IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • LAWATAN KERJA PENANDA ARAS PROGRAM TEKNOLOGI PERCETAKAN (DIGITAL)
  LAWATAN KERJA PENANDA ARAS PROGRAM TEKNOLOGI PERCETAKAN (DIGITAL)

   

   

  11 MAC 2020 - Satu program lawatan kerja penanda aras bagi Program Teknologi Percetakan (Digital) anjuran Fakulti Teknolohi Mekanikal telah diadakan di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Arumugam Pillai, Nibong Tebal, Pulau Pinang. Rombongan ini disertai oleh 4 orang pegawai yang diketuai oleh Timbalan Pengarah (Latihan), Tn. Hj. Saiful Bahri Bin Abdul Hamid dan pegawai pengajar berkaitan.

   Antara objektif program lawatan kerja penanda aras ini adalah untuk memberi pendedahan kepada pegawai mengenai proses pelaksanaan program Persijilan Kemahiran Malaysia bagi bidang NOSS PR-020-3:2014 Digital Printing Production & Supervision yang dilaksanakan di institusi tersebut. Selain itu, turut diadakan perbincangan bersama pihak pengurusan ILP Arumugam Pillai berkaitan penganjuran kursus pemantapan kemahiran bagi pengawai yang terlibat dalam pembangunan program baharu di IKTBN Temerloh.

  Melalui program lawatan kerja ini, diharapkan pegawai yang terlibat dapat mengambil inisiatif yang sewajarnya bagi pembangunan personel pegawai selari dengan pembangunan kursus baharu di IKTBN Temerloh.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 22:31
 • MESYUARAT JAWATANKUASA PENASIHAT TEKNIKAL(TAC) –SUKAN PERMOTORAN(4 RODA) BIL 1/2020
  MESYUARAT JAWATANKUASA PENASIHAT TEKNIKAL(TAC) –SUKAN PERMOTORAN(4 RODA) BIL 1/2020

  13 Mac 2020: Mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Teknikal (TAC) untuk bidang Sukan Permotoran(4 Roda) bagi sesi 1 2020 telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK). Mesyuarat tersebut telah di Pengerusikan oleh En Md. Mashoud bin Hj Md Umar turut dihadiri bersama En Jagjeet Singh yang merupakan penasihat kemahiran yang telah dilantik oleh pihak Kementerian Belia dan Sukan bagi bidang tersebut bersama wakil Pengurusan Tn. Hj. Saiful Bahri Bin Abdul Hamid dan pengajar Unit Sukan Permotoran.   

              Melalui mesyuarat ini, objektif utama yang dapat dicapai adalah bagi  pelaksanaan proses semakan soalan peperiksaan akhir Sijil Teknologi Lanjutan Permotoran Sukan( 4 Roda) bagi sesi inidan juga perbincangan terhadap isu serta pelaporan aktiviti semasa bagi bidang tersebut. Disamping itu, panel enasihat juga mengambil kesempatan unfuk membuat lawatan ke Bengkel 1 bagi melihat fasiliti, membuat semakan terhadap Fail Portfolio pelajar disamping memberi khidmat nasihat yang berkaitan bagi penambahbaikan pelaksanaan latihan TVET khususnya bagi bidang sukan permotoran ini.

  Mesyuarat ini diakhiri dengan majlis pemberian cenderahati sebagai kenangan serta penghargaan terhadap segala sumbangan panel penasihat sepanjang sesi lantikan 2017-2020. Semoga dengan sumbangan khidmat nasihat daripada ahli panel dapat diguna sebaiknya oleh pihak Unit Sukan Permotoran, Jurusan Sijil Kemahiran Malaysia, Fakulti Teknologi Automotif.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 22:18
 • SESI TEMUDUGA PERANTIS PERODUA SALES SDN. BHD.
  SESI TEMUDUGA PERANTIS PERODUA SALES SDN. BHD.

  10 MAC 2020 : Satu sesi temuduga oleh PERODUA SALES Sdn Bhd. telah diadakan di Bilik Seminar, Blok Pentadbiran IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya (CKSKK). Sesi temuduga tersebut adalah bagi  mencari perantis bagi Program Latihan Teknikal Pembaik Pulih Panel & Program Latihan Teknikal Penyemburan Cat Kenderaan yang mana setelah tamat dan berjaya bagi program tersebut akan diserap terus ke syarikat tersebut.

