salim dan para pegawai IKTBN Temerloh.

   

  Written on Jumaat, 12 April 2019 00:23 Read more...
 • JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT/LET’S READ TOGETHER FOR TEN MINUTES

  Lanchang, 24 April 2018 - Unit Pusat Sumber Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh (IKTBN) telah mengambil bahagian di dalam program “JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT/LET’S READ TOGETHER FOR TEN MINUTES anjuran Majlis Pengarah-Pengarah Perpustakaan Awam Se Malaysia (MPAM) pada 24 April 2018 yang lalu. Program ini diadakan buat kali ke-empat secara serentak di seluruh Malaysia yang melibatkan segenap lapisan masyarakat yang terdiri daripada pemimpin Jabatan/Swasta, IPTA/IPTS, Hospital, NGO, pusat membeli–belah, institusi keluarga dan individu.

  Written on Rabu, 18 April 2018 22:38 Read more...
 • IKTBN LULUS UJIAN JKKP

   

  LANCHANG, 24 JAN 2017 : Sesi pemeriksaan ulangan Sijil Perakuan Kelayakan jentera oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Pahang telah berlansung selama sehari melibatkan 4 unit mesin angkat dan 6 unit mesin tekanan yang terdapat di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh. Pemeriksaan jentera tersebut merupakan keperluan wajib di bawah Akta Kilang Dan Jentera 1967, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 dan Peraturan-Peraturan dibawahnya.

   

  Written on Selasa, 24 January 2017 12:38 Read more...
 • PRODUK INOVASI PELAJAR IKTBNT JALANI KAJIAN PASARAN BERSAMA RISDA

   

  TEMERLOH: 27 JUN 2018 bertempat di Pejabat Risda Daerah Temerloh telah diadakan sesi pembentangan produk inovasi Apparatus for Removing Coagulated Rubber (Alat Pencungkil Getah Beku) : Patented IP2017001425 oleh Jawatankuasa Inovasi IKTBN Temerloh. 

   

  Written on Rabu, 27 June 2018 17:03 Read more...
 • SAMBUTAN HARI ASYURA 1440 HIJRAH

  Temerloh, 5 Oktober 2018 - Jawatankuasa Surau IKTBN Temerloh telah menganjurkan Majlis Mengacau Bubur Asyura bertempat di Surau IKTBN Temerloh. Seramai lebih 300 orang terdiri dari kakitangan dan pelajar hadir ke majlis yang diadakan kali ini.

  Majlis ini dianjurkan adalah sempena dengan sambutan Awal Muharam 1440 Hijrah dan merupakan program tahunan yang dianjurkan di IKTBN Temerloh. Program ini juga adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara warga IKTBN Temerloh.

   

  Written on Selasa, 09 October 2018 10:27 Read more...
 • IKTBN TEMERLOH DIKUNJUNGI PASUKAN AUDIT ANUGERAH ILKBS TERBAIK & PENGURUSAN LATIHAN TERBAIK

   

  LANCHANG, 27 JUN 2018 – Lawatan pasukan Panel penilai Anugerah ILKBS Terbaik (AIT) dan Pengurusan Latihan terbaik (PLT) telah diadakan di IKTBN Temerloh. Pasukan Pemantau tersebut terdiri daripada En. Zahari Bin Jusoh (Pengerusi Panel, Timbalan Pengarah ILP Kuala Lumpur), En. Mohd Sukri Bin Hussin (Setiausaha, Penolong Pegawai Kemahiran Kanan, BPKB KBS), En. Anuwar Bin Asmuni (Ketua Audit Dalam, KBS) dan En. Mohd Azli Bin Mohamad Ramlan (Unit Audit Dalam, KBS)

  Written on Rabu, 27 June 2018 17:16 Read more...
 • RIDE ON! RUN ON! … HARI SUKAN NEGARA IKTBN TEMERLOH

  Temerloh, 13 Oktober 2018 - Sambutan Hari Sukan Negara yang telah diisytiharkan pada setiap hari Sabtu minggu kedua bulan Oktober setiap tahun telah disambut meriah oleh warga IKTBN Temerloh. Sambutan ini yang merupakan suatu inisiatif Kementerian Belia dan Sukan dalah satu langkah pro aktif didalam proses transformasi ke arah mencapai hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah ‘Negara Bersukan’ (Sporting Nation).

