IKTBNTEMERLOH

 

BERITA

TERKINI

 • ONLINE QUIZ BY IKTBNT’S ENGLISH CLUB
  ONLINE QUIZ BY IKTBNT’S ENGLISH CLUB

  24TH July 2020: Despite of the COVID-19 Pandemic, activities in empowering English among the IKTBN Temerloh’s community has been held. An online quiz organized by English Club which is one of the main activities under English Empowerment Initiative (EEI) Programs by Faculty of General Studies IKTBN Temerloh has been held from 10th to 17th July 2020.

  The online quiz for the staffs and students were basically on the usage and identifying type of grammar in our daily activities. The objective of this activity was to increase the awareness among IKTBN Temerloh’s community in using English in our daily life.

  Thru the online platform the Online Quiz has gather quite number of participants from the community. Congratulations to all winners. The prizes were given personally to the winners by hand and thru post by the club’s committee. Salute to the English Club for their creativity in creating awareness on English to the IKTBN Temerloh even during the Recovery Movement Control Order (RMCO) phase.

  Written on Jumaat, 07 August 2020 15:02
 • LAWATAN PENANDA ARAS PELAKSANAAN PROGRAM KEMAHIRAN FAUNDRI
  LAWATAN PENANDA ARAS PELAKSANAAN PROGRAM KEMAHIRAN FAUNDRI

  22 Julai 2020, Lumut- Fakulti Teknologi Mekanikal telah menganjurkan satu lawatan penanda aras ke Institut Kemahiran MARA(IKM) Lumut, Perak bagi pelaksanaan program kemahiran bidang faundri. IKM Lumut merupakan institut yang menawarkan latihan kemahiran berasaskan teori dan amali dalam bidang teknologi foundri menjadi tempat rujukan bagi IKTBN Temerloh yang mana ingin menawarkan program baharu di bawah Persijila Kemahiran Malaysia(SKM) yang berkaitan di institut ini.

  Lawatan ini yang telah diketuai oleh Timbalan Pengarah (Latihan) En. Saiful Bahari bin Abd. Hamid telah disambut oleh mesra oleh Timbalan Pengarah Hal Ehwal Akademik IKM Lumut iaitu  Ts. Muhamad Saidi bin Mat Ali. Lawatan ini telah dimulakan dengan taklimat ringkas dan perbincangan berkaitan pelaksanaan latihan teori dan amali serta diteruskan dengan lawatan ke bengkel berkaitan bagi melihat secara lanjut dan terperinci berkaitan pelaksanaan program kemahiran bagi bidang faundri.

  Semoga dengan lawatan ini, pegawai IKTBN Temerloh mendapat gambaran berkaitan pelaksanaan latiahn TVET dalam bidang Faundri bagi pelaksanaan Persijilan Kemahiran Malaysia(SKM). Diharapkan kerjasama diantara insititut dapat diteruskan lagi bagi memperkasakan bidang latihan TVET Faundri di Malaysia ini.

  Written on Jumaat, 07 August 2020 15:00
 • KURSUS SECARA ATAS TALIAN BERKAITAN KESELAMATAN KEBAKARAN
  KURSUS SECARA ATAS TALIAN BERKAITAN KESELAMATAN KEBAKARAN

  13 JULAI 2020 - Satu kursus secara atas talian berkaitan keselamatan kebakaran anjuran Jawatankuasa Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP), Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Temerloh dengan kerjasama dari Fire Prevention Centre (FPC) telah diadakan di Perpustakaan IKTBN Temerloh. Kursus ini dihadiri oleh kakitangan IKTBN Temerloh dan dilaksanakan secara atas talian.

       Bagi memudahkan urusan pembelajaran di atas talian, JKKP telah melangsungkan kursus atas talian tersebut di Perpustakaan IKTBN Temerloh kepada para peserta selain dihadiri secara tas talian oleh peserta yang lain di tempat masing-masing. Objektif utama kursus ini diadakan adalah untuk memberi kesedaran mengenai keselamatan kebakaran dan cara untuk bertindak ketika berlaku kecemasan kebakaran.