  Sesi temuduga tersebut terbahagi kepada tiga sesi iaitu Ujian Rabun Warna, Ujian Bertulis dan sesi temuduga telah dilaksanakan oleh wakil syarikat Pn Ruzita bt. Zainuri dan En Mohamad Firdaus b Abdullah. Sesi temuduga ini adalah khas bagi pelajar akhir pelajar Sijil Lanjutan Automotif (Semburan Cat) yang mana memberi peluang untuk mendapat pekerjaan sebaik sahaja tamat pengajian pada Jun ini.

  Melalui kerjasama strategik ini, dapat membuktikan bahawa lepasan IKTBN Temerloh mempunyai peluang yang cerah untuk mendapat peluang pekerjaan dalam bidang sebaik sahaja tamat pengajian di institut ini. Semoga dengan usaha ini, lepasan pelajar dapat membina kerjaya masing-masing dan menjadi pekerja berkemahiran yang berjaya bagi mencapai keperluan pembangunan negara

  Written on Jumaat, 20 March 2020 17:11
 • PELAJAR IKTBN TEMERLOH HADIRI TEMUDUGA TERBUKA SUM HING ENGINEERING WORKS SDN BHD
  PELAJAR IKTBN TEMERLOH HADIRI TEMUDUGA TERBUKA SUM HING ENGINEERING WORKS SDN BHD

  12 Mac 2020: Satu sesi temuduga oleh Syarikat Sum Hing Engineering Works Sdn Bhd telah diadakan di Bilik Seminar, Blok Pentadbiran IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya (CKSKK). Sesi temuduga tersebut telah berlangsung selama satu hari oleh wakil syarikat tersebut iaitu En. Tee Tiong Pa dan En. Pok Kok Cheong.Sum Hing Engineering Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang menjalankan operasi penghasilan acuan bagi produk getah seperti tayar motosikal,jentera dan kenderaan berat telah menjadi rakan kerjasama strategik IKTBN Temerloh semenjak tahun2015.

  Melalui aktiviti temuduga ini, seramai 45 orang pelajar telah ditemuduga dan berjaya menempatkan diri mereka untukm menjalani Latihan Industri bagi pelajar Diploma dan juga kerjaya bagi pelajar Sijil Teknologi di sini. Pelajar terdiri daripada pelbagai bidang dan program iaitu Diploma Teknologi Kejuruteraan, Sijil Teknologi Kejuruteraan dan juga Sijil Kemahiran Malaysia.

  Ini sekali gus membuktikan bahawa pelajar  IKTBN Temerloh ini adalah kompeten, berkemahiran dan menepati ciri-ciri pihak industri. Tahniah kepada yang telah berjaya dan semoga dengan peluang ini,menjadi batu loncatan untuk lebih berjaya dalam bidang yang diceburi.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 16:07
 • AUDIT PEMERIKSA LUAR BAGI PROGRAM KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN
  AUDIT PEMERIKSA LUAR BAGI PROGRAM KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN

  9-10 Mac 2020: Audit Pemeriksa Luar bagi program Kejuruteraan Automotif Pembuatan, Fakulti Teknologi Automotif telah dilaksanakan selama 2 hari di bilik Kuliah 6, Blok Pentadbiran anjuran Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK) bagi tahun 2020. Pemeriksa Luar yang dilantik iaitu Assoc. Prof. Ir. Ts. Dr. Faiz Bin Mohd Turan adalah dari Fakulti Pembuatan dan Mekatronik, Teknologi Kejuruteraan,Universiti Malaysia Pahang.
  Beliau telah membuat semakan terhadap pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran terhadap program Diploma Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan dan Sijil Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan. Hasil daripada penemuan yang telah ditemui di dalam pemerhatian dan tindakan Jurusan yang diaudit yang diwakili oleh En. Ahmad Lotfi b. Halis, Ketua Jurusan Automotif Pembuatan.
  Semoga dengan aktiviti ini, penambahbaikan secara berterusan terhadap pelaksanaan program tersebut dapat dilaksanakan bagi menjamin kualiti latihan TVET di IKTBN Temerloh.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 11:44
 • IKTBN TEMERLOH DI FUN RUN AGAINTS DRUG 2020
  IKTBN TEMERLOH DI FUN RUN AGAINTS DRUG 2020

  7 Mac 2020. Seramai 45 orang pelajar IKTBN Temerloh mengikuti Acara Fun Run Against Drug 2020 yang telah diadakan di Dataran Kubang Gajah Temerloh.  Aktiviti tersebut merupakan anjuran Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Temerloh, Pahang. Aktiviti larian ini juga merupakan salah satu  tanda sokongan pembenterasan dadah selain menjalani gaya hidup sihat dan cergas.

