IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • PROGRAM GERBANG KERJAYA ZON PANTAI TIMUR MERIAH

   Lanchang : 25 SEPTEMBER 2018 – Terpilih sebagai tuan rumah bagi Program Gerbang Kerjaya Zon Pantai Timur 2018, IKTBN Temerloh mendapat kerjasama erat daripada ILKBS Zon Pantai timur iaitu IKTBN Bachok, IKBN Wakaf Tapai, IKBN Kemasik, IKBN Pekan dan IKBN Tanah Merah. 

  Program yang dirasmikan oleh Ketua Pengarah Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) KBS, Dato’ Hajah Wasitah Bt. Haji Mohd Yusof itu merupakan satu platform bagi mewujudkan kerjasama pintar pihak swasta dan agensi kerajaan yang seterusnya mendekatkan hubungan antara Kerajaan dengan industri. Hasilnya, graduan TVET lepasan ILKBS berpeluang untuk mendapat tawaran pekerjaan yang selari dengan latihan kemahiran yang dipelajari, lalu meningkatkan kebolehpasaran atau graduate marketability rate ILKBS.

   

  Written on Rabu, 26 September 2018 15:06 Read more...
 • PROGRAM LITERASI MAKLUMAT DAN MEDIA

   

  Kuala Lumpur, 12 April - Unit Pusat Sumber Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh dengan kerjasama Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) telah menganjurkan satu program Literasi Maklumat dan Media pada 12 April 2017 bertempat di Makmal Komputer Perpustakaan Negara Malaysia. Program ini akan dijalankan sebanyak 3 sesi bermula bulan April hingga Mei 2017 melibatkan pelajar dan pengajar IKTBN Temerloh.

   

  Written on Jumaat, 28 April 2017 11:50 Read more...
 • PROGRAM MINGGU KESELAMATAN BERI PENDEDAHAN KEPENTINGAN JAGA KESELAMATAN DAN KESIHATAN

  LANCHANG: 16 – 17 JANUARI 2019 – Satu program Minggu Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan peringkat IKTBN Temerloh telah diadakan pada 16 hingga 17 Januari 2019. Program minggu keselamatan kali ini bertemakan “Generasi Selamat dan Sihat”. Program minggu keselamatan ini dirancang bagi memberi pendedahan pada warga IKTBN Temerloh mengenai kepentingan menjaga keselamatan dan kesihatan pekerjaan semasa bekerja atau berada dalam sesebuah organisasi.

  Written on Isnin, 21 January 2019 11:45 Read more...
 • JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT/LET’S READ TOGETHER FOR TEN MINUTES

  Lanchang, 24 April 2018 - Unit Pusat Sumber Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh (IKTBN) telah mengambil bahagian di dalam program “JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT/LET’S READ TOGETHER FOR TEN MINUTES anjuran Majlis Pengarah-Pengarah Perpustakaan Awam Se Malaysia (MPAM) pada 24 April 2018 yang lalu. Program ini diadakan buat kali ke-empat secara serentak di seluruh Malaysia yang melibatkan segenap lapisan masyarakat yang terdiri daripada pemimpin Jabatan/Swasta, IPTA/IPTS, Hospital, NGO, pusat membeli–belah, institusi keluarga dan individu.

  Written on Rabu, 18 April 2018 22:38 Read more...
 • IKTBN LULUS UJIAN JKKP

   

  LANCHANG, 24 JAN 2017 : Sesi pemeriksaan ulangan Sijil Perakuan Kelayakan jentera oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Pahang telah berlansung selama sehari melibatkan 4 unit mesin angkat dan 6 unit mesin tekanan yang terdapat di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh. Pemeriksaan jentera tersebut merupakan keperluan wajib di bawah Akta Kilang Dan Jentera 1967, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 dan Peraturan-Peraturan dibawahnya.

   

  Written on Selasa, 24 January 2017 12:38 Read more...
 • PRODUK INOVASI PELAJAR IKTBNT JALANI KAJIAN PASARAN BERSAMA RISDA

   

  TEMERLOH: 27 JUN 2018 bertempat di Pejabat Risda Daerah Temerloh telah diadakan sesi pembentangan produk inovasi Apparatus for Removing Coagulated Rubber (Alat Pencungkil Getah Beku) : Patented IP2017001425 oleh Jawatankuasa Inovasi IKTBN Temerloh. 

   

  Written on Rabu, 27 June 2018 17:03 Read more...
 • SAMBUTAN HARI ASYURA 1440 HIJRAH

  Temerloh, 5 Oktober 2018 - Jawatankuasa Surau IKTBN Temerloh telah menganjurkan Majlis Mengacau Bubur Asyura bertempat di Surau IKTBN Temerloh. Seramai lebih 300 orang terdiri dari kakitangan dan pelajar hadir ke majlis yang diadakan kali ini.