  Written on Isnin, 20 July 2020 12:04
 • Produk inovasi IKTBN Temerloh di Bengkel Due Diligence Malaysian Commercialization Year 2020
  Produk inovasi IKTBN Temerloh di Bengkel Due Diligence Malaysian Commercialization Year 2020

  Cyberjaya, 14 Julai 2020 - Sebanyak 10 daripada 21 produk inovasi ILKBS telah terpilih untuk dibentangkan di Bengkel Due Diligence Malaysian Commercialization Year 2020 bersama 60 produk inovasi lain dari pelbagai agensi. Jawatankuasa Inovasi IKTBN Temerloh telah mewakili IKTBN Temerloh untuk membuat pembentangan bagi 2 produk inovasi yang terpilih.

  Bengkel ini telah berlangsung selama 2 hari mengikut giliran sesi dan telah berlangsung di Futurise Centre, Cyberjaya, Selangor, pada 14 hingga 15 Julai 2020 yang mana merupakan anjuran Sekretariat Tahun Pengkomersialan Malaysia (MCY), Bahagian Pengkomersilan, MOSTI. IKTBN Temerloh amat bertuah kerana telah terpilih untuk membentangkan produk inovasi iaitu Intelligent Window  dan Adjustable Clutch Alignment Tool untuk mendapatkan peluang di bawah inisiatif MCY2020 ini.

  Objektif utama program ini adalah sebagai insiatif berterusan yang melibatkan proses penyaringan, analisa serta dan meneliti potensi pengkomersialan produk atau teknologi atau perkhidmatan R&D supaya dapat dikenalpasti dan menyenaraipendek untuk memuktamadkan hasil senarai terbaik bagi tujuan pengkomersialan. Semoga dengan pembentangan 2 produk inovasi IKTBN Temerloh berjaya disenaraipendekan oleh pihak penganjur dan diharapkan dengan kejayaan dengan hasil usaha ini dapat membawa nama IKTBN Temerloh di dalam bidang inovasi ini.

  Written on Isnin, 20 July 2020 11:37
 • KURSUS ASAS PENGENALAN, PENDAWAIAN, PEMASANGAN DAN SELENGGARA ALAT PENYAMAN UDARA (AIRCOND) 1 & 3 FASA
  KURSUS ASAS PENGENALAN, PENDAWAIAN, PEMASANGAN DAN SELENGGARA ALAT PENYAMAN UDARA (AIRCOND) 1 & 3 FASA

  11-12 Julai 2020: Fakulti Teknologi Mekanikal, IKTBN Temerloh telah menganjurkan Kursus Asas Pengenalan, Pendawaian, Pemasangan Dan Selenggara Alat Penyaman Ud ara (Aircond) 1 & 3 Fasa bertempat di Aliah Irdina Resources, Shah Alam, Selangor. Kursus ini telah dihadiri oleh pegawai yang merupakan calon personel bagi pelaksanaan program baharu yang akan dilaksanakan di IKTBN Temerloh iaitu Sijil  Lanjutan Teknologi Elektrik (Penyejukbekuan Dan Penyamanan Udara Domestik) Tahap 3.(SLD03)

        Kursus in bertujuan bagi memberi pendedahan asas kepada peserta berkaitan pemahaman tentang asas pengenalan, pendawaian, pemasangan dan selenggara penyaman udara 1 & 3 fasa. Peserta juga didedahkan dengan latihan teori dan praktikal asas bagi pengenalan terhadap sistem, komponen asas dan juga proses mengenalpati masalaha dan penyelenggaraan asas.

        Semoga dengan pelaksanaan kursus ini, peserta dapat mendapat gambaran dan memudahkan proses perancangan dan pembangunan program baharu di IKTBN Temerloh.

  Written on Isnin, 20 July 2020 10:53
 • SESI TEAMBUILDING BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020
  SESI TEAMBUILDING BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020

  10 Julai 2020: Sesi Teambuilding bagi program Bootcamp 2020 merupakan kesinambungan ke atas sesi temuduga yang telah dilaksanakan pada 6 Julai yang lalu. Program anjuran Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya(CKSKK), ini telah disertai oleh 10 orang peserta yang telah pun berjaya melepasi sesi temuduga tersebut.