  Melalui aktiviti seperti ini, ia dapat memberi peluang kepada pelajar IKTBN Temerloh untuk dibentuk menjadi nsan yang prihatin sejurus misi IKTBN Temerloh yang mana selain menghasilkan  belia yang berkemahiran, juga individu yang berdisiplin, patriotik, berwawasan dan berakhlak mulia demi memenuhi keperluan tenaga kerja sejajar dengan dasar pembangunan negara.

  Semoga warga IKTBN Temerloh khususnya pelajar dapat diberi banyak lagi peluang seperti ini pada masa akan datang bagi memberi pendedahan kepada pelajar institut.

  Gambar ihsan dari ABC event

  Written on Jumaat, 20 March 2020 11:21
 • BENGKEL PEMBANGUNAN KLASIFIKASI FAIL IKTBN TEMERLOH
  BENGKEL PEMBANGUNAN KLASIFIKASI FAIL IKTBN TEMERLOH

  6-8 Mac 2020: Bahagian Pentadbiran dan Kewangan (BPK) telah menganjurkan satu Bengkel Klasifikasi Fail selama dua hari bertempat di Agro-Technology Park Mardi Cameron Highlands, Pahang. Bengkel tersebut dibimbing oleh penceramah daripada Arkib Negeri Pahang iaitu En. Usdi bin Abdullah selaku Pengarah Arkib dibantu bersama Pegawai Arkib Pn. Syazwani Binti Salleh dan Pn. Nordarwina Binti Zainul Abidin.
  Bengkel yang berlangsung selama 3 hari, adalah bertujuan bagi menyusun semula Klasifikasi Fail yang digunakan di IKTBN Temerloh bagi memastikan pematuhan terhadap Panduan Penyediaan Klasifikasi Fail Pejabat Awam yang telah ditetapkan oleh Arkib Negara. Secara tidak langsung,aktiviti ini juga merupakan persediaan awal bagi pelaksanaan Digital Document Management System 2.0 (DDMS) yang merupakan sistem pengurusan rekod elektronik kerajaan di bawah kelolaan Arkib Negara dan MAMPU.
  Semoga dengan inisiatif ini,pengurusan rekod di IKTBN Temerloh dapat dilaksanakan dengan baik dan lancar. Sekaligus memastikan pelaksanaan urusan latihan TVET di IKTBN Temerloh adalah berkualiti dan berpandukan panduan yang telah ditetapkan.

  Written on Selasa, 10 March 2020 07:59
 • BENGKEL PEMBANGUNAN JADUAL SPESIFIKASI UJIAN(JSU)
  BENGKEL PEMBANGUNAN JADUAL SPESIFIKASI UJIAN(JSU)

  5 Februari 2020:Satu Bengkel Pembangunan Jadual Spesifikasi Uji(JSU) bagi penilaian amali telah diadakan di Perpustakaan IKTBN Temerloh. Bengkel tersebut yang merupakan anjuran Unit Peperiksaan dan Persijilan(UPP),Cawangan Penyelarasan Kawalan & Kualiti(CPKK) bertujuan membuat penambahbaikan terhadap pembangunan soalan amali khususnya bagi program Teknologi Kejuruteraan di IKTBN Temerloh.

  Penceramah bengkel tersebut adalah Ts. Dr. Abd Fathul Hakim Bin Zulkifli,pensyarah daripada Fakulti Teknologi Kejuruteraan,Universiti Tun Hussein Onn(UTHM) telah banyak membantu dan memberi bimbingan kepada pengajar di sini dalam membangunkan soalan amali berkualiti bagi latihan TVET. Antara perkara yang ditekankan adalah kaedah bagi penentuan aras Psikomotor dan penerangan terhadap cara pengukuran domain tersebut.

  Semoga dengan panduan dan bimbingan. yang telah diberikan,pihak pengajar dapat mengaplikasikan ilmu tersebut dalam menambahbaik kualiti soalan TVET di institut ini.

