IKBNBANDAR PENAWAR

 
Ahad, 01 April 2018 16:21

PROGRAM KITAR SEMULA

Written by
Rate this item
(0 votes)

PROGRAM KITAR SEMULA

BANDAR PENAWAR, 1 April 2018 – Pelancaran Program Kitar Semula Sempena Kempen Pensijilan EKSA (Ekosistem Kondusif Sektor Awam) yang telah dirasmikan oleh Pengarah IKBN Bandar Penawar, Encik Mohd Saleh Bin Haji Ghazali dan diiringi oleh Encik Shaidon Bin Borham selaku Timbalan Pengarah Pengurusan Latihan dan Ketua Sekolah Perhotelan Encik Shaharin Bin Shaharuddin.


EKSA dilaksanakan bagi mewujudkan persekitaran kerja bersih, kemas dan kondusif. Program Kitar Semula pula dapat mengurangkan bahan buangan, mengurangkan penggunaan bahan mentah baru, mengurangkan penggunaan tenaga, mengurangkan pencemaran udara (dari pembakaran), dan pencemaran air (dari tapak perlupusan) dan mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau berbanding penghasilan barang baru dari bahan mentah.


Dengan adanya Program Kitar Semula ini, semua pegawai dan pelajar IKBN Bandar Penawar diharap lebih prihatin dalam menjaga alam sekitar dan mengurangkan bahan buangan. Program yang turut melibatkan Kontraktor Kebersihan ini diharap dapat memberi kesedaran kepada semua. Program perlaksanaan amalan kitar semula ini sepatutnya dijadikan acara tahunan supaya ia sentiasa dipraktikan.


Disediakan oleh : Puan Norashikin Binti Rambat
Foto : Encik Mohd Zulhilmi Bin Abdullah

Read 2587 times Last modified on Khamis, 05 April 2018 16:26