   Program ini telah diadakan selama tiga hari dan dua malam bermula pada 8-10 Julai 2020 di MS Chemerkau, Ulu Dong di Raub, Pahang. Sesi ini adalah bertujuan bagi memberi pengenalan, motivasi serta persediaan fizikal dan dan kerohanian kepada peserta Bootcamp ini. Antara aktiviti pengisian program ini adalah seperti solat berjemaah, Kuliah Subuh, Explorace, Water Rafting , Jungle Trekking dan beberapa sesi Latihan Dalam Kumpulan (LDK). Aktiviti-aktiviti tersebut telah disusun dan dirancang oleh urusetia ini adalah bertujuan untuk memberi persediaan kepada peserta sebelum memulakan latihan teori di institut dan praktikal di industri nanti. Fasilitator dan penceramah merupakan kakitangan Unit Kokurikulum & Sahsiah, Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP) IKTBN Temerloh.

   Semoga dengan inisiatif dari program ini, dapat menghasilkan peserta Bootcamp yang cekal dan motivasi bagi meneruskan sesi Bootcamp yang seterusnya. Selamat maju jaya dan tahniah kepada peserta kerana telah berjaya mendapatkan peluang mendapatkan latihan TVET serta peluang pekerjaan dalam masa yang singkat. Semoga peserta dapat menempuh sesi seterusnya dengan jayanya.

  Written on Isnin, 20 July 2020 10:49
 • SESI TEMUDUGA BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020
  SESI TEMUDUGA BOOTCAMP IKTBN TEMERLOH 2020

  6 Julai 2020: Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya(CKSKK)  telah menganjurkan satu sesi temuduga bagi program Bootcamp IKTBN Temerloh bagi tahun 2020. Program bootcamp merupakan kursus jangka pendek yang fokus kepada sesuatu bidang latihan TVET dengan kerjasama pihak industri. Untuk program kali ini, sekali lagi IKTBN Temerloh telah bekerjasama dengan syarikat AR MAN Autocare Sdn. Bhd. yang mewakili pihak industri. Program ini bertujuan bagi memberi peluang kepada lepasan SPM menjalani latihan secara teori dan praktikal dalam automotif penyelenggaraan.

  Calon yang telah berjaya dipilih menjadi peserta akan menjalani beberapa sesi yang telah dirancang bagi latihan secara berkesan. Usai sesi temuduga, pelatih akan menjalani sesi suaikenal atau Teambuilding bagi memupukan semangat dan motivasi dikalangan peserta. Setelah itu, sesi latihan teori akan diadakan di IKTBN Temerloh dan kemudiannya akan ditempatkan di industri yang berkolobrasi bagi menjalani latihan secara praktikal. Melalui program ini peserta akan menerima elaun, kemudahan tempat tinggal, makan dan minum sepanjang sesi latihan.

  Sesi temuduga telah dijalankan oleh En. Nor Azman b Norzaini dan En. Sharil Haizal b. Abd Ghani dari pihak industri dibantu oleh En. Mohamad Fathikamal b Mabror oleh Ketua Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya(CKSKK) dan juga sebagai urusetia. Seramai 10 orang.telah berjaya terpilih  menjadi peserta program istimewa ini.

  Diharapkan melalui program ini,ia dapat membantu peserta yang mana merupakan belia untuk mendapatkan latihan teknikal serta pekerjaan dalam masa yang singkat sekaligus meningkatkan lagi peluang kemahiran golongan belia di Malaysia melalui bidang TVET.

  Written on Isnin, 20 July 2020 10:41
 • TAKLIMAT PEMATUHAN PROSEDUR OPERASI STANDARD (S.O.P) BAGI PENCEGAHAN PENULARAN COVID-19
  TAKLIMAT PEMATUHAN PROSEDUR OPERASI STANDARD (S.O.P) BAGI PENCEGAHAN PENULARAN COVID-19

  10 JULAI 2020 - Satu sesi taklimat berkaitan Prosedur Operasi Standard(S.O.P)  Pencegahan Penularan COVID-19 anjuran Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) IKTBN Temerloh telah dilaksanakan pada 10 Julai 2020.

  Taklimat tersebut telah disampaikan oleh Penyelaras JKKP IKTBN Temerloh sendiri iaitu, En. Muhammad Taufiq Bin Abdul Khalid. Taklimat tersebut telah dibahagikan kepada beberapa sesi bagi memastikan tiada pengumpulan orang yang ramai di suatu tempat pada masa yang sama. Sesi taklimat tersebut turut disertai oleh pekerja kontraktor Kebersihan, Kawalan Keselamatan dan pekerja kontraktor Dewan Makan. Sesi taklimat tersebut dirancang bagi memberikan pendedahan,kesedaran dan langkah-langkah yang perlu diambil oleh seluruh warga IKTBN Temerloh mengenai prosedur yang perlu dipatuhi bagi membendung penularan COVID-19 daripada merebak di dalam institut ini.