   

  Written on Selasa, 10 March 2020 07:57
 • PROGRAM JELAJAH PROMOSI KEMASUKAN JANUARI 2020
  PROGRAM JELAJAH PROMOSI KEMASUKAN JANUARI 2020

  4-5 Mac 2020: Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) yang terdiri daripada Cawangan Kerjasama Strategik Kerjaya & Kaunseling(CKSKK) dan Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP) IKTBN Temerloh telah melaksanakan Program Jelajah Promosi bagi pengambilan pelajar ke institut ini bagi sesi Julai 2020. Program ini adalah bersemperna tarikh pengeluaran keputusan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) bagi tahun 2019.

  Di dalam program ini,pegawai terlibat telah membuat edaran phamplet beserta maklumat secara terus berkaitan program yang ditawarkan di IKTBN Temerloh kepada pihak kaunselor sekolah. Diharapkan dengan aktiviti ini, pelajar dan ibu bapa mendapat makluman berkaitan peluang melanjutkan pelajaran di dalam latihan TVET yang mana merupakan agenda utama negara ketika ini dalam memperkasakan bidang latihan kemahiran. Selain daripada itu, ibu bapa diberi peluang membuat pilihan mendaftarkan anak mereka ke Institut Latihan Kemahiran Awam(ILKA) yang tidak mempunyai beban hutang setelah tamat latihan,mendapat elaun secara bulanan dan jaminan kerjaya melalui kerjasama dengan pihak industri.

  Diharapkan melalui aktiviti promosi ini, dapat membantu pihak institut memberi peluang kepada belia di negara ini dalam mendapatkan latihan TVET bagi permulaan dan me dapatkan kerjaya yang kukuh untuk masa hadapan.

  Written on Khamis, 05 March 2020 09:54
 • IKTBN TEMERLOH’S MONTHLY ASSEMBLY
  IKTBN TEMERLOH’S MONTHLY ASSEMBLY

  27th February 2020– The first IKTBN Temerloh’s Monthly Assembly has been organized by the Majlis Perwakilan Pelajar(MPP) in the Main Hall of IKTBN Temerloh. The event began with arrival of the Director of IKTBN Temerloh, Dr Mohd Yusoff b Abu Bakar and continued with the singing of National and State anthem song, students pledge and the Doa recitation.

  The assembly later continued with speeches from the student’s representative Ms. Nurnajihah bt Mohd Nordin with the latest issue The Covid-19 and staff's representative by Ms. Faridah bt Joned, Head of Faculty General Studies which hilighted on the English Empowerment Initiative (EEI) programmes for 2020. Later then that, the Director of IKTBN Temerloh reminds on the important of cleanliness and way of avoiding food poisoning through our senses in his speech.

  The assembly continued with the gimmick for launching of Jom Masuk IKTBN 2020 which beginning of campaign for student intake and registration for the year 2020. The event ended with the price giving ceremony for the winners for EKSA competitions held by the EKSA Committee, Debate and Pidato by Majlis Perwakilan Pelajar and games which had been held during the previous Night Market event.

  Written on Selasa, 03 March 2020 08:09
 • LAWATAN KE PROGRAM HARI KRAF KEBANGSAAN ANJURAN JURUSAN TEKNOLOGI FAUNDRI
  LAWATAN KE PROGRAM HARI KRAF KEBANGSAAN ANJURAN JURUSAN TEKNOLOGI FAUNDRI

  27 Februari 2020: Satu lawatan ke Kompleks Kraf Kuala Lumpur di Jalan Conlay telah diadakan anjuran Jurusan Teknologi Faundri, Fakulti Teknologi Mekanikal IKTBN Temerloh. Lawatan itu diadakan ,sempena Hari Kraf Kebangsaan (HKK)2020.
         HKK 2020 telah mengetengahkan produk hadiah dan cenderamata sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 dalam bidang teksil, hasil rimba, logam, hasil tanah dan aneka kraf. Produk kraf iaitu hadiah dan cenderamata itu tertumpu kepada penghasilan motif dan reka bentuk yang berasaskan ikon serta signature product yang melambangkan identiti Malaysia. Kawatan tersebut disertai oleh pelajar dan pegawai daripada jurusan terebut bertujuan bagi mendapatkan pendedahan berkaitan idea serta teknologi yang ada bagi penghasilan baranagn kraf. Secara tidak langsung ia dapat membantu pihak jurusan untuk mendapat idea melaksanakan projek inovasi bagi mengetengahkan hasil atau produk daripada institut ini.

