Print this page
Isnin, 20 February 2017 09:43

PROGRAM KEMPEN MENDERMA DARAH

Written by
Rate this item
(1 Vote)

PROGRAM KEMPEN MENDERMA DARAH
Disediakan oleh : Norashikin Binti Rambat


BANDAR PENAWAR, 20 FEBRUARI 2017 – Telah diadakan Program Kempen Derma Darah yang diadakan di Dewan Besar IKBN Bandar Penawar bermula jam 10.00 pagi hingga 2.00 petang. Program dianjurkan oleh Jabatan Perubatan Transfusi Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru dengan kerjasama Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bandar Penawar.

 

Kempen ini mendapat sambutan yang menggalakkan daripada warga IKBN Bandar Penawar yang terdiri daripada pelajar dan kakitangan IKBN. Selain itu, terdapat juga orang perseorangan dari pejabat/agensi dan PBT Pengerang menjayakan kempen ini. Seramai 40 orang telah menderma darah.Kempen ini diadakan bagi memastikan bekalan darah sentiasa mencukupi dan berada pada paras yang selamat.

 

Darah yang didermakan dapat menyelamatkan nyawa, membantu pesakit yang memerlukan darah seperti mangsa kemalangan, pesakit thalassemia, pesakit yang menjalani pembedahan dan sebagainya.

 

Terdapat beberapa kebaikan kepada mereka yang menderma darah. Antaranya ialah penderma boleh mengetahui jenis darah mereka, tahap tekanan darah dan kandungan hemoglobin. Penderma juga dapat merasakan badan mereka lebih sihat kerana darah yang baru dan segar akan dihasilkan. Bagi memastikan darah yang diderma selamat digunakan, darah yang didermakan akan diuji untuk mengesan jangkitan Hepatitis B dan C, HIV dan Sifilis.

Read 10850 times Last modified on Rabu, 08 March 2017 09:57