  Diharapkan melalui taklimat ini menjadi langkah pertama untuk seluruh warga kerja IKTBN Temerloh berganding bahu dalam usaha memutuskan rangkaian COVID-19 yang sedang melanda negara pada masa ini.

  Written on Jumaat, 10 July 2020 17:12
 • ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG (APC) 2019 KBS IKTBN TEMERLOH
  ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG (APC) 2019 KBS IKTBN TEMERLOH

  2 Jun 2020: Sehubungan dengan pematuhan terhadap arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang telah diwartakan sehingga 9 Jun 2020, Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2019 Kementerian Belia dan Sukan 2019 yang telah dirancang oleh pihak kementerian tidak dapat dilaksanakan seperti tahun-tahun sebelum ini.

  Walaubagaimanapun, majlis penghargaan secara kecilan dengan pematuhan terhadap SOP (Prosedur Operasi Standard) di bawah PKPB iaitu dengan pengekalan penjarakan sosial dan tidak berkumpul secara ramai di satu kawasan masih tetap dijalankan di IKTBN Temerloh. Majlis tersebut anjuran Bahagian Pentadbiran & Kewangan telah diadakan dan bertempat di Bangunan Pentadbiran IKTBN Temerloh. Majlis dimulakan dengan ucapan penghargaan daripada Pengarah IKTBN Temerloh iaitu Dr. Mohd Yusoff b Abu Bakar dan diteruskan dengan penyampaian sijil serta cenderamata kepada penerima anugerah.Seramai 403 orang pegawai ILKBS yang layak menerima anugerah tersebut dan 7 orang merupakan pegawai dan kakitangan pelbagai gred adalah mewakili IKTBN Temerloh.

  Tahniah kepada semua Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2019 Kementerian Belia dan Sukan 2019 bagi IKTBN Temerloh.. Hasil daripada dedikasi dan tanggungjawab yang cemerlang telah melayakkan mereka menerima penghargaan di bawah penghargaan Kementerian Belia dan Sukan (KBS). Semoga dengan penganugerahan ini memberikan motivasi, iltizam serta semangat kepada penerima mahupun kakitangan yang lain untuk terus melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan serta memberikan hasil kerja yang terbaik kepada IKTBN Temerloh dan KBS secara tidak langsung.

  Written on Selasa, 02 June 2020 16:18
 • SUMBANGAN PPE OLEH IKTBN TEMERLOH
  SUMBANGAN PPE OLEH IKTBN TEMERLOH

  20 MEI 2020 – Prihatin dengan situasi wabak COVID-19 yang perlu dihadapi oleh negara, IKTBN Temerloh tidak terkecuali dalam menyumbang peralatan perlindungan diri (PPE) yang merupakan hasil kerja daripada pasukan Team CSR Covid 19 IKTBNT kepada petugas barisan hadapan bagi mengekang penularan wabak tersebut.

  Sehubungan dengan itu,serahan sumbangan tersebut telah disampaikan sendiri oleh Pengarah IKTBN Temerloh, Dr. Mohd Yusoff Bin Abu Bakar kepada wakil pihak pengurusan Klinik Kesihatan Lanchang.  Sumbangan ini merupakan hasil kerja daripada pasukan khas di IKTBN Temerloh  ini sebagai tanda keprihatinan IKTBN Temerloh dalam membantu mengurangkan risiko jangkitan kepada petugas barisan hadapan semasa menjalankan tugas.

  Pihak IKTBN Temerloh menzahirkan penghargaan kepada seluruh petugas barisan hadapan dalam usaha memutuskan rangkaian wabak COVID-19 yang sedang melanda negara pada masa ini.