        Pelbagai aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan antaranya, pameran, pertandingan, demonstrasi kraf, khidmat iring, sesi perkongsian ilmu serta persembahan kesenian.
  Selain itu juga turut dipamerkan dalam penganjuran kali ini ialah penggunaan teknologi digital bagi paparan produk serta transaksi niaga membolehkan capaian lebih luas selain relevan untuk menarik minat generasi muda dan keperluan industri pada masa kini.

  Written on Jumaat, 28 February 2020 17:06
 • PERTANDINGAN DEBAT DAN PIDATO PERINGKAT IKTBN TEMERLOH 2020
  PERTANDINGAN DEBAT DAN PIDATO PERINGKAT IKTBN TEMERLOH 2020

  19 Februari 2020: Telah berlangsung Pertandingan Debat dan Pidato anjuran Kelab Debat IKTBN Temerloh dengan kerjasama Perwakilan Pelajar(MPP) IKTBN Temerloh.Pertandingan tersebut dilaksanakan dengan jayanya bermula pada jam 9.00-11.00 pagi bertempat di Dewan Serbaguna IKTBN Temerloh dan melibatkan semua pelajar Teknologi Kejuruteraan.

  8 kumpulan yang mewakili daripada pelbagai jurusan di sini telah bersaing bagi pertandingan debat.Bagi pertandingan pidato pula, penyertaan oleh 8 orang pelajar seramai yang mewakili jurusan masing-masing.Pertandingan ini telah diadili oleh 3 orang juri yang mahir.

  Melalui pertandingan ini pelajar pelajar telah diberi peluang untuk menonjolkan bakat mereka dalam perdebatan dan melatih untuk bercakap dihadapan khalayak ramai dengan yakin.Seterusnya pertandingan ini juga merupakan satu batu loncatan untuk pelajar supaya lebih mahir dalam berinteraksi terutamanya dihadapan orang ramai.Selain daripada itu, aktiviti ini juga memberi peluang kepada pelajar terlibat secara langsung dengan pengurusan majlis.

  Diharap dengan pertandingan ini IKTBN Temerloh mampu melahirkan pelajar-pelajar yang petah berpidato dan berdebat dan mampu menjadi salah seorang diantara pendebat-pendebat terbaik di negara kita suatu hari nanti.

  Written on Isnin, 24 February 2020 10:32
 • AUDIT PEMANTAUAN SISTEM PENGURUSAN KUALITI MS ISO 9001:2015 IKTBN TEMERLOH
  AUDIT PEMANTAUAN SISTEM PENGURUSAN KUALITI MS ISO 9001:2015 IKTBN TEMERLOH

  30-31 Januari 2020: Audit Pemantauan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001:2015 Kali Pertama oleh SIRIM QAS International Sdn. Bhd telah dilaksanakan ke atas Sistem Pengurusan Kualiti di IKTBN Temerloh. Panel auditor yang dilantik oleh SIRIM QAS International Sdn. Bhd, En. Muhammad Fadhlullah Bin Rahmat telah melaksanakan pengauditan pematuhan terhadap pengurusan di institut ini yang telah berlangsung selama 2 hari. Sesi audit telah dimulakan dengan ucapan aluan Mesyuarat Pembukaan Audit SIRIM MS ISO 9001:2015 yang dipengerusikan oleh Dr. Mohd Yusoff bin Abu Bakar, Pengarah IKTBN Temerloh dan kemudiannya diteruskan dengan taklimat berkaitan pelaksanaan pengurusan kualiti oleh Pn Maslizawati bt Ab Rashid selaku Pegawai Kualiti institut.

  Audit pemantauan tersebut telah merangkumi proses pengurusan dokumen dan juga fizikal di IKTBN Temerloh. Melalui pemantauan tersebut, tiada penemuan ketakakuran pada audit kali ini, teguranterhadap peluang penambahbaikan yang telah diterima akan menjadi item penambahbaikan kepada pihak intitut bagi memastikan pelaksanaan latihan TVET di IKTBN Temerloh berjalan lancar dan berkualiti.  Pihak pengurusan tertinggi mengucapkan tahniah dan terima kasih di atas komitmen yang telah diberikan oleh semua warga IKTBN Temerloh bagi memastikan IKTBN Temerloh mengekalkan dan menambahbaik secara berterusan Sistem Pengurusan Kualiti sejajar dengan keperluan standard yang telah ditetapkan.