  Pelbagai aktiviti menarik diadakan sempena program tahunan itu seperti fun walk & fun ride 3 kilometer (km), acara bola tampar, dodge ball, bola jaring, sukaneka dan pelbagai lagi. Program yang bermula kira-kira pukul 8 pagi itu disempurnakan oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar.

  Written on Isnin, 15 October 2018 12:15 Read more...
 • ENGLISH CORNER EVENT AT ILKBS IMPACT DAY

  Lanchang, April 17th - In conjunction with IKLBS Impak Day(17 April 2019), English Club had organised EcE or known as English Corner Event, which consist of different exciting activities for the students. Among the activities are eSports, Scrabble, Guess what's in the Box, Crossword Puzzle, Kahoot!, and Spell it Right. The winners from these games will receive KFC vouchers. The response and participation from the students were overwhelming. We hope these events will help increase students' confidence and interest in speaking in English.

   

  Written on Jumaat, 19 April 2019 14:41 Read more...
 • ENGLISH CORNER EVENT WAS SUCCESSFULLY HELD

  Temerloh, October 17, 2018 - English Corner Event (EcE) had successfully taken place, receiving over 100 participations through various games organized by English Club. The games that had been held were Test Your Knowledge, Crossword Puzzle, Scrabble, Spell-It-Right, Guess What's in The Box and Guess How Many Letters. Students and staffs were excitedly participating those games held and therefore the English Empowerment Initiative Program objective was directly met.

   
  Written on Selasa, 16 October 2018 15:35 Read more...
 • PROGRAM PENINGKATAN KEMAHIRAN - TENAGA PENGAJAR IKTBNT DALAMI ILMU ELEKTROMAKANIKAL

   Lanchang 19 April – Pada 17 hingga 19 April 2019, bertempat di Makmal SEM Bengkel 6 telah diadakan Kursus Elektromekanikal di bawah Program Peningkatan Kemahiran yang dianjurkan oleh Fakulti Pengajian Umum. Kursus ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para peserta berkenaan teori, binaan, fungsi dan applikasi Motor DC dan AC.

  Para peserta berpeluang membuat pendawaian serta menguji litar masing-masing berselari dengan teori yang dipelajari. Selain dapat menambah ilmu dan kemahiran, secara langsung kursus ini juga dapat mengoptimakan peralatan sedia ada. Diharap ilmu yang diperoleh dapat digunakan untuk menambahbaik sesi pengajaran dan pembelajaran para pengajar.

  Written on Isnin, 22 April 2019 10:08 Read more...
 • PROGRAM IMPAK ILKBS @ KOMUNITI RAPATKAN HUBUNGAN IKTBN TEMERLOH DENGAN MASYARAKAT SETEMPAT

  Bentong 20 April 2019 - IKTBN Temerloh telah melaksanakan Program Impak ILKBS bertempat di Dataran Mempaga. Program ini merupakan program kerjasama antara IKTBN Temerloh dengan kerjasama Pejabat Belia dan Sukan Daerah Bentong dan Majlis Belia Felda Mempaga. Majlis telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar IKTBN Temerloh Encik Musa bin Salim.

  Antara objektif program adalah untuk mememberi peluang kepada Institusi Latihan Kementerian Belia dan Sukan (ILKBS) untuk menzahirkan keprihatinan KBS dalam membantu menaik taraf sosial dan ekonomi penduduk setempat persekitaran ILKBS, melahirkan kumpulan sukarelawan ke arah profesionalisme dan menggalakkan seterusnya meningkatkan semangat kesukarelaan di kalangan belia.

  Antara aktiviti yang telah dijalankan sepanjang program ialah khidmat servis kenderaan jenazah dan pemeriksaan kereta percuma kepada orang awam oleh pengajar dan pelajar IKTBN Temerloh. Pelajar IKTBN Temerloh juga didedahkan dgn ilmu keusahawanan melalui program inkubator keusahawanan di IKTBN Temerloh dengan menyediakan khidmat cucian kereta, gunting rambut dan jualan makanan serta minuman. Selain itu, demonstrasi aksi gymkhana daripada Jurusan Sukan Permotoran 4 Roda IKTBN Temerloh juga dipersembahkan kepada para hadirin.

  Turut hadir pada program tersebut ialah ADUN Ketari iaitu YB Young Syefura Osman.