  Written on Khamis, 21 May 2020 13:02
 • IKTBN TEMERLOH PRIHATIN, PELAJAR TERKANDAS TERJAGA
  IKTBN TEMERLOH PRIHATIN, PELAJAR TERKANDAS TERJAGA

   

   

  28 April 2020 : Sehubungan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebulan yang lalu dan telah berlanjutan sehingga 41 hari, pihak pengurusan IKTBN Temerloh telah mengambil langkah awal dengan mengenalpasti 6 orang  pelajar IKTBN Temerloh telah terkandas dan tidak sempat untuk pulang ke kampung halaman sebelum arahan tersebut. Pelajar tersebut yang terdiri daripada terdiri daripada 4 orang pelajar yang menjalani Latihan Industri dan 2 orang pelajar yang menjalani latihan di institut ini.

  Dengan inisiatif awal daripada pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP), telah membuat pengesanan awal dan telah diberi tanggungjawab oleh pihak pengurusan dalam memastikan kebajikan mereka dijaga. Selama dalam tempoh PKP tersebut, pelajar telah diberi kemudahan kediaman dan keperluan asas yang lain seperti makan dan minum oelh pegawai HEP. Setelah mendapat mendapat kebenaran pergerakan bagi penghantaran  pulang daripada pihak berkuatkuasa iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM),  pihak HEP melalui pegawai yang bertugas telah menghantar  pelajar dengan mengunakan kenderaan jabatan bagi memastikan mereka selamat pulang dan tiba ke pangkuan keluarga tersayang.

  Urusan penghantaran pelajar untuk pulang ke kampung halaman telah dilaksanakan oleh pegawai yang bertanggungjawab iaitu En. Mohd Faizal Bin Abdul Salim secara berperingkat yang mana melibatkan peringkat pertama iaitu merupakan penghantaran pelajar yang berasal dari Besut, Terengganu dan seorang pelajar untuk kembali ke Kuching, Sarawak di KLIA. Seterusnya adalah urusan pengambilan pelajar yang terkandas di tempat Latihan Industri di Cheras untuk pulang ke rumah kampung halaman masing-masing di Pekan, Pahang.

  Dengan inisiatif awal ini, telah membuktikan bahawa pihak Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Temerloh mempunyai komitmen sepenuhnya dalam menjaga kebajikan pelajarnya dalam apa jua keadaan pun.

   

  Written on Isnin, 04 May 2020 11:21
 • LAWATAN KERJA PENANDA ARAS PROGRAM TEKNOLOGI PERCETAKAN (DIGITAL)
  LAWATAN KERJA PENANDA ARAS PROGRAM TEKNOLOGI PERCETAKAN (DIGITAL)

   

   

  11 MAC 2020 - Satu program lawatan kerja penanda aras bagi Program Teknologi Percetakan (Digital) anjuran Fakulti Teknolohi Mekanikal telah diadakan di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Arumugam Pillai, Nibong Tebal, Pulau Pinang. Rombongan ini disertai oleh 4 orang pegawai yang diketuai oleh Timbalan Pengarah (Latihan), Tn. Hj. Saiful Bahri Bin Abdul Hamid dan pegawai pengajar berkaitan.

   Antara objektif program lawatan kerja penanda aras ini adalah untuk memberi pendedahan kepada pegawai mengenai proses pelaksanaan program Persijilan Kemahiran Malaysia bagi bidang NOSS PR-020-3:2014 Digital Printing Production & Supervision yang dilaksanakan di institusi tersebut. Selain itu, turut diadakan perbincangan bersama pihak pengurusan ILP Arumugam Pillai berkaitan penganjuran kursus pemantapan kemahiran bagi pengawai yang terlibat dalam pembangunan program baharu di IKTBN Temerloh.

  Melalui program lawatan kerja ini, diharapkan pegawai yang terlibat dapat mengambil inisiatif yang sewajarnya bagi pembangunan personel pegawai selari dengan pembangunan kursus baharu di IKTBN Temerloh.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 22:31
 • MESYUARAT JAWATANKUASA PENASIHAT TEKNIKAL(TAC) –SUKAN PERMOTORAN(4 RODA) BIL 1/2020
  MESYUARAT JAWATANKUASA PENASIHAT TEKNIKAL(TAC) –SUKAN PERMOTORAN(4 RODA) BIL 1/2020

  13 Mac 2020: Mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Teknikal (TAC) untuk bidang Sukan Permotoran(4 Roda) bagi sesi 1 2020 telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK). Mesyuarat tersebut telah di Pengerusikan oleh En Md. Mashoud bin Hj Md Umar turut dihadiri bersama En Jagjeet Singh yang merupakan penasihat kemahiran yang telah dilantik oleh pihak Kementerian Belia dan Sukan bagi bidang tersebut bersama wakil Pengurusan Tn. Hj. Saiful Bahri Bin Abdul Hamid dan pengajar Unit Sukan Permotoran.   