  Written on Isnin, 24 February 2020 10:31
 • AUDIT ANUGERAH ILKBS TERBAIK (AIT) DAN PENGURUSAN LATIHAN TERBAIK(PLT) 2020 DI IKTBN TEMERLOH
  AUDIT ANUGERAH ILKBS TERBAIK (AIT) DAN PENGURUSAN LATIHAN TERBAIK(PLT) 2020 DI IKTBN TEMERLOH

  17-18 FEBRUARI 2020:– Lawatan pasukan Panel Penilai Anugerah ILKBS Terbaik (AIT) dan Pengurusan Latihan terbaik (PLT) 2020 telah diadakan di IKTBN Temerloh. Pasukan Pemantauan tersebut yang diketuai oleh En. Ts. Kamaruzzaman bin Hj Md Ali selaku Pengerusi penilai, En. Fauzi Bin Elham@Alhim Mohamed iaitu SUB Pengurusan Maklumat (KBS), Ts. Dr Loke Kok Foong (BPKB), En. Mohd Khairulshahril ( BPKB), Pn Nur Aniza (BPM) dan Pn Nursida Binti Yaccob. Kumpulan panel penilai ini telah melaksanakan penilaian audit terhadap 6 komponen utama iaitu Pengurusan Pembelajaran & Pengajaran sebanyak 30% sumbangan markah, Indeks Pencapaian Utama sebanyak 20%, Pengurusan Pentadbiran sebanyak 15%, Pengurusan Kewangan sebanyak 15%, Pengurusan Hal Ehwal Pelajar sebanayk 10% dan kriteria terbaharu iaitu Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikas(ICT) sebanyak 10% pecahan daripada keseluruhan 100% markah.

  Proses penguaditan ini berlangsung secara menyeluruh terhadap 21 ILKBS untuk bersaing secara baik dalam latihan TVET di Kementerian Belia dan Sukan(KBS). Secara tidak langsung, kualiti latihan di setiap institusi dapat dipantau dan diketahui secara terus oleh panel yang dilantik oleh pihak kementerian.

  Bagi IKTBN Temerloh, 5 Jurusan yang terlibat dengan semakan terhadap Pengurusan Pembelajaran & Pengajaran yang telah dilaksanakan pada 2019. Keputusan bagi penilaian tersebut akan diumumkan ketika Majlis Konvokesyen ILKBS ke-16 akan datang.Semoga dengan adanya proses pemantauan ini, melalui penemuan dan teguran dapat membantu pihak institut membuat penambahbaikan dan bagi sebarang penemuan yang baik dapat dijadikan semangat dan inspirasi kepada warga IKTBN Temerloh untuk mengekalkan semangat bagi memastikan kualiti latihan terjamin.

  Written on Jumaat, 21 February 2020 15:07
 • PROGRAM GO GREEN IKTBN TEMERLOH 2020
  PROGRAM GO GREEN IKTBN TEMERLOH 2020

  15 Febuari 2020 – Satu program “Go Green IKTBN Temerloh” anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar telah diadakan di dalam persekitaran institute ini. Program ini yang telah melibatkan keseluruhan pelajar IKTBN Temerloh telah dilaksanakan seharian. Dengan bermotifkan "Menjaga Bumi , Tanggungjawab Kita Semua", program ini dimulakan dengan taklimat ringkas dan pembahagian pelajar kepada 14 kumpulan yang diiringi bersama mentor yang telah dilantik.

  Setiap kumpulan diberi sebuah kawasan untuk dilaksanakan aktiviti menanam dan mengindahkan landskap di IKTBN Temerloh. Melalui program ini, pelajar dapat didedahkan dengan aktiviti berkumpulan bagi menguatkan semangat bekerjasama dan aktiviti fizikal bagi kecergasan pelajar. Selain itu, setiap kumpulan diberi tanggungjawab bagi memastikan kawasan yang dijaga kekal kemas dan ‘hijau’.

  Diharapkan dengan usaha ini, matlamat program iaitu untuk memberi semangat dan galakan di atas usaha yang berterusan yang dilakukan oleh pelajar dan pegawai IKTBN Temerloh selain menanam sikap menjaga kebersihan dan keceriaan di tempat kerja mahupun di tempat tinggal dikalangan warga institut sepanjang masa dapat dicapai.

