IKBNBANDAR PENAWAR

 
Khamis, 08 March 2018 01:58

PROGRAM KESEDARAN MAKNA

Written by
Rate this item
(0 votes)

PROGRAM KESEDARAN MAKNA

BANDAR PENAWAR, 7 Mac 2018 – Majlis Kanser Nasional atau lebih dikenali sebagai MAKNA telah mengadakan taklimat, penerangan dan kesedaran penyakit kanser kepada pegawai-pegawai IKBN Bandar Penawar. MAKNA telah ditubuhkan pada tahun 1994 sebagai pertubuhan sosial yang memberi sokongan, rawatan, pendidikan & kesedaran, penyelidikan dan bantuan kewangan berkenaan kanser.

 

Setiap tahun penderita penyakit kanser semakin meningkat dikalangan rakyat Malaysia. MAKNA mengambil tanggunjawab memberi kesedaran kepada semua pegawai di IKBN Bandar Penawar tentang bertapa pentingnya untuk menjaga kesihatan dan mengamalkan cara hidup yang sihat bagi pencegahan awal kanser. Encik Roslan Bin Ahmad selaku penyampai dari MAKNA juga telah menerangkan cara-cara untuk mengesan tanda-tanda awal kanser.

 

Selain itu semua pegawai di IKBN Bandar Penawar dipaparkan dengan penderitaan dan kepayahan hidup pengidap-pengidap kanser yang telah mendapat bantuan dan sokongan dari MAKNA. Pelbagai aktiviti yang MAKNA laksanakan bagi membantu pesakit kanser antaranya menyediakan rumah (Halfway House) untuk pesakit kanser atau penjaga yang perlu berulang-alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan. MAKNA dengan usahasama UPM telah menubuhkan Laboratori Penyelidikan Kanser UPM-MAKNA (CANRES) dalam usaha untuk menambahbaik rawatan kanser.

 

Terima kasih diucapkan kepada semua sukarelawan MAKAN yang telah hadir memberikan sedikit info dan penerangan yang bermanafaat untuk semua pegawai IKBN Bandar Penawar.

 

Disediakan oleh : Puan Norashikin Binti Rambat
Foto : Encik Kamarul Ariffin Bin Muhamad Salim

Read 1288 times Last modified on Selasa, 13 March 2018 11:04