              Melalui mesyuarat ini, objektif utama yang dapat dicapai adalah bagi  pelaksanaan proses semakan soalan peperiksaan akhir Sijil Teknologi Lanjutan Permotoran Sukan( 4 Roda) bagi sesi inidan juga perbincangan terhadap isu serta pelaporan aktiviti semasa bagi bidang tersebut. Disamping itu, panel enasihat juga mengambil kesempatan unfuk membuat lawatan ke Bengkel 1 bagi melihat fasiliti, membuat semakan terhadap Fail Portfolio pelajar disamping memberi khidmat nasihat yang berkaitan bagi penambahbaikan pelaksanaan latihan TVET khususnya bagi bidang sukan permotoran ini.

  Mesyuarat ini diakhiri dengan majlis pemberian cenderahati sebagai kenangan serta penghargaan terhadap segala sumbangan panel penasihat sepanjang sesi lantikan 2017-2020. Semoga dengan sumbangan khidmat nasihat daripada ahli panel dapat diguna sebaiknya oleh pihak Unit Sukan Permotoran, Jurusan Sijil Kemahiran Malaysia, Fakulti Teknologi Automotif.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 22:18
 • SESI TEMUDUGA PERANTIS PERODUA SALES SDN. BHD.
  SESI TEMUDUGA PERANTIS PERODUA SALES SDN. BHD.

  10 MAC 2020 : Satu sesi temuduga oleh PERODUA SALES Sdn Bhd. telah diadakan di Bilik Seminar, Blok Pentadbiran IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya (CKSKK). Sesi temuduga tersebut adalah bagi  mencari perantis bagi Program Latihan Teknikal Pembaik Pulih Panel & Program Latihan Teknikal Penyemburan Cat Kenderaan yang mana setelah tamat dan berjaya bagi program tersebut akan diserap terus ke syarikat tersebut.

  Sesi temuduga tersebut terbahagi kepada tiga sesi iaitu Ujian Rabun Warna, Ujian Bertulis dan sesi temuduga telah dilaksanakan oleh wakil syarikat Pn Ruzita bt. Zainuri dan En Mohamad Firdaus b Abdullah. Sesi temuduga ini adalah khas bagi pelajar akhir pelajar Sijil Lanjutan Automotif (Semburan Cat) yang mana memberi peluang untuk mendapat pekerjaan sebaik sahaja tamat pengajian pada Jun ini.

  Melalui kerjasama strategik ini, dapat membuktikan bahawa lepasan IKTBN Temerloh mempunyai peluang yang cerah untuk mendapat peluang pekerjaan dalam bidang sebaik sahaja tamat pengajian di institut ini. Semoga dengan usaha ini, lepasan pelajar dapat membina kerjaya masing-masing dan menjadi pekerja berkemahiran yang berjaya bagi mencapai keperluan pembangunan negara

  Written on Jumaat, 20 March 2020 17:11
 • PELAJAR IKTBN TEMERLOH HADIRI TEMUDUGA TERBUKA SUM HING ENGINEERING WORKS SDN BHD
  PELAJAR IKTBN TEMERLOH HADIRI TEMUDUGA TERBUKA SUM HING ENGINEERING WORKS SDN BHD

  12 Mac 2020: Satu sesi temuduga oleh Syarikat Sum Hing Engineering Works Sdn Bhd telah diadakan di Bilik Seminar, Blok Pentadbiran IKTBN Temerloh anjuran Cawangan Kerjasama Strategik dan Kaunseling Kerjaya (CKSKK). Sesi temuduga tersebut telah berlangsung selama satu hari oleh wakil syarikat tersebut iaitu En. Tee Tiong Pa dan En. Pok Kok Cheong.Sum Hing Engineering Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang menjalankan operasi penghasilan acuan bagi produk getah seperti tayar motosikal,jentera dan kenderaan berat telah menjadi rakan kerjasama strategik IKTBN Temerloh semenjak tahun2015.