  Majlis ini dianjurkan adalah sempena dengan sambutan Awal Muharam 1440 Hijrah dan merupakan program tahunan yang dianjurkan di IKTBN Temerloh. Program ini juga adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara warga IKTBN Temerloh.

   

  Written on Selasa, 09 October 2018 10:27 Read more...
 • IKTBN TEMERLOH DIKUNJUNGI PASUKAN AUDIT ANUGERAH ILKBS TERBAIK & PENGURUSAN LATIHAN TERBAIK

   

  LANCHANG, 27 JUN 2018 – Lawatan pasukan Panel penilai Anugerah ILKBS Terbaik (AIT) dan Pengurusan Latihan terbaik (PLT) telah diadakan di IKTBN Temerloh. Pasukan Pemantau tersebut terdiri daripada En. Zahari Bin Jusoh (Pengerusi Panel, Timbalan Pengarah ILP Kuala Lumpur), En. Mohd Sukri Bin Hussin (Setiausaha, Penolong Pegawai Kemahiran Kanan, BPKB KBS), En. Anuwar Bin Asmuni (Ketua Audit Dalam, KBS) dan En. Mohd Azli Bin Mohamad Ramlan (Unit Audit Dalam, KBS)

  Written on Rabu, 27 June 2018 17:16 Read more...
 • RIDE ON! RUN ON! … HARI SUKAN NEGARA IKTBN TEMERLOH

  Temerloh, 13 Oktober 2018 - Sambutan Hari Sukan Negara yang telah diisytiharkan pada setiap hari Sabtu minggu kedua bulan Oktober setiap tahun telah disambut meriah oleh warga IKTBN Temerloh. Sambutan ini yang merupakan suatu inisiatif Kementerian Belia dan Sukan dalah satu langkah pro aktif didalam proses transformasi ke arah mencapai hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah ‘Negara Bersukan’ (Sporting Nation).

  Pelbagai aktiviti menarik diadakan sempena program tahunan itu seperti fun walk & fun ride 3 kilometer (km), acara bola tampar, dodge ball, bola jaring, sukaneka dan pelbagai lagi. Program yang bermula kira-kira pukul 8 pagi itu disempurnakan oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar.

  Written on Isnin, 15 October 2018 12:15 Read more...
 • ENGLISH CORNER EVENT WAS SUCCESSFULLY HELD

  Temerloh, October 17, 2018 - English Corner Event (EcE) had successfully taken place, receiving over 100 participations through various games organized by English Club. The games that had been held were Test Your Knowledge, Crossword Puzzle, Scrabble, Spell-It-Right, Guess What's in The Box and Guess How Many Letters. Students and staffs were excitedly participating those games held and therefore the English Empowerment Initiative Program objective was directly met.

   
  Written on Selasa, 16 October 2018 15:35 Read more...
 • Bengkel Pembangunan Pengukuran Komponen OBE

  Lanchang, 8 September : Bengkel Pembangunan Pengukuran Komponen OBE telah dilaksanakan di IKTBN Temerloh. Bengkel tersebut mempunyai 3 komponen aktiviti utama yang telah dilaksanakan. Bengkel tersebut telah dijayakan oleh pihak UiTM Pulau Pinang yang mana merupakan perunding yang dilantik.

   

  Written on Khamis, 14 September 2017 21:44 Read more...
 • KBS LAWAT DAN SERAH BANTUAN KEPADA PELAJAR IKTBN TEMERLOH MANGSA RUMAH TERBAKAR.

  07 Feb. 2019 Felda Chini 1 Pekan Pahang - Gabungan Bantuan ILKBS daripada Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementerian Belia & Sukan Malaysia telah mengadakan lawatan ke rumah mangsa kebakaran Mohd Rahmat bin Samli pelajar semester dua Jurusan Diploma Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan IKTBN Temerloh di Felda Chini 1, seterusnya menyerahkan bantuan kepada beliau.

  Perbincangan dengan Pihak Berkuasa Tempatan dan Pejabat Felda Chini 1 juga turut diadakan bagi menyegerakan bantuan lain yang diperlukan kepada beliau. Turut hadir pada lawatan tersebut ialah Puan Siti Ratnasari bt. Abd. Razak (Timbalan Pengarah HEP Bahagian Pembangunan Kemahiran Kementeria Belia & Sukan Malaysia, En. Musa b. Salim (Timbalan Pengarah HEP IKTBN Temerloh) dan Mohd Syafik b. Saparwi (Timbalan Pengarah HEP IKBN Pekan).