  Written on Isnin, 17 February 2020 08:11
 • LATIHAN ONSITE PELAJAR IKTBN TEMERLOH DI ARENA MOTORSPORT ANTARABANGSA
  LATIHAN ONSITE PELAJAR IKTBN TEMERLOH DI ARENA MOTORSPORT ANTARABANGSA

  10-17 FEBRUARI 2020: Seramai 9 orang pelajar semester akhir program Sijil Lanjutan Teknologi Sukan(Sukan Bermotor 4 Roda) telah diberi peluang melaksanakan latihan secara amali atau ‘on-site’ bersama pasukan Viper Niza sebagai krew teknikal pasukan tersebut. Pelajar tersebut yang diringi oleh pegawai pengajar telah membantu pasukan Viper Niza dari segi teknikal dalam penyertaan pasukan tersebut di dalam pertandingan peringkat antarabangsa iaitu Asia Le Man & TCR Malaysia Championship 2020. Pertandingan tersebut yang telah berlangsung selama 4 hari dan diadakan di Litar Antarabangsa Sepang, Selangor. Pelajar yang terlibat sebagai krew teknikal pasukan tersebut telah diberi peluang melibatkan diri dalam peringkat persediaan sebelum, ketika perlumbaan dan setelah tamat pertandingan.

  Penglibatan pelajar secara langsung dengan dunia sebenar ketika masih dalam latihan adalah bagi melengkapi keperluan modul latihan yang telah ditetapkan. Secara tidak langsung, pelajar ini telah diberi peluang untuk merasai keadaan sebenar dalam bidang sukan permotoran 4 roda dan menjadikan pelajar lepasan IKTBN Temerloh mempunyai kualiti latihan yang diperlukan di dalam bidang tersebut. Semoga dengan latihan seperti ini, dapat meningkatkan kebolehpasaran pelajar tersebut dalam mendapat pekerjaan kerana telah memahami dan menjalani latihan dengan keadaan sukan permotoran sebenar.

  Written on Isnin, 17 February 2020 07:29
 • LAWATAN PENANDAARAS EKSA KE POLITEKNIK SULTAN MIZAN DUNGUN TERENGGANU
  LAWATAN PENANDAARAS EKSA KE POLITEKNIK SULTAN MIZAN DUNGUN TERENGGANU

  12 FEBRUARI 2020: Lawatan penandaaras Jawatankuasa EKSA IKTBN Temerloh ke Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun Terengganu telah diadakan. Pasukan lawatan yang terdiri daripada 26 orang diketuai oleh Timbalan Pengarah (Latihan), Tn Hj Saiful Bahri B Abd Hamid selaku penaung EKSA di IKTBN Temerloh.

  Lawatan ini adalah bertujuan bagi mendapatkan idea serta berkongsi malumat dalam melaksanakan pematuhanterhadap pematuhan EKSA di institut latihan TVET. Melalui lawatan ini, ahli yang terdiri daripada wakl-wakil Zon EKSA IKTBN Temerloh dan juga Jawatankuasa Induk EKSA IKTBN Temerloh dapat menambahkan idea serta pengalaman yang mana diharapkan dapat dibawa balik dan diamalkan di IKTBN Temerloh.

  Semoga dengan usaha ini, kecemerlangan EKSA di IKTBN Temeroh dapat dikekalkan dan ditambahbaik dengan idea-idea yang baharu dan segar bagi memastikan pelaksanaan serta pematuhan terhaddap EKSA khasnya dan latihan TVET secara umumnya berjalan dengan lancar.