  Melalui aktiviti temuduga ini, seramai 45 orang pelajar telah ditemuduga dan berjaya menempatkan diri mereka untukm menjalani Latihan Industri bagi pelajar Diploma dan juga kerjaya bagi pelajar Sijil Teknologi di sini. Pelajar terdiri daripada pelbagai bidang dan program iaitu Diploma Teknologi Kejuruteraan, Sijil Teknologi Kejuruteraan dan juga Sijil Kemahiran Malaysia.

  Ini sekali gus membuktikan bahawa pelajar  IKTBN Temerloh ini adalah kompeten, berkemahiran dan menepati ciri-ciri pihak industri. Tahniah kepada yang telah berjaya dan semoga dengan peluang ini,menjadi batu loncatan untuk lebih berjaya dalam bidang yang diceburi.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 16:07
 • AUDIT PEMERIKSA LUAR BAGI PROGRAM KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN
  AUDIT PEMERIKSA LUAR BAGI PROGRAM KEJURUTERAAN AUTOMOTIF PEMBUATAN

  9-10 Mac 2020: Audit Pemeriksa Luar bagi program Kejuruteraan Automotif Pembuatan, Fakulti Teknologi Automotif telah dilaksanakan selama 2 hari di bilik Kuliah 6, Blok Pentadbiran anjuran Cawangan Penyelarasan & Kawalan Kualiti (CPKK) bagi tahun 2020. Pemeriksa Luar yang dilantik iaitu Assoc. Prof. Ir. Ts. Dr. Faiz Bin Mohd Turan adalah dari Fakulti Pembuatan dan Mekatronik, Teknologi Kejuruteraan,Universiti Malaysia Pahang.
  Beliau telah membuat semakan terhadap pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran terhadap program Diploma Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan dan Sijil Teknologi Kejuruteraan Automotif Pembuatan. Hasil daripada penemuan yang telah ditemui di dalam pemerhatian dan tindakan Jurusan yang diaudit yang diwakili oleh En. Ahmad Lotfi b. Halis, Ketua Jurusan Automotif Pembuatan.
  Semoga dengan aktiviti ini, penambahbaikan secara berterusan terhadap pelaksanaan program tersebut dapat dilaksanakan bagi menjamin kualiti latihan TVET di IKTBN Temerloh.

  Written on Jumaat, 20 March 2020 11:44
 • IKTBN TEMERLOH DI FUN RUN AGAINTS DRUG 2020
  IKTBN TEMERLOH DI FUN RUN AGAINTS DRUG 2020

  7 Mac 2020. Seramai 45 orang pelajar IKTBN Temerloh mengikuti Acara Fun Run Against Drug 2020 yang telah diadakan di Dataran Kubang Gajah Temerloh.  Aktiviti tersebut merupakan anjuran Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Temerloh, Pahang. Aktiviti larian ini juga merupakan salah satu  tanda sokongan pembenterasan dadah selain menjalani gaya hidup sihat dan cergas.

  Melalui aktiviti seperti ini, ia dapat memberi peluang kepada pelajar IKTBN Temerloh untuk dibentuk menjadi nsan yang prihatin sejurus misi IKTBN Temerloh yang mana selain menghasilkan  belia yang berkemahiran, juga individu yang berdisiplin, patriotik, berwawasan dan berakhlak mulia demi memenuhi keperluan tenaga kerja sejajar dengan dasar pembangunan negara.

  Semoga warga IKTBN Temerloh khususnya pelajar dapat diberi banyak lagi peluang seperti ini pada masa akan datang bagi memberi pendedahan kepada pelajar institut.

  Gambar ihsan dari ABC event

  Written on Jumaat, 20 March 2020 11:21
 • BENGKEL PEMBANGUNAN KLASIFIKASI FAIL IKTBN TEMERLOH
  BENGKEL PEMBANGUNAN KLASIFIKASI FAIL IKTBN TEMERLOH