  Terima kasih kepada Puspanita KBS, BPK KBS, Persatuan Alumni ILKBS dan warga IKTBN Temerloh di atas sumbangan kepada Tabung Derma Kilat IKTBNT yang diberikan.

  Written on Rabu, 13 February 2019 10:53 Read more...
 • PROGRAM KUTIPAN BAHAN KITAR SEMULA

  Lanchang, 5 September : Program Kutipan Bahan Kitar Semula (Kertas, Botol Plastik & Logam/tin) siri 2/2017 telah berjaya dilaksanakan pada 5 September 2017 di IKTBN Temerloh. Program ini telah dijadualkan sebagai program berkala buat seluruh 9 Zon Amalan EKSA yang mana sangat memerlukan penglibatan dan kerjasama semua kakitangan, pegawai, pelajar serta suri rumah yang menginap di Kuaters kakitangan IKTBN Temerloh.

  Written on Khamis, 14 September 2017 22:03 Read more...
 • PROGRAM GERBANG KERJAYA ZON PANTAI TIMUR

  KEMASIK, 12 September 2017 - Sebanyak 15 industri telah terlibat dan menjalinkan kerjasama strategik bersama-sama 5 buah institut di bawah seliaan Kementerian Belia dan Sukan semasa Program Gerbang Kerjaya Zon Pantai Timur yang telah diadakan di IKBN Kemasik. Antara institut yang telah terlibat di dalam kerjasama strategik ini adalah IKTBN Temerloh, IKTBN Bachok, IKBN Wakaf Tapai, IKBN Pekan dan IKBN Kemasik sendiri.

   

  Written on Khamis, 14 September 2017 22:14 Read more...
 • SAMBUTAN RAYA IKTBNT MERIAH

   

  LANCHANG 16 Julai 2018 - Aidilfitri terus dirai oleh seluruh warga IKTBN Temerloh di sini hari ini, meriah dengan kehadiran hampir 600 orang. Pengarah IKTBN Temerloh, Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar berkata,

  sambutan tersebut diadakan bagi mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan di antara mereka. "Makanan yang disediakan juga merupakan hasil sumbangan daripada kakitangan sendiri. Mereka sama-sama

  menyumbangkan duit serta makanan bagi meraikan kemeriahan hari raya kali ini. "Kita berharap agar program seperti ini juga akan diadakan setiap tahun pada masa akan datang," Beliau turut menzahirkan penghargaan beliau kepada seluruh warga IKTBNT yang bersama-sama mengembleng tenaga menzahirkan sambutan semeriah ini

   

   

  Written on Selasa, 17 July 2018 09:17
 • KEMAMPUAN PELAJAR AKBM TERBUKTI DI PERLUMBAAN RALI PERLIS

  Padang Besar, 21 Oktober 2018 - Kemampuan pelajar-pelajar Akademi Kemahiran Belia Motorsport IKTBN Temerloh terbukti di perlumbaan Rali Perlis yang berlangsung pada 20 dan 21 Oktober 2018. Pasukan teknikal tersebut yang dianggotai seramai 11 orang pelajar bertugas dalam pasukan MRU Motorsport. Dibahagikan kepada dua kumpulan dan bertanggungjawab mengendalikan penyelenggaraan terhadap dua buah kereta lumba kategori P12 4WD iaitu Proton Satria 2.0 Turbo dan Subaru Impreza 2.0 Turbo sepanjang perlumbaan berlangsung. 

  Perlumbaan menyaksikan kereta Proton Satria yang dipandu oleh Mohamad Salehudin Mohamad Zahidi bersama Mohd Asyraf Anuar berjaya menduduki tangga ke 7 keseluruhan sementara kereta Subaru Impreza yang dipandu oleh Shazmie Ilias bersama Magendran Arunasalam gagal menamatkan perlumbaan setelah mengalami kerosakan enjin hanya beberapa ratus meter dari garisan penamat.

  Rali Malaysia Perlis kali ini disertai oleh lebih daripada 30 buah kereta pelbagai kategori. Tempat pertama keseluruhan dimenangi oleh Rachmat dan Donny Wardono yang memandu Minsubishi Lancer Evolution juga dari pasukan MRU Motorsport, tempat kedua dimenangi oleh pasukan One Motorsport BDRT dengan kereta Subaru Impreza yang dipandu oleh Roduwan Rashid dan Mohd Faizal Tuah manakala tempat ketiga dimenangi oleh pasukan MRU Motorsport dengan kereta Proton Gen2 yang dipandu oleh Karamjit Sing bersama Musa Sharif.