  Written on Isnin, 17 February 2020 07:27
 • LAWATAN KERJASAMA DUA HALA DI ANTARA IKTBN TEMERLOH & YAYASAN PELAJARAN, KEBAJIKAN DAN PENYELIDIKAN MALAYSIA (EWRF) DALAM MEMPERKASA KEMPEN JOM-TVET
  LAWATAN KERJASAMA DUA HALA DI ANTARA IKTBN TEMERLOH & YAYASAN PELAJARAN, KEBAJIKAN DAN PENYELIDIKAN MALAYSIA (EWRF) DALAM MEMPERKASA KEMPEN JOM-TVET

  11 Februari 2020. Lawatan kerjasama dua hala di antara IKTBN Temerloh & Yayasan Pelajaran, Kebajikan Dan Penyelidikan Malaysia (EWRF) dalam memperkasa kempen JOM-TVET. Lawatan yang diketuai oleh En. Thilakumar, State Coordinator EWRF telah disambut baik oleh En. Musa b Salim,Timbalan Pengarah (HEP) bersama Cawangan Kerjasama Strategik Kaunseling dan Kerjaya. EWRF merupakan pertubuhan yang telah ditubuhkan pada tahun 1979 bagi bertujuan untuk meningkatkan kebajikan sosial, pendidikan dan ekonomi rakyat Malaysia yang terpinggir, terutamanya pelajar dari rumah miskin. Aktiviti EWRF merupakan lebih kepada ke arah pencapaian pelajar yang lebih tinggi dan tinggi, dengan matlamat meningkatkan hasil akademik mereka untuk membolehkan mereka mengisi tempat yang diperuntukkan di institute latihan dan universiti awam tempatan.

  Melalui lawatan ini, pihak EWRF dapat mengenal pasti program serta kursus/modul yang ditawarkan di IKTBN Temerloh dan melihat sendiri aktiviti latihan kemahiran yang dijalankan mengikut program/kursus. Sehubungan dengan maklumat yang telah diperolehi diharapkan dapat membantu mempromosikan IKTBN Temerloh bagi mendapat calon pelatih berkemahiran bagi masa akan datang. Diharapkan dengan kerjsama yang terjalin, lebih banyak lagi aktiviti yang dapat dirancang dan dilaksanakan bagi memastikan latihan TVET berkembang dengan jayanya

  Written on Rabu, 12 February 2020 08:14
 • PROGRAM HARI KESIHATAN BERSAMA KOMUNITI IKTBN TEMERLOH
  PROGRAM HARI KESIHATAN BERSAMA KOMUNITI IKTBN TEMERLOH

  05 Febuari 2020 - Yayasan Buah Pinggang Malaysia dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) IKTBN Temerloh telah menganjurkan Program Hari Kesihatan bersama Komuniti di Dewan Serbaguna IKTBN Temerloh. Pengesanan Awal dan Pencegahan menyelamatkan nyawa anda merupakan slogan utama yang dibawa bagi pRogram ini. Program yang dilaksanakan bersama Warga IKTBN Temerloh mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.
  Antara aktiviti pengisian yang telah dilaksanakan adalah pemeriksaan tekanan darah, ujian air kencing, pemeriksaan kolestrol darah dan gula dalam darah, ujian indeks jisim tubuh serta kaunseling kesihatan. Semoga program ini dapat diteruskan untuk masa akan datang bagi membantu warga IKTBN Temerloh memastikan kesihatan bersama dapat diketahui dan dijaga.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 12:22
 • PEPERIKSAAN AKHIR SLDN KUMPULAN-4 IKTBN TEMERLOH
  PEPERIKSAAN AKHIR SLDN KUMPULAN-4 IKTBN TEMERLOH

  4 Feb 2020: Peperiksaan Akhir Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) ambilan Jun 2019 yang merupakan kumpulan ke-4 telah diadakan di IKTBN Temerloh.Peperiksaan akhir ini merangkumi penialain terhadap pembangunan portfolio, Buku Log Industri, Penilaian Pengetahuan dan Penilaian Prestasi terhadap CU yang terpilih. Penilaian terhadap aktiviti tersebut telah dilaksanakan oleh Pegawai Pengesah Luaran(PPL) En. Mohd Anuar b Daud ke atas 6 perantis melibatkan Jurusan Mekanik Kenderaan (MKM) dan 3 buah syarikat kerjasama iaitu AR MAN AUTO CARE Sdn Bhd, Kim Kok Motor Sdn Bhd dan Syarikat United Motor Supply.
  Melalui program ini, perantis akan dilatih selama 8 bulan di IKTBN Temerloh dan syarikat yang bekerjasama bagi bidang NOSS G452-002-2:2018(Light Vehicle Repair Service). Diharapkan lebih ramai lagi perantis yang mana menyumbang kepada peningkatan jumlah pekerja berkemahiran dalam bidang ini.

  Written on Jumaat, 07 February 2020 12:20
 
Find us on Facebook
Follow Us