  6-8 Mac 2020: Bahagian Pentadbiran dan Kewangan (BPK) telah menganjurkan satu Bengkel Klasifikasi Fail selama dua hari bertempat di Agro-Technology Park Mardi Cameron Highlands, Pahang. Bengkel tersebut dibimbing oleh penceramah daripada Arkib Negeri Pahang iaitu En. Usdi bin Abdullah selaku Pengarah Arkib dibantu bersama Pegawai Arkib Pn. Syazwani Binti Salleh dan Pn. Nordarwina Binti Zainul Abidin.
  Bengkel yang berlangsung selama 3 hari, adalah bertujuan bagi menyusun semula Klasifikasi Fail yang digunakan di IKTBN Temerloh bagi memastikan pematuhan terhadap Panduan Penyediaan Klasifikasi Fail Pejabat Awam yang telah ditetapkan oleh Arkib Negara. Secara tidak langsung,aktiviti ini juga merupakan persediaan awal bagi pelaksanaan Digital Document Management System 2.0 (DDMS) yang merupakan sistem pengurusan rekod elektronik kerajaan di bawah kelolaan Arkib Negara dan MAMPU.
  Semoga dengan inisiatif ini,pengurusan rekod di IKTBN Temerloh dapat dilaksanakan dengan baik dan lancar. Sekaligus memastikan pelaksanaan urusan latihan TVET di IKTBN Temerloh adalah berkualiti dan berpandukan panduan yang telah ditetapkan.

  Written on Selasa, 10 March 2020 07:59
 • BENGKEL PEMBANGUNAN JADUAL SPESIFIKASI UJIAN(JSU)
  BENGKEL PEMBANGUNAN JADUAL SPESIFIKASI UJIAN(JSU)

  5 Februari 2020:Satu Bengkel Pembangunan Jadual Spesifikasi Uji(JSU) bagi penilaian amali telah diadakan di Perpustakaan IKTBN Temerloh. Bengkel tersebut yang merupakan anjuran Unit Peperiksaan dan Persijilan(UPP),Cawangan Penyelarasan Kawalan & Kualiti(CPKK) bertujuan membuat penambahbaikan terhadap pembangunan soalan amali khususnya bagi program Teknologi Kejuruteraan di IKTBN Temerloh.

  Penceramah bengkel tersebut adalah Ts. Dr. Abd Fathul Hakim Bin Zulkifli,pensyarah daripada Fakulti Teknologi Kejuruteraan,Universiti Tun Hussein Onn(UTHM) telah banyak membantu dan memberi bimbingan kepada pengajar di sini dalam membangunkan soalan amali berkualiti bagi latihan TVET. Antara perkara yang ditekankan adalah kaedah bagi penentuan aras Psikomotor dan penerangan terhadap cara pengukuran domain tersebut.

  Semoga dengan panduan dan bimbingan. yang telah diberikan,pihak pengajar dapat mengaplikasikan ilmu tersebut dalam menambahbaik kualiti soalan TVET di institut ini.

   

  Written on Selasa, 10 March 2020 07:57
 • PROGRAM JELAJAH PROMOSI KEMASUKAN JANUARI 2020
  PROGRAM JELAJAH PROMOSI KEMASUKAN JANUARI 2020

  4-5 Mac 2020: Bahagian Hal Ehwal Pelajar(HEP) yang terdiri daripada Cawangan Kerjasama Strategik Kerjaya & Kaunseling(CKSKK) dan Cawangan Pengurusan Pelajar(CPP) IKTBN Temerloh telah melaksanakan Program Jelajah Promosi bagi pengambilan pelajar ke institut ini bagi sesi Julai 2020. Program ini adalah bersemperna tarikh pengeluaran keputusan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) bagi tahun 2019.

  Di dalam program ini,pegawai terlibat telah membuat edaran phamplet beserta maklumat secara terus berkaitan program yang ditawarkan di IKTBN Temerloh kepada pihak kaunselor sekolah. Diharapkan dengan aktiviti ini, pelajar dan ibu bapa mendapat makluman berkaitan peluang melanjutkan pelajaran di dalam latihan TVET yang mana merupakan agenda utama negara ketika ini dalam memperkasakan bidang latihan kemahiran. Selain daripada itu, ibu bapa diberi peluang membuat pilihan mendaftarkan anak mereka ke Institut Latihan Kemahiran Awam(ILKA) yang tidak mempunyai beban hutang setelah tamat latihan,mendapat elaun secara bulanan dan jaminan kerjaya melalui kerjasama dengan pihak industri.

  Diharapkan melalui aktiviti promosi ini, dapat membantu pihak institut memberi peluang kepada belia di negara ini dalam mendapatkan latihan TVET bagi permulaan dan me dapatkan kerjaya yang kukuh untuk masa hadapan.

  Written on Khamis, 05 March 2020 09:54