  Written on Isnin, 22 October 2018 19:18 Read more...
 • LAWATAN KERJA IKTBN TEMERLOH KE DRB HICOM TINJAU PELUANG KERJASAMA STRATEGIK

  Pekan, 11 Februari 2019 – Satu lawatan kerja oleh IKTBN Temerloh telah diadakan ke kilang pemasangan kereta DRB HICOM, lawatan yang bertujuan untuk meninjau operasi DRB HICOM dengan lebih dekat itu juga bertujuan untuk mengenalpasti peluang kerjasama strategik yang boleh diadakan antara kedua-dua belah pihak.

  Rombongan pihak IKTBN Temerloh seramai enam orang pegawai yang diketuai oleh Timbalan Pengarah Latihan Tn.Hj. Saiful Bahri bin Abdul Hamid telah disambut oleh Cik Adila Izyan Binti A Rahman iaitu Head of Transformation & Talent Management. Dalam taklimatnya, Cik Adila menyatakan kesediaan pihak DRB HICOM untuk mengadakan sebarang kerjasama strategik yang boleh memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.

  Rombongan selepas itu telah dibawa melawat kilang pemasangan kereta berjenama Volkwagen dan Mercedes Benz. Selain daripada dua jenama kereta tersohor itu, DRB HICOM juga mempunyai kilang pemasangan kenderaan berjenama Suzuki, Isuzu dan Mitsubishi. Program yang bermula pada pukul 10.00 pagi itu tamat pada pukul 1.00 petang.

  Written on Khamis, 14 February 2019 22:59 Read more...
 • PROGRAM BINA TAKWA DIDIK ROHANI PELAJAR

  Temerloh, 24 Oktober 2018 - Lebih 300 orang pelajar IKTBN Temerloh telah menghadiri program Bina Takwa anjuran bersama AJK Masjid Al-Taqwa, MPP, HEP & warga kerja IKTBN Temerloh semalam, antara pengisian aktiviti yang dijalankan ialah Solat Sunat Qiamullail, Kursus Pengurusan Jenazah, Sembelihan dan Aqiqah.

  Antara matlamat utama program ini diadakan adalah untuk pembinaan diri ke arah pembentukan belia dan beliawanis bertaqwa. Ianya selaras dengan tuntutan Islam bagi melahirkan masyarakat beriman, sekaligus menjadi sebahagian daripada anggota masyarakat yang memiliki ilmu pengetahuan dan sumber modal insan negara. Selain daripada itu juga, program ini diadakan bertujuan memupuk ukhuwah dikalangan peserta serta menambahkan ilmu asas fardhu kifayah.

  Program dirasmikan oleh pengarah IKTBN Temerloh iaitu Dr.Mohd Yusoff Bin Abu Bakar.

  Written on Khamis, 25 October 2018 11:01 Read more...
 • AKADEMI MOTORSPORT IKTBNT MENANG TEMPAT KE-6 DAN KE-13 RALI MALAYSIA JOHOR

   

   

   Johor Bahru 22Julai 2018 - Team Akademi Kemahiran Belia Motorsport - AKBM IKTBN Temerloh KBS managed to finished P6 and P13 Overall out of 31 cars at the International Rally of Johor (IROJ) last weekend. We would like to thanks to our management and Director of AKBM Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar, Mr. Mohd Hizbullah Ibrahim, Mr Naser Salleh, Speedzone Motorsports, Maxoil, MRU Motorsports, MAG Racing, BTC Racing, Mr Osamu Yoda and all AKBM crews for the tremendous commitment & support toward us. Thank you and hope to see you again!

  rally johor 2018 1

  Written on Rabu, 25 July 2018 14:34
 • PERHIMPUNAN BULANAN IKTBN TEMERLOH BAGI BULAN MEI 2017

   

  TEMERLOH, 26 Mei 2017 – Bahagian Hal Ehwal Pelajar dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar IKTBN Temerloh telah berkolaborasi menjayakan Perhimpunan Bulanan IKTBN Temerloh bagi Bulan Mei 2017.

              Program berdurasi selama dua jam ini bermula jam lapan pagi hingga 10 pagi melibatkan penyertaan menyeluruh kakitangan Institut daripada pelbagai bidang serta keseluruhan pelajar. Hadir bagi menyempurnakan acara ialah Yang Berusaha Dr. Mohd Yusoff bin Abu Bakar iaitu Pengarah Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh di samping dengan kehadiran dua Timbalan Pengarah dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Latihan.

  Written on Khamis, 01 June 2017 09:39 Read more...
 
Find us on Facebook
Follow Us