  Written on Isnin, 22 April 2019 10:27 Read more...
 • Bengkel Pembangunan Pengukuran Komponen OBE

  Lanchang, 8 September : Bengkel Pembangunan Pengukuran Komponen OBE telah dilaksanakan di IKTBN Temerloh. Bengkel tersebut mempunyai 3 komponen aktiviti utama yang telah dilaksanakan. Bengkel tersebut telah dijayakan oleh pihak UiTM Pulau Pinang yang mana merupakan perunding yang dilantik.

   

  Written on Khamis, 14 September 2017 21:44 Read more...
 • KBS LAWAT DAN SERAH BANTUAN KEPADA PELAJAR IKTBN TEMERLOH MANGSA RUMAH TERBAKAR.

  07 Feb. 2019 Felda Chini 1 Pekan Pahang - Gabungan Bantuan ILKBS daripada Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia & Sukan Malaysia telah mengadakan lawatan ke rumah mangsa kebakaran Mohd Rahmat bin Samli pelajar semester dua Jurusan Diploma Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan IKTBN Temerloh di Felda Chini 1, seterusnya menyerahkan bantuan kepada beliau.

  Perbincangan dengan Pihak Berkuasa Tempatan dan Pejabat Felda Chini 1 juga turut diadakan bagi menyegerakan bantuan lain yang diperlukan kepada beliau. Turut hadir pada lawatan tersebut ialah Puan Siti Ratnasari bt. Abd. Razak (Timbalan Pengarah HEP Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementeria Belia & Sukan Malaysia, En. Musa b. Salim (Timbalan Pengarah HEP IKTBN Temerloh) dan Mohd Syafik b. Saparwi (Timbalan Pengarah HEP IKBN Pekan).

  Terima kasih kepada Puspanita KBS, BPK KBS, Persatuan Alumni ILKBS dan warga IKTBN Temerloh di atas sumbangan kepada Tabung Derma Kilat IKTBNT yang diberikan.

  Written on Rabu, 13 February 2019 10:53 Read more...
 • PROGRAM KUTIPAN BAHAN KITAR SEMULA

  Lanchang, 5 September : Program Kutipan Bahan Kitar Semula (Kertas, Botol Plastik & Logam/tin) siri 2/2017 telah berjaya dilaksanakan pada 5 September 2017 di IKTBN Temerloh. Program ini telah dijadualkan sebagai program berkala buat seluruh 9 Zon Amalan EKSA yang mana sangat memerlukan penglibatan dan kerjasama semua kakitangan, pegawai, pelajar serta suri rumah yang menginap di Kuaters kakitangan IKTBN Temerloh.

  Written on Khamis, 14 September 2017 22:03 Read more...
 • PROGRAM GERBANG KERJAYA ZON PANTAI TIMUR

  KEMASIK, 12 September 2017 - Sebanyak 15 industri telah terlibat dan menjalinkan kerjasama strategik bersama-sama 5 buah institut di bawah seliaan Kementerian Belia dan Sukan semasa Program Gerbang Kerjaya Zon Pantai Timur yang telah diadakan di IKBN Kemasik. Antara institut yang telah terlibat di dalam kerjasama strategik ini adalah IKTBN Temerloh, IKTBN Bachok, IKBN Wakaf Tapai, IKBN Pekan dan IKBN Kemasik sendiri.

   

  Written on Khamis, 14 September 2017 22:14 Read more...
 • SAMBUTAN RAYA IKTBNT MERIAH

   

  LANCHANG 16 Julai 2018 - Aidilfitri terus dirai oleh seluruh warga IKTBN Temerloh di sini hari ini, meriah dengan kehadiran hampir 600 orang. Pengarah IKTBN Temerloh, Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar berkata,

  sambutan tersebut diadakan bagi mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan di antara mereka. "Makanan yang disediakan juga merupakan hasil sumbangan daripada kakitangan sendiri. Mereka sama-sama

  menyumbangkan duit serta makanan bagi meraikan kemeriahan hari raya kali ini. "Kita berharap agar program seperti ini juga akan diadakan setiap tahun pada masa akan datang," Beliau turut menzahirkan penghargaan beliau kepada seluruh warga IKTBNT yang bersama-sama mengembleng tenaga menzahirkan sambutan semeriah ini

   

   

  Written on Selasa, 17 July 2018 09:17
 
Find us on Facebook
Follow Us